novosti i vijesti oko nas https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

ponedjeljak, 29.03.2010.

VATROGASCI DVD PITOMAČA U SIGETCU DRUGI


PITOMAČA: Na NATJECANJU OPERATIVNIH VATROGASACA u nedjelju 28. ožujka 2010., u organizaciji domaćina DVD Sigetec, kraj Koprivnice, od 13 prisutnih natjecateljskih ekipa iz svih dijelova Hrvatske, vatrogasci muške A ekipe DVD Pitomača postigli su drugo mjesto. Kući su se vratili s peharom i medaljama. Ekipu su činili: Josip Mađar, Ivan Šokec, Robert Benjanec, Josip Široki, Antonio Smiljanić, Dario Rešetar, Darijan Budrović, Ivan Sesvećan i Kristijan Demšić. Prvo mjesto osvojila je ekipa DVD Peteranec, treće DVD Kotoriba i tako redom. Zadaci natjecanja bili su primjereni zadaćama operativnih vatrogasaca na stvarnim intervencijama, rekao je Josip Mađar zapovjednik mladeži DVD-a Pitomača.

Snimka i tekst Barica Mihoković.

29.03.2010. u 16:35 • 0 KomentaraPrint#^

OŽUJAK, VRIJEME SKUPŠTINA VATROGASNIH ZAJEDNICA


GRADINA; ŠPIŠIĆ BUKOVICA, PITOMAČA:

- U subotu 20. 3. 2010. u 19 sati održavale su Godišnje izvještajne skupštine VZO Gradina, VZO Špišić Bukovica i VZO Pitomača, za 2009. godinu.
U središnjem DVD-u Gradna, sa domicilnim društvima; Brezovica, Budakovec i Rušani, najzanimljiviji je bio izvještaj DRAŽENA PEIĆA, predsjednika VZO, istovremeno i načelnika Općine i MILENKA MILOVANOVIĆA, zapovjednika VZO Gradina. Pohvalili su se izvršenjem prošlogodišnjeg plana rada. Sudjelovanjem na općinskom natjecanju u Budakovcu sa 10 ekipa, i po jednom ekipom na županijskom natjecanju djece i mladeži i županijskom natjecanju odraslih. Tokom godine bili su na dvije intervencije požara. VZO ima tri kombija, 2 kamiona cisterne, 2 navalna vozila i 4 traktorske cisterne. U protekloj godini osposobili su 13 članova za zvanje vatrogasac, 6 vatrogasaca I klase, 19 za zvanje vatrogasni dočasnik i šestero završilo je program za gašenje šumskih požara. Četvorica njih bila su upućena na dislokaciju na priobalje. Rade na dokumentaciji za novo Vatrogasno spremište i njegovoj financijskoj konstrukciji, Vjeruju da će uspjeti u izgradnji i otvorenju povodom stote obljetnice DVD Gradina, koja se navršava i žele je obilježiti 2011. godine.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

MILAN MAJETIĆ predsjednik, podnio je izvještaj o radu VZO ŠPIŠIĆ BUKOVICA, koju čine središnja DVD-a Špišić Bukovica i Vukosavljevica "B" kategorije i tri domicilna društva "C" kategorije: DVD-a Lozan, Bušetina i Okrugljača. I protekle godine osposobljavali su članstvo. Za zvanje vatrogasac osposobili su 17 članova iz Vukosavljevice, 7 iz Špišić Bukovice i troje iz Bušetine. Imaju 285 članova. Od toga je 114 operativaca. U vatrogastvo Općine od djece, do svih kategorija vatrogasaca, uključeno je 486 osoba u zaštitu od požara. Po inspekcijskom nadzoru DUZS i županijskog vatrogasnog zapovjednika po DVD-ima nedostaje zaštitna oprema, posebno domicilnima i školovanje vatrogasaca za viša vatrogasna zvanja na zapovjednim funkcijama. Natjecanja koriste za uvježbavanje za provedbu zadaće spašavanja ljudi i imovine i snaženje zajedništva pri intervencijama. Na Općinskom vatrogasnom natjecanju u Vukosavljevici sudjelovale su 24 ekipe. Na županijskom natjecanju djece i mladeži u Velikoj Črešnjevici sudjelovali su sa 7 ekipa. Ženska ekipa mladeži DVD Vukosavljevice sudjelovala je na Državnom vatrogasnom natjecanju u Šibeniku. Na županijskom natjecanju odraslih u Svetom Đurđu natjecali su se sa 3 ženske i četiri muške ekipe. Ove 2010. godine planiraju proslavu 80. godišnjice rada DVD-a Lozan. Na području općine Špišić Bukovica gasili su 8 požara otvorenog prostora. DVD Špišić Bukovica obilježilo je 125. obljetnicu. Šezdesetu obljetnicu obilježili su i članovi DVD Okrugljača pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije. Tomislav Tolušić župan darovao je vatrogasnu zastavu.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Sjednicu VZO PITOMAČA, u nedovršenom Vatrogasnom domu DVD Kladare, koje ove godine obilježava 80. godišnjicu, vodio je ŽELJKO PALKOVIĆ, predsjednik Zajednice. Izvještaj o radu podnio je ZDRAVKO FRAS zapovjednik. VZO čine središnje DVD-a; Pitomača, Kladare, Turnašica i Velika Črešnjevica, te domicilna: DVD-a Dinjevac, Grabrovnica, Križnica, Mala Črešnjevica, Otrovanec, Sedlarica, Stari Gradac i Starogradački Marof.
Imaju 120 operativnih članova, 90 pričuvnih 180 djece i 100 mladeži. Raspolažu sa 4 navalna vozila, 2 auto cisterne, 2 kombi vozila, 1 zapovjedno vozilo i 8 traktorskih cisterni. Protekle godine izvršili su obnovu opreme prema financijskim mogućnostima. Dana 8.9.2009. u Turnašici, sva središnja društva učestvovala su u javnoj vježbi "gašenje požara gospodarskog objekta". Najbrojniji su u Županiji. Nastupili su na 15. Općinskom natjecanju u Kladarama sa 38 natjecateljskih odjeljenja. Na 13. Županijskom natjecanju djece i mladeži sudjelovalo je 13 odjeljenja. Od njih, pet ekipa steklo je pravo nastupa na Državnom natjecanju mladeži 2010. u Šibeniku. Pravo na sudjelovanje na županjskom natjecanju odraslih u Svetom Đurđu ostvarilo je 10 natjecateljskih odjeljenja. Uz to DVD Turnašica bilo je na četiri natjecanja ispred Virovitičko-podravske županije za KUP HVZ. Na 11. susretu mladeži Slovenije i Hrvatske u Kućama bilo je muško i žensko odjeljenje DVD Velika Črešnjevica, na KUP-u A. Brlaković – u Popovači, županiju je zastupala muška mladež DVD Kladare. Učestvovali su na 2. turniru sa starom vatrogasnom špricom u Velikoj Črešnjevici. Postrojbe DVD-a ove VZO izašle su na 48 vatrogasnih intervencija. Gasile su 35 požara i bili na 6 tehničkih intervencija. Pri tome sudjelovalo je 233 člana sa ukupno 277 radnih sati. Kad bi primjenici cjenik HVZ te intervencije koštale bi 268,855,00 kuna, što je više od sredstava, koja VZO dobije iz proračuna Općine Pitomača. U 2009. godini osposobili su 48 članova za vatrogasce i 18 za dočasnike. Financijska sredstva s kojima raspolažu jedva su dostupna za preživljavanje. Zahvalio je na pomoći VZŽ, HVZ, načelniku općine Pitomača. Rad VZO Pitomača posebno je pohvalio Marijan Moslavac delegat VZŽ, kao najbrojniju, najaktivniju i primjer rada u županiji. Dražen Rengel naglasio je uspješnu suradnju VZO Pitomače i DSZS. Informirao je o ovogodišnjem početku osposobljavanje djece 1. i 2. razreda na području županije. Željko Šubić, predsjednik DVD Kladare zatražio je razlog neprisustva Skupštini općinskih čelnika. Mirko Pavleković predsjednik OV Pitomača, rekao je da će to biti vjećnićko pitanje slijedeće sjednice. Josip Nemet, delegat za mladež županije, požalio se na izostavljanje poziva na sjednice Predsjedništva. Željko Palković i Zdravko Fras informirali su Skupštinu o raspravama i zaključcima predsjedništva VZŽ. Smatraju da bi rad najbrojnije i najaktivnije VZO Pitomača, sa svojih 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava trebalo biti kvalitetnije popraćen opremom i financijski. Svima se na kraju zahvalo Željko Palković i pozvao prisutne na kraće zajedničko duženje.

Barica Mihoković

29.03.2010. u 16:20 • 0 KomentaraPrint#^

DVD-u KRIŽNICA DONIRANO VOZILO



KRIŽNICA; - U naselje Križnica, dolazi se iz Pitomače u prekodravlje pješice, motociklom ili biciklima preko visećeg mosta, ili skelom preko Drave. Križnica s Jelkušem, Širokim Otokom i močvarnim staništem Vir na području Općine čine jedinstven prostor u Republici Hrvatskoj. Tu Drava s jedne strane na Hrvatskoj i s druge na Mađarskoj strani čini meandre – zavojito riječno korito na malom prostoru, nalik na slovo "S". Tako krivudavog toka rijeke nema od izvora do ušća Drave u Dunav. Križnica je oaza zelenila, mira, divljači, voda stajačica, mrještilišta brojnih vrsta riba u starom toku Drave. U naselju po popisu iz 1991. godine živi 49 domaćinstava i 136 stanovnika na izuzetno plodnoj zemlji. Taj broj se ljeti upeterostručuje turistima, vikendašima, brojnim ribičima, lovcima i izletnicima. Nekad je naselje bilo brojnije domicilnim stanovništvom. Imali su DVD. Zbog prirodnih prepreka, Drave i rječice Rine s Mađarske strane, zaštićenog krajolika, neophodno im je aktivno DVD. Lani su imali tri požara. VZO Pitomača obnavlja rad DVD Križnica. Ove godine održali su Godišnju izvještajnu skupštinu. Otprije su imali traktorsku cisternu. Prošle godine JVP Virovitica donirala im je vozilo FAP sa 7000 vode, sa osnovnom opremom. Imaju petero vatrogasaca. Predsjednik im je Zdravko Sesvećan, zapovjednik Josip Sesvećan, koji je ujedno i skelar na Dravi i tajnik Marijan Matočec. Drava, prirodna prepreka, čini ih dislokacijom, a prevažni su za početne požara, do dolaska stožernih društava VZO Pitomača, rekao je Livio Lauš zapovjednik DVD Pitomača, delegat VZO za Križnicu.

Barica Mihoković

29.03.2010. u 16:15 • 0 KomentaraPrint#^

116. SKUPŠTINA U OČEKIVANJU PLAĆENOG VATROGASNOG KOMBIJA

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml


PITOMAČA: - U subotu 13. 3. 2010. vatrogasci stožernog DVD-a Pitomača, umjesto u svom lijepom Vatrogasnom domu, zbog brojnih gostiju 116. redovnu godišnju skupštinu održali u Društvenom domu "Greda". Skupštini su prisustvovali Zdravko Dijaković, dožupan Virovitičko podravske županije i Željko Palković, dopredsjednik Vatrogasne zajednice županije i predsjednik VZ općine Pitomača. Izvještaje o radu podnijeli su Željko Živko predsjednik i Livio Lauš zapovjednik DVD-a Pitomača. Iznijeli su da zbog nedostatka financijskih sredstava nisu izvršili planirano u prošloj godini. U nekoliko navrata nisu imali novca čak ni za gorivo neophodno za izlaske na intervencije. Požalili su se da ih se tretira kao običnu udrugu, dajući sredstva prvenstveno nogometnim klubovima i kulturno umjetničkim društvima, a odgovorni su za očuvanja materijalnih vrijednosti i ljudskih života. Zahvalni su za pomoći u gorivu i posudbi tehničkog vozila DVD-u Virovitica. Tek u prosincu prošle godine saznali su radosnu vijest. U suradnji sa Tomislavom Tolušićem, županom, Zdravkom Dijakovićem, dožupanom i Franjom Viljevcem zapovjednikom VZ Virovitičko-podravske županije 31.12. 2009. dobili su novac i uplatili novi putnički kombi marke Renaul Traffic sa 8 sjedala. Očekivali su da će se moći pohvaliti na Skupštini, ali trenutno kombi je u carinskom prostoru i čeka preuzimanje. Presretni, zahvalni su svima, koji su im pomogli, jer zadnje novo vozilo dobili su 1982. godine. Imali su inspekcijski nadzor po kojem su pravovremeno postupili. Sada imaju 20 operativaca sa liječničkim pregledima. U protekloj godini bili su na 26 intervencija. Gasili su 20 požara i izašli na 6 tehničkih intervencija na Podravskoj magistrali, u dijelu koji pokrivaju. Izlasci na intervencije su im brzi i sa dovoljnim brojem vatrogasaca, što je rezultat održavanja tehničkih vježbi tokom godine. Tri člana položila su ispite za vatrogasce, i isto toliko za dočasnike. Na intervencijama problem im je stara i dotrajala tehnička oprema. U suradnji sa JVP Virovitica planiraju osposobiti terensko vozilo Land Rover ugradnjom visokotlačnog modula za gašenje početnih požara i požara niskog raslinja. Ostaje neriješen problem navalnog vozila. Još uvijek koriste posuđeno vozilo DVD-a Virovitica do dolaska novog, a nadaju se, da će to biti skoro. Pomladili su društvo. Nakon godina zatišja, okupili su natjecateljske ekipe djece i uključili ih u 2009. godini na Općinsko natjecanje. Pomlađena muška A ekipa bila je na Općinskom, ali i Županijskom natjecanju. Naglasili su, cijelu ovu zimu vježbali su u Domu. Pri osnivanju su i ženske A ekipe. Vjeruju da će i ona nastupiti na Općinskom natjecanju, koje se održava ove godine u Pitomači, a oni će biti domaćini. Surađuju s Osnovnom Školom Petar Preradović u Pitomači. U protekloj godini održavali su pet predavanja o požarnim opasnostima i vatri, nekolicini nižih razreda.


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml


Željko Palković dopredsjednik VZŽ i predsjednik VZO Pitomača podvukao je ovogodišnje izuzetne financijske teškoće. Općina Pitomača nema JVP, ali ima četiri kvalitetna stožerna društva. Jedno od njih je DVD Pitomača, koje kao središnje trebalo bi ponovno biti profesionalno. Pohvalio je VZŽ koja je uz izuzetne napore pronašla sredstva za novo vozilo koje pristiže, a još jedno tehničko, očekujemo iz državnih rezervi. Tek tada biti će lakše. Pohvalio je DVD Pitomača za preuzimanje domaćinstva za Općinsko natjecanje, što je velika obveza, obzirom na sudjelovanje četrdesetak ekipa s područja VZO Pitomača.
Zdravko Dijaković dožupan Virovitičko-podravske županije naglasio je financijske teškoće i maksimalne napore županije da se omogući rad DVD-ima, prevažnim za očuvanje materijalnih dobara i ljudskih života, sve u očekivanju 2012. i primjene izmijenjenog Zakona o vatrogastvu, koji će rješavati i taj dio. U 2010. godini proračuni se loše pune i županija nastoji kontroliranjem i usmjeravanjem pomagati tamo gdje je najpotrebnije, što potvrđuje uplata kombija za ovo DVD u koje su se vratili mladi. Puno ste radili, vježbali u prošloj godini. Vidi se da imate budućnost, rekao je dožupan.
Franjo Kelbas predsjednik pobratimskog društva DVD Maksimir iz Zagreba, rekao je: - Da se naše i vaše društvo spoje imali bi sve. Mi imamo opremu, a nemamo Vatrogasni dom. Maksimalno smo angažirani da u 2011. godini otvorimo vrata novog Vatrogasnog doma i obilježimo 80. godišnjicu rada. Da vaše stožerno društvo nema novaca za gorivo, preozbiljan je problem. To su prioriteti. Lobiram za DVD Pitomača, kao da je naše. Pozdravljam polu profesionalizam kao najjeftiniji sustav, dolazak novog kombija i očekivanog tehničkog vozila, koje zaslužujete -.
Predložio je veće međusobno povezivanje. To će se ostvariti dogovorenim gostovanjem ekipe Maksimir na Općinskom natjecanje u Pitomaču, ali i uzvratnim posjetom, te raspravama o stručnim temama, razmjenom iskustava na obostranu korist, zašto ih je bratimljenjem zadužio pokojni Ivica Šimunović. Skup je pozdravio Žarko Mlinarić predsjednik DVD-a Virovitica i pozvao DVD Pitomača na proslavu 135. godišnjice DVD-a, koju obilježavaju u rujnu mjesecu ove godine. Pridružili su se predstavnici DVD-ova Turnašice, Grabrovnice, Sedlarice, Kladara, Sigetca, Virja, Dinjevca, Otrovanca, Starog Graca, Velike Črešnjevice, Križnice, te JVP Virovitica, i drugi.

Po završetku sjednice slijedilo je međusobno duženje.
Barica Mihoković

29.03.2010. u 16:10 • 0 KomentaraPrint#^

PROLJEĆE U VINOGRADIMA

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Nastupom proljeća, budi se priroda. Obavljaju se završni radovi u vinogradima. Rezidba je gotovo završena, lucni povezani, otpadni materijal uklonjen. Obavlja se prskanje panjeva.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Na fotografijama radovi u Aršanju, područje Općine Pitomača.

Barica Mihoković

29.03.2010. u 16:00 • 0 KomentaraPrint#^

DVD KRIŽNICA DONIRANO VOZILO

KRIŽNICA; - U naselje Križnica, dolazi se iz Pitomače u prekodravlje pješice, motociklom ili biciklima preko visećeg mosta, ili skelom preko Drave. Križnica s Jelkušem, Širokim Otokom i močvarnim staništem Vir na području Općine čine jedinstven prostor u Republici Hrvatskoj. Tu Drava s jedne strane na Hrvatskoj i s druge na Mađarskoj strani čini meandre – zavojito riječno korito na malom prostoru, nalik na slovo s. Tako krivudavog toka rijeke nema od izvora do ušća Drave u Dunav. Križnica je oaza zelenila, mira, divljači, voda stajačica, mrještilišta brojnih vrsta riba u starom toku Drave. U naselju po popisu iz 1991. godine živi 49 domaćinstava i 136 stanovnika na izuzetno plodnoj zemlji. Taj broj se ljeti upeterostručuje turistima, vikendašima, brojnim ribičima, lovcima i izletnicima. Nekad je naselje bilo brojnije domicilnim stanovništvom. Imali su DVD. Zbog prirodnih prepreka, Drave i rječice Rine s Mađarske strane, zaštićenog krajolika, neophodno im je aktivno DVD. Lani su imali tri požara. VZO Pitomača obnavlja rad DVD Križnica. Ove godine održali su Godišnju izvještajnu skupštinu. Otprije su imali traktorsku cisternu. Prošle godine JVP Virovitica donirala im je vozilo FAP sa 7000 vode, sa osnovnom opremom. Imaju petero vatrogasaca. Predsjednik im je Zdravko Sesvećan, zapovjednik Josip Sesvećan, koji je ujedno i skelar na Dravi i tajnik Marijan Matočec. Drava, prirodna prepreka, čini ih dislokacijom, a prevažni su za početne požara, do dolaska stožernih društava VZO Pitomača, rekao je Livio Lauš zapovjednik DVD Pitomača, delegat VZO za Križnicu.

Barica Mihoković

29.03.2010. u 15:58 • 0 KomentaraPrint#^

Udruga žena Kladare obilježava 30. godina

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

KLADARE: - U nedjelju 14. 3. 2010. članice Udruge žena Kladare održale su godišnju izvještajnu Skupštinu i obilježile 30. godišnjicu rada i postojanja. Izvještaj o radu podnijela je Ivka Mađar, predsjednica Udruge. Rekla je da su se odazivale na brojne kulturne aktivnosti s područja Općine Pitomače, Virovitičko-podravske i Koprivničko-Križevačke županije. Na maskenbalu u Organizaciji Općine Pitomača u 2009. osvojile su prvu nagradu maskom "Beba". Na Matkanu nedjelju održale su izložbu zidnih kuhinjskih krpa, pisanica i koncert pjesama i plesova sa ženama KUD-a "Otrovanec" iz Otrovanca i Aktiva žena Kloštar Podravski. Pritom izvele su priredbu "Darivanje prosjaka". Posjetile su izložbu starina u Staroj školi u Otrovancu. Bile su na zajedničkom izletu u Čigošu, selu roda i usput boravile u Daruvarskim toplicama. Učestvovale su, na poziv Turističke zajednice na sajmu cvijeća u Đurđevcu. Na izložbi kolača na Picokijadi osvojile su nagrade za najbolju "mazanicu" i najmlađu učesnicu u narodnoj nošnji. Pomažu u radu humanitarnoj Udruzi Podravsko sunce. Na dan Udruga u Virovitici izvele su splet izvornih pjesama sela i izlagale ručne radove i kolače. Posjetile su dvorac Barnagor sagrađen 1876. u Čepelovcu, u vasništvu obitelji Jelušić – Kranželić. Sudjelovale na manifestaciji "Stari zanati" u Otrovancu. U Starogradačkom Marofu nastupile su sa spletom svojih izvornih pjesama. Bile su na izletu na bazenima u Koprivnici. Prošle godine uz pobrojeno, u suradnji sa FVK Mirko Lauš i voditeljem Zdravkom Jakupcem snimile su film "Ručna berba kukuruze". Pritom svojom konjskom zapregom pridružio im se s Branko Tkalčec iz Otrovanca i pripomogao očuvanju baštine i izvornijem prikazu. Dobile su PRVU NAGRADU na Međunarodnom filmskom festivalu u Mariboru za film, LAN. Pozvale su sve prisutne na Matkanu nedjelju 11. 04. 2010. godine na promociju svojih dokumentarnih filmova, koje će reproducirati članovi FVK Mirko Lauš za tu prigodu. Obilaze i darivaju starije i bolesne u selu. Sve aktivnosti medijski su im dobro popraćene. Posebno se zahvalila Željku Šubiću za sve prijevoze za potrebe Udrugu žena.
Ovim skupom obilježile su i 30. godišnjicu rada.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

U proteklom periodu Udrugu su vodile su tri predsjednice. Prvih dvanaest godina na čelu Antifašističkog vijeća žena Kladare, bila je Ružica Tkalčec, koja je i sada aktivna. Slijedećih 6 godina Ana Badanjek, a već 12 godina predsjednica je Ivka Mađar. Planiraju izložbu zidnih kuhinjskih krpa i fotografija članica Udruge žena Kladare, nastalih proteklih 30 godina u jesen o.g. S ponosom se pohvalila da je njen dugogodišnji rad u UŽ Kladare zapažen. Nagrađena je Poveljom s likom Petra Preradovića Općine Pitomača 1999. godine, Plaketom za promicanje i provedbu programa HDZ-a za 1999. Zahvalu Vlade RH za poticanje i razvoj volonterstva u RH Otisak srca 2001. Spomen-plaketu HDZ-a za daljnji razvitak demokracije u RH 2004. Za golem sveobuhvatan rad navikle su primati vrlo malu financijsku pomoć. Nebrojeno puta kroz 30 godina pekle su kolače za izložbe i proslave, što košta i vrlo često do sada posezale su u vlastite džepove. Zahvalne su sponzorima koji im se nađu kad su im najpotrebniji. Zanimljiv je isječak iz blagajničkog izvještaja, koji je podnijela Mirjana Gucek. – Kao organizatorice snimanja filma, za koji su dobile prvu nagradu, primile su naknadu od 1.000,00 kn a za film 200 kuna. Predsjednica Ivka Mađar ispričala je kako je sve počelo prije 30 godina. Prvu izložbu ručnih radova organizirale su u Osnovnoj školi Kladare. Prva izložba kolača bila je na Picokijadi u Đurđevcu 1980. godine. Proteklih godina svega im se izdogađalo. Istina je da naginju susjednoj Županiji, gdje ih uvažavaju i gdje su nekad pripadale. Kad smo se registrirale kao Udruga žena, dale smo si zadatak da nas nitko neće ignorirati. Trebalo je vremena da nas Pitomača prihvati. Dočekale smo da nas desetak zadnjih godina svuda zovu. Sada surađujemo sa KUD-om Starogradački Marof, KUD-om Otrovanec i uz ostale prihvaćene smo i surađujemo s KUD-om "Pitomačanka" iz Pitomače. Još uvijek preteže suradnja sa društvima iz susjedne županije. Bile su na izletu u Selcu u Virovskom odmaralištu u vrijeme predsjednikovanja Ružice Tkalčec. Posjetile su Crikvenicu, Opatiju, Beograd i na Avali Titov grob, Plitvička jezera, Vukovar, Barcs, toplice u Csokony, Harkanju, Bizovcu, Svetom Martinu na Muri. Posjetile su dječje selo SOS u Lekeniku. Darivale su ih financijskom pomoći, a tri stotine osamdesetero djece dobilo je "smokiće" i bombone, a SOS mame cvijeće, kolače i jabuke. Bile su u Zoološkom i Botaničkom vrtu Zagreba, u Zoološkom vrtu obitelji Bizik. Godine 1998. registrirane su kao Udruga žena Kladara. Selo je postalo industrijsko središte Općine, a novo osnovane firme pomogle su rad Udruge. Na taj način, uz Općinska sredstva, došle su do novih narodnih nošnji, koje su koštale dvadeset i jednu tisuću kuna. Održale su šest smotri folklora. Mladež sela sva je u Vatrogasnom društvu, s počeli su s radom u Udruzi žena. S Radio Pitomačom snimile su 12 izvornih pjesama Kladara. Kazivačice su bile Eva Filjak, Štefa Špiranec i Ana Profuntar. Te žene su nas naučile tako pjevati, nezamjenjive su, ali zbog godina života sve ih je manje. U suradnji s vatrogascima održale smo zabavu kod Doma. Pritom iznenadile su se količinom dobrovoljnih priloga. Dobile su nagradu od 1500 kuna za najstariji vilan iz 1800. Deset godina surađivale su s gradskim muzejima u Virovitici i Koprivnici i darivali ih starim štofenim rupcima, šamijama, vunenim rupcima i drugim, a darivale su i istinskog zaljubljenika starina vlč. Ivicu Puškadiju prilikom odlaska iz Pitomače u župu Sveti Juraj na Bregu. Bogatu suradnju imale su i s Osnovnom školom Petar Preradović, područnom školom Kladare. Bio je to kratak presjek tridesetogodišnjeg rada i skromna proslava, jer kaže Ivka, nije vrijeme za drugačija slavlja.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Slavljenicama je prvi čestitao Željko Šubić predsjednik Mjesnog odbora i DVD-a Kladare. Istakao je da Udruga dobro surađuje sa DVD-om, posebno u ovoj godini kada središnje DVD Kladare obilježava 80. godišnjicu rada. Žene mogu računati na jedan besplatan prijevoz manjim autobusom tokom godine, koji će on donirati. Slavljenicama čestitkama pridružili su se Ivica Ivanec, Stjepan Ivanec, Mateja Fras, Barica Mihoković, predstavnice žena iz KUD-a Starogradački Marof, KUD-a "Pitomačanka" iz Pitomače, Aktiva žena Kloštar Podravski, KUD-a "Otrovanec" iz Otrovanca i KUD-a Čepelovec.
Na kraju svima se zahvalila Ivka Mađar predsjednika Udruge žena Kladare, prisutne je pozvala na obilježavanje Matkane nedjelje 11. 4. 2010. i na promociju filmova. Slijedilo je zajedničko druženje.

Barica Mihoković

29.03.2010. u 15:00 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 20.03.2010.

Zimske radosti !

"Ako nema plavoga dizela, još konje imamo i pluga ....reče Đuro Šokec i potjera konje"

20.03.2010. u 17:15 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 13.03.2010.

OTROVANČICE PRIREDBOM OBILJEŽILE DAN ŽENA

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

OTROVANEC; - U nedjeljno popodne 7. 3. 2010., uoči međunarodnog dana žena 8. marta, članice i članovi KUD-a „Otrovanec“ organizirali su priredbu u Društvenom domu u selu. Program se sastojao od pjesama i kola očuvanih, otrgnutih prošlosti i zaboravu. U narodnim nošnjama sela izveli su program: „Zaigralo divno kolo“, „Trgala sam ja živicu“ i uz pratnju tamburaša, nastavili pjesmama „Na bregu kuća mala“, „Sjela Mara na kamen studencu“. „Oj jesenske duge noći“, „Seljanka i skromna“ i plesovima „Hajde Kato“ i „Ja sam crna, ja“. Slijedila je pjesma Dragutina Domjanića DUGO U NOĆ, U ZIMSKU BIJELU NOĆ“, pa set pjesama posvećenih majkama, da bi završile poskočicom „Ja posijah repu“.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Prisjetile su se i svojeg dugo aktivnog, pokojnog člana Marijana Pavlekovića - Paje, koji je za sobom ostavio brojne pjesme. Za ovu prigodu Vlatka Šelimber, voditeljica priredbe, recitirala je tri i to pjesme: „Kaj“. „Moje selo“ i „Djetinjstvo“. Slijedilo je vrijeme rezervirano za smijeh. Glumice i glumci; Nada Dikšić, Marijana Franjić, Ivanka Franjić, Željka Makvić, Franjo Kožarić, Marijan Kukučka, Marija Gabarić i Marina Rakitničan, izveli su tri igrokaza – parodije – pošalice na temu osmog marta, a napisala ih je ranijih godina, teta Slava – Slavica Tambolaš iz Otrovanca.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml,

Zadovoljna sam jer je naš KUD „Otrovanec“ uspio obilježavanjem Dana žena, razbiti zimsku monotoniju, privući brojne posjetitelje, posebno posjetiteljke i salu ispuniti do posljednjeg mjesta, nakon priredbe izjavila je Mirjana Gomerčić, predsjednica KUD-a „Otrovanec“ iz Otrovanca.

Barica Mihoković

13.03.2010. u 22:01 • 0 KomentaraPrint#^

O DVD-u KLADARE ZNAJU I U LOS ANGELESU


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml Mateja Fras


KLADARE: - Na 80. godišnjoj izvještajnoj skupštini vatrogasci DVD-a Kladare, izložili su kopiju originalnog članka napisanog na engleskom jeziku o DVD-u Kladare, objavljenog u SAD u Los Angelesu. Na pitanje od kuda im to, odgovor je dala dočasnica i sutkinja Mateja Fras, članica DVD Kladare, studentica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. Prevela je svoj članak iz kojeg su Amerikanci saznali:
„Hrvatska je mala zemlja. Poznata je po svojem moru, obali i otocima, gdje preko ljeta često dolazi do požara. Ja sam članica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u jednom malom selu koje ima 500 stanovnika, a stotinu od njih su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Veoma je duga tradicija vatrogastva, prenose je s koljena na koljeno - djed, otac i unuk. Moj otac je zapovjednik… Naši vatrogasci bore se sa vatrom često samo sa osobnom opremom. Ponosim se hrabrosti mojih ljudi. Oni riskiraju svoje živote u spašavanju drugih ljudi i imovine i nisu plaćeni za to. Trenerica sam mladih vatrogasaca. Učim ih o preventivi, vatrogasnoj opremi, spašavanju života. Odlazim na mnogo natjecanja svake godine sa svojim odjeljenjima po Hrvatskoj. Vrlo sam ponosna na njih, ali način na koji mi živimo je težak i ne možemo im priuštiti sve ono što oni trebaju zbog nedostatka financijskih sredstava.“
Do kontakta sa gospodinom Kurtom Kammom, piscem o vatrogastvu sa svih kontinenata svijeta, došlo je posredstvom interneta. Zatražio je kontakt samnom i nakon razgovora zamolio me da mu to kratko napišem, što sam i učinila, a on je članak u cijelosti objavio. Njemu je nepojmljiv način, na koji mi funkcioniramo. U Sjedinjenim američkim državama volontiranje u vatrogastvu nije izraženo. Njima je nepojmljiv naš način rada, ispričala je dočasnica Mateja Fras.

Barica Mihoković.

13.03.2010. u 21:59 • 0 KomentaraPrint#^

DVD KLADARE OVE GODINE OBILJEŽAVA 80. GODIŠNJICU RADA

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

KLADARE: Vatrogasci DVD Kladare održali su 6. 3. 2010. osamdesetu po redu Godišnju izvještajnu skupštinu u ,novom još nedovršenom, Vatrogasnom domu. Prisutne je pozdravio predsjednik Željko Šubić i pritom naglasio goste; Zdravka Dijakovića, dožupana Virovitičko-podravske županije, Mirka Pavlekovića, predsjednika Općinskog vijeća Pitomača, Nevena Milanovića, tajnika i predstavnika Vatrogasne zajednice županije, Danijel Tambolaša, predsjednika NK Kladare, predstavnike Dobrovoljnih vatrogasnih društava Otrovanca, Pitomače, Velike Črešnjevice, Dinjevca, Turnašice, počasnog člana Marijana Zlatara i najstarije članove DVD-a; Antuna Špiranca, Ivana Herenta i Petra Špiranca. Izvještaje o radu i plan rada za 2010. godinu, podnio je zapovjednik Zdravko Fras. Ove godine su (6.6.2010.) organizatori i domaćini Županijskog natjecanja za djecu i mladež. S ekipom ženske i ekipom muške mladeži sudjeluju 14. do 16. 5. 2010. na Državnom natjecanju u Šibeniku. Ekipa ženske mladeži u sastavu: Lea Putnik, Mihaela Šubić, Ivana Mihoković, Mihaela Tambolaš, Marinela Fras, Majda Kodžaga, Lucija Ivanec, Sanda Šokec, Tajana Šokec i Samanta Šubić sudjelovati će na međunarodnom natjecanju mladeži u Sloveniji. Dvije najbolje ekipe mladeži, ženska i muška, za nagradu planiraju poslati 7 dana na more u Vatrogasni kamp mladeži u Fažanu. Krupnu stavku čini dovršenje novog Vatrogasnog doma do osmog mjeseca ove godine. Kruna planiranog je svečano obilježavanje 80. godišnjice rada i postojanja DVD Kladare 15. 8. 2010. na blagdan Velike gospe, zaštitnice sela, vjeruju u dovršenom novom Vatrogasnom domu. Da bi uspjeli očekuju financijsku pomoć najviše od Općine Pitomača, Županije Virovitičko-podravske, Vatrogasne zajednice županije i Hrvatske vatrogasne zajednice, uz ostale donatore.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Mirko Pavleković predsjednik Vijeća Općine Pitomača iznio je da je ponosan na izgradnju i količinu radova izvršenih sa onoliko sredstava koliko je općina Pitomača, uz ostale donatore, mogla izdvojiti. Novo izgrađeni dom služiti će na ponos sela, općine i šire zajednice. Ove godine također će uslijediti izdvajanje iz sredstava komunalne infra strukture, koliko bude moguće. Proslavu 80. godišnjice ima stožerni DVD Kladare i DVD Otrovanec, oba s područja Vatrogasne zajednice Općine Pitomača.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Zdravko Dijaković, dožupan Virovitičko-podravske županije, podsjetio je da je župan Tomislav Tolušić za osamdeset godišnjicu DVD-a Kladare preuzeo čast kumstva i obvezu nabave nove vatrogasne zastave. Naglasilo je da je na novom Vatrogasnom domu napravljeno deset puta više radova u odnosu na vrijednost uloženih sredstava. To govore i izloženi pehari iz 2009. godine i duga tradicija vatrogastva u selu s osiguranom perspektivom rada ove najhumanije organizacije.

Neven Milanović, predstavnik Vatrogasne zajednice županije naglasio je da se Vatrogasna zajednice Općine Pitomača, kao najaktivnija u županiji, bori da ostvarene rezultate u vatrogastvu prate i financijska sredstva. Sve se vrti oko novca kojeg nemamo, a izmjena Zakona o vatrogastvu i pravedniju raspodjelu novca možemo očekivati tek 2012. godine. Općinska sredstava od 200.000,00 jedna pokrivaju hladni pogon. Obnova oprema svima nam je više nego neophodna, jer ni jedno DVD-o nije zakonski opremljeno. U Kladarama je uložen ogroman dobrovoljni rad, kojeg se danas adekvatno ne cijeni. Svi ćemo pomoći da se Dom dovrši do najavljene proslave. pohvalivši mnoštvo prisutne djece i mladeži, rekao je Neven Milanović. Slijedila je podjela Diploma za položene vatrogasne ispite dvadesetorici vatrogasnoj mladeži, koji m će učestvovati na Državnom natjecanju u Šibeniku. Na skupštini primili su i dva nova člana, koji im već godinama pomažu, a do sada se nisu potpisali pristupnice. Učlanili su se: Josip Ivanec i Ante Putnik. Bilo je i iznenađenja. Povelja počasnog člana DVD Kladare uručena je Zdravku Dijakoviću, dipl ing. Dožupanu, za zasluge učinjene ovom DVD-u, za koji ga vežu „korijeni“. Jednoglasno odlučili su o uvođenju obvezne članarine od 100 kuna za 2010. godinu. Na taj način prikupiti će 4.400 kuna, koje će utrošiti u opremu Doma. Završivši Skupštinu predsjednik Željko Šubić zahvalio se prisutnima i pozvao ih na zajedničko druženje.

Barica Mihoković

13.03.2010. u 21:54 • 0 KomentaraPrint#^

ŽELE BITI VATROGASCI – NAUČILI SU SE POTPISATI




VELIKA ČREŠNJEVICA: Šestero djece, šest godišnjaka, potpisalo je Pristupnice i učlanilo se u Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Črešnjevica na Godišnjoj izvještajnoj skupštini održanoj 6. 2. 2010. godine. Još ne idu u školu. Da bi se upisali u vatrogasce svi su naučiti potpisati se. Na slici troje od šestero djece i to: Marko Lončar, Iva Rengel i Marko Siladić sa novo podupirajućim članom, uvrštenim u članstvo na Skupštini profesorom Sinišom Siladićem, ravnateljem Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača i donačelnikom Općine Pitomača. Još troje djece: Karlo Dravec, Sara Siladić i David Rengel nije zatečeno u sali kod fotografiranja, ali svi oni će biti izvrsni vatrogasci, rekao je Neven Milanović zapovjednik DVDa Velika Črešnjevica.

Barica Mihoković

13.03.2010. u 21:49 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 06.03.2010.

BEZ KOMENTARA

ZA OVE FOTOGRAFIJE NIJE POTREBAN KOMENTAR

Svaka govori za sebe, a zajedničko im je "NASTAVLJAMO DALJE !"

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

06.03.2010. u 22:00 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.03.2010.

POLJOPRIVREDNICI U PITOMAČI ZAUZELI PODRAVSKU MAGISTRALU

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

PITOMAČA: - Poljoprivredni proizvođači pitomačke Općine i okolnih sela; ratari, stočari, peradari, povrtlari, uzgajivači duhana, vinogradari…. ujedinjeni i svi zajedno, od srijede 3. 3. 2010. u devet sati ujutro, u četvrtak 4.3. i na dalje, sa pedesetak svojih traktova zauzeli su magistralnu prometnicu Varaždin – Osijek. Kažu, ne miču se sve do ispunjenja obećanja Države i Vlade. Brane svoja prava na život i opstanak svojih porodica.
Željko Komar iz Vukosavljevice pritom je rekao: „ Tu smo, jer smo posredstvom televizije obaviješteni da će nam Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ove godine uskratiti poticaje za 40%. Do sada smo poticaje dobivali na kapaljke, jedva nešto na dva, tri puta godišnje, a sada nam to sve hoće uzeti. Digli smo se. Tražimo isplatu zaostalih poticaja iz prošlih godina i čekamo. Ministarstvo pregovara u Zagrebu. Dok se naš problem ne riješi mi se sa ceste ne mičemo. Može nas biti samo još više i više. Vidjeti ćemo gdje će tome biti kraj. Mi dalje ovako ne možemo. Oni u Vladi neka misle, dali su tamo zbog naroda, ili zbog sebe da zarađuju svoje plaće. Prvo neka sebi skinu 40% a ne nama“.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Tomo Paša, nadodao je: - „Tu smo i čekamo da gospoda nešto riješe. Sijem uljanu repicu, pšenicu i kukuruz. Ne razilazimo se do pozitivnog rješenja“.
„Moguć je put traktorima u Zagreb“ - nadodao je Ivica Kuzman, uzgajivač stoke za meso i mlijeko i rekao: - Ako se ne riješe ovi zahtjevi, koji se trebaju riješiti, mi smo tu na okupu. Krajnja je sramoto što smo dočekali i doživjeli u državi Hrvatskoj, da seljaci moraju izići na cestu i na taj način moramo tražiti svoja prava da bi dobili ono što smo zaradili, što nam pripada i što nam je obećano.
Potvrdio je to i Ivica Torak, koji sije kamilicu, kukuruzu, pšenicu i drugo. Na Skupu traktorista prosvjednici jednoglasno izjavljuju: Selo novaca nema. Ljudi nemaju čime sijati, a „na vratima“ je proljetna sjetva. Da zemlja ne ostane neobrađena neminovna nam je isplata poticaja. Sramotno je premala količina goriva po hektaru, koju nam je Vlada odobrila. Od nas se očekujem jeftina hrana, a država nam sve uskraćuje. Nema jeftine hrane bez poticaja. To jedno bez drugog ne ide. S odobrenom količinom plavog dizela se ne može obraditi zemlja. Posebno je to nedovoljno za uzgajivače duhana i povrtlare, a i sve ostale. Porodica bi trebala biti temelj društva. Sada nam i to ruše, rekao je Makvić Branko. Jednoglasni su bili: - Cijene energije rastu. Poskupljuje struja, poskupljuje, plin, i sve postalo ide gore, a našim proizvodima cijena je svake godine sve niža. Gorivo se šverca na sve strane, a za nas, koji proizvodimo hranu, nema.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Potporu prosvjednicima dali su pojedinci sa svojim traktorima iz Ferdinandovca i okolnih sela Koprivničko- Križevačke županije. Pojedinci iz Pitomačke Općine i šire već treći dan prosvjeduju u Virovitici, gdje je prosvjed započeo dan ranije rekao je Ante Fuček iz Ferdinandovca.
Premrzli, ali jedinstveni, sa zanimanjem očekuju sutrašnju odluku Vlade, jer nije lako na hladnoći ispod nule, po kiši i susnježici na ulici tražiti pravdu i prava, ali drugog načina nemamo, izjavilo je dio prosvjednik u Pitomači sa fotografije.
Barica Mihoković

04.03.2010. u 19:55 • 0 KomentaraPrint#^

DVD Stari Gradac u 2010. obnavlja VATROGASNI DOM

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

STARI GRADAC; - U subotu 27. veljače 2010. DVD Stari Gradac održalo je 83. Godišnju izvještajnu Skupštinu. Prisutna su bila 79 od 83 registrirana članova društva. Skup je pozdravio Josip Oberan, predsjednik DVD Stari Gradac. Uz članstvo, posebno je naglasio djecu 6 do 12 godina, načelnika opčine Pitomača Željka Grgačića, prijateljska društva DVD Sedlarica, DVD Starogradački Marof, Željka Živka izaslanika VZO Pitomača, DVD Velika Črešnjevica, DVD Turnašica, prijatelje DVD iz Gradeca Pokupskog, NK "Mladost" Stari Gradac, UŽ „Gračanke“ Stari Gradac. Odmah je iznio plan investicija na Vatrogasnom domu u selu. Prošle godine adaptirali su krovište, za koje nije u cijelosti zatvorena financijska konstrukcija, a u 2010. godini planiraju nabavu svečanog odijela za zapovjednika, dopuna cijevina potrebnih za intervencije, adaptacije unutrašnjosti doma; osmatračnicu, strop, sanitarni čvor, parkete u sali, stepeništa, ..., sve s ciljem da dom opet bude u funkciji i na dobrobit sela. Zapovjednik Mario Vrbaslija, rekao je da je DVD osnovan 1927. godine. Djelovanje mu nije kroz godine bilo ujednačeno. Očitovalo se to u nedovoljnoj brizi za vlastiti Vatrogasni dom. Društvo je posljednjih godina počelo ponovno aktivnije djelovati. Imaju 60 aktivnih članova, 6 počasnih i sedamnaestero djece i mladeži.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Prošle godine sudjelovali su na općinskom natjecanju u Kladarama sa M "A" ekipom i s jednim odjeljenjem na Natjecanju na staroj vatrogasnoj šprici u Velikoj Črešnjevici. Tokom protekle godine dobili su od pobratimskog društva DVD Gradeca Pokupskog traktorsku cisternu Creina za 5000 litara vode, nekoliko kaciga, cjevina i mlaznica. Potrebna im je nova oprema. U prošloj godini nisu imali intervencija. Istina 19. 9. izbio je manji požar u selu, pogašen od DVD-a Pitomača i JVP Virovitica. Oni nisu bili obaviješteni. Vjeruju da se slično neće ponoviti. Održali su niz radnih akcija na uređenju okoliša i adaptaciji Vatrogasnog doma. Željko Živko, predsjednik DVD Pitomača podvukao je da je VZO Pitomača u okviru mogućnosti financijski pomogla popravak doma. Pomoć u ovoj godini biti će nabava najnužnije opreme, neophodne za odaziv na intervencije. Skup je pozdravio predstavnik pobratimskog DVD-a iz Gradeca Pokupskog, VZO Pisarevina. Pridružili su se predstavnici DVD-a Turnašica, DVD-a Sedlarica.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Odazvao se i Željko Grgačić načelnik općine Pitomača. Iznio je da su DVD Pitomača i DVD Stari Gradac nažalost tehnički najneopremljenija društva u VZO Pitomača. Općina izdvaja koliko može. Iz tih sredstava nemoguće je nabaviti tehnička vozila posebno neophodna DVD Pitomača i Starom Gracu. Oba DVD-a locirana su na magistralnoj prometnici. Na kraju Skupštine Željko Živko uručio je zahvalnice za osobni učinak i doprinos u radu DVD-a Stari Gradac dvadesetorici vatrogasne djece i mladeži, trideset osmorici članova DVD, te pobratimskim društvima i sponzorima.

Barica Mihoković

04.03.2010. u 19:51 • 0 KomentaraPrint#^

ŽARKO GIBA, PITOMAČKI SLIKAR, OSEBUJNE DUHOVNE SNAGE


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

PITOMAČA: - Mislim da se sa slikarskim darom čovjek rodi. Kod mene zapazila ga je
i dala mi prve poduke profesorica likovnog odgoja, moja razrednica, akademska slikarica Zorica Forko u pitomačkoj osnovnoj školi - započeo je razgovor slikar Žarko Giba, rođen 1957. godine, oženjen, otac jedne kćeri, sada i djed i nastavio: - I moje slike bile su izvješene po panoima u osnovnoj školi i kružile po izložbama izvan nje. U osmom razredu 1972. godine sudjelovao sam na Osmom općinskom slikarskom takmičenju u Đurđevcu. Slikali smo po asfaltu. Tamo sam primio prvo priznanje za svoj slikarski rad. Još čuvam razglednicu – malu reprodukciju naive Ivana Generalića. Na njoj, na drugoj strani osobno nacrtao mi je mali crtež i dao autogram Ivan Generalić. Pamtim uspomenu na pitomački FEDAF iz 1971. godine. Gostovali su uz filmaše i ugledni gosti Miroslav Krleže, Ivan Generalić i Gustav Krklec. Generalićevu sam izložbu naive čuvao tada u Pitomačkoj osnovnoj školi. Sve su to likovni zasadi, koji su tinjali u meni. Potom sam završio opću srednju školu metalskog usmjerenja. Zaposlio sam se u Ini – Naftaplinu i stekao zvanje naftno - stručni radnik na bušačkom postrojenju. Uz to osamnaest godina aktivno sam igrao nogomet u nogometnom klubu Pitomača. Po završetku s nogometom u meni se ponovno probudilo zanimanje za slikarstvo. Počeo sam obilaziti školske prijatelje Stjepana Ivanca i Ivana Lovrekovića, koji su u to vrijeme već bili poznati slikari, te slikara Andriju Vraneka. Promatrao sam kako oni rade. Bio sam na neki način učenik starijih kolega. Odvažio sam se. Počeo sam slikati uljem na staklu. Polako ostvarivao sam svoje težnje u maniri naivnog slikarstva Podravine. Posebna ljubav mi je oslikavanje podravskih krajolika u različitim godišnjim dobima. Scene seoskog života i ljudske portrete uključujem u kompoziciju krajolika. Zadovoljstvo mi je oslikavati mrtve prirode, cvijeće. Na radnom mjestu sam napet i maksimalno koncentriran. U slobodno vrijeme koristim slikarstvo za zadovoljstvo i opuštanje. Posebno me motivira ljubav prema Pitomači, koja mi često nedostaje. Radno mjesto vezano mi je uz Hrvatsku i po svijetu. Više godina (mjesec dana rada, mjesec dana odmora) proveo sam radeći u Egiptu, Mađarskoj, Maroku, Azerbajđanu, Siriji, i Albaniji. S posla vraćam se doma porodici i svojem slikarskom ateljeu i uživanju u nizanju motiva Podravine, pitomačkih krajolika, Dravi, goričnim motivima, povremenom oslikavanju ljudi.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Opredijelio sam se za naivu i slikanje uljem na staklu, uljem na platnu, uljem na lesonitu, nešto akvarela, suhog pastela i drugih tehnika. Imao sam dvije samostalne izložbe u Pitomači i prema mojoj evidenciji stotinjak skupnih izložaba. Član sam Likovnog kluba Nikola Trick Virovitica od 1983. Likovnog kluba "Paleta" Kloštar Podravski od 2006. i najnovije jedan od osnivača i član LK "Duga" Pitomača.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Do sada naslikao sam tisuću slika svih formata u navedenim tehnikama. Učestvovao sam na dvadesetak likovnih kolonija; u Pitomači, Karlovcu, Hlebinama, Velikoj Pisanici, Kloštu Podravskom … Poklonio sam pedesetak svojih radova u humanitarne i ine svrhe. Tokom dugogodišnjeg slikarskog rada primio sam dvadesetak priznanja, diploma i zahvalnica – ispričao je osebujna i samozatajna duša, veliki talent, dobar crtač podravskog likovnog kruga Žarko Giba.
Barica Mihoković

04.03.2010. u 19:50 • 0 KomentaraPrint#^

NEVJEROJATNO - I TOGA IMA

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

ŠPIŠIĆ BUKOVICA: U sklopu održavanja redovnih Izvještajnih godišnjih skupština u subotu 20. 2. 2010. u Virovitičko-podravskoj županiji na red je došlo i stožerno Dobrovoljno vatrogasno društvo Špišić Bukovica. Održali su 126. po redu Godišnju izvještajnu skupštinu. Prisutne, prvi je pozdravio domaćin Milan Leško, predsjednik DVD Špišić Bukovica. Pritom posebno je naglasio Ivicu Lulića načelnika općine Špišić Bukovica, Milana Majetića predsjednika Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, predsjednika VZO Špišić Bukovica i člana društva, Franju Viljevca zapovjednika VZ VPŽ, Josipa Miladinovića, zapovjednika VZO Špišić Bukovice, ostale prisutne goste i članove društva. Izvještaje o radu u protekloj godini podnijeli su Milan Leško, predsjednik i Zlatko Juren zapovjednik. S posebnim zadovoljstvom isticali su uspješnu, proteklu godinu, u kojoj su obilježili 125. godišnjicu DVD Špišić Bukovica, dobru suradnju s općinskim rukovodstvom, kvalitetnu protu - požarnu preventivu. Imali su tri intervencije. Natjecali su se na općinskom i županijskom natjecanjima i još mnogo toga.
Milan Majetić, predsjednik VZŽ i VZO Špišić Bukovica prisutnima, prenio je pozdrave počasnih članova društva Franca Kropea iz Njemačke i mr. Teodora Fritrckoga iz Zagreba. Pohvalio je rad društva, koje iz dana u dan napreduje i postaje sve bolji.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Franjo Viljevac, zapovjednik Virovitičko-.podravske županije pohvalio je rad DVD Špišić Bukovice i zaželio im što manje intervencija. Dobrim željama pridružili su se predstavnici DVD-a Turanovac, pobratimski DVD Prečec, DVD Korija, DVD Gradina, KUD Seljačka Sloga“ Špišić Bukovica, Udruga umirovljenika i Udruga vinogradara i voćara Špišić Bukovaca. Na Skupštini Mariji Maresić, Ivani Klasić, Mariju Pintariću, Željku Pintariću, Goranu Posavcu, Marijanu Žagaru i Ivanu Maresiću uručene su Diplome i uvjerenja o položenom ispitu vatrogasca I klase. Načelnik Općine Ivica Lulić uručio je zapovjedniku Zlatku Jurenu četiri radne vatrogasne odore. Franjo Viljavac zapovjednik VZŽ uručio je Milanu Majetiću Spomenicu za četrdeset godina rada u DVD Špišić Bukovica, a za šećer na kraju, Vlatka Mikić tajnica DVD Špišić Bukovice uručila mu je tortu sa upisanih zaslužnih 40 godina. Bilo je to iznenadno i vrlo ugodno iznenađenje za slavljenika i sve prisutne. Gospodin Milan Majetić od srca se zahvalio za tortu – poseban dar. Nevjerojatno – i toga ima. Svima se na kraju zahvalio Milan Leško predsjednik DVD Špišić Bukovica i pozvao prisutne na zajedničko druženje. Uz DVD Špišić Bukovicu isti dan Izvještajne skupštine održali su: DVD Budakovac, DVD Golenić, DVD Veliki Rastovac i DVD Dinjevac, a u nedjelju 21. 2. 2010. DVD Starogradački Marof i DVD Korija.

Barica Mihoković

04.03.2010. u 19:49 • 0 KomentaraPrint#^

KANDIDATI ZA DRŽAVNO NATJECANJE POLOŽILI VATROGASNI ISPIT


Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

KLADARE: U subotu 20. 2. 2010. u novom, još nedovršenom, Vatrogasnom domu Kladare vatrogasne ispite je položilo trideset devetero mladeži. Svi su prošli seminare u svojim Dobrovoljnim vatrogasnim društvima, predviđene programom za vatrogasnu mladež. Ispite su polagali pred ispitnom komisijom u sastavu: Zdravko Fras, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Pitomača i Neven Milanović vatrogasni tehničar, zapovjednik DVD Velika Črešnjevica, tajnik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije i Vatrogasne zajednice Općine Pitomača. Ispite je s primjerenim znanje uspješno položilo desetero ženske i desetero muške mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladare, šestero muške mladeži Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turnašica, šestero djevojčica i sedmero dječaka iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Črešnjevica. Svi su prethodno, na prošlogodišnjem županijskom natjecanju, stekli uvjete za ovogodišnje Državno vatrogasno natjecanje mladeži 14. do 16. svibnja u Šibeniku. Tamo će Virovitičko podravsku županiju u Šibeniku zastupati jedno odjeljenje ženske mladeži iz Vukosavljevice, VZO Špišić Bukovica i pet odjeljenja mladeži VZO Pitomača. Pismena uvjerenja i oznake vatrogasne mladeži primiti će na godišnjim Skupštinama svojih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, rekao je Zdravko Fras zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Pitomača. Slijedilo je fotografiranje i zakuska.

Barica Mihoković

04.03.2010. u 19:46 • 0 KomentaraPrint#^

MILKA NOVOSEL, VODITELJICA DOKUMENTACIJSKOG CENTRA

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

PITOMAČA: - U vremenu smo kada većina Vatrogasnih zajednica županija, koje to do sada nisu učinile, žele prikupiti i sačuvati od zaborava vatrogasnu povijesnu građu na svom području. Prvi u RH učinio je to Gospodin Ivica Šimunović. On je pedeset godina sakupljao i prikupljao povijesne dokumente vezanih uz dobrovoljno vatrogastvo. Skupljenu zbirku dokumenata postavio je u prostoriji Vatrogasng doma Pitomača, u za to namijenjeni prostor. DVD Pitomača osnovano 1894. godine je time dobilo PRVI DOKUMENTACIJSKI CENTAR POVJESNIH DOKUMENATA HRVATSKOG DOBROVOLJNOG VATROGASTVA u Pitomači, Vinogradska ulica kbr. 32. Svečano otvorenje Centra bilo je 3. rujna 1997. godine u Pitomači. Prisutni su bili uz domaćine, pitomačke vatrogasce, predstavnici mjesnih vlasti, mr. Teodor Fricki, tada predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, viši vatrogasni časnik, ing. Gabrijela Špehar, tada tajnik HVZ-a, viši vatrogasni časnik, Ivica Šimunović također viši vatrogasni časnik, tajnik VZO Pitomača, prvi voditelj Dokumentacijskog centra i Milka Novosel, ispitana vatrogaskinja, članica Upravnog odbora DVD Pitomača, po odabiru Ivice Šimunovića nasljednica za vođenje Dokumentacijskog centra u Pitomači.

Image Hosted by ImageShack.us
By
fvkml

Obzirom na poodmakle godine života, Ivica je inzistirao, nakon što je primio sve moguće zahvalnice, diplome, spomenice, plakete …, što postoji u vatrogastvu, čime je sada povećana zbirka Dokumentacijskog centra, da najodgovornije dužnosti preuzmu mlađi, a on je do smrti (7. svibnja 2007.) bio počasni predsjednik DVD Pitomača, pisac, kroničar, povjesničar Hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva i čuvar prikupljene povijesne dokumentacije. Bila mu je želja da plodovi njegova dugogodišnjeg rada ostanu u Pitomači. Inicirao je, pa je u prisustvu spomenutih eminentnih rukovodilaca HVZ, dana 28. studenoga 2000. godine sastavljen primopredajni ugovor o patronatu između Ivice Šimunovića, upravitelja i vlasnika Dokumentacijskog centra u Pitomači, tajnika vatrogasne zajednice Pitomača da kao donator, svoju zbirku povijesne vatrogasne dokumentacije i ostaloga, u nasljeđe, kao voditeljica dokumentacijskog centra u Pitomači, preuzme gospođa Milka Novosel iz Pitomače, djelatnoj članici DVD Pitomača i HVZ zastupane po mr. Teodoru Frickom i ing. Gabrijelu Špeharu primaocima patronata nad Dokumentacijskim centrom povijesnih dokumenata Hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva, u Pitomači, osnovan 1997. godine 33405 Pitomača, Vinogradska 32. Ugovor su s pravom zastupanja potpisali Ivica Šimunović, Milka Novosel, mr. Teodor Fricki, ing. Gabrijel Špehar uz suglasnost VZO Pitomača i UO od 23. 7. 1997. i 6.6. 2000. godine.
U petak 19. 2. 2010. pitomački Dokumentacijski centar posjetili su visoki dužnosnici HVZ gospoda Ivan Baić, predsjednik Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti pri HVZ Zagreb i Miroslav Kirinčić dugogodišnji glavni urednik Vatrogasnog vjesnika. Primila ih je voditeljica Dokumentacijskog centra, gospođa Milka Novosel. Gosti su je informirali o osnivanju Nacionalnog vatrogasnog muzeja u Varaždinu, u okviru proširenog, postojećeg vatrogasnog muzeja grada Varaždina. Kraćim uvidom u dokumentaciju, koju sadrži pitomački Dokumentacijski centar, izrazili su želju za ustupanje dijela dokumentacije najprije u Zagreb, a potom za prijenos u budući muzej vatrogastva RH u Varaždinu. Apelirali su na donaciji. Od prenijetih dokumenata, koji bi zadovoljili zahtjeve tražene muzejske vrijednosti, bili bi zadržani, a ostali vraćeni donatorici, s ciljem stručnog i trajnog čuvanja povijesne dokumentacije, vrijedne isključivo za vatrogastvo. Slične muzeje imaju sve zemlje u našem okruženju. Svrha akcije je spašavanje od zubom vremena u pojedinim mjestima RH, postojeće povijesne dokumentacije i vrijednih vatrogasnih eksponata. Odbor ima zadatak da sakupi i dokumentira povijest hrvatskog vatrogastva od 1896. godine do danas. Informirali su o Međunarodnom vatrogasnom simpoziju o. g. u 10. mj. u Varaždinu. Vatrogasni muzej u fazi je projektiranja. Sve radnje, od građevinskog dijela na dalje i nakon toga, stavljanje Vatrogasnog muzeja u funkciju, trebale bi se ostvariti u roku od 4 godine, sa svrhom trajnih izvora povijesnih podataka i konstantnim razvijanjem istraživačkog procesa. Da bi to postigli potrebna im je suradnja sa svim DVD-ima u RH i šire u istraživanju i doniranju vrijedne povijesne dokumentacije. Republika Hrvatska u vatrogastvu visoko kotira, ali to mora i dokumentacijski posvjedočiti.
Gospođa Milka Novosel informirala je predstavnike HVZ da od smrti Ivice Šimunovića, 2007. godine nije bilo nikakvih financijskih prihoda, kojima bi unaprijedila uređenje ove privatne zbirke. Ona je čuva, povećava eksponate prema situacijama koje uslijede, drži pod ključem, onako kako može. Kroz protekle godine odgajala je generacije ženske mladeži DVD-a, što je ostavilo traga. Osobno je zlatovezom izvezla i donirala svečanu vatrogasnu zastavu za 100. obljetnicu matičnog DVD Pitomača. Izvezla je, donirala i bila kuma zastave pobratimskog društva DVD Vukovara. Priprema zastavu, također ručno vezenu zlatovezom za DVD Maksimir Zagreb, koji 2011. treba obilježiti 80. godina rada i postojanja. Uz to ona je i likovna umjetnica. Zidove vatrogasnog doma Pitomača i vatrogasnih domova brojnih pobratima DVD Pitomače, krase njene slike donirane u ime DVD Pitomača.

Image Hosted by ImageShack.us
By fvkml

Sa gospodinom Baićem i Kirinčićem dogovorila je da će osobno pregledati dokumentaciju, kojom raspolaže. Slijediti će naknadni dogovori. Ona očekuje poštivanje klauzula iz imenovanog ugovora da Dokumentacijski centar vatrogasne povijesti Pitomača ostaje u Pitomači, kako je to ugovorno utvrdio njen donator Ivica Šimunović. Stalno je ponavljala da fotokopiranje bilo kojeg dokumenta nije upitno. Ona je to i do sada rado činila svima, koji su to od nje tražili, a pravilo je posljednjih godina svih muzeja u svijetu da se izlažu vjerne kopije, a originali ostaju u mjestu njihova nalazišta. – Za mene ova je zbirka predragocjena, na kraju razgovora rekla je Milka Novosel, tajnica DVD Pitomača.

Barica Mihoković

04.03.2010. u 19:36 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (7)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (10)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (19)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (5)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (6)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (2)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (6)
Ožujak 2008 (3)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Novosti i vijesti kao i zanimljivosti vezane uz Pitomaču i okolicu koje nisu u direktnoj vezi s aktivnostima Foto video kluba "Mirko Lauš" a prikupljaju ih članovi FVK, objavljujemo na ovom blogu koji se veže uz fvkml.blog.hr kao osnovni blog našeg kluba.

Linkovi

Foto video klub "Mirko Lauš"

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr