Ručak, skroz vege i bezglutenski čak
subota, 02.03.2024.
Popečci od crvene leće za koje sa sigurnošću mogu tvrditi da su odlični... jer sam ih probala (i) prije ajvara.
Srećom, jer nakon ovog ekstra ljutog ajvara moj jezik više ništa nije bio u stanju tvrditi :)))
Popečci se rade slično kao falafel, tj. osnova im je ista jer se leća jednako kao i slanutak u falafelu namoči (leća dosta kraće od slanutka - samo sat vremena), zatim ocijedi i takva sirova samelje.
U falafel ide nešto više sastojaka, ovi popečci su puno jednostavniji... ali kako je moj jezik, rekoh, ranije ustvrdio - jako su fini :)
Pa ako vas zanima...
Za ove popečke vam je potrebno:
- 300 g crvene leće
- 1 veća mrkva
- 1 crveni luk
- 2- 3 režnja češnjaka
- vezica vlasca
- 1 žlica pirea od rajčice
- sol i papar
Leću preliti hladnom vodom i ostaviti da se namače jedan sat. Nakon isteka tog vremena procijediti leću i zajedno s ostalim sastojcima staviti u sjeckalicu i samljeti (smjesa ne mora/ ne treba biti pretjerano glatka), a zatim smjesu spremiti u hladnjak na najmanje pola sata.
U tavu (ja koristim non - stick tavu, i nisam sigurna da se popečci ne bi lijepili u nekoj drugoj) dodati jednu žlicu ulja (po želji može i više, moguće da će se tako popečci i bolje ispeći a i biti rahliji) pa zatim od pripremljene smjese oblikovati popečke oko 1, 5 cm debljine i peći ih u tavi, na laganoj vatri, sa svake strane po nekoliko minuta dok ne porumene.
Poslužiti uz ajvar (moja preporuka je - ne onaj ljuti :))), kiselo vrhnje... ili jogurt, što bi bila još i najbolja opcija (na fotografijama je ponovno onaj ljuti ajvar samo zato što je najfotogeničniji :O)
Dakle, ovo bi bio jedan skroz jednostavni recept, no ako želite nešto složeniji, s više okusa, onda možete u ovu smjesu dodati... recimo 150 g naribanog sira... pa popečke panirati u razmućenim jajima, i mješavinom krušnih mrvica i sezama.
Meni je ovako zgodno bilo jer sam smjesu mogla držati tri dan u hladnjaku, i kad god poželim imati svježe pečene popečke.
A i ne morate raditi leću...možete raditi i falafel :O