folklorni

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



29.12.2010., srijeda

Sjajan božićni koncert u Generalskom Stolu




Generalski Stol - Još jedan i više nego uspješan Božićni koncert održalo je Kulturno umjetničko društvo Lipovac iz Generalskog Stola.
Pedesetak sudionika plesalo je kao jedan pred prepunom dvoranom Zadružnoga doma. Uz tradicionalne božićne pjesme publici su se predstavile sve skupine od dječje do odraslih i to s nekoliko koreografija i plesova Generalskog Stola, plesova Hrvatskoga zagorja, Prigorja...

Za potpuri tamburaških pjesama pobrinuli su se gosti, Dugoreški tamburaši.

Radio Mrežnica
- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.12.2010., petak

KUD GOLUBINCI


KUD GOLUBINCI NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAĆKIM VEZOVIMA

Image and video hosting by TinyPic
- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.12.2010., četvrtak

KUD GAŠINCI


KUD GAŠINCI NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAĆKIM VEZOVIMA

Image and video hosting by TinyPic
- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.12.2010., srijeda

KUD FORKUŠEVCI


KUD FORKUŠEVCI NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Image and video hosting by TinyPic

- 11:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.12.2010., utorak

KUD MLADI ŠOKCI DUBOŠEVICA

KUD MLADI ŠOKCI DUBOŠEVICA NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAĆKIM VEZOVIMA

Image and video hosting by TinyPic
- 10:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2010., ponedjeljak

Raskoš pjesme, plesova i glazbe Hrvatske

http://www.bjelovarac.hr/DesktopModules/DnnForge%20-%20NewsArticles/ImageHandler.ashx?Width=320&Height=600&HomeDirectory=%2fPortals%2fBbrHr%2f&FileName=Folklor+GOLUBA+(3).jpg&PortalID=225&q=1


SLAVLJE Folklorni ansambl Goluba proslavio 45. obljetnicu uspješnog djelovanja

Folklorni ansambl HORKUD-a Golub proslavio je 45. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja u kulturnom životu Bjelovara. Veliki koncert “Oj mladosti, najmilije doba” u Domu kulture pobudio je toliko zanimanje publike da ni pomoćni stolci nisu bili dovoljni. Među gledateljima je bio i biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije dr. Vjekoslav Huzjak, ujedno čestitajući cijelom Golubu na njegovanju hrvatske narodne baštine.
Izvedeni su spletovi pjesama i plesova Bilogore, Slavonije, Podravine, Međimurja i Korčule. Nastupali su mješoviti pjevački zbor, članovi tamburaškog orkestra, folklorni ansambl, seniori Goluba koji su za najstarije bjelovarsko kulturno-umjetničko društvo nastupali prije 30 i više godina, te djeca s brojalicama Bilogore, a kao solisti Sandra Šegedin, Valentina Rahle i Dubravko Kovačević uz tamburašku pratnju tamburaša iz Grubišnog Polja.
Čestitka iz Afganistana
Raznovrsne nošnje, bogatstvo glazbe i lijepi glasovi pjevača oduševili su publiku. Program je doživio kulminaciju završnim kolom iz Ere s onoga svijeta u koreografiji Branka Šegovića, u kojemu su sudjelovali svi izvođači. Među brojnim čestitkama folklornom ansamblu jedna je stigla iz Afganistana, gdje se u hrvatskim mirovnim snagama MORH-a nalazi član folklornog ansambla Tomislav Ćurić pa su mnoge lijepe misli u dvorani bile njemu upućene. Pola njegove misije je već prošlo i Tomo, kako ga prijatelji u Golubu zovu, jedva čeka da ih vidi, kao i svoju rodbinu i ostale prijatelje u Bjelovaru.
Ružica Stojković

BJELOVARAC
- 07:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.12.2010., nedjelja

Održan tradicionalni božićni koncert FA „Petrinjčica“




PETRINJA - U sklopu božićno-novogodišnjeg programa koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, u Hrvatskom domu večeras je održan božićni koncert Folklornog ansambla „Petrinjčica“, koji djeluje u sastavu Hrvatskog doma.
Svake godine koncert ima naziv po jednoj staroj petrinjskoj božićnoj pjesmi, a ove godine je to bila „ Miškec kaj stojiš...“ Predstavilo se 5 društava, iz Petrinje, Velike Gorice, Dvora, Slavonskog broda i Sesveta. Čast svake godine da otvore koncert imaju najmlađi članovi FA „Petrinjčica“. Broj mladih plesača popeo se već na 42-oje, voditelji dječje sekcije su Željka Cavrić i Slaven Kalfić, a voditelj tamburaša Matija Vrzan. Mladi plesači i tamburaši izveli su program pod nazivom „Veselo plesanje i tamburanje“.
FA „Turopolje“ iz Velike Gorice predstavio se najprije s pjesmama i plesovima Bizovca. Ovo društvo vrlo uspješno djeluje od 1973. godine i do sada su održali više od 3500 nastupa u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. Potencijal i kvalitetu ovog ansambla prepoznali su folklorno-etnografski i etno muzikolozi kako naši tako i strani. Zbog toga su dobitnici brojnih nagrada i priznanja. Osvojili su su ih u Velikog Britaniji, Italiji i Poljskoj. I ove godine u Bugarskoj dobili su Zlatnu medalju na Festivalu u Nedelinu.
Prvi puta Petrinjcima se predstavio KUD „Pounjski pleter“ iz Dvora. U ovo predblagdansko vrijeme prikazali su svoje božićne običaje pod nazivom „Badnjak i Božić u Pounju“. Ima sličnosti s našim običajima zbog fine medene rakije, ali i naravno, svoje posebnosti s pjesmama koje se nakon Polnoćke pjevaju uz rijeku Unu.
Od predsjednice društva Marije Vuković saznajemo kako su osnovani 1998. godine, imaju više od 50 članova, a imaju folklornu, tamburašku i dječju sekciju. Njeguju običaje hrvatskog Pounja.
Rekla je kako joj je velika čast što su nastupili u Petrinji i prikazali, jer društvo i nače radi na očuvanju svih običaja. Zatim su na pozornicu ponovo izašli članovi FA „Turopolje“ predstavivši se pjesmama i plesovima Podravine.
Dugogodišnji prijatelji Petrinje su članovi KUU „Staro Brestje“iz Sesveta, jer svake godine naši Petrinjci odlaze k njima, a oni pak dolaze k nama. Ovog puta predstavili su se pjesmama i plesovima Šestinskog prigorja. U udruzi imaju članove od 5 do 75 godina.
Prvi puta Petrinjcima su se predstavili i članovi KUD-a „Podvinje“ iz Slavonskog Broda. Dolaze iz istoimenog mjesta Podvinje koje je sastavni dio Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Ono po čemu su posebni to su nošnje. Originalne, stare i sačuvane od djedova i baka. Sastoje se od više vrsta, a posebne su ženske nošnje od svile koje su tkane prije 150 godina. Predstavili su se pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja.
Zadnji su još jednom nastupili članovi FA „Turopolje“ iz Velike Gorice, a za kraj su izveli pjesme i plesove svog Turopolja. U okviru ansambla djeluje i radionica za izradu i restauraciju narodnih kostima koju vodi Tomislav Miličević. Članovi društva rekli su mi kako su ponosni na sve svoje nastupe i nagrade, ali i na podatak da su 2004. godine bili na audijenciji kod Pape Ivana Pavla II.
Milan Herceg, voditelj FA „Petrinjčica“ i zamjenik gradonačelnika Petrinje u ime grada uručio je predstavnicima društava zahvalnice za sudjelovanje i prigodne darove. Gpstima i publici uputio je i čestitku za Božić i Novi godinu.
Odrasli članovi FA „Petrinjčica“ nisu nastupili jer su morali „odraditi“ i te kako važan posao. Nakon koncerta nitko od gostiju nije smio ostati gladan, ali ni žedan.

PETRINJSKI RADIO
- 12:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2010., subota

U nedjelju 14. Crkvaračko prelo




ORAHOVICA - Na posljednjem radnom sastanku Organizacijskog odbora ovogodišnjeg 14. po redu Crkvaračkog prela, usuglašen je program i izvođači koji će u nedjelju nastupiti u orahovačkoj športskoj dvorani. Od Tamburaških sastava nastupit će Stravijana, Đentlmeni, ženski tamburaški sastav Garavuše i Prijatelji iz Đakova, vokalne solistice Marta Nikolin i Blanka Došen, pjevačka skupina iz Novog Vinodolskog, Kulturno umjetnička društva Orahovica i Crkvari te komičari did Tunja i bač Roka iz Otoka.


Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti već danas na recepciji hotela Dukat te u knjižari i papirnici Libra.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg prela je Grad Orahovica. Čelnici Organizacijskog odbora najavljuju kao će i ove godine stanovnici Crkvara odigrati najbitniju ulogu u organizaciji manifestacije koja će još jednom, nema sumnje, biti na vrlo visokoj razini.

Autor: Tonino Rađenović

Radio Orahovica
- 13:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.12.2010., petak

KUD Drežnik


KUD Drežnik na ovogodišnjim Đakovačkim Vezovima.

Image and video hosting by TinyPic

- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2010., četvrtak

Održan tradicionalni Božićni koncert u Bapskoj




U povodu blagdana Božića, djeca i mladi KUD-a „Šokica“, u nedjelju su u svatovskoj dvorani restorana „Grozd“, održali tradicionalni Božićni koncert. Tijekom programa mladi folkloraši uz izvedbu koreografija bapskih narodnih plesova, igara i dječjih igrica, izveli su i stare narodne pjesme te prigodne duhovne božićne pjesme na tamburicama. Publika je tijekom koncerta uživala i u izvedbi starog narodnog običaja „Kolede“ te u igrokazu „Djevojački jadi“ koja su također izvela djeca i mladi KUD-a „Šokica“. Gost Božićnog koncerta bio je KUD „MAK“ iz Trnoveca Bartolovečkog kod Varaždina koji se tijekom nastupa predstavio plesom i pjesmom svoga kraja. Kao i proteklih godina, pa tako i ove, organizirana je revija djevojčica u narodnim nošnjama iz Varaždina i Bapske.
Djeci i mladima u KUD-u podijeljeni su slatki poklon paketići kao priznanje upornosti i vrijednom radu u KUD-u, za koja su se pobrinula gradska i županijska organizacija HSLS-a, na čelu s Natašom Madunom i Senkom Bošnjak. U sklopu Božićnog koncerta tijekom poslijepodneva članovi KUD-a oživjeli su i stari običaj pečenja slanine na „ražnju“ kojem su poseban doprinos dale i Liberalke Vukovarsko-srijemske županije koje osim što su darovale djecu slatkim poklonima, darivale su i starije članove KUD-a stvarima potrebnim svakodnevno u kućanstvu.

H.O.

RADIO ILOK
- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.12.2010., srijeda

Rad KUD-a Čačinci više nego uspješan




ČAČINCI - Rad Kulturno-umjetničkog društva Čačinci, u proteklih godinu dana, bio je više nego uspješan, rekao je podnoseći izvješće o radu Društva, na godišnjoj izvještajnoj Skupštini, predsjednik Tomislav Tomić. Govoreći o nastupima u protekloj godini Tomić je posebno naglasio organizaciju Živih jaslica, potom nastupe na Čijalu u Zdencima, u pokladnoj povorci u Čačincima. Kud je bio organizator i Pinkl bala, sudjelovali si u na javnom snimanju serijala Lijepom našom u Čačincima, a nastupe bilježe i u Feričancima, Otrovancu, Orahovici, Orubici i Vinici. Tomić je također naglasio kako mogu biti ponosni i na dobivenih 20 tisuća kuna donacije HEP, a veliki pomak u radu društva očekuju kada budu gotove tambure, koje su u izradi.


U prošloj godini KUD Čačinci raspolagalo je s nešto više od 40 tisuća kuna, a glavina sredstava od 29 tisuća potrošenih kuna, utrošena su u nabavku tambura, u iznosu od 10 tisuća kuna.

U planu rada za naredno razdoblje predsjednik Tomić ponovo je apostrofirao organizaciju Živih jaslica, koje će se ove godine organizirati 26. prosinca i bit će održane u sportskom centru Mladosti, u popularnoj „rupi“. U sklopu Dana općine, KUD će organizirati Smotru folklora , obilježit će stotu godišnjicu Osnovne škole, a pokušat će unaprijediti i suradnju s ostalim KUD-ovima koje rade i djeluju na ovim prostorima. Isto tako puno truda bit će uloženo u omasovljenje KUD-a te daljnju nabavku opreme i tambura kao i radu s mladim glazbenicima.

Godišnju izvještajnu skupštinu KUD-a Čačinci pozdravili su i gosti, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, predsjednik udruge umirovljenika Boris Dragošević, predsjednik udruge voćara i vinogradara Vlado Milković, te predstavnici KUD Gradina.

Autor: Tonino Rađenović

Radio Orahovica
- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.12.2010., utorak

KUD MATIJA GUBEC DONJI MIOHOLJAC


KUD MATIJA GUBEC DONJI MIOHOLJAC NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Image and video hosting by TinyPic
- 14:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.12.2010., ponedjeljak

Večer folkora, pjesme i običaja




Ljubitelji folklora uživali su u programu što su ga u Kazalištu Virovitica izveli Kulturno-umjetničko društvo "Virovitica" i njegovi gosti na tradicionalnoj prosinačkoj Večeri folklora, pjesme i običaja. Nizale su se pjesme i plesovi iz raznih krajeva Hrvatske, Ražanca, Baranje, Slavonije i Podravine, a večernji je program završen prisjećanjem na narodne običaje u prigodi svetkovine badnje večeri, kada su nastupili svi sudionici, kulturno-umjetnička društva "Manuel" iz Feričanaca, "Suhopolje" iz Suhopolja, učenici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Virovitice i domaćin, Kulturno-umjetničko društvo "Virovitica."
Kroz program su vodili Vera Pavelić, koja je čitala i svoje pjesme posvećene Božiću i predsjednik KUD-a Virovitica Branko Počić, a program je pratila brojna publika koja je sve sudionike nagradila dugim pljeskom.

ICV
- 08:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.12.2010., nedjelja

KUD Slavonija Đurđanci


KUD Slavonija Đurđanci na Đakovačkim Vezovima ove godine

Image and video hosting by TinyPic

- 14:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.12.2010., petak

KUD ĐERAM ČAJKOVCI


KUD ĐERAM ČAJKOVCI NA OVOGODIŠNJIM VEZOVIMA U ĐAKOVU

Image and video hosting by TinyPic
- 14:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2010., četvrtak

BUDROVCI

Na ovogodišnjim Đakovačkim Vezovima

Image and video hosting by TinyPic
- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oj samice, drvo javorovo, 'ko te svir'o, nikad ne bolov'o


DONJI ANDRIJEVCI - KUD "Tomislav" iz Donjih Andrijevaca je i ove godine domaćin Smotre svirača na tamburi samici, ujedno i završne manifestacije 46. Brodskog kola. U novootvorenoj dvorani Andrijevačke škole i na novoj pozornici, predstavit će Vam se domaćini sa svim svojim sekcijama a i ugostiti brojne KUD-ove i samičare.


Tako ćete moći pogledati samičare iz Bjelovara, Zagreba, Slavonskog Šamca, Gorjana, Đakova, Brodskog Varoša, Velike Kopanice i mnogih drugih mjesta, KUD "Kolo" iz Bebrine, KUD "Tomislav" iz Sibinja, KUD "Brodski biseri" iz Močila Gornjih (BiH), ŽPS iz Kupine, MPS "Šumari" iz Vinkovaca i MPS "Biđani" iz Bickog Sela. Posebno ističemo domaće samičare, Mateja Vinarića i Tomislava Vučkovića, te dvije samičarke: Katarinu Hasilo iz Retkovaca i Karlu Babić iz Babine Grede.

Generalni pokrovitelj je i ove godine Brodsko kolo a u organizaciji,
osim KUD-a "Tomislav", sudjeluje DVD Donji Andrijevci u suradnji s ostalim udrugama ove Općine. Ova 12. po redu Smotra će se odvijati u športsko-školskoj dvorani osnovne škole "Viktor Car Emin" u Donjim Andrijevcima s početkom u 18:30 h.

Donji Andrijevci
- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.12.2010., srijeda

KUD BISERI SLAVONIJE BENIČANCI


KUD BISERI SLAVONIJE BENIČANCI NA ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA OVE GODINE


Image and video hosting by TinyPic
- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2010., utorak

KUD ŠOKADIJA BATRINA


KUD ŠOKADIJA BATRINA NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA

Image and video hosting by TinyPic
- 12:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.12.2010., ponedjeljak

Bogatstvo pjesme, plesa, narodne nošnje i gastronomskih delicija


RAZLIČITOST Bjelovarska večer nacionalnih manjina najuspješnija
Bogatstvo svoje tradicije pokazalo čak 11 manjina i 310 izvođača

Četvrta večer nacionalnih manjina okupila je predstavnike 11 nacionalnih manjina, a u programu je sudjelovalo 310 izvođača iz cijele Hrvatske. Pokazali su narodne običaje, pjesme, plesove i nošnje te na taj način pokazali da doprinose kulturi Hrvatske. U prepunom Domu kulture uz domaću publiku bili su veleposlanik Republike Makedonije Danče Markovski i ministar-savjetnik Ređep Saliu, prvi tajnik i konzul Češke Republike Pavel Bednář, prvi tajnik Veleposlanstva Ruske Federacije Dmitrij Sergejev i druga tajnica vicekonzula Veleposlnstva Ruske Federacije Marija Lobanova.
Najveća svečanost nacionalnih manjina u Hrvatskoj pokazala je da je Bjelovar grad multikulturalnosti i tolerancije. Gradonačelnik Antun Korušec je naglasio da se u Bjelovaru poštuju različitosti, a Grad je Večer nacionalnih manjina uvrstio u kalendar kulturnih manifestacija i financira je iz svog proračuna.
Predsjednica Češke obeci koja je organizator priredbe, Miruška Lončar ističe da svake godine vlada sve veće zanimanje i želja za sudjelovanjem. Savjetnik za poslove nacionalnih manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Nenad Vlahović ističe zadovoljstvo što većinski hrvatski narod poštuje manjine, a pripadnici manjina iskazuju poštovanje prema većinskom narodu, jer se samo na tim temeljima može graditi budućnost.
Multikulturalnost je stil života
Saborska zastupnica za češku i slovačku nacionalnu manjina Zdenka Čuhnil naglašava da manjine imaju dužnost čuvati svoju povijest i kulturu jer je to obveza prema njihovim precima, a za razliku od nekih europskih zemalja,članica EU, u kojima je multikulturalnost pala na niske grane, u Hrvatskoj i u Bjelovaru, to je stil života, pa Europa može učiti od nas.
U predvorju Doma kulture uređeni su stolovi s gastronomskim delicijama pa su posjetitelji mogli kušati raznovrsne pite, tulumbe, baklave, sirnice i druge specijalitete.
U siječnju već prijave za iduću godinu
Pripadnici nekih manjina po prvi su put nastupili u Bjelovaru a među njima i KUD Makedonaca “Braća Miladinovci” iz Osijeka, koji je oduševio publiku predivnom pjesmom, ali i nošnjama te gastronomskim specijalitetaima. Prvi put je gostovala i Udruga Rusa “Kalinka” iz Čakovca koja je oduševila publiku.
Svatko je na svoj način doprinjeo dobrom ugođaju i sve će ih publika još dugo pamtiti, pa nije čudo što se već u siječnju iduće godine primaju prijave za nastup na bjelovraskoj večeri nacionalnih manjina.
Ružica Stojković

BJELOVARSKI LIST
- 07:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.12.2010., subota

BAĆKI MONOŠTOR NA OVOGODIŠNJIM ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA






- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.12.2010., petak

7. Večer selskih gucov u Domu OSRH Zrinski

Odlukom Ministarstva kulture RH 2010. godine guci su upisani u nacionalnu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine




Sedma po redu «Večer selskih gucov» održat će se u 5. prosinca u 20 sati u Domu OSRH „Zrinski“. Na smotri koju organizira Zajednica organizacija amaterskih kulturnih djelatnosti grada Karlovca nastupit će Guci KUD-a "Sv.Juraj" Draganići, Guci Knez Gorice, Kamanjski guci, Poljički guci, Guci KUD-a "Lipovac" Generalski Stol, Guci KUD-a "Mostanje", Zadobarski guci, Vrhovački guci, Veseli muzikaši iz Netretića, Guci KUD-a "Izvor" Generalski Stol, Guci KUD-a "Sv.Margareta "Velika Jelsa, "Drajsani s Vučjaka", Mahičanski guci “Ledena berba".
Koncert „Večer selskih gucov“ održava se od 2004 godine u Karlovcu u organizaciji ZOAKD Karlovac, s ciljem njegovanja muziciranja guca – tradicijskih sastava Karlovačka županije, koji su odlukom Ministarstva kulture RH 2010. godine upisani u nacionalnu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Sudjelovanje guca u folklornoj glazbenoj praksi Karlovačke županije izravno je potvrđeno u 19.stoljeću,no velika je vjerojatnost da su postojali i prije, u 18.stoljeću.U njihovu su sastavu prvotno bila zastupljena samo gudačka glazbala: jedna ili dvije violine(gusle) i trostruni bas veličine violončela (bajs). Organizator je ovim koncertom želio osnažiti negdašnju ulogu violinista i potaknuti njihovo veće uključivanje u sastav guca. Rezultat je tog nastojanja posljednjih godina lagan, ali ipak zamjetan porast mladih svirača, među kojima se izdvaja nekolicina već vrsnih violinista koji i svirkom i ponašanjem suverenih svirača plijene pozornost i oduševljavaju publiku. Upravo na to koncertu, daleko više nego na smotrama folklora, gucima je pružena prilika za izravno i potpunije predstavljanje publici. Koncert „ Večer selskih gucov“ potaknuo je i obnavljanje rozganja, koje je također jedno od istaknutih dobara tradicijske kulture Karlovačke županije. Naime,uz gotovo svaku skupinu guca nastupaju i izvođači rozgalica (samica,glasnica).U početku su to uglavnom bile pjevačice i pjevači starije dobi, a posljednjih godina odvažili su se zarozgati i mlađi izvođači. Od utemeljenja „Večeri selskih gucov“ zamjećuje se da je rozganje sve zastupljenije i u programima folklornih skupina.
R. Badovinac

KARLOVAČKI TJEDNIK
- 11:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.