Repceti, repceti... (jeftino dam, samo da prodam...)

nedjelja, 04.05.2025.







MG-6448





Mislila sam da nemam vremena, ali kako ni vrijeme ni snaga mene obično ništa ne pitaju, tako ja sad lijepo sjedim i pijuckam... neću vam reći što, da me ne proglasite alkosicom :O
I... imam vremena za post :O
A post kaže da bih vam baš mogla ostaviti recept za muffine s mrkvom. Samo zato jer sam divna i dobra osoba.
Ni zbog čega drugog.

Alzo, ako biste htjeli razveseliti ukućane, pa čak i goste, jer ovi muffini su i njih dostojni, onda je ovaj recept za vas k'o stvoren!
Brzo, apsolutno nezahtjevno, a nadasve ukusno... svaki, i najveći billboard bi s ponosom nosio ovaj tekst, uopće ne sumLjam u to :O

Ja muffine inače baš i ne volim, no ovi s mrkvom su zasigurno oni koji vam nikada zbog suhoće neće zasta(ja)ti u grlu (kak' mi ide, ha?).
Odlični su čak i bez kreme, no (i) kremu bih ipak preporučla. Od sira je pa njegova kiselina fino izbalansira slatkoću muffina.

Daklem, ovak'... sastojci koji su vam potrebni su:

Za muffine:

- 1 1/2 šalica brašna (šalica je od 3 dl... ako niste sigurni je li ona koju držite u ruci baš te zapremine, slobodno si izvažite vodu u njoj - to se inače tako radi)
- 3 jaja
- 3/4 šalice šećera
- 1/2 šalice ulja
- korica od jednog i sok od pola limuna (obavezno prskanog :O)
- šalica naribane mrkve
- šalica naribane jabuke (i slobodno tu mrkvu i jabuku malo nagurajte u tu šalicu)
- 100 grama grožđica (mogu biti čitave, ali ako imate nekoga tko ih takve ne može vidjeti :O, onda i grožđice možete s orasima malo usitniti)
- 100 grama grubo mljevenih oraha
- sastrugane sjemenke mahune vanilije/ žličica ekstrakta vanilije/ vrećica vanilin šećera... bit će dobro što god da imate od toga, ali nikako ne sve, uzmite si samo jednu vaniliju :O
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 puna čajna žličica začina za medenjake (ili neka vaša mješavina začina , ili samo žličica cimeta. Bit će i to dobro. Valjda :O)

Za kremu:

- 250 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 100 ml slatkog vrhnja


Šećer i jaja miksajte zajedno 2-3 minute pa u smjesu dodajte ulje, a nakon ulja naribanu mrkvu i jabuku te koricu i sok od limuna. Sve promiješajte da se sastojci sjedine a potom dodajte i ostale suhe sastojke pa lagano kuhačom sve još jednom pomiješajte. Košarice za muffine punite do najviše 3/4, i ne morate, ali moj savjet je da ih takve napunjene ostavite na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta prije stavljanja u pećnicu. Ravnomjernije se nadignu.
Jednako tako, zbog tog nadizanja, muffine stavljam peći na nešto nižu temperaturu, 165°C - 170°C, petnaestak minuta, barem dok se ne stvori klobučić, a onda se temperatura može povećati na 180°C ili više, sve ovisi o vašoj pećnici, a sve u svemu 20-30 minuta ukupnog pečenja. Ako niste sigurni, bocnite sredinu čačkalicom pa provjerite - ako su muffini pečeni, čačkalica mora izaći suha.
Muffini su najbolji drugi ili treći dan, ali naravno, možete ih i odmah jesti. Mene taj prvi dan prašak za pecivo malo pecka za jezik, a poslije se ne osjeti.

I sad krema...
Jednostavna je i svakako ju preporučujem. Sir i šećer miksajte 2-3 minute, a potom dodajte vrhnje (iz hladnjaka) i miksajte do željene čvrstoće. Zbog sira će vam trebati nešto više vremena no što vam treba samo za vrhnje pa budite strpljivi i nemojte kremu preuranjeno proglasiti neuspjelom. I to je to... no, ovakvom kremom ćete malo teže muffine ukrasiti kao što sam to ja napravila. Krema je teška i dobra je za omazivanje, ali za ovakve 'puslice' kao na fotografiji morat ćete dodati još vrhnja. Ja to napravim 'od oka'... i do dvostruke količine vrhnja.
Ako vam dekoracija nije bitna, onda se samo držite recepta.

***
Inače, po istom receptu možete napraviti i tortu iz prethodnog posta, ali ćete morati prilagoditi temperaturu i duljinu pečenja.
Smjesa u kalupu ne smije biti viša od 4-5 cm (najbolje je peći u dva (namaštena i pobrašnjena) kalupa), i pečete ju na 160°C 50-60 minuta.
Za nju također vrijedi pravilo o čačkalici.
Ohlađene biskvite prerežite na pola i spojite kremom.
Naravno, mrkvice od fondana ne morate raditi.. kako sam već rekla - to je samo za budale s veseljem :O








<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.