Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Sjaj i raskoš narodnog blaga u prijestolnici tradicijske kulture

ULICAMA VINKOVACA PROŠLO 4.000 ČUVARA HRVATSKE BAŠTINE


Gradom se provezlo i 46 ukrašenih konjskih zaprega



Razigrane i raspjevane bile su ulice Vinkovaca, prijestolnice hrvatske tradicijske kulture, dok se pozornicom pokrajd Bosuta slijevala rijeka čuvara narodnog ruha, običaja, pjesme i plesa potvrđujući kako taj grad već 47 godina neraskidivo živi sa svojim, Vinkovačkim jesenima.

Ponosno je prodefiliralo jučer u svečanom mimohodu više od 4.000 sudionika iz 81 kulturno-umjetničkog društva s područja cijele Hrvatske, ali i iz BiH i Vojvodine, pred mnoštvom gledatelja jer Vinkovci su ovih dana brojali više od 100.000 posjetitelja. “Neka mimohod krene!” dao je znak gradonačelnik Mladen Karlić.

- Manifestacija koja je na svojim počecima htjela simbolično označiti početak jeseni i ubiranja plodova slavonskih polja “ubrala” je najsjajniji plod, a to je plod hrvatske tradicijske kulture, onoga što su stvorili naš preci i čuvali da bi mi u 21. stoljeću mogli uživati u svoj toj raskoši tradicije na koju smo ponosni, koju ćemo s radošću prenijeti našoj djeci i tako sačuvati Vinkovačke jeseni za vječnost - poručio je Karlić iz suncem okupanog srca Šokadije, iz najstarijeg europskog grada.

Šarenio se grad od narodnih nošnji, odjekivali su zvuci tamburice, zatresla se pozornica od plesa dok su, jedna za drugim, folklorna društva oživljavala stare običaje svih hrvatskih krajeva, pa se uz šokačku pjesmu, kandžijanje i pocikivanje, u Vinkovcima začula i ganga, zaigrale viteške igre…

A za njima gradom se provezlo 46 ukrašenih konjskih zaprega iz kojih su bećari na pozdrav dizali čuturice, i protutnjali gizdavi konji s jahačima i jahačicama.

U završnici najatraktivnije priredbe Vinkovačkih jeseni razdragana i vesela povorka uputila se prema stadionu HNK Cibalia, gdje su se svi sudionici uhvatili u najveće kolo na svijetu, dugo tri kilometra. “U kolu i oko njega” zaplesali su i posjetitelji na vinkovačkim ulicama, pa i visoki uzvanici, s porukom zajedništva iz Vinkovaca.

Spuštanjem stijega Jeseni sinoć je manifestacija zatvorena.

Tekst: Sanja BUTIGANFoto: Gordan PANIĆ

Glas Slavonije

Post je objavljen 17.09.2012. u 12:56 sati.