Ispravak netočnog navoda

utorak, 20.08.2024.





MG-0119






...e, nije... nego popravak šlamperaja :O

Dakle, trude se ljudi nešto stvoriti, pa isto i usavršiti, nakon tko zna koliko pokušaja... i onda se nađe netko pametan, mamlaz koji kaže da sva taj trud, nečije znanje i pravila za njega ne vrijede, neg' će on to po svome...
E tak' isto sam vam ja napravila onaj posljednji japanski kolač od sira :))

Svjetski poznati japanski cheesecake, ili japanski souffle, ili pamučni kolač radi se od krem sira, jaja, maslaca, mlijeka, vanilije, šećera, limuna i malo brašna... Maslac, sir i mlijeko se rastope na pari i onda se umiješaju ostali sastojci, svi osim bjelanjaka. Bjelanjci se posebno, s malo šećera, istuku u čvrsti snijeg i postupno sjedine s drugom smjesom. I to je sva mudrost ovog kolača.
Skoro :O




No, ma koliko ta torta bila jednostavna, postoji jedna još jednostavnija, a jednako uspješna verzija s jogurtom, a bez maslaca koji se mora topiti...
E, takav kolač vam ja najčešće radim. I vjerujte mi - prefin je.

MG-0127



Napisala sam u onom postu da je to najjednostavniji i najfiniji kolač za kojeg znam... što zapravo nije istina (ne znam zašto sam to napisala... dogodi mi se nekad da jedno mislim, drugo pišem (ih... a kome ne ;O), tak' da se poslije zamalo sama sebi čudim :))). Najjednostavniji je, ali najfiniji je u toj kategoriji zahtjevnosti. Istina, prošao bi on njih još nekoliko, ali sad... ne mogu reći da ne znam za bolje kolače. Lagala bih :O
No da... al' osim ove laži sve ostalo bi bilo zanemarivo...

Dakle, prefini kolač od jogurta; za njega vam je potrebno:

- 250 g čvrstog jogurta
- 4 jaja
- 80 g šećera
- vanilija (mahuna, ekstrakt ili vanilin šećer...)
- 40 g brašna
- žlica soka od limuna

Pećnicu uključiti na 150 °C
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istući u čvrsti snijeg s postupnim dodavanjem 40 g šećera. Žumanjke, preostali šećer i sve ostale sastojke pomiješati u drugoj posudi pjenjačom, a zatim u dobivenu smjesu, postupno, po jednu trećinu, dodavati snijeg od bjelanjaka i poslije svake trećine lagano miješati lopaticom dok se sve dobro ne sjedini.
Smjesu zatim istresti u kalup za tortu promjera 18 cm s NEodvojivim dnom, čije ste dno i stijenke prethodno obložili papirom za pečenje (ja ne stavljam papir nego kalup samo premažem maslacem, ali za svaku sigurnost preporučujem papir, ako ne za cijeli kalup, onda barem za dno). Površinu zagladite i kalupom udarite 2,3 puta od radnu površinu kako bi izašao suvišni zrak.
A ako nemate kalup s neodvojivim dnom, to nije problem - možete upotrijebiti i malo dublji lonac s istim promjerom.
Pazite samo da su svi dijelovi metalni :O


MG-0109




Kalup potom stavite u drugi, plići i širi kalup (dublji lim za pečenje) i u taj drugi ulijte oko 1,5 cm kipuće vode. Oba kalupa zajedno stavite u zagrijanu pećnicu na 20 minuta (dobro je koristiti tajmer). Nakon isteka tog vremena, s lagano odškrinutom (0,5 - 1 cm) pećnicom kolač pecite još 20 minuta na istoj temperaturi, a nakon isteka i tog vremena pojačajte temperaturu na 165 °C, zatim kolač okrenite tako da strana koja je do vrata sada bude uz leđa pećnice, i pecite još 25 minuta u i dalje odškrinutoj pećnici.


I to bi bilo to. Kolač se treba hladiti najmanje pola sata, a dobro ga je ostaviti neko vrijeme u otvorenoj, ugašenoj pećnici kako se ne bi (pre)brzo spustio.
Ja ovaj put nisam dugo čekala jer mi je 'bježalo' svjetlo, a htjela sam snimiti par fotografija, pa je kolač samo mrvicu otišao u širinu.
Ali ništa strašno... nije se zapravo spustio, nego samo malo opustio :)))

E, a sad sam dužna pojasniti što sam ja to napravila posljednji put pa se nisam usudila dijeliti recept :O
Dakle, radilo se o tome... zapravo, radi se o tome da ja za ovaj kolač skoro uvijek jedan čvrsti jogurt od 180 g kombiniram sa 70 g kiselog vrhnja kojeg nerijetko imam otvorenog, ili sa 70 g krem sira (mala kutijica) ako ga imam, a tako sam napravila i danas. No, prošli put sam imala samo jogurte, pa kad sam otvorila i drugi, nisam vidjela problem u tome da ga dodam cijelog :O
Greška... ali nije ta količina jogurta utjecala na okus kolača, nego na konzistenciju smjese. Naime, izmiješani jogurt puno je rjeđi, pa je tako cijela smjesa bila prerijetka. Vjerojatno nije pripomoglo ni to što sam umjesto četiri jaja u kolač dodala pet... a to sam napravila zato što su jaja bila presitna.
Platite ih suhim zlatom skoro, a onda dobijete čvarke od jaja :I

Dodala sam ja i mrvicu više brašna, ali nisam htjela pretjerati jer to onda ne bi bio isti kolač... ali nije bio ni ovako :I
Dobila sam prerijetku i nehomogenu smjesu - teži dijelovi su se spustili na dno, a oni lakši ostali na vrhu. Tj. donji sloj je bio mokar i pudingast, srednji sloj je bio tako-tako, a onaj najveći, gornji je bio suh kao obični biskvit. Tu su se stacionirali bjelanjci, tj. isplivali su na vrh kao najlakša komponenta.
I tak'... moglo se pojesti, ali nećemo to više ponavljati; ak' budem htjela takav troslojni onda ću raditi onaj 'magični kolač'; on je takav namjerno :O


MG-0141




Da... najvažnije je zapravo da ne zaboravite vodu. Jer kolač mora biti i kuhan i pečen.
Internet je prepun 'recepata' za ovaj kolač gdje se on samo peče, a nerijetko vam maheri savjetuju i dodavanje praška za pecivo :O Pa ako se kojim slučajem odlučite na izradu ovog, stvarno prejednostavnog kolača, mislim da bi vam bolji bio i onaj moj neuspjeli nego, recimo, OVAKAV uspjeh :P




MG-0130















<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.