folklorni

< listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



28.10.2011., petak

KUD Graničar iz Lužana

KUD Graničar iz Lužana na Lidasu u pleternici



Uploaded with ImageShack.us

- 22:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.10.2011., četvrtak

Kristina iz Bizovca najljepša je djevojka u narodnoj nošnji

Na prvoj Šokačkoj zabavi KUD-a "Kupina" u dvorani Zelengaj u Velikoj Kopanici titulu najljepše ponijela je Kristina Pejaković



Kristina Pejaković iz Bizovca izabrana je za najljepšu djevojku u narodnom ruhu na prvoj Šokačkoj zabavi KUD-a "Kupina" u dvorani Zelengaj u Velikoj Kopanici. Drugo mjesto osvojila je Adrijana Gradištanac iz Semeljaca, a treće Ines Kovačević iz Otoka. Nagradu publike odnijela je Marica Ergotić iz Velike Kopanice. Večer ispunjenu šokačkim i jesenskim ukrasima upotpunili su pučki pripovjedač Mata Baboselac Mišin te Tamburaški sastav Zdenac. Prema riječima predsjednika KUD-a Blaža Šokčevića, kupinski folkloraši zatrpani su pozivima za gostovanja u inozemstvu na koja dosad zbog nedostatka novca nisu mogli ići, pa će prihod sa zabave iskoristiti za međunarodni iskorak.

Večernji list
- 08:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2011., ponedjeljak

U Rešetarima održan izbor najuzornije hrvatske seoske žene




Selo i žena su dvije vrijednosti duboko ukorijenjene u hrvatsku povijest – žena kao nositeljica majčinstva i skrbi za obitelj, a selo kao temelj poljoprivrednog gospodarstva na kojem se uvelike gradilo bogatstvo i blagostanje.
Projektom pod nazivom „Izbor najuzornije hrvatske seoske žene“ već se dvanaest godina nastoji pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi podizanja kvalitete života na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela.

Pokrovitelj izbora je Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, udruga Kap srca za Hrvatsku te udruga Najuzornija hrvatska seoska žena, manifestaciju je otvorio Josip Friščić- potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, a ponosni su domaćini bili i Danijel Marušić - župan Brodsko – posavske županije te dožupan Davor Vlaović. Kroz ovaj projekt, istoimena udruga posredno utječe na poticaj seoskih sredina. Svaka kandidatkinja prijavljena na ovaj izbor predstavlja kraj iz kojeg dolazi kroz ono što radi i kroz način na koji doprinosi njegovu napretku. Pripreme za izbor znače posjećivanje kandidatkinja u njihove domove, procjenjivanje njihovog rada na seoskim imanjima te ocjenjivanje aktivnosti s kojima se bave – od uzgoja poljoprivrednih proizvoda, povrtlarstva, voćarstva, brige oko stočarstva pa sve do rada u humanitarnim udrugama i kulturnim društvima.

Ovogodišnji, 12-ti po redu, izbor održan je u Rešetarima, zahvaljujući lenti koju je godinu dana nosila Ivanka Grgić, uzorna žena iz Brđana u općini Rešetari. Večerašnji je izbor održan u sportskoj dvorani Osnovne škole Ante Starčevića, a u obliku prekrasne manifestacije ispunjene tradicionalnom slavonskom pjesmom, narodnim nošnjama i zvucima tambure. Sve su kandidatkinje dobile priznanje za sudjelovanje, a za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je Monika Kemenović iz Dijankovaca, prigradskog naselja Križevaca, za prvu pratilju izabrana je Milića Palaić iz Podravskih Sesveta u Koprivničko – križevačkoj županiji, a za drugu pratilju Branka Tratinjak iz Bapče pokraj Velike Gorice.

Radio Nova Gradiška

- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2011., srijeda

Održana još jedna Voćinska kestenijada



Uz miris pečenog kestenja i bogat kulturno umjetnički program, pjesmom i plesom okitili su danas Voćinsku kestenijadu KUD-ovi pridošli iz različitih dijelova Hrvatske. Zanos nekadašnjih vremena, predstavljajući kraj iz kojega su došli, prikazali su KUD Vila Velebita, KUD Vivodina, KUD Čepinski Martinci, KUD Zdenac te, na gajdama, Andor Vegh. Drago Božićković, organizator događaja kaže kako se iz godine u godinu povećava broj sudionika i posjetitelja, a posebnost Voćinske kestenijade svakako je i torta od kestena duga oko dva metra – djelo vrijednih ruku voćinskih žena. Pokrovitelj događaja je Općina Voćin.

Rdio Slatina
- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IX. državni Festival dječjeg folklora

Starinske dječje igre, stare pjesme i plesovi i danas vesele djecu kao nekad. Od zaborava su ih sačuvali vježbajući kroz igru i druženju i tako dali veliki doprinos očuvanju tradicije i kulturnog nasljeđa. Zaključak je to prosudbene komisije po zvršetku državnog Festivala dječjeg folklora Hrvatske što je 9. put održan u Kutini u organizaciji dječjeg KUD-a Ivančice Kutina i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.
Andrija Rudić, zamjenik županice čestitao je i zahvalio djeci i njihovim voditeljima što nasljeđe prenose s generaciju na generaciju. Davor Žmegač, gradonačelnik Kutine pohvalio je sve sudionike programa te je istaknuo kako je vrijednost Festivala i u tome što razvija toleranciju, prijateljstvo i suradnju, te je posebno pozdravio FA „Korak" iz Danilovgrada u Crnoj Gori koji je nastupio kao gost Smtore.
U programu festivala nastupilo je 17 dječjih KUD-ova iz cijele Hrvatske. Zbog razigranih nastupa prepunih veselja i prikaza tradicijskih dječjih igara, pjesama i plesova svi su sudionici zavrijedili pohvalu i svi zajedno su pobjednici. Ocjenjivački sud u sastavu: dr. Naila Ceribašić, Vesna Zorić i Slavica Moslavac imao je najteži zadatak jer je morao proglasiti najbolje.
U skupini djece od 4 do 10 godina najbolji je bio KUD Ivančice Kutina, drugi je KUD Z vi iz Jelenja, a treći je KUD „Bratinečko srce" iz Bratina.
U skupini djece od 10 do 14 godina najbolji je bio nastup FA „Zdenac" iz Garešnice, drugi je FA „Ivan Mažuranić" iz Karlovca, a treći je KUD „Jankovci" iz Starih Jankovaca.




KUTINA
- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2011., subota

35 godina Češke besede u Jazveniku


U subotu, 01. lsitopada, Češka beseda iz Jazvenika slavi svoju 35. godišnjicu od osnutka. Tim povdom će nakon svete mise, od 19,30 sati, u Jazveniku biti održan bogati kulturno umjetnički program na kojem sudjeluju domaćini, te gosti iz Međurića i Siska.

Sisak Info
- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.