Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U Rešetarima održan izbor najuzornije hrvatske seoske žene




Selo i žena su dvije vrijednosti duboko ukorijenjene u hrvatsku povijest – žena kao nositeljica majčinstva i skrbi za obitelj, a selo kao temelj poljoprivrednog gospodarstva na kojem se uvelike gradilo bogatstvo i blagostanje.
Projektom pod nazivom „Izbor najuzornije hrvatske seoske žene“ već se dvanaest godina nastoji pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi podizanja kvalitete života na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela.

Pokrovitelj izbora je Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, udruga Kap srca za Hrvatsku te udruga Najuzornija hrvatska seoska žena, manifestaciju je otvorio Josip Friščić- potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, a ponosni su domaćini bili i Danijel Marušić - župan Brodsko – posavske županije te dožupan Davor Vlaović. Kroz ovaj projekt, istoimena udruga posredno utječe na poticaj seoskih sredina. Svaka kandidatkinja prijavljena na ovaj izbor predstavlja kraj iz kojeg dolazi kroz ono što radi i kroz način na koji doprinosi njegovu napretku. Pripreme za izbor znače posjećivanje kandidatkinja u njihove domove, procjenjivanje njihovog rada na seoskim imanjima te ocjenjivanje aktivnosti s kojima se bave – od uzgoja poljoprivrednih proizvoda, povrtlarstva, voćarstva, brige oko stočarstva pa sve do rada u humanitarnim udrugama i kulturnim društvima.

Ovogodišnji, 12-ti po redu, izbor održan je u Rešetarima, zahvaljujući lenti koju je godinu dana nosila Ivanka Grgić, uzorna žena iz Brđana u općini Rešetari. Večerašnji je izbor održan u sportskoj dvorani Osnovne škole Ante Starčevića, a u obliku prekrasne manifestacije ispunjene tradicionalnom slavonskom pjesmom, narodnim nošnjama i zvucima tambure. Sve su kandidatkinje dobile priznanje za sudjelovanje, a za najuzorniju hrvatsku seosku ženu izabrana je Monika Kemenović iz Dijankovaca, prigradskog naselja Križevaca, za prvu pratilju izabrana je Milića Palaić iz Podravskih Sesveta u Koprivničko – križevačkoj županiji, a za drugu pratilju Branka Tratinjak iz Bapče pokraj Velike Gorice.

Radio Nova Gradiška


Post je objavljen 24.10.2011. u 14:40 sati.