folklorni

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.04.2014., ponedjeljak

Svečanim koncertom KUD-a “Sveti Juraj” Draganić proslavio 80. rođendan

U petak se tražila stolica više na svečanom koncertu KUD-a Sveti Juraj iz Draganića u Dom HV Zrinski koje je radno obilježio 80. rođendan.
Prepuno gledalište uživalo je u dvosatnom nastupu prožetom plesom, pjesmom i glazbom svih sekcija i članova slavljeničkog KUD-a.
Uoči koncerta upriličena je živa izložba pod nazivom “Gizdavi Draganićaki plemenita roda”.
Koncert i izložba bili su točka na točka na „i“ obilježavanja izuzetno vrijedne obljetnice draganićkog KUD-a, koji je nasljednik izuzetno bogate tradicije ovog kraja.
Treba reći kako su pokrovitelji proslave KUD-a predsjednik države Ivo Josipović te Karlovačka županija i Općina Draganić.

Karlovački tjednik
- 11:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najljepši uskrsni stol imao KUD iz Podravskih Podgajaca

Gosti su kušali kobasicu uskrsnjaru, šokačku tortu, margarin pitu...

PODGORAČ – Miris finih uskrsnih jela širio se Vatrogasnim domom, uživalo se u iću i piću u iznimno veseloj atmosferi kakvu znaju stvoriti samo Slavonci. Zdenka Vukomanović, predsjednica HKD Podgorač, zadovoljno je trljala ruke, jer je sve išlo prema planu i jer su svi bili zadovoljni.

U Podgoraču se oduvijek dobro jelo, očuvali su tradiciju i običaje uskrsnog blagovanja i sve to prenose na mlađe naraštaje. Potvrda je toj tezi i manifestacija “Uskrsni stol” održana u predvečerje uoči Mladog Uskrsa, u prostorijama DVD-a. Laskava titula najljepšeg stola pripala je KUD-u Napredak iz Podravskih Podgajaca. Nagrada za najljepše pisanice, prema ocjeni stroge prosudbene komisije koju je predvodila Silvija Lučevnjak, ravnateljica našičkog Zavičajnog muzeja, pripala je domaćinu, HKD Podgoračani, a najljepšu uskrsnu košaru imao je KUD Tamburica iz Slavonskog Šamca. U programu su, osim nagrađenih, sudjelovala i kulturno-umjetnička društva Zdenac iz Zdenaca te Udruga Hrvatska žena iz Našičkog Novog Sela.

- Podravski Podgajci imali su najizvorniji stol, skroman, ali i autohton. Uskrsna košara iz Slavonskog Šamca bila je doista prekrasna, također autohtona s prekrivačem s kombinacijom necanog i čipkastog uzorka. I pisanice su bile lijepe, filigranski rađene, “farbane” u vosku i s lukom – oduševljeno je rekla Lučevnjak, pohvalivši sve KUD-ove.

A dvjestotinjak gostiju podgoračke manifestacije odmah nakon ocjenjivanja uživalo je u svim ponuđenim delikatesama, šunki, slanini, kuhanim jajima, hrenu, mladom luku, siru, vrhnju, domaćem kruhu, kobasici, dizanim kolačima, rakiji i frankovki. Baš s takvim karuselom delikatesa nedavno su se predstavili Podgoračani i u Bruxellesu, a put je organizirala euparlamentarka Biljana Borzan, koja je bila i gošća “Uskrsnog stola”. Darivali su je domaćini gostoprimstvom, uskrsnim košarama, ali i zahvalnicom općine Podgorač za veliki doprinos njihovoj uspješnoj promidžbi u Belgiji.

Manifestacija je održana šesti put i jedinstvena je u Slavoniji i Baranji, a njezin je idejni začetnik Goran Đanić, načelnik općine Podgorač.

- KUD-ovi su bitni i što se tiče narodnih običaja i plesa, ali i spremanja hrane i pića na stari način. Slavonija i moj kraj imaju što ponuditi, a to se baš na ovakvim jedinstvenim manifestacijama može vidjeti, jer ovakvih događanja nema. Drago nam je da je Biljana Borzan pronašla vremena da nas posjeti i da joj možemo zahvaliti na angažmanu oko našeg puta u sjedištu EU. A što se tiče mojih favorita za uskrsnim stolom, po meni se vidi da volim šunku, kulen i sve to zaliti dobrom šljivovicom, koja se uvijek pila na Uskrs kao digestiv – kazao je Đanić.

A što je krasilo pobjednički stol? Kako kaže Pavo Balić iz Podravskih Podgajaca, predstavili su ono što su pravili njihovi stari. Za početak juhu s domaćim rezancima, a ona se pravila od juhe u kojoj se kuhala šunka, samo su se dodali rezanci s malo začina, šunku, kobasicu uskrsnjaru, domaći kruh u koji se stavljala šunka, luk, jaja, hren, šokačku tortu s masnim biskvitom koji se ukrasi s pekmezom i čokoladom, kiflicama sa šunkom i margarin pitu.

- Sredinu stola krasi križ i zapaljena svijeća, domaća šljivovica i vino od bijele noje, cvijet Božje drvce ili jagodnjak. Kad uvene, miriši na kajsiju ili breskvu i stavljao se u knjige ili u robu. Cvjeta među prvima za Cvjetnu nedjelju – istaknuo je Balić, ponudivši nam specijalitete iz toga sela na Dravi.
Slobodan KADIĆ

Glas Slavonije
- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2014., petak

Održano 15. 'Moslavačko proljeće u Strušcu'

U organizaciji Kulturno- umjetničkog društva Stružec jučer je u tamošnjem Pučkom domu održan tradicionalni folklorni program „Moslavačko proljeće".


Već petnaestu godinu zaredom okupljanje u Strušcu na blagdan Uskrsnog ponedjeljka započelo je uz svetu misu u kapeli sv. Katarine koju je predvodio župnik Nedeljko Pišković. Kulturno- umjetnički program pjesmom su otvorili članovi sekcije mladih društva domaćina, a u sklopu ovogodišnjeg folklornog susreta KUD Stružec je ugostio prijateljska društva iz Ivanić- Grada, Vinkovaca, Majura, Ivanca i Kratečkog. Program je pratila i bogata etno izložba narodnih nošnji i običaja kao i izložba fotografija kojom je prikazan presjek rada KUD-a Stružec od 1998. godine do danas. Posebne dojmove okupljene publike izazvala je i interpretacija stihova o Strušcu, moslavačkom kraju i običajima pučkog pjesnika Dede Šivaka.
Među brojnim gostima radosni blagdanski program posjetili su gradonačelnik Josip Mišković sa zamjenicima Anom Strilić i Draganom Šarčevićem kao i predsjednica Gradskog vijeća Marija Starčević.

POPOVAČA
- 09:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.04.2014., četvrtak

Koštačko sijelo 2014

U subotu 3. svibnja 2014. godine s početkom u 19,00 sati u Pučkom domu u Košutarici u organizaciji KUD-a „Košutarica“ održati će se tradicionalno „Koštačko sijelo“. Kulturno umjetničko društvo “Košutarica” vas poziva da uveličate ovu manifestaciju te im se pridružite dana 03.05.2014. u slavlju i veselju.

Pored domaćina na sijelu će nastupati kulturna umjetnička društva iz drugih krajeva Hrvatske koji će se predstavili izvornim pjesmama i plesovima te svojim tradicijskim nošnjama.

Poslije programa sudionicima će se uručiti zahvalnice za sudjelovanje na sijelu. Do ranih jutarnjih sati druženje će se nastaviti uz domjenak te zajedničku pjesmu i ples.

Sudionici:
1.KUD- “Matija Gubec” – Donji Miholjac
2.Folklorni Ansambl Slavonskog Broda
3.KUD – “Šubić” – Novska
4.KUD – “Podravac”
5.KUD – “Krešimir Šimić” – Podcrkavlje
6.KUD -”Košutarica” – Košutarica

- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.04.2014., petak

17. smotra izvornog folklora Bjelovarsko – bilogorske županije

Veliko Trojstvo je jučer, 12. travnja, bilo domaćin 17. smotre izvornog folklora Bjelovarsko – bilogorske županije koje se održalo u Školsko – športskoj dvorani u Velikom Trojstvu. Pored KUD-a “Veliko Trojstvo” svoje tradicionalne plesove i pjesme predstavilo je još 11 KUD-ova. Redom to su: KUD “Sloga – Đurđic” iz Đurđica, KUD “Ivan Vitez Trnski” iz Nove Rače, Hrvatska čitaonica Hercegovac iz Hercegovca, KUD “Trnovitica” iz Velike Trnovitice, KUD “Graničar” iz Čazme, KUD “Sloga” iz Miklouša, KUD “Palična” Severin, KUD “Rovišće” iz Rovišča, KUD “Mato Lovrak” iz Velikog Grđevca, KUD “Šandrovac” iz Šandrovca te KUD “Slavko Kolar” iz Palešnika. Pored galerije uz članak više fotografija možete pronaći na facebook stranici 043.hr. Razlog zašto se 17. smotra izvornog folklora Bjelovarsko – bilogorske županije održala baš u Velikom Trojstvu leži u činjenici što domaći KUD “Veliko Trojstvo” upravo ove godine slavi 90 godina postojanja i rada.

nula43


- 11:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uskrsno polijevanje djevojaka


Na Uskrsni ponedjeljak 21.travnja. 2014. u Općini Draž održat će se pod pokroviteljstvom Demokratske zajednice mađara Hrvatske, manifestacija II. Uskršnje polijevanje djevojaka u organizaciji Udruge za očuvanje kulture i običaja Draž-Gajić te obitelji Kiš.

Otvorenje manifestacije u 13 sati, u dvorištu doma kulture Draž, kretanje povorke konjskih zaprega i jahača, rutom županijska cesta pod Draž planinom, zaustavljanje kod obitelji Jakobi , polijevanje djevojaka, te nastavak kretanja povorke put Gajića (zaustavlja se pred zvonikom) i vraća se u naselje Draž (zaustavlja se na još dva mjesta).


Prema legedni usksno polijevanje se povezuje s uskrsnućem Isusa Krista. Prema pričama vojnici čuvari groba Isusa Krista polijevanjem su pokušavali držati podalje žene, koje su naslućivale uskrsnuće Isusa a na posljetku i nagovještavale to isto. Po jednoj drugoj legendi djelotvornost čišćenja vode upućuje nas na krštenje, koje su stoljećima prjie ljudi održavali na proljeće. Iako je katolička vjera rasprostranjena po čitavom svijetu, uskrsno polijevanje je običaj koji se provodi u središnjoj Europi. Niz običaja prožima šarolikost polijevanja. Tradicija je bila, da se mogla polijevati ona djevojka, koja je bila predbilježena za udaju. Mlada djevojka, koju nitko nije polio “je uvenula”, a koja je do kože natopljena, smatrala se poželjnom izabranicom. Na Uskrsni ponedjeljak nije se samo saznalo koja je poželjna djevojka, već i koji je najpoželjniji muškarac, naime prije dodjele poklona pisanice, djevojke su na rever nataknule cvijeće označavajući time da je muškarac za nju poželjan. Dečki koji su dobili najviše cvijeća, uživali su najveću popularnost .

Autor Mirela Jurković
Srijeda, 16 Travanj 2014 09:19
Radio Baranja
- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.04.2014., utorak

NAJAVA: SMOTRA IZVORNOGA BOLKLORA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

17.SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE održati će se 12.04.2014 Veliko Trojstvo,školsko sportska dvorana......početak u 16 sati

Nastupaju:
1. KUD Veliko Trojstvo,
2.KUD Đurđic,
3.KUD Rovišče,
4.KUD Nova Rača,
5.KUD Hercegovac,
6.KUD Velika Trnovitica,
7.KUD Čazma,
8.KUD Miklouš,
9.KUD Severin,
10.KUD Veliki Grđevac,
11.KUD Šandrovac,
12.KUD Palešnik
- 07:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.