utorak, 02.10.2007.

Tribina o šest mjeseci rada Prihvatilišta

U povodu nadolazećeg blagdana sv. Franje Asiškoga i Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, a s obzirom na šest mjeseci rada Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i otvaranje Kuće utočišta sestara Milosrdnica, večeras je u Nadbiskupskom domu u Rijeci održana je tribina na ovu temu na kojoj su između ostalog govorili riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović, voditeljica Kuće utočišta s. Danijela Sinčić, te predstavnici našeg bratstva.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U pokušaja aktualiziranja goruće problematike sve brojnije skupine onih koji su obespravljeni i napušteni, brojnim je posjetiteljima predstavljen rad Prihvatilišta prve i za sada jedine ustanove na širem riječkom području koja skrbi o ljudima bez krova nad glavom. U proteklih 6 mjeseci kroz ustanovu, koju vode franjevački svjetovni red, prošle su 43 osobe, od kojih se 6 uspješno resocijaliziralo.
Siromaštva je uvijek bilo, ali biti beskućnik čovjeka često duhovno isprazni. Upravo tu dodatnu duhovnu dimenziju, uz neophodnu pomoć, pruža Prihvatilište sv. Franje. Prihvatilištu nedostaje psihijstrijske pomoći korisnicima, ali s druge strane volonteri, čija dobna granica se kreće od 15 pa do 80 godina pokazatelj su kako Riječani imaju sluha i dobro srce. Financijsku pomoć pruža Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Riječka nadbiskupija koja je i ustupila prostore uz crkvu Svetog Romualda i Svih Svetih na Kozali za potrebe rada Prihvatilišta. Osobitu podršku radu dao je riječki nadbiskup Ivan Devčić kojega osobito raduje činjenica kako je inicijativa pokrenuta od strane laika.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Na tribini su bili izloženi radovi korisnika Prihvatilišta poput umjetničkih slika i radova od keramike a koje su korisnici napravili u jednoj od radionica koje pruža Prihvatilište.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Podsjetimo, Prihvatilište za beskućnike "Ruže Sv. Franje“ otvoreno je 27. ožujka ove godine i u prostoru od 90 metara kvadratnih nalaze se dvije spavaonice kapaciteta 11 osoba, kuhinja, kupaona, ostava i kapelica.
- 01:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.