folklorni

< travanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.04.2010., petak

Bošnjaci pristupili organizaciji “Raspjevane Cvelferije”

DRENOVCI – Danas je u Drenovcima u prostoriji Općine Drenovci potpisan Sporazum o pristupanju Općine Bošnjaci kulturnoj smotri “Raspjevana Cvelferija”. Potpisnici su bili predstavnici općina Drenovci, Gunja, Vrbanja i Bošnjaci. Dogovoreno je da će Bošnjaci sudjelovati već ove godine na Raspjevanoj Cvelferiji u Strošincima, a da će domaćinstvo preuzeti sljedeće godine. Predstavnici triju dosadašnjih organizatora iskazali su veliko zadovoljstvo što su Bošnjaci izražili želju za pristupanje ovoj smotri, posebice što Bošnjaci svojom tradicijskom kulturom, običajima i sveukupnom baštinom pripadaju ovom području, a sve u interesu daljega razvoja smotre.

Općina Vrbanja
- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.04.2010., četvrtak

Domaćin 13. smotre izvornog folklora BBŽ u Vinkovce

Folklorno društvo Hrvatske čitaonice Hercegovac bilo je domaćin 13. smotre izvornog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije. Kao pobjednik smotre, predstavljat će županiju na državnoj razini, na Vinkovačkim jesenima, dok će drugoplasirani KUD iz Miklouša u Đakovo.


Folkloraši Hercegovca predstavljat će Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnoj smotri izvornog folklora, Vinkovačkim jesenima. Voditeljica Marina Vujatović na županijskoj je smotri prikazala više tradicijskih pjesama i plesova, poput šetanih kola "Ajte cure u kolo igrati i "Na Ilovoj ladnoj vodi", a tu su i Dudaška kara, Kozatuš i Gluvak. KUD "Sloga" iz Miklouša putuje na Đakovačke vezove, odlučilo je stručno povjerenstvo u Hercegovcu, u sastavu Tvrtko Zebec- za ples i koreografiju, dr. Irena Miholić- za glazbu i Vesna Zorić, koja je ocjenjivala nošnje. 13. smotra izvornog folklora okupila je deset društava, čijih je 200-tinjak članova prošetalo mjestom u mimohodu, te nastupilo u tamošnjem Hrvatskom seljačkom domu. Društvo iz Velikog Trojstva prikazalo je običaj Đurđeva u Bilogori, uz koje se ne vežu samo krjesovi, već i ples Đureka koji dijele zelene grančice, podsjeća voditeljica Gordana Marta Matunci. Ovom smotrom predstavljene su tri hrvatske povijesne regije- Moslavina, Bilogora i Zapadna Slavonija, i najbrojnija je županijska smotra, rekla je u ime organizatora, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, predsjednica Jadranka Kruljac-Sever. Pokrovitelj je županija, jer nastup entuzijasta treba potporu šire zajednice, odnosno lokalne sredine, istaknula je. Brojno gledateljstvo činilo je i općinsko vodstvo s načelnikom Borom Bašljanom, kolege iz drugih društava, pa tako i za područje koreografiranog folklora, među kojima i Vjekoslav Martinić i Romana Fezi-Martinić iz garešničkog FA "Zdenac" i "Gareš'kog kulturnog centra", te članovi hercegovčanske besede. Oduševljenje publike prenio nam je Ivan Sitta, koji kao voditelj puhača domaće Češke besede daje i visoku stručnu ocjenu KUD-ovima, za koje kaže da su ponos županije. Medijski pokrovitelj je Krugoval 93,1 MHz Garešnica. (Krugoval/pg)

GAREŠNICA NET
- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2010., nedjelja

LIČKO KOLO U AMATERSKOM KAZALIŠTU BELIŠĆE


U subotu, 24. travnja u Amaterskom kazalištu kulturno umjetničko društvo iz Otočca prikazalo je ličko prelo. Belišćanski ličani goste iz Like dočekali su u Kitišancima, kod članice Nade Vuksanić, gdje im je pripremljena zakuska. Svi zajedno obišli su prigradska naselja, svetište svete Ane u Bistrincima, spomenik poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave, te znamenitosti u središtu grada i pokazali znamenitosti Belišća, prilikom čega su se imali prilike upoznati sa povijesti ovog kraja, počevši od Gutmanna, prvih ličkih doseljenika, pa sve do danas.
Gradonačelnik Zvonko Borić također se susreo s gostima iz Otočca gdje je posebnu dobrodošlicu poželio gradonačelniku Otočca, Mariju Barkoviću, te istovremeno najavio početak bliže suradnje s gradom Otočcem, odnosno bratimljenje ova dva grada.

Belišće
- 10:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.04.2010., četvrtak

Osnovan KUD Jelenčanka

U Gornjoj Jelenskoj sinoć je održana osnivačka skupština KUD-a Jelenčanka.

Kako je istaknula inicijatorica osnivanja društva, sinoć izabrana predsjednica KUD-a Jelenčanka Ksenija Tomac, ideja je postojala i ranije a njezina realizacija krenula je 1. veljače ove godine kada je održan prvi sastanak i odmah se pod stručnim voditeljstvom Katice Tomac krenulo s probama. Visoki rezultati rada u ovako kratkom periodu iznenadili su sve goste nazočne sinoćnjoj osnivačkoj skupštini u okviru koje su se članovi društva predstavili koreografijom koja je obuhvatila šest odlično savladanih plesova. KUD Jelenčanka okuplja 50-ak odraslih članova te 15-ak djece, a predsjednica Tomac izrazila je nadu da to neće ostati konačan broj.

Kada je riječ o Programu rada za ovu godinu, društvo u srpnju planira svoj prvi nastup povodom proslave 300. obljetnice naseljavanja Gornje Jelenske. Tada će se, istaknuto je, započeti i suradnja s ostalim KUD-ovima čiji je nastup također predviđen na ovoj obljetnici. Kako je dogovoreno, folklornu skupinu novoosnovanog KUD-a pratit će lokalni 'Tamburaški sastav za Vincekovo i Martinje'.

Obzirom da sredstva za rad ovog društva nisu predviđena ovogodišnjim proračunom, financiranje istog za sada će se realizirati samo putem članarina, donacija i sponzorstava. Čestitajući članovima na već sada zapaženim rezultatima rada, zamjenik općinskog načelnika Dragan Šarčević na sinoćnjoj je osnivačkoj skupštini izrazio uvjerenje da će Općina ipak pronaći određeni model financijske pomoći koja će olakšati početke djelovanja KUD-a Jelenčanka.

Svesrdnu podršku domaćem KUD-u u ime 'Ivanja' izrazio je i predsjednik Udruge Stanislav Andlar, uručivši predsjednici društva Odluku o financijskoj pripomoći. Kako je pritom kazao, uz Udrugu Ivanje Gornja Jelenska sada je zaokružila svoj kulturni život. Pored predstavnika KUD-ova iz Volodera i Potoka te popovačkog Tamburaškog orkestra, osnivačku skupštinu pozdravila je i predsjednica kutinskog Gradskog saveza KUD-ova Ljerka Čorak poručivši članovima da budu jedna dobra zajednica.

Popovača
- 11:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.04.2010., petak

Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala RH



U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Matija Gubec Ilača u subotu je u Hrvatskom domu u Ilači održana „Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala Republike Hrvatske“. Među sudionicima smotre nastupio je član KUD-a Šokica Bapska, Danijel Kolak, svirač samičar.

Inače, samičar Danijel Kolak, jedan je od odabranih šest samičara Vukovarsko-srijemske županije, koji je nastupao na ovoj Međunarodnoj smotri sa svojim „Srijemskim kolom“ iz sela Bapske. Na ovogodišnjoj smotri pored domaćih sudionika iz Baranje, Slavonije i Istre sudjelovali su inozemni gosti iz Mađarske, Slovenije i Bugarske. Osim samičara na ovoj Međunarodnoj smotri mogli su se čuti i zvuci gajdi i tamburica, a ovogodišnju Smotru svečano je otvorio župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić.


H.O.

Radio Ilok
- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2010., utorak

Čajo važniji od mladenaca



Paško, koji je vodio 548 svatova, kaže da čajo mora biti šaljiva i zanimljiva osoba koja od svega zna napraviti šalu, ponekad i na svoj račun, a zadatak mu je “ravnati” svatovima.
Već dvanaestu godinu u Ivankovu se sastaju slavonski čaje, ceremonijal-majstori slavonske svadbe – ne da bi se natjecali tko je bolji, već da bi prikazali tko kako obavlja dužnost, uz mladence, najvažnije osobe svakog tradicionalnog vjenčanja. – Želimo očuvati ovaj običaj od zaborava. Neka se vidi kako se znamo zabavljati – kaže Paško Barunčić-Mali, domaćin svakom okupljanju čaja u Ivankovu nazvanom “Sve se čaje okupiše”.

Paško, koji je vodio 548 svatova, kaže da čajo mora biti šaljiva i zanimljiva osoba koja od svega zna napraviti šalu, ponekad i na svoj račun, a zadatak mu je “ravnati” svatovima od polaska od mlade ili mladoženje do crkve i do sale u kojoj je večera. Među čajama se našao i glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela, koji posljednjih nekoliko godina “ravna” svatovima.

– Prijatelji su me zamolili da im budem čajo jer misle da sam duhovit i da dobro pričam viceve, pa je tako krenulo – kaže Žgela.

Mata Roždijevac se nakon 50 godina oprostio od čajevanja, a simbole čaja, čajinu sjekiricu, čuturicu i šokačku torbu, predao je 15-godišnjem unuku Marku, koji nastavlja tradiciju.


Piše: Miroslav Flego/VLM

Večernji
- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.04.2010., nedjelja

20. Smotra dječjeg folklora



Njegovanje folklora i narodne baštine jučer je u dvorani Doma kulture prikazano u najboljem svjetlu jer su nam ga predstavili naši najmlađi, a Smotra dječjeg folklora već je dvadeset godina prilika da svi zajedno vidimo presjek rada brojnih dječjih ansambala kulturno umjetničkih društava s područja Moslavine, ali i šire.
Blizu 400 mladih folkloraša i stotinjak tamburaša jučer je pljeskom popratila puna dvorana Doma kulture, a smotru je otvorio zamjenik gradonačelnika Željko Uzel, koji je već niz godina i čelni čovjek kutinskog Gradskog saveza KUD-ova.
Nazočne je pozdravio i zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, Andrija Rudić, a svojim je budnim stručnim okom smotru pratio prof. Goran Knežević.
Od kutinskih dječjih folklornih ansambala imali smo priliku vidjeti KUD Moslavinu i KUD Ivančice, a tom su se prilikom predstavili i dječji ansambli: KUD Ilova, KUD Moslavec (Voloder), KUD Potočanka (Potok), Matica Slovačka i Češka Beseda (Međurić), Josip Kozarac (Posavski Podgajci), Stjepan Šajnović (Osekovo), KUD Sveta Ana (Odranski Obrež), KUD Stružec, KUD Repušnica, te KUD Moslavčanka (Donja Gračenica).

Kutina
- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.04.2010., utorak

Održano '11. Moslavačko proljeće'



U Strušcu je jučer održana tradicionalna manifestacija 'Moslavačko proljeće' koju već jedanaestu godinu zaredom organizira tamošnji KUD.
Bogat kulturno umjetnički program koji je uslijedio nakon svete mise obuhvatio je nastup pjevačke i dječje skupine KUD-a domaćina te gostujućih društava iz Hruševca Kupljenskog, Crnca, Caginca i Lipovljana.
Mnogobrojna publika imala je priliku razgledati i zanimljivu izložbu u etno kutku Društvenog doma kojom je ove godine predstavljen stari običaj spremanja sijena te se, kroz izložbu fotografija, prisjetiti svih prethodnih 'Moslavačkih proljeća'.
Ovogodišnjoj manifestaciji između ostalih nazočili su i zamjenica općinskog načelnika Kristina Ričković- Rusan, saborska zastupnica Marijana Petir, zamjenik sisačko-moslavačke županice Andrija Rudić, županijski vijećnik Ivan Behtanić, predsjednik Mjesnog odbora Drago Rošin, župnik Nedjeljko Pišković, vlč. Dragutin Toplak, predsjednik popovačkog Povjerenstva Matice hrvatske Dražen Kovačević te predsjednik općinske Turističke zajednice Zdenko Cvetko.

Popovača
- 10:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Četvrta Tucijada


Uskrsne blagdane Srbi u zapadnoj Slavoniji obilježavaju Tucijadom. Za najtvrđe jaje ove se godine natječe u Okučanima.


Stari običaj kucanja ili tucanja pisanicama pripadnici srpske manjine u zapadnoj Slavoniji oživjeli su Tucijadom, koja uz kulturno-umjetnički program i druženje uključuje i natjecanje za najtvrđe jaje. Prije četiri godine pokrenulo ju je srpsko-kulturno društvo "Prosvjeta" iz Okučana, kada su kao i sada katolici i pravoslavci slavili Uskrs isti dan, a i danas je u primjeni pravilnik predsjednika Nikole Lončarevića. Iz Okučana je i prošlogodišnji pobjednik garešničke Tucijade održane u Velikoj Bršljanici, mladi Svetislav Babić, podsjeća predsjednik tamošnje "Prosvjete" Zoran Blanuša. Za naj-jaje zapadne Slavonije borit će se 25 sudionika Tucijade iz društva domaćina, ponovno iz Garešnice i Daruvara, te po prvi put i Virovitice, zajedno s gostima iz Austrije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske. Pobjednik će dobiti medaljon, a najtvrđe obojano jaje na kraju će morati pojesti. U programu sudjeluje i hrvatski sastav "Tkanica" iz Okučana, u kojima je 20-ak posto stanovnika srpske nacionalnosti. Program na Uskrsni ponedjeljak počinje u 20 sati u Mjesnom domu u Okučanima.

PG
Radio Garešnica
- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.04.2010., petak

4. Smotra malih vokalnih sastava Bjelovarsko-bilogorske županije


Na 4. Smotri malih vokalnih sastava Bjelovarsko-bilogorske županije, održanoj 27. ožujka u kinu "30.svibnja" u Daruvaru, sudjelovalo je 11 vokalnih sastava s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i to u 3 kategorije ; kategoriji klasične glazbe, folklornih zborova i kategoriji izvorne pučke glazbe. Vokalni sastavi iz Čazme, Miklouša, Garešnice, Velikog Grđevca, Nove Rače, Velikog Trojstva, Palešnika, Sirača i Daruvara predstavili su se svaki programom u trajanju od 10 minuta koji je pratio selektor Hrvatskog sabora kulture, diplomirani dirigent Luka Vukšić. Kako doznajemo od voditeljice daruvarskog HKUD-a Lahor, Lidije Premec, 4. Smotra malih vokalnih sastava održana u Daruvaru, po stručnom mišljenju selektora, okarakterizirana je odlično organiziranom i vođenom, a za predstavnike Bjelovarsko-bilogorske županije na državnoj smotri Malih vokalnih sastava odabran je Ženski vokalni sastav KUD-a "Sloga" iz Miklouša u kategoriji izvorne pučke glazbe i Ženski vokalni sastav HKUD-a "Lahor" iz Daruvara u kategoriji folklornih zborova.
(D.Matković)
Radio Daruvar
- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uskrsni ponedjeljak u Slobodnici


Nakon Korizme Uskrs, a posebno Uskrsni ponedjeljak bili su prva i jedna od najznačajnijih prilika u hrvatskoj tradiciji da se zaigra i zapjeva, da se pokaže ljepota nošnje, stasa i glasa. Ovu tradiciju već 15 godina na poseban način njeguje KUD "Šokica" iz Slobodnice koja upravo na Uskrsni ponedjeljak organizira i folklornu manifestaciju koja se upravo tako i zove.

Ove godine KUD Šokica će u okviru ove manifestacije obilježiti i 95 godina postojanja i rada KUD-a.

Usksrni ponedjeljak u Slobodnici ove je godine 5. travnja, a počinje u 17 sati povorkom sudionika - KUD-ova ulicama Slobodnice. Središnji program je u Domu kulture u 18 sati.

Radio Slavonija
- 09:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.