folklorni

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



29.03.2007., četvrtak

NAŠICE - BOGATSTVO OBIČAJA SLAVONIJE

2.Festival kulturno-umjetničkih društava našičkog kraja i Slavonije

Hotel „PARK“ Našice U petak
20.oo h ulaz BESPLATAN

KUD“VATROSLAV LISINSKI“ Našice
KUD“VUKOJEVCI“ Vukojevci

- 20:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

28.03.2007., srijeda

Godinu dana Udruge izrađivača narodnog ruha "Zlatne ruke"

DOLINA Prije godinu dana u Dolini, selu u novogradiškoj Posavini i općini Vrbje, osnovana je Udruga izrađivača narodnog blaga "Zlatne ruke". Među rijetkim je udrugama te vrste koja je registrirala svoju djelatnost. Predsjednica Ana Stojić kaže da je udruga osnovana na inicijativu nekoliko žena zaljubljenih u narodne rukotvorine.

Osnovna im je zadaća da od zaborava sačuvaju narodnu baštinu, potaknu djevojke da nauče tkati, vesti, kukičati i izrađivati ručne radove, koji su danas dio folklorne baštine, manje uporabni predmeti u kućanstvu, a više atraktivan dekor i suvenir u kućnom ambijentu. Namjera je, dakako, svoje umijeće pretvoriti u posao, koji je vrijedan, ali još nije dovoljno isplativ.

Okupili smo starije žene vične izradi rukotvorina, a što je još važnije, animirali smo djevojke da nauče raditi ručne radove. Naše su članice iz Doline, Dragalića, Nove Gradiške, Batrine i Zagreba. S nama su i djevojke mlađe od 15 godina. Naš su ponos jer su savladale različite tehnike izrade ručnih radova kaže Ana Stojić.

Pomoć Općine
Izlagale su na Novogradiškom glazbenom ljetu, Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu, Sajmu malog poduzetništva u Okučanima, Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradišci, akcijama Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" u Osijeku i Zagrebu i na Božićnom sajmu u Zagrebu, koji je organizirao Međunarodni klub žena.

Tkalački stanovi
Udruga je nabavila stanove za tkanje pa će članice "Zlatnih ruku" uskoro početi učiti tkati. Ana Stojić i Ana Abramović surađuju s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji u Zagrebu.
Rade po ugovoru o djelu pa nešto i zarade. Udrugu podupire i Općina Vrbje. Načelnik Stjepan Stipić kaže da su svjesni značenja udruge pa će sudjelovati u izradi kartonske ambalaže za njihove proizvode.
Autor Franjo SAMARDŽIĆ
IZVOR:www.vecernji.hr
- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.03.2007., utorak

KUD ILOVA



- 20:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.03.2007., ponedjeljak

KUD PETAR PRERADOVIĆ - Grabrovnica



- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.03.2007., subota

30 . Sureti foklora u Grabrovnici

Obilježavajući rođendan najpoznatijeg Grabrovnićana Petra Preradovića većeras su u Grabrovnici održani 30. susreti folklora. Pored domaćina KUDa Petar Preradović nastupili su KUD Otrovanec, KUD Pitomačanka iz Pitomače, KUD Ivan vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Ilova i ženska pjevačka skupina KUDa Podravac iz Kloštra Podravskog. KUD Petar Preradović djeluje uz kraće stanke od 1972. godine i jedno je od najstarijih društava u Virovitičko podravske županije koje je u sedamdesetim godinama ćesto nastupalo na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. U bliskoj budućnosti planiraju snimiti CD s pjesmama svoga kraja kako bi ih spasili od zaborava.
- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tamburaši dobili odore

Tamburaši Folklorne sekcije''Petrinjčica''prezentiraju svoje nove odore.
Voditelj Folklorne sekcije ''Petrinjčica'' Milan Herceg naznačio je kako su odore prvi puta prezentirali na prošlotjednom nastupu u Osekovu, a da su financijska sredstva osigurali Sisačko-moslavačka županija i POU Hrvatski dom u sklopu kojeg i djeluje Folklorna sekcija. Tamburaši djeluju već punih 8 godina, a budući već imaju i svoje mlade nasljednike u ovoj tamburaškoj sekciji su: Mišo Laktašić, Elvin Kalfić, Marko Herceg, Ivan Radanović, Matija Vrzan, Ivan Radošević i Dalibor Vrbanac. Voditelj tamburaša je poznati tamburaški stručnjak Stevo Borić, a u novim odorama nastupit će i u subotu 24. ožujka na godišnjoj skupštini KUD-a ''Sunjanka'' iz Sunje.
Autor: Marela Morić
Izvor:www.petrinjskiradio.com

- 09:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD REPUŠNICA Predsjednik Milivoj Miljan odlazi nakon 23 godine rada u KUD-u

Mladi preuzimaju KUD Repušnice
Autor Rudolf KRZNARIĆ
REPUŠNICA - Milivoj Miljan, zaljubljenik u folklor, ples i pjesmu, predsjednik je KUD-a Repušnice od 1974. godine. U protekle 23 godine odgojio je mnoge naraštaje tamburaša i folkloraša.

- Nismo imali novca kad smo preuzeli društvo, a nemamo ih ni danas. Ipak danas je mnogo lakše raditi jer postoje sponzori i ljudi dobre volje. Stariji plesači i pjevači vole društvo i pokazivanje na javnoj sceni jer žele predočiti stare moslavačke običaje i nošnje, stare i više od sto godina.

Od nepoznatog društva napravili smo KUD koji je cijenjen u Hrvatskoj i inozemstvu. Bili smo na mnogim smotrama folklora. Nastupali smo na Čakovečkim vezovima, Vinkovačkim i Voloderskim jesenima, smotri folklora u Kutini, Zagrebu i slično. Nastupali smo veoma uspješno u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji, a prošle godine predstavili smo se i u Bugarskoj.

Prije četiri godine posjetili smo naše prijatelje u Tavankutu pokraj Subotice. Tamo smo predstavili moslavačke običaje na središnjem trgu u Subotici. S KUD-om Frane Balota iz Raklja kraj Pule surađujemo deset godina. Više od 20 godina uspješno organiziramo Repušničke susrete na kojima u pravilu nastupa između 10 i 15 KUD-ova - rekao je Milivoj Miljan.

No svemu dođe kraj. M. Miljan najavio je odlazak s predsjedničke dužnosti nakon 23 godine. Ipak, kaže da se neće oprostiti od KUD-a i svojih prijatelja jer će i dalje pomagati u radu, ali upravu svakako treba pomladiti. Na njegovo mjesto doći će Micika Tapai, dugogodišnja članica društva, koja će nastaviti tamo gdje je stao Milivoj Miljan.

IZVOR:www.vecernji.hr
- 08:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.03.2007., utorak

Klinci ocjenjivali sami sebe

Kulturno umjetničko društvo Pleso organiziralo je jučer prvi susret dječjih skupina do 12 godina. Pod nazivom "Pozdrav proljeću" manifestacija je održana u društvenom domu na Plesu. Simpatičan program, natjecateljskog karaktera, pratili su sami klinci iz folklornih društava koja su nastupala. Žiri je tako odabrao jedno prvo mjesto, dok su sve ostale grupe bile druge. Ova manifestacija dokazala je kako su dječji susreti potrebni Velikoj Gorici.
Elizabeta Stipetić
IZVOR:www.rvg.hr
- 19:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.03.2007., ponedjeljak

Daleko od “starog kraja”- njeguju svoje običaje

VUKOVAR - Savez Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske održao je jučer u Vukovaru redovitu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, uz izvješće o radu tijekom 2006. godine, bilo riječi i o izdavačkoj i kulturnoj djelatnosti Saveza. Kako je istaknuo predsjednik Saveza Slavko Burda, zadovoljni su prošlogodišnjim informativno-izdavačkim djelatnostima, a jednakim intenzitetom rada namjeravaju nastaviti i u 2007. godini. ”Naše manifestacije, od kojih je najveća Petrovačko zvono, redovito okupljaju velik broj Rusina i Ukrajinaca, a također naša kulturno-umjetnička društva, kojih u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima 13, stalni su gosti na mnogobrojnim manifestacijama i smotrama folklora kako u Hrvatskoj tako i u Ukrajini”, rekao je Burda. Savez Rusina i Ukrajinaca za 2007. godinu planira nastaviti i s izdavanjem časopisa “Nova dumka” te s časopisom za mladež i učenike “Vjenčić”. Od izdavačkih aktivnosti najavljeno je izdavanje pet novih naslova. Burda je istaknuo i dobru suradnju s Vukovarsko- srijemskom županijom, u kojoj živi 70 posto svih Rusina i Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Autor: L.MRAVUNAC
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 09:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.03.2007., petak

Bogat program aktivnosti KUD –a „Šubić“

KUD "Šubić" Novska održao je svoju redovnu godišnju skupštinu, koja je bila i izborna. U radu skupštine sudjelovala je većina članova folklora, tamburaša i pjevačkog zbora. Skupština je usvojila Izvješće o radu i poslovanju KUD-a za 2006. godinu, koje su podnijele predsjednica Dragica Šeničnjak i blagajnica Vesna Čorak. Izabrani su novi članovi upravnih tijela KUD-a, u Upravni odbor izabrani su Ružica Žbulj, Mario Baković, Josip Erdeš, Darko Čuvidić, Verica Kljakić i Mile Hac. U Nadzorni odbor izabrani su Dijana Križanić, Zoran Filipović i Đurđica Matić, a za predsjednicu KUD-a "Šubić" ponovno je izabrana Dragica Šeničnjak. U Planu i programu rada za 2007. godinu, predsjednica je istaknula važnost edukacije i sudjelovanja mladih članova KUD-a na stručnim seminarima folklora i tamburaša, učenje i promicanje naše zavičajne etno baštine, te započinjanje s radom dječje folklorne grupe, koju će voditi Snježana Bočkaj. I ove godine KUD "Šubić" će biti organizator 6. folklornih susreta "Lukovo u Novskoj" – najvećem folklornom događaju u našem gradu, uz sudjelovanje desetak gostujućih KUD-ova uz program revije hrvatskih narodnih nošnji.
IZVOR:www.novska.hr
- 21:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lepo peva na bregu devojka

Folklorni ansambl Šiljakovina promovirao je svoj prvi nosač zvuka pod nazivom "Lepo peva na bregu devojka". CD obuhvaća pjesme s područja Šiljakovine i okolice koje je najvećim dijelom sakupila i zapisala Ksenija Lučan, ujedno voditeljica pjevačke skupine FA Šiljakovine. Uz nju, na promociji su sudjelovali Dubravko Radić, umjetnički voditelj ansambla, Joško Čaleta, stručni komentator, Branko Starc, producent te Dražen Lučan kao predsjednik ansambla.
Elizabeta Stipetić
IZVOR:www.rvg.hr
- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.03.2007., utorak

Uspjela proba pred odlazak u Luxembourg

KUD KAŠTEL PRIBISLAVEC
Članovi folklorne sekcije KUD-a Kaštel iz Pribislavca posljednjih su mjeseci ulagali puno više truda u svoje poznavanje folklorne tradicije u pjesmi i plesu no inače. Razlog je izuzetno važan nastup za koji se valjalo pripremiti, oni će u petak i subotu predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom festivalu emigranata Velikog vojvodstva Luxembourg. Prošle subote imali su generalnu probu pred odlazak, za svoje sumještane su održali godišnju priredbu, odnosno večer pjesme i plesa. Nakon što je u uvodu programa nastupila dječja folklorna sekcija, pribislavski folkloraši su izveli program koji će izvesti na festivalu, splet pjesama i plesa vezanih uz narodne običaje Međimurja, a dijelom i susjednog varaždinskog kraja. Prve su bile točke Dobro došli mili gosti i Drmešari plesovi su iz okolice Varaždina, dok je pod nazivom Vu Prslavcu predstavljen običaj ženskog plesa uz vuzmeni običaj sestrinjenja. Točkom zvanom Vižita, izvedenom po prvi puta, prikazan je običaj vrbovanja mlađih muškaraca za carsku vojsku iz 19. stoljeća. Točkom Gostuvanje u Međimurju detaljno je prikazan tradicionalni svatovski obred u Međimurju, po točno utvrđenom redu plesova i pjesama. Između glavnih točaka sudjelovali su i tamburaši KUD-a te ženska vokalna skupina. Okupljeni gledatelji uživali su u jednoipolsatnom programu. Sigurno će uživati i publika u Luxembourgu.(d.k.)

1) Program je počela dječja sekcija

2) Pjesmom i plesom je prikazani su nekadašnji običaji, ovdje vrbovanja mladića u carsku vojsku

3) Najljepši su svatovski plesovi, u njima će uživati i luksemburška publika
IZVOR:www.medjimurje.com
- 14:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KUD Budičanka dobila Priznanje

Uz poziv za sudjelovanje na ''Đakovačkim vezovima'' dobili i Priznanje Hrvatsko-mađarske udruge.

Na redovitoj godišnjoj skupštini KUD ''Budičanka'' Vlado Žižak tajnik ove Udruge uručio je Barici Mikulić, predsjednici KUD-a i službeni poziv za sudjelovanje na ovogodišnjim ''Đakovačkim vezovima'' u srpnju, a priznanje Hrvatsko-Mađarske udruge ''Prijateljstvo'' dobili su za dosadašnju uspješnu suradnju. ''Prošle godine bili smo u Mađarskoj i na najbolji mogući način prezentirali tradiciju i svoje običaje'', naznačila je tajnica Ljubica Kovačević u izvješću o radu za 2006. godinu. Barica Mikulić uručila je predstavnicima prijateljskih društava Zahvalnice, a dobili su ih i Grad Petrinja i Petrinjski radio. Prigodnim riječima obratio se i Povjerenik Mjesnog odbora Mijo Boltužić koji je istaknuo da sve što se događa u Budičini zajedno organiziraju i društvo i Mjensi odbor, a izrazio je i nadu u pomlađivanje društva, osobito tamburaške sekcije. Zamjenik gradonačelnika dr. Krešo Kovačiček naznačio je kako će Grad i dalje financijski pomagati rad društva.
Autor: Marela Morić
IZVOR: http://petrinjskiradio.com
- 09:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.03.2007., nedjelja

Održana 12. smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara

KUTINA - U Domu kulture Kutina održana je 12. smotra dječjih tamburaških sastava i orkestara pod pokroviteljstvom Gradskog saveza kulturno-umjetničkih društava grada Kutine i Odjela za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Kutina. Nastupili su sastavi iz Kutine, Donje Gračenice, Ogulina, Volodera, Strušca, Repušnice, Brodskog Varoša, Lovasa te tamburaški orkestar iz Popovače.
IZVOR:www.moslavina-info.com/
- 19:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.03.2007., srijeda

BOGATSTVO OBIČAJA SLAVONIJE

2.Festival kulturno-umjetničkih društava našičkog kraja i Slavonije
9.3. 2007. HOTEL PARK NAŠICE 20:00
Nastupaju:
KUD“TAMBURICA“ Velimirovac
KUD“ĐURĐENOVAC“Đurđenovac

- 21:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.03.2007., nedjelja

KUD IVAN VITEZ TRNSKI

KUD IVAN VITEZ TRNSKI iz Novigrada Podravskon na danima opčine pitomače 2004. godine.


- 20:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.03.2007., subota

KUD KUPINA

KUD KUPINA na vinkovačkim jesnima 2007


- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2007., petak

KUD LIPOVAC

KUD LIPOVAC na vinkovačkim jesenima 2007.


- 20:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.03.2007., četvrtak

KUD MARKUŠEVEC

KUD MARKUŠEVEC na vinkovačkim jesenima 2007.


- 20:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.