folklorni

< rujan, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



27.09.2012., četvrtak

Tatjana Buha jedina u Hrvatskoj



TRADICIONALNI SLOVAČKI INSTRUMENT IZBOR JE MLADE MARKOVČANKE

Fujara je zapravo "muški" instrument, jer zahtijeva snažniju ruku i veći kapacitet pluća
NAŠICE - I dok se većina mladih talentiranih glazbenika usmjeri prema onim najpopularnijim instrumentima, primjerice gitari, klaviru ili pak violini, Markovčanka Tatjana Buha, svoju je glazbenu karijeru podredila fujari, tradicionalnom slovačkom narodnom instrumentu. To je dva metra dugačka frula, koju danas malo tko svira, jer je riječ o iznimno teškom i složenom instrumentu. Prvi susret s fujarom, kaže doživjela je u SKUD-u Franjo Strapač u Markovcu, gdje je dugogodišnja aktivna članica.

- Prije nekoliko godina društvo je kupilo jednu fujaru i odmah me zainteresirala i fascinirala svojim netipičnim zvukom i izgledom. Preslušavala sam razne snimke na Internetu, čitala o njoj i njezinom podrijetlu i načinu sviranja. Iako je to zapravo "muški" instrument, jer su ga u prošlosti svirali pastiri, a i sama njegova veličina zahtijeva snažniju ruku i veći kapacitet pluća, ipak sam se odlučila okušati u tome - priča nam o svojim počecima Tatjana. Međutim, ono što ju je proslavilo je nastup na 13. Večeri polesnjaka, manifestaciji održanoj početkom rujna u Markovcu.

- Na samom nastupu imala sam malu tremu i mislila sam da ću ostati bez zraka, ali hvala Bogu, odsvirala sam, prema mom skromnom mišljenju, dobro. Fujara je zahvalan instrument koji dopušta i male improvizacije. No, još puno vremena mora proći dok ju ne naučim svirati kao pravi fujarist, jer zahtijeva veliku kontrolu u količini izdisaja, u suprotnom nije baš uhu ugodno - otkriva nam Tatjana i one pomalo neobične i zanimljive strane ovoga instrumenta. Spominje kako rado nastupa pred prijeteljima, koji su, kaže, oduševljeni čudesnim zvukom fujare.

Uz folkor, njezin najdraži i najdulji hobi je crtanje.

- Tijekom 2008. spojila sam te dvije ljubavi i SKUD mi je omogućio da ih predstavim drugima izložbom radova koji prikazuju slovački tradicionalni život i markovačke slovačke nošnje - ističe ova talentirana, samozatajna i vrijedna djevojka, koja studira slovakistiku i muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a kojoj, uz uspješnu glazbenu karijeru, ovaj razgovor koji objavljujemo na našim stranicama, darujemo za današnji, 23. rođendan.

Snježana FRIDL

Glas Slavonije
- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2012., subota

Križevo u Starom Grabovcu




Kud „Kolo“ Stari Grabovac organiziralo je „Drugu večer folklora“ povodom blagdana Križeva, u subotu 15. rujna, na ljetnoj pozornici u Starom Grabovcu.U programu su nastupili, pored domaćina KUD-a „Kolo“, KUD“Javor“ Jazavica-Voćarica-Roždanik, KUD“ Bročice“, KUD „Trenk“ Nova Gradiška, KUD „Valentinovo“ Dubrava, Zagreb, KUD“ Kostajničko Selište“, te Tamburaški sastav „Belina Band“.Među brojnim posjetiteljima svečanosti su nazočili predstavnici Grada Novske, gradonačelnik Antun Vidaković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinsko poravne poslove Sonja Marohnić-Horvat. Gradonačelnik Vidaković pozdravnim riječima je otvorio večer folklora, a u ime domaćina predsjednica KUD-a „Kolo“ Ana Jugović uručila je zahvalnice gostima koji su nastupili u svečanom programu.

Novska
- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.09.2012., srijeda

KUD Repušnica u završnici Vinkovačkih jesen




Bogat program 47. „Vinkovačke jeseni“ održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića zapaženim nastupom u nedjelju je ispunilo i Kulturno-umjetničko društvo „Repušnica“ iz Repušnice, kao član Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine. Repušnjaci su bili više nego uspješni zastupnik Moslavine na toj nadaleko poznatoj državnoj smotri folklora pod ovogodišnjim geslom „U kolu i oko njega“.Veličanstveni mimohod 4.000 članova ukupno 80 folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Vojvodine i najveće svehrvatsko kolo zajedništva u svijetu, kažu iako neslužbeno za Guinessovu knjigu rekorda, samo su dio prekrasnoga ugođaja koji će ostati trajno u arhivi sjećanja tog društva.
Bez lažne skromnosti KUD iz Repušnice, inače poznat širom domovine i inozemnim nastupima od Bugarske do Njemačke znalački je potvrdio svoju poznatu vrijednost. Javnost među kojima i ona putem prijenosa Hrvatske radio televizije osjetila je poruke - kako se čuvaju narodne nošnje, među kojima ima i primjeraka starih gotovo dva stoljeća, te izvode pjesme i kola sa i bez glazbene pratnje. Posljednjeg dana ovogodišnjih „Vinkovačkih jeseni“ u večernjem programu sudjelovala su 22 kulturno-umjetnička društva. Repertoar na ovoj državnoj smotri iz Repušnice znatiželjnoj publici i folklornim stručnjacima ponudio je izvorne pjesme, plesove i kola moslavačkog kraja sa i bez glazbene pratnje a Repušnjaci su vinkovačku pozornicu 7-minutnim nastupom o kojemu je brinula umjetnička voditeljica Katarina Repić ispunili moslavačkom izvornošću izvedbi te od prepunog gledališta izmamili zasluženi pljesak.

Kutina
- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

XII. Čepinski suncokreti - program




Čepin
- 06:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2012., ponedjeljak

Sjaj i raskoš narodnog blaga u prijestolnici tradicijske kulture

ULICAMA VINKOVACA PROŠLO 4.000 ČUVARA HRVATSKE BAŠTINE


Gradom se provezlo i 46 ukrašenih konjskih zaprega



Razigrane i raspjevane bile su ulice Vinkovaca, prijestolnice hrvatske tradicijske kulture, dok se pozornicom pokrajd Bosuta slijevala rijeka čuvara narodnog ruha, običaja, pjesme i plesa potvrđujući kako taj grad već 47 godina neraskidivo živi sa svojim, Vinkovačkim jesenima.

Ponosno je prodefiliralo jučer u svečanom mimohodu više od 4.000 sudionika iz 81 kulturno-umjetničkog društva s područja cijele Hrvatske, ali i iz BiH i Vojvodine, pred mnoštvom gledatelja jer Vinkovci su ovih dana brojali više od 100.000 posjetitelja. “Neka mimohod krene!” dao je znak gradonačelnik Mladen Karlić.

- Manifestacija koja je na svojim počecima htjela simbolično označiti početak jeseni i ubiranja plodova slavonskih polja “ubrala” je najsjajniji plod, a to je plod hrvatske tradicijske kulture, onoga što su stvorili naš preci i čuvali da bi mi u 21. stoljeću mogli uživati u svoj toj raskoši tradicije na koju smo ponosni, koju ćemo s radošću prenijeti našoj djeci i tako sačuvati Vinkovačke jeseni za vječnost - poručio je Karlić iz suncem okupanog srca Šokadije, iz najstarijeg europskog grada.

Šarenio se grad od narodnih nošnji, odjekivali su zvuci tamburice, zatresla se pozornica od plesa dok su, jedna za drugim, folklorna društva oživljavala stare običaje svih hrvatskih krajeva, pa se uz šokačku pjesmu, kandžijanje i pocikivanje, u Vinkovcima začula i ganga, zaigrale viteške igre…

A za njima gradom se provezlo 46 ukrašenih konjskih zaprega iz kojih su bećari na pozdrav dizali čuturice, i protutnjali gizdavi konji s jahačima i jahačicama.

U završnici najatraktivnije priredbe Vinkovačkih jeseni razdragana i vesela povorka uputila se prema stadionu HNK Cibalia, gdje su se svi sudionici uhvatili u najveće kolo na svijetu, dugo tri kilometra. “U kolu i oko njega” zaplesali su i posjetitelji na vinkovačkim ulicama, pa i visoki uzvanici, s porukom zajedništva iz Vinkovaca.

Spuštanjem stijega Jeseni sinoć je manifestacija zatvorena.

Tekst: Sanja BUTIGANFoto: Gordan PANIĆ

Glas Slavonije
- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2012., srijeda

Priločki folklorni susreti i Večer uz tamburicu

http://prelog.hr/images/stories/vijesti_2012/slike_09/folklor_03.jpg

Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog i ove godine bila je domaćin Priločkih folklornih susreta te Večeri uz tamburicu. U subotu, 8. rujna 2012. godine, nakon mimohoda od OŠ Prelog Sajmišnom ulicom, na novouređenom trgu ispred Doma kulture Grada Preloga na 19. priločkim folklornim susretima nastupili su Pjevački zbor Udruge umirovljenika Grada Preloga, KU Seljačka sloga Prelog – dječja sekcija, KU Seljačka sloga Prelog – starija grupa, KUD Tounjčica Tounj, KUD Ivanić Ivanić Grad, KPD Seljačka sloga Đelekovec, KUD Orljava Pleternica, KUD Vinica i Folklorno društvo Prekmurje Lendava.
U nedjelju je održana Večer uz tamburicu, na kojoj su nastupili Mladi tamburaši KU Seljačka sloga Prelog, KUD Juraj Lončarić Hrženica, HKUD Goričan, KUD Domašinec, KUD Sveti Martin, KUD Mačkovec i KUU Zvon Mala Subotica.

Prelog
- 10:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2012., četvrtak

47. VINKOVAČKE JESENI




Petak, 07. rujna 2012.
FOLKLORNE VEČERI

Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije

Trg Vinkovačkih jeseni, 19.15 sati

01. KUD "Josip Kozarac"- Štitar
02. KUD "Zrinski"- Tordinci
03. KUD "Ivan Domac"- Privlaka
04. KUD "Slavko Janković"- Rokovci-Andrijaševci
KUD "Šumari"- Vinkovci
05. KUD "Branimir"- Bošnjaci
06. KUD "Slavko Janković"- Šiškovci
07. KUD "Mladost"- Vođinci
08. KUD "Đenka"- Đurići
KUD "Tkanica"- Vinkovci
09. KUD "Tomislav"- Cerna
10. KUD "Ivan Goran Kovačić"- Ivankovo

GLAZBENI KONCERT - GIULIANO
22.00 sata


Subota, 08. rujna 2012.
MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA DJEČJIH

FOLKLORNIH SKUPINA

19.30 sati, Trg Vinkovačkih jeseni

1. KUD Pri DVD Nijemci- Nijemci (Vukovarsko-srijemska županija)
2. HKUD „ Prigorec „- Markuševec (Zagrebačka županija)
3. KUD „ Pleter „- Dugopolje (Splitsko-dalmatinska županija)
4. KUD „ Pušća „- Pušća (Zagrebačka županija)
5. KUD „ I. vitez Trnski „ - Novigrad Podravski (Koprivničko-križevačka županija)
6. KUD „ Sv. Juraj „- Draganić (Karlovačka županija)
7. KUU „ Ivan Vitez Trnski „- Nova Rača (Bjelovarsko-bilogorska županija)
8. KUD „ Šandorovec „- Šandorovec (Međimurska županija)
9. KUD „ Šokadija „- Strizivojna (Osječko-baranjska županija)
10. KUD „ Prugovac „- Prugovac (Koprivničko-križevačka županija)
11. KUD „ Brnaze „- Sinj (Splitsko-dalmatinska županija)
12. KUD „ Klek „- Ogulin (Karlovačka županija)
13. KUD „ Dangubica „- Kuterevo (Ličko-senjska županija)

GLAZBENI KONCERT - HLADNO PIVO
22.00 sata

Nedjelja, 09. rujna 2012.
DJEČJE VINKOVAČKE JESENI

Mimohod dječjih skupina

Ulicama grada, 10.00 sati

1 „Bubamara“- Udruga osoba s invaliditetom Vinkovci
2. DV „Palčica„- Privlaka
3. KUD pri DVD "Nijemci"- Nijemci
4. KUD „Sv. Juraj„- Draganić ( Karlovačka županija )
5. KUD „Slavonija„- Soljani
6. KUD „Bistra„- Bistra ( Zagrebačka županija )
7. HSKPD „Seljačka sloga„- Nuštar
8. KUD „Spačva„- Donje Novo Selo
9. KUD „Ivan Goran Kovačić„- Lovas
10. KUD „Filipovčice„- Komletinci
11. KUD „Krešimir Šimić„- Podcrkavlje ( Brodsko-posavska županija )
12. KUD „Ivan Goran Kovačić„- Ivankovo
13. KUD „Šandorovec„- Šandorovec ( Međimurska županija )
14. KUD „Posavac„- Vrbanja
15. KUD „Josip Kozarac„- Štitar
16. KUU „Ivan Vitez Trnski„- Nova Rača ( Bjelovarsko-bilogorska županija )
17. KUD „Mladost„- Vođinci
18. KUD „Matija Gubec„- Ilača
19. KUD „Graničar„- Lužani ( Brodsko-posavska županija )
20. KUD „Seljačka sloga„- Bogdanovci
21. FA „Lisinski„- Vinkovci
22. KUD „Pleter„- Dugopolje ( Splitsko-dalmatinska županija )
23. HK Glazbeno Društvo „Dunav“- Vukovar
24. KUD „Slavko Mađer„- Cerić
25. KUD „Dangubica„- Kuterevo ( Ličko-senjska županija )
26. KUD „Lela i Vladimir Matanović„- Antin
27. KUD „Prugovac„- Prugovac ( Koprivničko-križevačka županija )
28. KUD „Mijat Stojanović„- Babina Greda
39. KUD „Julije Benešić„- Ilok
30. KUD „Graničar„- Križ ( Zagrebačka županija )
31. KUD „Josip Kozarac„- Posavski Podgajci
32.. KUD „Sava„- Rajevo Selo
33. KUD „Izvor„- Vinkovci
34. KUD „Pušća„- Pušća ( Zagrebačka županija )
35. KUD „Sloga„- Bapska
36. KUD „Graničari„- Gunja
37. HKUD „Prigorec„- Markuševec ( Zagrebačka županija )
38. KUD „Šumari„- Vinkovci
39. KUD „Brnaze„- Brnaze, Sinj ( Splitsko-dalmatinska županija )
40. KC „Gatalinka„- Vinkovci
41. KUD „Klek“- Ogulin ( Karlovačka županija )
42. KUD „Samica„- Novi Jankovci
43. KC „Tomislav„- Donji Andrijevci
44. KC "Klasje"- Privlaka
45. DPD „Šamac„- Slavonski Šamac
46. KUD „Šokadija„- Stari Mikanovci
47. KUD „Zrinski„- Tordinci
48. KUD „Zvonko Ban„- Jarmina
49. KUD „Šokadija„- Strizivojna
50. KUD „Grančica„-Đeletovci
51. KUD „Antun Gustav Matoš„- Tovarnik
52. KUD "Ivan Vitez Zrinski"-Novigrad Podravski
53. KUU „Tomislav„- Županja
54. KUD „Ljeskovac„- Vinkovci
55. KUD „Zora„- Piškorevci
56. KUD "Slavko Janković"- Rokovci-Andrijaševci


Program u šatoru

Trg Vinkovačkih jeseni, 12.00 sati


1. KUD „Krešimir Šimić"- Podcrkavlje (Brodsko-posavska županija)
2. KUD „Bistra„- Bistra (Zagrebačka županija)
3. KUD „Tomislav„- Donji Andrijevci (Brodsko-posavska županija)
4. KUD „Zora“- Piškorevci (Osječko-baranjska županija)
5. DPD "Šamac"- Slavonski Šamac (Brodsko-posavska županija)
6. KUD „Graničar“- Križ (Zagrebačka županija)
7. KUD „Graničar“- Lužani (Brodsko-posavska županija)
8. KC „Gatalinka„- Vinkovci (Vukovarsko- srijemska županija)


FOLKLORNE VEČERI

Smotra folklora Vukovarsko srijemske županije

Trg Vinkovačkih jeseni, 19.30 sati

01. KUD "Josip Kozarac"- Posavski Podgajci
02. KUD "Seljačka sloga"- Slakovci
03. KUD "Šiška"- Šiškovci
FS udruge za pomoć osobama s
invaliditetom "Bubamara"- Vinkovci
04. KC "Klasje"- Privlaka
05. KUD "Posavac"- Vrbanja
06. KUD "Matija Gubec"- Sotin
KUD "Izvor"- Vinkovci
07. KUD "Šokadija"- Stari Mikanovci
08. KUD "Grančica"- Đeletovci
09. KUD "Dukati"- Svinjarevci

GLAZBENI KONCERT - KLAPA INTRADE
22.00 sata



- 10:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2012., srijeda

Nekad se i mladoženje kitili kao mlade




U POŽEGI ODRŽANA TRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORA UZ IZBOR NAJLJEPŠEG SVATOVSKOG PARA

POŽEGA - Proteklih su dana požeškim ulicama odjekivali zvuci pjesme i tambure, a mnogim je Požežanima bilo drago na ulicama ponovno vidjeti svu raskoš narodnih nošnji na tradicionalnoj smotri folklora. I dok su s jedne strane u toj raskoši nošnji i običaja uživali Požežani i njihovi gosti, s druge su strane u gostoljubivosti Požežana mogli uživati i sudionici smotre iz desetak folklornih društava. Iako djeluje tek dvije godine, KUD Jelenčanka iz Gornje Jelenske iza sebe ima mnogo nastupa, no u Požegi do sada nije bio. "Mi smo mlado društvo, no unatoč tome dobri samo u onomu što radimo, a to je čuvanje naših izvornih običaja. Ja se osobno bavim folklorom gotovo tri desetljeća , a i oni to vole, jer je pola sela u društvu”, ističe Katica Tomac, voditeljica KUD-a. Puno više plesnog i pjevačkog iskustva imaju članovi KUD-a "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci, jer je njihov KUD osnovan čak 1936. godine, kao ogranak Seljačke sloge.

"Ima nas stotinjak, a bavimo se isključivo izvornim folklorom. Do sada smo sudjelovali na svim većim smotrama od Vinkovačkih jeseni do Đakovačkih vezova te na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. U Požegi kao folkloraši još nismo bili i mogu reći da sam ugodno iznenađen ovom prekrasnom priredbom", ističe predsjednik Darko Kulovnjak.

U sklopu smotre održan je i izbor najljepšeg svatovskog para, a tu su laskavu titulu ponijeli Maja Tomšić i David Pehar iz Luča. Onako visoka i vitka, u uistinu prekrasnoj nošnji, naslijeđenoj još od bake, Maja je kao mlada plijenila veliku pozornost. No nimalo u kićenju nije zaostajao ni mladoženja David.

"Mi smo iz istoga sela, iz bogatih kuća, pa smo zato ovako bogato odjeveni i sretni smo zbog toga. Na sebi imam i srebrnjake, jer se kod nas nisu nosili dukati, već srebrnjaci, što je karakteristično za Baranju. Naime, mi smo bili dosta vezani uz Mađarsku, uz Pečuh i Mohač, tako da se naša nošnja razvijala pod utjecajem mađarske kulture. Volim nošnju i bio bih vrlo sretan kada bih na svom pravom vjenčanju bio ovako odjeven", kaže David. Drugo je mjesto osvojio svatovski par Martina Paulić i Miroslav Šarić iz Našica, a treće Maja Alaber i Marijan Srdarević iz Zagrađa.

V.Rebrina

Glas Slavonije
- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2012., ponedjeljak

Svila šuška šlingeraj se širi 2012



PODVINJE- Kulturno umjetničko društvo ''Podvinje'' organizira 1. rujna 2012. kulturno-umjetničku manifestaciju ,,Svila šuška šlingeraj se širi ,a Podvinje po pekmezu i rakiji miri''. Program započinje u 15,00 sati vožnjom kočijama ulicama Podvinja, nastavlja se svečanom povorkom folklornih skupina i glazbeno folklornim programom, te izborom najljepše sudionice u narodnoj nošnji.

SBplus
- 08:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.