Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Čajo važniji od mladenaca



Paško, koji je vodio 548 svatova, kaže da čajo mora biti šaljiva i zanimljiva osoba koja od svega zna napraviti šalu, ponekad i na svoj račun, a zadatak mu je “ravnati” svatovima.
Već dvanaestu godinu u Ivankovu se sastaju slavonski čaje, ceremonijal-majstori slavonske svadbe – ne da bi se natjecali tko je bolji, već da bi prikazali tko kako obavlja dužnost, uz mladence, najvažnije osobe svakog tradicionalnog vjenčanja. – Želimo očuvati ovaj običaj od zaborava. Neka se vidi kako se znamo zabavljati – kaže Paško Barunčić-Mali, domaćin svakom okupljanju čaja u Ivankovu nazvanom “Sve se čaje okupiše”.

Paško, koji je vodio 548 svatova, kaže da čajo mora biti šaljiva i zanimljiva osoba koja od svega zna napraviti šalu, ponekad i na svoj račun, a zadatak mu je “ravnati” svatovima od polaska od mlade ili mladoženje do crkve i do sale u kojoj je večera. Među čajama se našao i glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela, koji posljednjih nekoliko godina “ravna” svatovima.

– Prijatelji su me zamolili da im budem čajo jer misle da sam duhovit i da dobro pričam viceve, pa je tako krenulo – kaže Žgela.

Mata Roždijevac se nakon 50 godina oprostio od čajevanja, a simbole čaja, čajinu sjekiricu, čuturicu i šokačku torbu, predao je 15-godišnjem unuku Marku, koji nastavlja tradiciju.


Piše: Miroslav Flego/VLM

Večernji

Post je objavljen 13.04.2010. u 08:03 sati.