< | lipanj, 2009 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
HRVATSKI ČUNTIĆ - Nakon misnog slavlja u Hrvatskom Čuntiću proslava Antunova i Dana sela okončana je 5. Antunovskim susretima. U ime organizatora prigodnim riječima se obratila Milka Barić koja je svim sudionicima na kraju smotre podijelila i zahvalnice i darove, a susrete je u ime Grada i gradonačelnika, otvorio Darko Dumbović, gradski vijećnik. Na susretima je sudjelovalo 10 društava. Uz domaću „Ćuntićanku“, svoje narodne običaje i folklornu baštinu su predstavila društva iz Selišta Kostajničkog, Zavalje, Maje, Gornje Gračenice, Crnca, Bobovca, Letovanića i Zadobarja. Prvi puta na ovim susretima nastupio je KUD „Zadobarje“ iz Zadobarja, mjesta smještenog sjeverozapadno od Karlovca. Kako smo saznali od Ljiljane Sudac, voditeljice, društvo je osnovano 1995. godine, a s aktivnim radom su počeli 2001. godine. Do sada su snimili dvostruki album pjesama, običaja i plesova svoga kraja. „Djelujemo u više sekcija, a najveći uspjeh smo ostavarili 2007. godine nastupom s poznatom istarskim glazbenikom Liviom Morosinom, na Etno festivalu u Neumu“, rekla je voditeljica. KUD „Maja“ iz Maje već je bio na Antunovskim suretima, a njegujući stare običaje, okuplja pjevače i plesače iz Maje, Svračice, Ravnog Rašća, Joševice i Gline. Toplim pljeskom pozdravljeno je i gostujuće društvo „Lička Plješevica“ iz Zavalje, mjesta od kuda je došao Pater Petar Žagar, ali i ostala društva koja su pokazala običaje i krasne nošnje svoga kraja. Na kraju „5. Antunovskih susreta“ svi su se, i gosti i izvođači, okrijepili pod velikim šatorom gdje su ih veseli kao i svake godine dočekali vrijedni članovi Udruge „Izvor“. Bilo je graha, ali i gulaša. Majstori od gulaša su bili Tomo Bunjan, Željko Pribilović i Stjepan Graho iz Lovačke udruge „Srna“ iz Gore, koji su skuhali 80 litara i Ivan Radošević – Birić iz LU „Fazan“ Petrinja koji je skuhao još 50 litara finog gulaša. Probali smo – oba su bila za 5. Autor: Marela Morić petrinjski radio |