folklorni

< svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



31.05.2011., utorak

Najava: Orahovačko proljeće




- 13:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.05.2011., nedjelja

Baranjski bećarac u Duboševici



Duboševica je ove godine domaćin tradicionalne manifestacije Baranjski bećarac, kojemu je glavni cilj očuvanje bogatog kulturnog naslijeđa baranjske podunavske i podravske šokadije. Narodne nošnje, bogata gastro ponuda, veseli bećarci i svirke tamburica samo su dio dvodnevnog druženja koje nije pokvarila ni subotnja kiša. Počelo je otvoranjem izložbe Iz šublika naših baka, a ubrzo nakon toga na stolove su došli slatki kolači koje su ispekle članice duboševačke Udruge žena. Nastavljeno je revijom narodnih nošnji koje su ponosno nosili folkloraši iz domaćeg KUD-a Mladi Šokci, KUD-a Repušnica i učenici OŠ Draž. U subotu posjetitelje su čekali brojni štandovi Šokačkog vašara sa ručnim radovima, vinom, autohtonom gastro ponudom. Zaprege koje su prošle ulicama pratili su brojni KUD-ovi., a nakon smotre nastupili su Najbolji hrvatski tamburaši.

Radio Baranja
- 07:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2011., subota

KUD Husain na gostovanju u Švicarskoj




KUD Husain u Arbonu u Švicarskoj predstavlja Hrvatsku na Međunarodnom susretu kultura. IKA - Internationale Kulturenfest Arbon okuplja 12 međunarodnih sudionika iz: Albanije, Austrije, HrvaTske, Meksika, Indonezije, Portugala, Srbije, Švicarske, Somalije, Sri Lanke, Turske i Toga.
KUD Husain predstavlja Hrvatsku zajedno sa Hrvatskim kulturnim centrom iz Arbona. Pod stručnim vodstvom Slavice Moslavac KUD Husain u Arbonu se danas predstavlja dvosatnim programom napjeva i kola iz: Moslavine, Banovine, Bilogore, Hrvatskog Zagorja, Posavine, Turopolja i Slavonije. Uz plesače i pjevače, u glazbenom dijelu osim tamburaškog sastava, domaćini će imati prigodu slušati svirku na tradicijskim instrumentima: tamburi samici, jedinki i dvojnicama u izvedbi Lane Molavac.
Osim plesno glazbenog ugođaja, domaćini, organizatori i turisti na Bodenskom jezeru u Arbonu, uživat će i u slatkim delicijama moslavačkog kraja.

Kutina
- 07:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.05.2011., petak

Započeo program 21. Smotre foklora u Velikoj



Prijepodnevnom promocijom knjige „Park u Trenkovu“ autora Juraja Zelića i Tomislava Crnjca danas je započeo trodnevni program 21. Smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj. Riječ je trećoj publikaciji ovog autorskog dvojca u izdavaštvu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeške županije. Uz same autore na promociji knjige koja je održana u trenkovačkoj osnovnoj školi govorili su Goran Hruška o povijesnom aspektu Parka te Ivica Samardžić o njegovom značaju kao spomenika parkovne arhitektura. Sutra će biti održana manifestaciju „Najduži stol u Hrvata“ oko kojeg brojni izlagači, od tvrtki, obrtnika do društava, udruga i pojedinaca, izlažu tradicijska jela i pića. Početak je najavljen za 18,00 sati na Trgu Josipa bana Jelačića, a organizatori za večernje sate najavljuju i vatromet. Program se nastavlja u nedjelju samom smotrom „Čuvajmo običaje zavičaja“, dvadeset i prvom po redu i na kojoj će nastupiti 15 folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva. Polazak povorke je u 16,00 sati ispred Vatrogasnog doma dok će nastupi društava započeti oko 17,30 sati.

RVA
- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tjedan kulture Mađara



Savez mađarskih udruga, organizira Tjedan kulture Mađara u Republici Hrvatskoj od 28.svibnja – 05.lipnja. U sklopu tjedna svečano će se otvoriti Mađarske kuće u Dardi i Starim Jankovcima.

Tradicionalna manifestacija u svom tjednu nudi raznolik program za sve uzraste: PROGRAM: 28.05.2011. Susret mađarskih vrtića i igraonica – Novi Bezdan (11:00 sati) 28.05.2011. – Svečano otvorenje Mađarske kuće – Darda (16:00 sati) 29.05.2011. – Smotra mađarskih dječjih folklornih skupina RH – Beli Manastir (18:00 sati) 31.05.2011. – Svečano otvorenje Mađarske kuće – Stari Jankovci (18:00 sati) 01.06.2011. – Promocija knjige Karolja Labadi: Knjiga Luga – Lug (19:00 sati) 02.06.2011. – Promocija cd-a ženskog pjevačkog zbora MKD Jožef Atila – Zmajevac (18:00 sati) 03.06.2011. – Smotra Mađarskih narodnih pjesama i glazbe – Stari Jankovci (18:00 sati) 04.06.2011. – Nacionalni dan zajedništva – Zmajevac (18:00 sati) 05.06.2011. – „Život - umjetnost“ – izložba – Beli Manastir (18:00 sati)

Radio Branja
- 07:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Skupština KUD-a „Mostanje“



Članovi Kulturno umjetničkog društva „Mostanje“ su održali redovnu godišnju Skupštinu na kojoj su prisustvovali predstavnici prijateljskih KUD-ova – „Izvor“ iz Generalskog stola, „Stative“, „Paurija“ i „Vivodina“.
Roza Benić-Žuža, članica „Izvora“, za tu je priliku napisala i pjesmu o KUD-u „Mostanje“ u znak zahvale za dugogodišnju suradnju i prijateljske odnose između dvaju društava.Kako i priliči godišnjoj skupštini rezimiran je rad u protekloj godini.

Ono što je obilježilo rad Društva u prošloj godini svakako je proslava 20. obljetnice postojanja slavljeničkim koncertom u prepunoj dvorani Zorin doma. Tom prilikom tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić uručio im je srebrne i brončane diplome za spomenuti period uspješnog rada. Prema Izviješću realizirane su sve planirane manifestacije.

- U 2010. godini bilježimo ukupno 16 nastupa što je najveći broj u jednoj godini do sada. Putovali smo vikend za vikendom, a na sve pozive se nismo mogli odazvati jer ih nismo sve mogli pokriti. Ponosna sam i sretna što smo sve vrlo uspješno odradili. Zahvaljujem svim članovima na nesebičnom trudu i zalaganju u realizaciji navedenog, kazala je predsjednica Društva Bernarda Milčić.

Na skupu su se također prisjetili i prerano preminulih članova – Tomice Benića, osnivača, voditelja i velikog zaljubljenika u folklor, Janka Sladića i Magde Horvatić.

Karlovački tjednik
- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2011., četvrtak

Dječje igre



Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec poziva na tradicionalne Dječje igre. Na pozornici u Buševcu u subotu će se igrati, pjevati i plesati djeca HKUD-a Željezničar iz Zagreba, Sloge iz Hrastelnice, Svete Klare, HKUD-a Petar Zrinski, KUD-a Grgur Karlovčan iz Kalinovca i domaćini iz Buševca.

Početak je u 17 sati u društvenom domu

RADIO VELIKA GORICA
- 07:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2011., srijeda

V. SMOTRA FOLKLORA "LISTAJ LIPO STARA"



U nedjelju, 22.svibnja 2011. godine u Tordincima je održana V. smotra folklora "Listaj lipo stara". U svečanom mimohodu ljepotu narodnoga blaga pokazala su kulturno umjetnička društva, konjanici i zaprege.

Svojim nastupom program su uveličali: KUD "Zrinski" iz Tordinaca, KUD "Slavko Janković" Šiškovci, KUD "Ady Endre" Korođ, KUD "Sveti Juraj"iz Krasa sa otoka Krka, KUD "Ljeskovac"iz Vinkovačkog Novog sela, KUD "Lela i Vladimir Matanović" Antin i KUD "Tkanica" iz Vinkovaca.

Tordinci
- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.05.2011., utorak

KULTURNO TURISTIČKA MANIFESTACIJA "BARANJSKI BEĆARAC"


DUBOŠEVICA
27 I 28. SVIBNJA 2011. GODINE
,

SUDIONICI SMOTRE FOLKLORA:
KUD "Mladi šokci" DUBOŠEVICA
HKUD "Budrog" BAČKI MONOŠTOR
KUD "Seljačka Sloga" GAJIĆ
KUD "Repušnica" REPUŠNICA
KUD "Seljačka Sloga" BARANJSKO PETROVO SELO
KUD "Seljačka Sloga" ŠLJIVOŠEVCI
KUD "Jasen"ŠAPTINOVCI
KUD "Baranjac" TOPOLJE
KUD "Ladislav Matušek" KUKINJ
KUD "Sloga" DRAŽ



PETAK 27. SVIBNJA 2011.
17,00 sati OTVORENJE IZLOŽBE "IZ ŠUBLIKA NAŠIH BAKA"
17,30 sati IZLOŽBA KOLAČA ,UDRUGA ŽENA DUBOŠEVICA
18,00 sati REVIJA NARODNIH NOŠNJI
KUD "MLADI ŠOKCI DUBOŠEVICA"
OSNOVNA ŠKOLA DRAŽ
KUD "REPUŠNICA" REPUŠNICA
21,00 sati KONCERT "ŠOKAČKE GRANE"
TS "PRIMA BEND"
Voditelj programa BRANKO UVODIĆ



SUBOTA 28. SVIBNJA 2011.
14,00 sati ŠOKAČKI VAŠAR
16,00 sati SVEČANI MIMOHOD I SVEČANE ZAPREGE
17,00 sati SVETA MISA U CRKVI "UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE"
18,00 sati SMOTRA FOLKLORA
21,00 sati ŠOKAČKO VESELJE TS, "NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI"
TS, "ŠOKAČKA GRANA"
Voditelj programa VLATKO JURKOVIĆ

U BARANJI OBIČAJI STARI, ČUVAJU I' BARANJSKI BEĆARI.

TZ BARANJE
- 10:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.05.2011., ponedjeljak

U Bektežu održani jubilarni 15. Bekteški susreti



Kulturno-umjetničko društvo Bektež iz istoimenoga mjesta s kutjevačkoga područja bilo je protekle nedjelje uspješan domaćin jubilarnih, petnaestih Bekteških susreta koji su u okupili deset kulturno umjetničkih društava iz Slavonije i Baranje te središnje Hrvatske. Budući da je Požeško-slavonska županija bila jedna od pokrovitelja susreta folklornih skupina, okupljenima se prilikom otvaranja obratio i županov zamjenik za gospodarstvo Željko Jakopović.
Uz domaćina te njihove goste iz Velike i Požege, na 15. Bekteškim susretima nastupili su još KUD-ovi iz Gorjana, Remeta, Hrvatske Kostajnice, Križa, Oriovca, Novske i Slavonskog Broda

Požeško-slavonska županija
- 10:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izvrsne Tenine ''Slavonske kraljice''



Pjesme i plesovi Slavonije, Srijema, Pokuplja, Posavine i Međimurja u vrhunskoj izvedbi KUD-a Tena. Godišnji se koncert Folklornog ansambla ''Slavonske kraljice'' ne propušta, a bio je sinoć u prepunom Hrvatskome domu u Đakovu, s posebnim dijelom posvećenim lipicancima.

Višestruko nagrađivana Tena u samome je vrhu kulturno-umjetničkoga amaterizma u Hrvatskoj. Posljednjih su godina njeni članovi promovirali Đakovo, Slavoniju i Hrvatsku na gotovo svim svjetskim kontinentima. Posebno se ističu gostovanja u Egiptu, Meksiku, Španjolskoj, Finskoj i dalekoj Kini. U četvrt stoljeća postojanja KUD-om je prošlo više od 3.000 članova, a Tenin ansambl ''Slavonske kraljice'' od 1985. do danas izveo je više od tisuću i pol javnih nastupa u zemlji i inozemstvu.
Foto: Silvija Butković

Đakovo danas
- 07:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.05.2011., nedjelja

Završena 27. smotra folklora



Metković, 22.5.2011. - Koncertom marijanskih pjesama u crkvi Sv. Ilije večeras je završena 27. smotra folklora Na Neretvu misečina pala.
Nakon večernje mise u prezbiterij su pred kamerama HTV-a ušle pjevačice Zbora župe Sv. Ilije koje su otpjevale O, zvijezdo mora, a za njima su se predstavile pjevačice i pjevači iz još sedam neretvanskih župa koji su otpjevali pjesme u čast Bogorodice. Slijedile su ih pjevačke skupine s otoka Murtera, iz Vidovica u BiH, Baranjskoga Petrovog Sela i, najveća skupina, iz Kupljenova u Hrvatskom zagorju. Na službenoga dijela svim se izvođačima zahvalio župnik fra Petar Gulić pa su svi zajedno, kao i prijašnjih godina, otpjevali Zdravo Djevo, kraljice Hrvata.
Sinoć je u Gradskom kulturnom središtu, također pred kamerama HTV-a, održana Duga folklorna večer. Prepuno gledalište moglo je uživati u, zaista, vrhunskim izvedbama petnaestak folklornih skupina, što je i nagrađivalo dugotrajnim pljeskom. Mi o cijeloj Smotri pripremamo opširniju fotoreportažu,
a do tada evo nekoliko fotografija od večeras i sinoć.

Metković
- 23:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uspješan cjelovečernji koncert KUD-a Petar Preradović u Lendavi



Kad su na kraju cjelovečernjeg koncerta KUD-a Petar Preradović u Kulturnom domu u Lendavi, gradonačelnik Đurđevca S.Gračan i predsjednik našega KUD-a Đuro Bobovčan, domaćinima predali skulpturu picoka, umjetnički uradak keramičarke Ivane Hadžija, bio je to svojevrstan znak prihvaćanja buduće suradnje s ovim slovenskim gradom. Naime, Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“ bilo je organizator i domaćin Dana hrvatske kulture u Lendavi.

U gradu u kojem u skladnom suživotu žive Slovenci, Mađari i Hrvati i druge nacionalnosti, Hrvati su ovoga vikenda, u sklopu tradicionalnih Dana hrvatske kulture, odlučili predstaviti kulturu Podravine. Pod nazivom „Podravina se predstavlja Lendavi“, u lendavskoj sinagogi otvorena je izložba Likovne sekcije Podravka 72., KUD-a Podravka iz Koprivnice, a potom se cjelovečernjim folklornim programom u tamošnjem Kulturnom domu, predstavio naš folklorni ansambl KUD-a P.Preradović. Biranom koreografijom, kojom su prošli gotovo sva područja Hrvatske, naši su KUD-ovci oduševili lendavsku publiku, a gradonačelnik Gračan je uz to imao priliku razgovarati s domaćinima o nastavku suradnje i razmjeni posjeta.

Đurđevac
- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.05.2011., subota

IZBOR "ŠOKAČKE KRALJICE" 2011. GODINE



U večernjim satima u Domu kulture u Tordincima svečano je otvorena V. smotra folklora "Listaj lipo stara".
U okviru ove manifestacije četvrti put za redom održan je izbor naljepše djevojke u tradicijskom ruhu "Šokačka kraljica".
Između 13 prelijepih djevojaka za "Šokačku kraljicu" 2011. godine okrunjena je Magdalena Štefanac iz Garčina. Drugo mjesto pripalo je Ivani Vučevac iz Prkovaca dok je treće mjesto osvojila Ljubica Brkić iz Habjanovaca.

Tordnci
- 09:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sve je spremno za 13.županijsku smotru folklora u Otočcu

Sve je spremno za 13.smotru folklora Ličko-senjske županije koja je danas u Otočcu.
Donosimo Vam program i kulturno-umjetnička društva i udruge koji nastupaju.

17,00 sati – MIMOHOD SUDIONIKA SMOTRE

18,00 sati – SVEČANO OTVARANJE 13.SMOTRE FOLKLORA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE

HIMNA – Pjevački zbor GPOU-a

Nastupaju :

- KUU GACKA LIČKO LEŠĆE

- HKUD VRILO LOVINAC

- HKUD LIKA LIČKI OSIK

- KUD DREŽNIK ZAPOLJE

- HKUD PERUŠIĆ PERUŠIĆ

- LIČKA IZVORNA SKUPINA PLJEŠEVICA ZAGREB

- FOLKLORNI ANSAMBL DR.ANTE STARČEVIĆ GOSPIĆ

- KUD LIPA SINAC

- KUD MOSLAVČANKA DONJA GRAČENICA,VOLODER

- FOLKLORNO DRUŠTVO OTOČAC OTOČAC

- ZAVIČAJNO DRUŠTVO SINAC ZAGREB

- KUD BRINJE BRINJE

- KUD KRALJICA KATARINA DONJI LAPAC

- KUD SV. NIKOLA TAVELIĆ LIŠANE OSTROVIČKE , BENKOVAC

- KUD IZVOR RAKOVICA

20,30 sati – KONCERT TAMBURAŠKOG SASTAVA IZ OSIJEKA PET TAMBURA

Dođiđe i uveličajte spektalk.

LIKA ONLINE
- 08:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.05.2011., petak

Peto ''Kolo na Ledini''

Gašinački KUD Ledina u subotu, 28. svibnja organizira već tradicionalnu priredbu ''Kolo na Ledini''. Program će početi misom u crkvi svetog Mateja u 17 sati, nakon čega od 18 sati na ljetnoj pozornici u središtu Gašinaca slijede nastupi folklornih društava. Vrhunac ovogodišnjeg Kola bit će večernji koncert Željka Lončarića Žeca i Viktorije Kulišić Đenke, doajena tamburaške estrade, koje će pratiti sastav Garavi. Glavni je pokrovitelj MI Blok Gašinci.



Prvo ''Kolo na Ledini'' upriličeno je 2007. u sklopu proslave desete obljetnice djelovanja mjesnog KUD-a, kada je i uređena ljetna pozornica, za što je utrošeno 100.000 kuna. Društvo broji 80-ak aktivnih članova raspoređenih u pet sekcija. Dosad su nastupali na svim važnijim smotrama folklora u Slavoniji, ali i širom Hrvatske, a ponose se posebno gostovanjima u Češkoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

PROGRAM MANIFESTACIJE 28. svibnja 2011.
17.00 SVETA MISA U CRKVI SV. MATEJA U GAŠINCIMA
18.00 NASTUPI KULTURNO-UMJETNIČKIH DRUŠTAVA
KUD “Ledina” Gašinci
KUD “Sloga” Satnica Đakovačka
KUU “Naša grana” Budrovci
KUD “Širokopoljac” Široko polje
KUD “Josip Šošić” Tenja
KUD “Čepinski Martinci” Čepinski Martinci
KUD “Zdenac” Zdenci
KUD “Seljačka sloga” Gradište
MKUD “Vardarac” Vardarac

20.00 KONCERT
ŽELJKA LONČARIĆA – ŽECA
VIKTORIJE KULIŠIĆ – ĐENKE
TAMBURAŠKOG SASTAVA “Garavi”

Dođite i provedite ugodnu večer sa Žecom, Đenkom, Garavima I KUD-om „LEDINA“

Đakovo danas
- 06:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2011., četvrtak

Zaljubljenici u stare, izvorne pjesme i plesove



U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva i Općine Gradina u suradnji s vatrogascima i lovačkim udrugama koje djeluju na području gradinske općine u subotu je u novoj školskoj sportskoj dvorani održana Smotra folklora, koja je, budući da su nastupili gosti iz Mađarske, imala i međunarodni karakter. Sudionike gradinske Smotre folklora pozdravio je predsjednik KUD-a Damir Kaladić, a otvorio ju je načelnik općine Dražen Peić. Program je započeo nastupom domaćina, KUD-a Gradina, društva koje s prekidima djeluje od 1947. godine. Ima četiri sekcije, a folklornu vodi Lara Tuk. Iz susjedne Mađarske iz Baboče predstavili su se članovi Kluba umirovljenika Narcis sa ciganskim plesovima, a mlada skupina nastupila je s modernim plesovima. Veliku pozornost izazvao je i nastup Plesne grupe DZMH Udruge Novi Gradac osnovane 1994. godine, koja se predstavila s dvije koreografije.

INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.05.2011., nedjelja

Održana Regionalna smotra folklora




15.05.2011. Na smotri je nastupilo devet Kulturno umjetničkih društava jaskanskog kraja s dječjim i odraslim skupinama
Nema brige za očuvanje folklorne tradicije jaskanskog kraja. To je još jednom pokazala Smotra folklora održana jučer u kino dvorani u Jastrebarskom na kojoj je nastupio velik broj folkloraša iz cijelog jaskanskog kraja. Stručnom žiriju i publici, koja je kino dvoranu ispunila do posljednjeg mjesta, najprije su se predstavile dječje folklorne skupine. Prvi su nastupili mladi članovi KUD-a Lipa iz Slavetića plesovima i igrama jaskanskog polja pod umjetničkim vodstvom Maria Kambića.
Nakon njih nastupile su mlađa i starija skupina KUD-a Desinec pod vodstvom Jelene Režek, a potom dječje skupine KUD-a Klinča Sela, Seljačka sloga iz Kupinca i Bratinečko srce iz Bratine. Odrasle skupine folkloraša predstavile su se u dvije kategorije, izvornim i koreografiranim folklorom. Plesovima izvornog folklora najprije se predstavila folklorna skupina Matice umirovljenika Jastrebarsko pod umjetničkim vodstvom Dragice Jelenić, a nakon njih članovi KUD-a Desinec s pjesmama i plesovima Desinečkog kraja pod vodstvom Dražena Makaruna.
KUD Lipa iz Slavetića koje isključivo i njeguje izvorni folklor, i ovoga puta imalo je zapažen nastup Slavetićkim pjesmama i plesovima pod vodstvom Maria Kambića. U izvornom folkloru još su se predstavili članovi Seljačke sloge iz Kupinca i KUD-a Josip Torbar iz Krašića pod vodstvom Cene Majcunić. U koreografiranom folkoru natjecala su se četiri društva. Prva je nastupila folklorna skupina KUD-a Bratinečko srce, a potom plesači KUD-a Klinča Sela. Posebno se iščekivao nastup folkloraša KUD-a Sveta Jana i Cvijeta iz Cvetkovića. Prvi su nastupili već provjereno dobri Svetojanci s plesovima Jaske, Bunjevaca i Posavine i izmamili buran pljesak kao i članovi Cvijeta koji su jučer posljednji nastupili Posavskim šetanim kolom i drmešom. Tko će jaskanski kraj predstavljati na Županijskoj smotri folklora odlučit će stručni žiri čije će odluke biti poznate već naredni tjedan.

Jaska
- 15:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.05.2011., utorak

5.smotra izvornoga folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“



5. po redu smotra izvornoga folklora Šibensko-kninske županije „Šibeniče, ti si stina“ održati će se u subotu, 14. svibnja od 17 sati. Među učesnicima ove posebne manifestacije su obavezno i naši otočani KUU „Travulin“ Tisno i KUD „Zora“ iz Betine.

P R O G R A M

subota, 14. svibnja 2011.

do 17,00 sati dolazak folklornih skupina u Šibenik
17,00 – 18,30 sati tonska proba folklornih skupina na pozornici
18,40 sati svečani mimohod društava – polazak s Poljane
19,30 sati - otvorenje Smotre folklora na Trgu Republike Hrvatske

Nastupaju:

KUD „Koralj“ Zlarin
Etno udruga „Petrovo polje“, Gradac
KUD „Bezdan“ Pirovac
KUD „Promina“ Oklaj
KUU „Travulin“ Tisno
KUU „Zvona Zagore“ Mirlović Zagora
KUD „Sv. Ilija“ Kljaci
KUD „Spužvar“ Krapanj-Brodarica
KUD „Miljevci“ Miljevci
KUD „Zora“ Betina
KUD „Bedem“ Grebaštica
KU „Vodiške perlice“ Vodice
i gostujući folklorni ansambli:
F.A. „Dr. Ante Starčević“ Gospić
F.A. „Lisinski“ Vinkovci

22,00 sati - prijam voditelja folklornih skupina kod župana i
gradonačelnika
- okrugli stol za voditelje društava

Radio Kornati
- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.05.2011., ponedjeljak

Održana 4. Dječja smotra međimurskih popevki




Jučer je u Sv.Martinu na Muri održana 4. Dječja smotra međimurskih popevki, na kojoj je nastupalo sedam dječjih vrtića, tri osnovne škole i osam međimuskih KUD-ova sa svojim malim pjevačima. Sve sudionike pratila je stručna komisija u sastavu prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, Miroslav Novak, prof., Karolina Dragica Šimunković, prof. koja je na kraju i odlučila kojih će troje malih izvođača nastupiti i na velikoj pozornici Međimurske popevke u Nedelišću.
Ovogodišnja smotra,to iskreno moramo reći, u svojoj je kvaliteti malo slabija u odnosu na prošlogodišnju, no zasada ne bi o tome govorili šire, rekao je odmah po završetku predsjednik stručnog povjerenstva prof.dr.sc. Stjepan Hranjec. S obzirom da nije održan uobičajeni okrugli stol povjerenstvo koje je pratilo izvođače će do 25. svibnja sastaviti pismeno izvješće o njihovim nastupima,poslati ga organizatoru, koji pak će ga proslijediti voditeljima svih sudionika.No ono što je napravljeno već jučer je izbor onih koji će nastupiti u Nedelišću na Međimurskoj popevki.. Nakon što su uvrstili u uži izbor određene popevke i izvođače ,među njima su prema svojoj procjeni izabrali najbolje. Tako ćemo u Nedelišću imati prilike još jednom vidjeti dječju vokalnu žensku skupinu OŠ Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca s pjesmom Ftiček lepo fučka,zatim Alexa Kozmu iz mađarskog KUD-a Sumarton s pjesmom Sumartonek i Antoniju Jurinec iz KUD-a Katruže iz Ivanovca s pjesmom Ne povem ,niti smem.

Međimurske Novine
- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako žive Slovaci u Hrvatskoj


Jučer je u Miljevcima, selu petnaestak kilometara udaljenog od Slatine, uz petstotinjak uzvanika, održana 17. dječja smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj. Događaju su se odazvali članovi kulturno-umjetničkih društava iz ukupno 12 matica Slovaka iz Hrvatske te gosti iz Slovačke.

'Za nas je to izuzetno važan događaj jer su ga nekada mogle organizirati samo velike matice - poput onih u Iloku i Osijeku. Izgradnjom Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima, i nama se otvorila prilika za takav događaj', rekao je Đuro Sobol, predsjednik Matice Slovaka u Miljevcima. Smotra dječjeg folklora je, dodaje, vrlo važna u odgoju mladih jer im pomaže spoznati vlastito porijeklo, njegovati tradiciju i jezik zemlje iz koje dolaze. Sobol ističe da, kao nacionalna manjina, imaju dobru suradnju sa županijskim vlastima koje ih i financijski podupiru.

Andrija Kuric, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj, koji je također prisustvovao događaju, kaže da kao nacionalna manjina nemaju poteškoća u ostvarivanju svojih prava. Prema zadnjem objavljenom popisu, u Hrvatskoj ih ima blizu pet tisuća, međutim ta će brojka, vjeruje, nakon objave rezultata ovogodišnjeg popisivanja stanovništva biti veća.

'Slovaci su u Hrvatskoj slobodni izraziti ono što žele i dosad nismo imali nikakvih problema vrijednih spomena. Najviše nas ima u Slavoniji, zatim u Rijeci i Zagrebu. U Savezu, kao krovnoj udruzi, imamo 16 matica, stvaramo projekte, njegujemo svoje običaje i gradimo mostove prijateljstva s Hrvatskom', rekao je Kuric.

Do prije nekoliko godina Slovaci su svoj jezik u Hrvatskoj mogli učiti u samo četiri škole. Danas je to, uz financiranje Ministarstva školstva RH, moguće u jedanaest škola, a program poučavanja obavlja se dvaput tjedno te učitelji odlaze u Slovačku na seminare, što slovačkoj djeci u Hrvatskoj omogućuje učenje materinjeg jezika od prvog razreda.

'Na području Iloka, Osijeka, Soljana, Josipovca Punitovačkog, Markovca Našičkog, Jelisavaca, Miljevaca, Zdenaca, Lipovljana i Međurića imamo 536 učenika koji mogu učiti slovački jezik u svojim školama. Osim toga, svake godine djeca Slovaci imaju recitatorsku smotru pod nazivom 'Slovenčina moja', tu je i škola prirode u Slovačkoj, a svake godine izdajemo zbirku dječjih radova', kaže Branka Baksa, tajnica Saveza Slovaka Hrvatske. Posebno je ponosna na to što su prije tri godine izdali udžbenike slovačkog jezika i nekoliko rječnika za slovačke učenike u osnovnim školama.

Virovitica Net
- 07:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nastupa 600 malih folkloraša

Smotra dječjeg folklora u Domu Zrinski

Karlovac - Šesto malih folkloraša iz Karlovačke županije te gosti KUD 'Mate Balota' iz Raklja u Istri nastupit će danas na 9. županijskoj smotri dječjeg folklora.
Zbog brojnosti izvođača, smotra će biti održana u dva dijela. Prve će na pozornicu Doma OSRH Zrinski u Karlovcu mlađe skupine. Od 15 sati nastupaju:
Folklorna igraonica Licitarsko srce - Dječji vrtić Karlovac, KUD Lipovac Generalski Stol, KUD Sveti Juraj Draganić - Jurići, KUD Mahično, KUD Mate Balota Rakalj - Istra, KUD Sveti Antun Zadobarje, KUD Vivodina, KUD Sveti Juraj Zagorje Ogulinsko, KUD Katarina Zrinski Ozalj, KUD Izvor Generalski Stol, KUD Vrhovac, KUD Sveti Antun Pokupska Dolina, FA Ivan Mažuranić KArlovac i KUD Klek Ogulin.

Starije skupine svoj će nastup započeti u 17 i 30. Publici i stručnom povjerenstvu predstavit će se:
KUD Mate Balota Rakalj-Istra, KUD Korana Slunj, KUD Tounjčica Tounj, KUD Sveta Ana Vučjak, KUD Izvor Rakovica, KUD Stative, KUD Klek Ogulin, KUD Kamanje, KUD Sveti Juraj Dragani - Fijolice i FA Ivan Mažuranić Karlovac.

Rad ovih najmlađih čuvara hrvatske tradicijske kulture, pjesama plesova, dječjih igara, običaja i nošnji, ocjenjivat će tročlano povjerenstvo u kojem ukupni dojam vrednuje Goran Knežević (selektor prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja), Jana Mihalić posebno će gledati nošnje, a Astrid Pavletić glazbu.

Radio Mrežnica
- 07:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Svetonedeljčani prikazali i više od drmeša




Izgleda da "niš ni bez vraga". Čuvena Forbesova lista, kak znamo, pokazala je da je Sveta Nedelja, po nekakvim njihovim kriterijima, i ma kolko mi Samoborci gundrali, prvi i pravi grad za lepo živlenje u ovoj našoj maloj državi. Malo nakon te vijesti dodatno su Samoborcima tlak zdigli i članovi Kulturnog društva Sveta Nedelja sa svojim gostima iz, također njima pripadajućih, mesta (da ne velim sela, ko prava Samoborka) - Male Gorice i Strmca. Izgleda, ravnali su se po onoj - em nas ima, em znamo. A sad zapraf.
Kulturno društvo Sveta Nedelja održalo je 4. i 5. svibnja cjelovečernje koncerte u kino dvorani Hrvatskog doma, sa svojim već spomenutim gostima, i predstavilo se Samoborcima, Svetonedeljčanima i ostalim gostima (znam pouzdano da je bilo i Slovenaca) u zaista odličnom izdanju. U dva dana zaredom, po dva i pol sata, svetonedeljski folkloraši napunili su premalu pozornicu i derutno gledalište naše kino dvorane (o čemu je već dosadno pisati) i bili ispraćeni zasluženim burnim pljeskom. Plesalo se, pjevalo i sviralo s guštom od Posavine do Međimurja, Zagorja, Turopolja i Ražanca, a sve se nekako uvijek vraćalo na "domače", na drmeš. Posebno su oduševili najmlađi, koji su baš "zdušno" odradili svoje nastupe. Osobno mi je nekako još ljepše bilo vidjeti generacije na okupu. Ne zaboravimo, KD Sveta Nedelja okuplja gotovo 70 članova u dobi od 5 do 78 godina, od prabaka do praunuka, i sve one u sredini. Teško se oteti dojmu da Samoborcima fali možda upravo taj mali "segment zajedništva" koji su Svetonedeljčani pokazali na svojim koncertima.
Dakako, svega toga ne bi bilo bez stručnog vodstva Sandre Sekule i Borisa Harfmana (koreografije), Dražena Šoića (tamburaški orkestri), Filipa Prelca (pjevači), Ivanke Dejanović ("lokomotiva" društva), baka i mama koje s iznimnom pažnjom brinu o nošnjama i najmlađima, kao i svih ostalih u društvu koje vodi predsjednik Vlado Žitković, prekaljeni borac za folklor u Svetoj Nedelji. U svega deset godina u Svetoj Nedelji je stasalo društvo koje će, prema svemu sudeći, dostojno predstavljati svoj grad ma gdje nastupalo. Zato s veseljem čekamo sljedeće druženje (uz medicu, naravno) i novi koncert KD Sveta Nedelja.
M.K.

Samoborski glasnik
- 07:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pobjednik Smotre KUD Šokadija



Jučer je u Hrvatskom Domu u Đakovu održana 24. Smotra folklora Đakovštine. Nastupilo je 13 društava koja su predstavila bogato kulturno naslijeđe ovoga kraja, a najbolji je i ove godine bio KUD Šokadija iz Strizivojne. Ocjenjivačku komisiju činili su Antun Božić (nošnja), Zdravko Drenjančević (pjesma), Igor Duraković (ples) i Neno Seletković (glazba), a da im posao nije bio lak, govore prilično visoke i ujednačene ocjene svih folkloraša.
Ocjene su bile i temeljni kriterij po kojemu će prvih osam KUD-ova nastupiti na 45. Đakovačkim vezovima u nedjelju, 3. srpnja, dok će ostala društva na ljetnu pozornicu u subotu, 2. srpnja.

(mr/dg)

Novi Radio
- 07:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Održano tradicionalno «Koštačko sijelo»




U subotu 7. svibnja 2011. godine s početkom u 19,00 sati u Pučkom domu u Košutarici u organizaciji KUD-a «Košutarica» održano je tradicionalno «Koštačko sijelo».

Pored domaćina na sijelu su nastupili kulturna umjetnička društva iz Bročica i Brodskog Stupnika.

Isti su se predstavili izvornim pjesmama i plesovima te svojim tradicijskim nošnjama.

Poslije programa sudionicima u uručene Zahvalnice za sudjelovanje na sijelu. Druženje je nastavljeno uz domjenak te zajedničkom pjesmom i plesom.

Jasenovac
- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.05.2011., nedjelja

Program Otočkog proljeća


Od 10.05.2011., 08:56, do 14.07.2011., 08:58
XIX. Otočko proljeće ove je godine započelo 30. travnja u Komletincima II. smotrom proljetnih običaja, a trajat će sve do Dana grada 13. srpnja. Program je i ove godine iznimno bogat. Sastoji se od brojnih sportskih natjecanja, izložbi, promocije knjiga, kazališne predstave u sklopu Festivala glumca,humanitarnog koncerta i već tradicionalnih manifestacija kao što su Zlatne grive, svečani mimohod i Kulenijada.

PROGRAM 19. OTOČKOG PROLJEĆA



30. travnja /SUBOTA/

- 19,00 sati: II. SMOTRA PROLJETNIH OBIČAJA / školsko dvorište u Komletincima/

Organizatori: KUD "Filipovčice" Komletinci i Udruga žena "Gagulanke"



16. svibnja /PONEDJELJAK/

-20,00 sati: PREDSTAVA HAMLETA U SELU RASTOVCI DONJI – 18. festival glumca / hol OŠ Josipa Lovretića Otok/ Gradsko kazalište Županja; adapatacija i režija: Himzo Nuhanović



17. svibnja /UTORAK/

- 20.30 sati: HUMANITARNI KONCERT „SVI ZA MATEJA“ / igralište OŠ „Vladimir Nazor“ Komletinci/ Nastupaju: Ivan Stapić i prijatelji, Tambura band, Đeram, Patria, Kristali, Slavonia band, Sinovi ravnice, Babilon, bać Roka i did Tunja. Voditelj programa: bać Roka

Organizator: Mladež HDZ-a Grada Otoka



20. do 22. svibnja /PETAK – NEDJELJA/

- 17,00 sati: TENISKI TURNIR "OTOČKO PROLJEĆE" pojedinačno / tenisko igralište u Otoku/

Organizator: Teniski klub "Otok"



21. svibnja /SUBOTA/

- 18,00 sati: PROLJEĆE U OKU- RADOST U SRCU / Trg u Otoku/

Organizator: Društvo "Naša djeca" Otok

- 20,00 sati: PROMOCIJA KNJIGE "GORKA VODA" MARINA BENAKOVIĆA / kripta crkve sv. Antuna Padovanskog Otok/

Organizator: Gradska knjižnica Otok



22. svibnja /NEDJELJA/

- 15,00 sati: TURNIR U BOĆANJU / igralište "NK Otok"/

- 19,00 sati: 11. MEMORIJALNI MALONOGOMETNI TURNIR / malonogometno igralište; umjetna trava/

Organizator: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak grada Otoka



27. svibnja /PETAK/

- 18,00 sati: DJEČJE OTOČKO PROLJEĆE / OŠ „Vladimir Nazora“ Komletinci/

Organizator: OŠ „Vladimir Nazor“ Komletinci; Gosti: KUD Šumari Vinkovci



28. svibnja /SUBOTA/

- --,-- sati: XIII. ZLATNE GRIVE Konjička manifestacija / Hipodrom Čistine/

Organizator: Konjogojska udruga Otok

- 7,00 - 13,00 sati: KUP SENIORA "STAROVIRAC" OTOK 2011. / Čistine/

Organizator: ŠRU "Starovirac" Otok

- 20,00 sati: "PJESMA I RIJEČ ZAVIČAJNA" / kripta crkve sv. Antuna Padovanskog Otok/

Organizator: Pjevačka skupina "Vezenke" (suorganizatori: OŠ Josipa Lovretića Otok, Gradski zbor Otok, Udruga dramskih amatera "Josip Kosor", Udruga "Hrvatska žena" Otok)



29. svibnja /NEDJELJA/

- --,-- sati: XIII. ZLATNE GRIVE Konjička manifestacija / Hipodrom Čistine/

Organizator: Konjogojska udruga Otok

- 7,00 - 13,00 sati: KUP SENIORA "STAROVIRAC" OTOK 2011. / Čistine/

Organizator: ŠRU "Starovirac" Otok

- 9,00 sati: NATJECANJE KADETA I KADETKINJA GRADA "LOV RIBE UDICOM NA PLOVAK" / Virovi ili Čistine/

Organizator: ŠRD "Virovi" Otok

- 20,00 sati: KONCERT DUHOVNIH I SVJETOVNIH SKLADBI / crkva sv. Antuna Padovanskog Otok /

Organizator: Gradski zbor Otok



1. lipnja /SRIJEDA/

- 9,00 sati: ATLETSKA NATJECANJA UČENIKA OŠ JOSIPA LOVRETIĆA OTOK POVODOM DANA ŠKOLE / atletska staza/

Organizator: OŠ Josipa Lovretića Otok



3. do 5. lipnja /PETAK - NEDJELJA/

- 17,00 sati: TENISKI TURNIR "OTOČKO PROLJEĆE" parovi / tenisko igralište u Otoku/

Organizator: Teniski klub "Otok"



4. lipnja /SUBOTA/

OBILJEŽAVANJE 15. GODIŠNJICE TAEKWONDO KLUBA "OTOK" / rukometno igralište/

- 10,00-12,00 sati: Polaganje ispita za pojaseve; demonstracija borbe i samoobrane; dodjela plaketa bivšim zaslužnim članovima kluba

- 12,00 sati: domjenak /Virovi/

- 20,00 sati: rock koncert /Virovi/

Organizator: Taekwondo klub "Otok" Otok

- 18,00 sati: KATOLIČKI MALONOGOMETNI TURNIR / malonogometno igralište s umjetnom travom/

Organizator: Katolički malononogometni klub "Otok"



5. lipnja /NEDJELJA/

- 9,00 sati: KUP VATROGASNE ZAJEDNICE Grada Otoka / stadion "NK Otok"/

Organizator: Vatrogasna zajednica Grada Otoka



16. lipnja /ČETVRTAK/

- 20,00 sati: DJECA PJEVAJU HITOVE / rukometno igralište/



18. lipnja /SUBOTA/

- 8,00 sati: 14. SPORTSKO NATJECANJE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE / sportski tereni Grada Otoka/

Organizator: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije

- 9,00 sati: DJEČJE SPORTSKE IGRE / dvorište Predškolske ustanove „Pupoljak“ Otok/

Organizator: Udruga narodne zaštite Grada Otoka



19. lipnja /NEDJELJA/

- 8,00 sati: NATJECANJE KADETA U UDIČARENJU RIBIČKIH UDRUGA GRADA OTOKA / rijeka Spačva, mjesto "Luca"/

Organizator: SRD "Brežnica" Komletinci

- 18,00 sati: MIMOHOD KULTURNO – UMJETNIČKIH DRUŠTAVA / Zadruga-Trg u Otoku/

Organizator: KUD "Josip Lovretić" Otok. Voditelji: Milka Vida, bać Roka i did Tunja

- 18,30 sati: REVIJA SVATOVSKIH ZAPREGA / Trg u Otoku/

Organizator: Konjogojska udruga Otok. Voditelji: Milka Vida, i bać Roka i did Tunja

- 19,00 sati: FOLKLORNO ZABAVNA VEČER / Trg u Otoku/

Organizator: KUD Josip Lovretić. Voditelj: Milka Vida, bać Roka i did Tunja

16,00 do 20,00 sati:

"IZLOŽBA "ZABORAVLJENE IGRE" / Trg u Otoku/

Organizator: Udruga "Hrvatska žena" Otok

MODNA REVIJA "SPOJIMO STARO I NOVO" / Trg u Otoku/

Organizator: Udruga "Bijeli vez" Otok

GODIŠNJA IZLOŽBA ULU "OTOČKI VIR" / Trg u Otoku/

Organizator: ULU "Otočki vir"

"STARI ZANATI" / Trg u Otoku/

Organizator: Udruga "Pletenica" Otok

IZLOŽBA SUVENIRA /Trg u Otoku/

Organizator: Udruga osoba s posebnim potrebama "Breza"



20. do 27. lipnja /PONEDJELJAK/

- 17,00 sati: ZATVORENO POJEDINAČNO PRVENSTVO ŽUPANIJE U ŠAHU / školska dvorana Komletinci/

Organizator: Šahovski klub "Komletinci" Komletinci



22. lipnja /SRIJEDA/

- 10,00 sati: SUSRET DJECE HRVATSKIH BRANITELJA - međužupanijsko natjecanje / Otok i Komletinci/

Organizator: Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

4. MOTO PARTY MK "GOSPODARI VJETRA" OTOK / Poduzetnička zona/

- 12, 00 sati: Okupljanje motorista

- 15,00 sati: Stunt show

- 17,00-18,00 sati: Vožnja ulicama Otoka i Komletinaca

- 20,00 sati: Koncert rock grupe

- 24,00 sata: Iznenađenje

Organizator: Moto klub "Gospodari vjetra" Otok



23. lipnja /ČETVRTAK/

- 10,00 sati: SUSRET DJECE HRVATSKIH BRANITELJA - međužupanijsko natjecanje / Otok i Komletinci/

Organizator: Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata



25. lipnja /SUBOTA/

- 10,00 sati: ŽUPANIJSKO SPORTSKO NATJECANJE BRANITELJA DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA PODRUŽNICE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE OTOK 2011. / sportski tereni grada Otoka/

Organizator: Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Podružnica Vukovarsko-srijemska, Ogranak Otok

-13,00 sati: RUKOMETNI TURNIR ŽENA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE /rukometno igralište – Trg u Otoku/

Organizator: Udruga "Hrvatska žena" Otok

- 20,00 sati: PROMOCIJA KNJIGE ANICE VALENĆIK "NEMIRNE GODINE" / kripta crkve sv. Antuna Padovanskog Otok/



26. lipnja /NEDJELJA/

- 10,00 sati: ŽUPANIJSKO SPORTSKO NATJECANJE BRANITELJA DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA PODRUŽNICE VUKOVARSKO-SRIJEMSKE OTOK 2011. / sportski tereni grada Otoka/

Organizator: Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Podružnica Vukovarsko-srijemska, Ogranak Otok





1. srpnja /PETAK/

- 20,30 sati: XI. OTOČKA KULENIJADA /dvorana za svatove u Poduzetničkoj zoni/

Organizator: Grad Otok i Udruga uzgajatelja crne slavonske pasmine svinja

Zabavljaju: Najbolji hrvatski tamburaši, bać Roka i did Tunja



9. srpnja /SUBOTA/

- 20,00 sati: REVIJALNA SMOTRA SLAVONSKOG RADNOG RUHA "U OTOKU MOBA" / OŠ Josipa Lovretića/

Organizator: Udruga dramskih amatera "Josip Kosor" Otok



10. srpnja /NEDJELJA/

-20,30 sati: VEČER ZA MARTINA / Trg u Otoku/

Organizator: KUD Šumari Vinkovci



13. srpnja /SRIJEDA/ DAN GRADA OTOKA

- SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – uručenje javnih priznanja

- KONCERT/ Trg/

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

31. smotra folklora Moslavine


U kutinskom Sportskom centru održana je 31. smotra folklora Moslavine na kojoj je nastupilo 19 folklornih skupina. Većina KUD-ova bila je s moslavačkog područja, no gosti iz Soljana i Kupine iz Slavonije na najbolji su način predstavili i slavonski folklor.
Smotru je otvorio kutinski gradonačelnik Davor Žmegač pozdravivši nazočne gledatelje i sve sudionike smotre i zahvaljujući svima što njeguju tradiciju na koju smo svi ponosni.
Presjek karakterističnog stvaralaštva Moslavine izveli su svi ansambli s područja Moslavine. Plesali su KUD-ovi od Stružca do Banove Jaruge, čiji je KUD ove godine i otvorio smotru.
Posebno su lijepe bile plesačice KUD-a Češka beseda iz Međurića sa svojim specifičnim nošnjama. Ljubitelji folklora mogli su uživati u raskošnoj folklornoj priči koja se uz pjesmu i ples ogledava i u bogatim nošnjama.
Smotru je organizirao Gradski savez kulturno umjetničkih društava Grada Kutine, a pratio ju je poznati etnolog Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Kutina
- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.05.2011., četvrtak

Zapažen nastup KUD - a Mačkovec



Zadovoljni, sretni, ponosni i puni dojmova s gostovanja u Glogovcu, vratili su se članovi Kulturno umjetničkog društva Mačkovec.
U ovom rudarskom mjestu u Koprivničko - križevačkoj županiji, Mačkovčani su sudjelovali na "Večeri folklora" s još četiri KUD - a iz raznih dijelova Hrvatske.
Velik broj gledatelja i njihove domaćine KUD Mačkovec, posebno je oduševio izvedbom "Plesa z bidrami", te pjesmom i svirkom na zajedničkom druženju nakon službenog dijela priredbe.
(sm, IG)

MEĐIMURSKE NOVINE
- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.05.2011., ponedjeljak

Zvon proslavio 15. obljetnicu




Bogatim programom i vrlo svečano je KUU Zvon iz Male Subotice proslavio 15. obljetnicu svog postojanja, rada i djelovanja.
U programu koji je održan u Domu kulture u Maloj Subotici, nastupile su sve sekcije, predstavljena je etno baština, a predsjednik Zvona,velečasni Đuro Vukalović, zaslužnim je pojedincima i udrugama uručio zahvalnice i priznanja. Za sve sudionike programa u restoranu Fortuna priređen je domjenka i druženje uz Zvonove tamburaše. (sm, zv)

MEĐIMURSKE NOVINE
- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.