Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Nekad se i mladoženje kitili kao mlade




U POŽEGI ODRŽANA TRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORA UZ IZBOR NAJLJEPŠEG SVATOVSKOG PARA

POŽEGA - Proteklih su dana požeškim ulicama odjekivali zvuci pjesme i tambure, a mnogim je Požežanima bilo drago na ulicama ponovno vidjeti svu raskoš narodnih nošnji na tradicionalnoj smotri folklora. I dok su s jedne strane u toj raskoši nošnji i običaja uživali Požežani i njihovi gosti, s druge su strane u gostoljubivosti Požežana mogli uživati i sudionici smotre iz desetak folklornih društava. Iako djeluje tek dvije godine, KUD Jelenčanka iz Gornje Jelenske iza sebe ima mnogo nastupa, no u Požegi do sada nije bio. "Mi smo mlado društvo, no unatoč tome dobri samo u onomu što radimo, a to je čuvanje naših izvornih običaja. Ja se osobno bavim folklorom gotovo tri desetljeća , a i oni to vole, jer je pola sela u društvu”, ističe Katica Tomac, voditeljica KUD-a. Puno više plesnog i pjevačkog iskustva imaju članovi KUD-a "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci, jer je njihov KUD osnovan čak 1936. godine, kao ogranak Seljačke sloge.

"Ima nas stotinjak, a bavimo se isključivo izvornim folklorom. Do sada smo sudjelovali na svim većim smotrama od Vinkovačkih jeseni do Đakovačkih vezova te na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. U Požegi kao folkloraši još nismo bili i mogu reći da sam ugodno iznenađen ovom prekrasnom priredbom", ističe predsjednik Darko Kulovnjak.

U sklopu smotre održan je i izbor najljepšeg svatovskog para, a tu su laskavu titulu ponijeli Maja Tomšić i David Pehar iz Luča. Onako visoka i vitka, u uistinu prekrasnoj nošnji, naslijeđenoj još od bake, Maja je kao mlada plijenila veliku pozornost. No nimalo u kićenju nije zaostajao ni mladoženja David.

"Mi smo iz istoga sela, iz bogatih kuća, pa smo zato ovako bogato odjeveni i sretni smo zbog toga. Na sebi imam i srebrnjake, jer se kod nas nisu nosili dukati, već srebrnjaci, što je karakteristično za Baranju. Naime, mi smo bili dosta vezani uz Mađarsku, uz Pečuh i Mohač, tako da se naša nošnja razvijala pod utjecajem mađarske kulture. Volim nošnju i bio bih vrlo sretan kada bih na svom pravom vjenčanju bio ovako odjeven", kaže David. Drugo je mjesto osvojio svatovski par Martina Paulić i Miroslav Šarić iz Našica, a treće Maja Alaber i Marijan Srdarević iz Zagrađa.

V.Rebrina

Glas Slavonije

Post je objavljen 05.09.2012. u 12:25 sati.