Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Godinu dana Udruge izrađivača narodnog ruha "Zlatne ruke"

DOLINA Prije godinu dana u Dolini, selu u novogradiškoj Posavini i općini Vrbje, osnovana je Udruga izrađivača narodnog blaga "Zlatne ruke". Među rijetkim je udrugama te vrste koja je registrirala svoju djelatnost. Predsjednica Ana Stojić kaže da je udruga osnovana na inicijativu nekoliko žena zaljubljenih u narodne rukotvorine.

Osnovna im je zadaća da od zaborava sačuvaju narodnu baštinu, potaknu djevojke da nauče tkati, vesti, kukičati i izrađivati ručne radove, koji su danas dio folklorne baštine, manje uporabni predmeti u kućanstvu, a više atraktivan dekor i suvenir u kućnom ambijentu. Namjera je, dakako, svoje umijeće pretvoriti u posao, koji je vrijedan, ali još nije dovoljno isplativ.

Okupili smo starije žene vične izradi rukotvorina, a što je još važnije, animirali smo djevojke da nauče raditi ručne radove. Naše su članice iz Doline, Dragalića, Nove Gradiške, Batrine i Zagreba. S nama su i djevojke mlađe od 15 godina. Naš su ponos jer su savladale različite tehnike izrade ručnih radova kaže Ana Stojić.

Pomoć Općine
Izlagale su na Novogradiškom glazbenom ljetu, Katarinskom sajmu u Slavonskom Brodu, Sajmu malog poduzetništva u Okučanima, Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradišci, akcijama Hrvatske gospodarske komore "Kupujmo hrvatsko" u Osijeku i Zagrebu i na Božićnom sajmu u Zagrebu, koji je organizirao Međunarodni klub žena.

Tkalački stanovi
Udruga je nabavila stanove za tkanje pa će članice "Zlatnih ruku" uskoro početi učiti tkati. Ana Stojić i Ana Abramović surađuju s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji u Zagrebu.
Rade po ugovoru o djelu pa nešto i zarade. Udrugu podupire i Općina Vrbje. Načelnik Stjepan Stipić kaže da su svjesni značenja udruge pa će sudjelovati u izradi kartonske ambalaže za njihove proizvode.
Autor Franjo SAMARDŽIĆ
IZVOR:www.vecernji.hr

Post je objavljen 28.03.2007. u 07:00 sati.