folklorni

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.06.2006., petak

21. dani Rudarske greblice

Dani rudarske greblice najveća je manifestacija u Rudama, malo mjestu jugoistočno od Samobora. Rudarska greblica je kolač, koji može biti i sladak i slan, a svaka Grebličanka ga zna spremiti bez recepta. Dugoga dana greblice u nedjelju 2. srpnja održati će se folklorni susreti s poćetkom u 16:00 a ućestvovato će:
FA ZDENAC – Garešnica
KUD HRVATSKIH ŽELJEZNICA – Varaždin
KUD KEŠINCI
KUD MATIJA GUBEC
KUD ORAČ – Demerje
KUD PETKOV BREG
KUD ZABOK

- 20:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.06.2006., srijeda

ZABOČKO KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO IDE NA DRŽAVNU SMOTRU

Na državnoj smotri folklora koja će se održati u listopadu u Čakovcu, Krapinsko-zagorsku županiju predstavljat će Kulturno-umjetničko društvo Zabok. Naime, “Bistranjski plesovi” zabočkog KUD-a u koreografiji Senke Jurine i glazbenoj obradi Zdravka Završkog bili su, prema ocjeni stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture, najbolja izvedba ovogodišnje 12. županijske smotre folklora održane u Humu na Sutli. U obrazloženju ocjene, etnolog Ivica Ivanković između ostalog je naveo da su pravom zagorskom ugođaju u glazbenoj obradi pridonijele dvije violine te da su svojim nastupom na smotri Zabočani uduševili svim segmentima svoje izvedbe.
IZVOR:www.radio-zlatar.hr
- 14:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.06.2006., ponedjeljak

XIV SMOTRA MEĐIMURSKOG FOLKLORA SVETA NEDJELJA

Ove subote 24. i nedjelje 25. lipnja tradicionalno je u Donjoj Dubravi održana 14. Smotra međimurskog folklor. U dva dana nastupilo je 20 folklornih grupa.
Subota je poćela s mimohodom u 15:15 , a nakon toga su u 16:00 športskoj dvorani osnovne škole nastupili su:
HKUD "GORIČAN" GORIČAN;
KUD "IVAN MUSTAČ KANTOR" SVETA MARIJA ;
KUD "DR. VINKO ŽGANEC" VRATIŠINEC;
KU "SELJAČKA SLOGA" PRELOG;
KUD"ŠANDOROVEC" ŠANDOROVEC ;
KUD "DOMAŠINEC" DOMAŠINEC;
KUD "ZVON" ŽUPNE ZAJEDNICE MALA SUBOTICA;
KUD "KATRUŽE", IVANOVEC;
KUD "KAŠTEL" PRIBISLAVEC i gosti
KUD "STRUŽEC", STRUŽEC (KUTINA),
KUU "STARO BRESTJE" STARO BRESTJE (SESVETE)

U nedjelju je mimohod započeo u 15h, a program u 16h u Športskoj dvorani Osnovne škole. Uz brojniju publiku su:
HKUD "GORIČAN" GORIČAN,
KUD "IVAN MUSTAČ KANTOR" SVETA MARIJA ;
KUD "DR. VINKO ŽGANEC" VRATIŠINEC;
KU "SELJAČKA SLOGA" PRELOG;
KUD "STRUŽEC", STRUŽEC gost (KUTINA);
KUD"ŠANDOROVEC" ŠANDOROVEC ;
KUD "DOMAŠINEC" DOMAŠINEC;
KUD "ZVON" ŽUPNE ZAJEDNICE MALA SUBOTICA;
KUD "KATRUŽE", IVANOVEC;
KUD "KAŠTEL" PRIBISLAVEC i gosti
KUU "STARO BRESTJE" STARO BRESTJE (SESVETE)
Organizator i domaćin Smotre bio je KUD "SELJAČKA SLOGA" DONJA DUBRAVA uz suorganizatora Zajednicu HKUU Međimurske županije; pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Općine Donja Dubrava I Studio M - 98,8Mhz medijski pokrovitelja.
IZVOR:www.donjadubrava.com
- 11:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DANI LASLOVA

Prvi put nakon rata održani “ Dani Laslova”

Kulturno-umjetničko društvo “Petefi Šandor” u suradnji s Mjesnim odborom i nekoliko udruga, po prvi put nakon Domovinskog rata svečano su obilježili nekada tradicionalne “Dane Laslova”. Prije rata to su bile žetvene svečanosti koje su se uvijek održavale u srpnju. Međutim, od sada, pa nadalje “Dani Laslova” će se obilježavati zadnje nedjelje u lipnju. Svečanost su otvorili bivši zapovjednik obrane Laslova, Ladislav Kočiš, te članica mjesnog odbora Silvija Bocka, kod spomen-ploče na Trgu hrvatskih branitelja. Tom prigodom vijence za sve poginule branitelje Laslova položili su Mjesni odbor Laslovo, Lovačko društvo “Fazan”, KUD “Petefi Šandor”, Vijeće mađarske manjine te udruga žena. “Ovu svečanost smo organizirali prvi put nakon Domovinskog rata tek sada, jer jednostavno nismo imali nikakve uvjete. Cijelo selo je bilo razrušeno, morali smo čekati obnovu doma kako bismo mogli smjestiti sve goste, ali isto tako bio je potreban dogovor svih udruga kako bismo uspjeli organizirati ovu tradicionalnu svečanost, koja će se od sada održavati svake godine”, rekla je Silvija Bocka. U Laslovu mnogo objekata čeka na obnovu, u planu je i gradnja katoličke crkve kojoj je zemljište poklonila osnovna škola u Laslovu, uz odobrenje Ministarstva prosvjete i sporta. U svom govoru, bivši zapovjednik narodne obrane Laslova Ladislav Kočiš, naveo je kako su mnogi ciljano napravili karijeru preko imena Laslova, a sad kada treba financijski pomoći nitko nema sluha. Cijelo selo je bilo razrušeno, ceste su još uvijek neobnovljene isto kao i vatrogasni dom. Smatra da Laslovo kao prva i zadnja linija obrane u Domovinskom ratu, 50 poginulih, 10 nestalih i 70 teško ranjenih branitelja, nije zaslužilo takav odnos vlasti prema njima.
U nedjelju, 25. lipnja, drugog dana svečanosti, održan je mimohod ulicama Laslova. Nakon toga je devet KUD-ova iz Slavonije i Baranje i Mađarske izvelo svoje programe. U “Danima Laslova” sudjelovale su i četiri konjske zaprege iz Čepina, za ručak je napravljen čobanac za 400 ljudi kako bi se svi počastili. Nastavak svečanosti bio je na terenu nogometnog kluba Laslovo 91, gdje su domaćini odmjerili snage s NK Čakovcem u prijateljskoj utakmici.
Autor: D. SMAJO
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

- 06:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.06.2006., nedjelja

IX. Svetoivanjska smotra folklora

Svetoivanjski Dani U Zelini su skup kulturnih, sportskih, zabavnih i gospodarskih događanja povodom blagdana Sv. Ivana Krstitelja, patrona grada koji traju od 21.-25. lipnja.U subotu 24. lipnja s poćetkom u 18:30 održati će se IX Svetoivanjska smotra folklora.
IZVOR:www.tzzz.hr
- 17:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

3 dječji folklorni festival u Svetoj Nedelji

SRČANI NASTUPI MALIH FOLKLORAŠA
Subotnje vruće popodne, 24. lipnja, još više je ugrijao topli pljesak okupljenih pod velikim šatorom postavljenim ispred Vatrogasnog doma u Svetoj Nedelji. Tamo su se, naime, redali na pozornici najmlađi čuvari našeg etnografskog naslijeđa okupljeni na trećem Dječjem folklornom festivalu u Svetoj Nedelji.
Ove godine festival je imao i dobar povod za slavlje, jer je prije 70 godina osnovan ogranak Seljačke sloge i Kulturno društvo Sveta Nedelja.
Ove godine svojim su plesovima, igrama, pjesmama i smijehom festival "počastili" KUD-ovi iz Požege, Markuševca, Mihovljana, Koprivnice, Potoka, Maruševca, Pule, Ogulina, Nijemaca, Strmca Samoborskog, Buševca i Svete Nedelje, a festival je dobio i svoj međunarodni karakter nastupom malih mađarskih folkloraša.
Kao i obično, mališani su se okupili na Trgu Ante Starčevića i potom u organiziranoj, šarenoj povorci krenuli put Vatrogasnog doma gdje su pokazali Svetonedeljčanima i njihovim brojnim gostima što sve znaju.
Uvečer je u istom šatoru održan koncert nazvan Drmeš, KUD-a Sveta Nedelja, a nakon toga do kasnih sati mogli ste plesati, ili jednostavno trusiti mineralnu i druge tekuće pripravke i popevati uz naš odličan samoborsko-zagrebačko-lomnički tamburaški sastav Lampaši.
N.K.
IZVOR:www.samoborskiglasnik.net
- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.06.2006., subota

Petrovo u Ilovi

Kulturno – umjetnicko društvo Ilova svake godine proširuje krug prijatelja ugošcujuci ih na tradicionalnoj manifestaciji «Petrovo u Ilovi» koja se održava o Petrovu, a ove godine je održana dana 24. 06. Ovu manifestaciju su svojom nazocnošcu uvelicali izmedu ostalih g. Zlatko Grdic – zamjenik gradonacelnika grada Kutine, gospoda Ljerka Corak – predsjednica Saveza KUD-ova grada Kutine, gospodin Branko Marjanovic – predsjednik mjesnog odbora Ilova, gospoda Karmen Valenta – voditeljica radio stanice Quirinus Sisak te župnik crkve Presvetog srca Marijina iz Ilove.
Ove godine su KPD «Karpati» Lipovaljni imali cast biti pozvani na ovu manifestaciju gdje je velika plesna skupina na oduševljenje svih prisutnih odplesala dva plesa i to: «Opriški ples» i «Hopak».
Osim KPD «Karpati» Lipovljani i domacina tj. Kulturno – umjetnickog društva Ilova na manifestaciji su ucestvovali KUD «Osekovo» iz Osekova, KUD «Jeka» iz Hrvatske Dubice i KUD «Kolo» iz Starog Grabovca.
IZVOR:www.karpati.hr
- 15:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SUSRETI FOLKLORA U TURANOVCU

Seljačka Sloga iz Turanovca u subotu 24. lipnja organizira susrete folklora u svom mjestu. Program poćinje u 18:00. U programu će ućestvovati:
KUD PODRAVAC - Sopje
KUD PODRAVKA - Starogradački Marof
KUD GRAČANKA - Stari Gradac
DZMH Novi Gradac
KUU GRANIČAR - Okrugljača i domaćin
KUD SELJAČKA SLOGA - Turanovac
- 07:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.06.2006., petak

40. ĐAKOVAČKI VEZOVI

40. Đakovački vezovi
[24.06.-09.07.2006.]

ORGANIZATORI:
GRAD ĐAKOVO - TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA
Program 40. ĐAKOVAČKIH VEZOVA

Pokrovitelj Predsjednik RH Stjepan Mesić
Supokrovitelji: Hrvatski sabor i Vlada RH
Generalni sponzor Osječko pivo

24.06.2006. - Subota
19:00 Otvaranje 19. Bonavite - Trnava
19:30 Bonavita - dodjela nagrada nagrađenim vinima - Trnava
- dodjela nagrada nogometnog turnira Bonavita u Kondriču - Trnava
20:00 Bonavita - Glazbeni program - Trnava

25.06.2006. - Nedjelja
19:00 Bonavita - Kulturno umjetnički program
20:00 Bonavita - Natjecanje nategača - Trnava
23:00 Bonavita - Glazbeni program - Trnava

26.06.2006. - Ponedjeljak
19:00 Predstavljanje knjige "Teološka bilježnica. Svijet kroz teološke oči" Mr. sc. Ivice Šole – Gradska knjižnica i čitaonica
20:00 Jazz koncert - Hrvatski dom
- Nastupa Klaus Paier Trio

29.06.2006. - Četvrtak
17:00 Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara - Mala vijećnica
20:00 Đakovo Etno & Fashion 2006 - Vezovski šator - Modna revija, promocija CD-a Real Time. auto show...

30.06.2006. - Petak
10:00 Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara - Gradska knjižnica i čitaonica
19:00 Koncert sakralne glazbe - Samostanska crkva - Nastupaju: Zrinka Posavec, sopran i Vinko Sitarić, orgulje - Izvode djela Bacha, Handela, Schuberta, Mozarta...
21:00 Doček pola nove godine - Vezovski šator Glazbeni program - Giboni, u ponoć vatromet i šampanjac

01.07.2006. - Subota
00:00 Memorijal Zlatka Kneževića - Teniski klub Đakovo - Otvoreno prvenstvo Đakova do 16 godina (01.-03. 07.)
20:30 Glazbeni program - Luka Nižetić - Vezovski šator

02.07.2006. - Nedjelja
16:30 Mali vezovi - povorka kreće ispred katedrale
17:00 Mali vezovi - nastup skupina - Vezovski šator
20:30 Glazbeni program - Mladi 6 - Vezovski šator

03.07.2006. - Ponedjeljak
11:00 Izložba povodom 55 godina Muzeja Đakovštine - Muzej Đakovštine
20:00 Predstavljanje filma "40 godina Đakovačkih vezova" Zlatka Mesića - Hrvatski dom
20:30 Glazbeni program - Đakovo gori - Vezovski šator - Fat Frances, Suho grlo, Nedostatak memorije, Fitilj, Peta dimenzija, Marionete, Distorzija mozga, The Bar Tenders, Big Guly

04.07.2006. - Utorak
19:00 Gastro fest - Đakovačka fišijada - Vezovski šator
20:00 Degustacija i konzumacija fiša - Vezovski šator
20:30 Glazbeni program - Slavonija band i Izvor - Vezovski šator

05.07.2006. - Srijeda
19:00 Gastro fest - Đakovački čobanac - Vezovski šator
19:00 Izložba i degustacija kruškovače i viljamovke - 2. regionalno natjecanje u ocjenjivanju kvalitete
20:00 Degustacija i konzumacija čobanca - Vezovski šator
20:30 Glazbeni program - Elemental - Vezovski šator

06.07.2006. - Četvrtak
19:00 Đakovačka kulinijada - Vezovski šator - Izložba kulina i kruha
20:00 Dodjela pehara i medalja za ocjenjene kuline - Vezovski šator - Prezentacija i kušanje kulina
20:30 Glazbeni program - El Combo i Zvona - Vezovski šator

07.07.2006. - Petak
18:00 Pučko crkveno pjevanje - Samostanska crkva Sv. Križa
20:00 Folklorni program - Strossmayerov trg ispred katedrale - Nastup KUD-a 1862 Osijek
21:00 Svečano otvaranje 40. Đakovaćkih vezova - Strossmayerov trg ispred katedrale - Program "Konji bili, konji vrani"
- Nastupaju: Vera Svoboda, Slavonske lole, Mladi 6, Đerdani, Zvona, KUD Šokadija Budrovci i KUD Tena Đakovo
Scenarij Mirko Ćurić
22:30 Glazbeni program - Slavonske lole i Đerdani - Vezovski šator

08.07.2006. - Subota
10:00 Izložba đakovačkog obrtništva - Parkiralište V. k. A. Stepinca - Otvaranje izložbe i predstavljanje (izložba otvorena do kraja Vezova)
10:00 Konjička natjecanja - Hipodrom
10:00 HTS - otvoreno prvenstvo Đakova za veterane - Teniski klub Đakovo (08.-10. 07.)
11:00 Otvaranje izložbe fotografija Marina Topića povodom 500 godina Ergele Đakovo - Strossmayerov muzej
16:00 Konjička natjecanja - Hipodrom
17:00 Koncert ozbiljne glazbe - Katedrala bazilika Sv. Petra - Nastup Brass ansambla (Mario Perestegi - orgulje, Marin Zokić - trublja, Igor Hrustek - trublja, Mario Šincek - trombon, Alan Bošnjak - trombon)
- Izvode djela Vivaldia, Handela, Clarkea, Dugana, Dubouisa, Charpentiera..
18:30 Predstavljanje knjige o Đurđancima - Gradska knjižnica i
čitaonica
19:30 Đakovština u pjesmi i plesu - pozornica u Strossmayerovu parku
21:00 Gosti u pjesmi i plesu - Pozornica u Strossmayerovu parku
22:00 Glazbeni program - Dyaco i Belfast Food - Vezovski šator

09.07.2006. - Nedjelja
08:30 Svečana povorka sudionika ulicama Đakova - Mali park - Strossmayerov park (50 folklornih skupina, 40 svatovskih zaprega)
10:00 Sveta misa - Katedrala bazilika Sv. Petra
10:30 Međunarodna smotra folklora - Pozornica u Strossmayerovu parku
12:00 Konjička natjecanja - Hipodrom
16:00 Konjička natjecanja - Hipodrom
17:00 Smotra folklora Slavonije i Baranje - Pozornica u Strossmayerovu parku
20:00 Slavonijo, zemljo plemenita - Pozornica u Strossmayerovu parku - Izbor za njbolje nošeno narodno ruho, dodjela nagrada i zatvaranje Vezova
21:30 Glazbeni program - Koncert slavonskih tamburaških sastava - pozornica u Strossmayerovu parku
23:00 Glazbeni program - Toni Cetinski - Vezovski šator

ORGANIZACIJSKI ODBOR ĐAKOVAČKIH VEZOVA
Predsjednik: Zoran Vinković, gradonačelnik Grada Đakova Dopredsjednik: Ivica Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Tajnik: Zvonko Vugrinović, direktor Turističke zajednice Grada Đakova Krunoslav Filipović, član Poglavarstva zadužen za kulturu Vida Blažević, predsjednica SAKUD-a

· Vezovski šator će biti postavljen na parkiralištu iza crkve Svih Svetih
· tz-grada-djakova@os.t-com.hr


- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ŽUPANIJSKA SMOTRA FOLKLORA KOPRIVNIČKO KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Ovoga vikenda u Đurđevcu je tradicionalna Picokijada. Program možete naći na www.djurdjevac.hr .
U nedjelju 25. u 15:00 odražati će se Županijska smotra folklora.
prostor: Dom kulture
organizator: Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i KUD „Petar Preradović“ Đurđevac


- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IV IVANJSKA SMOTRA FOLKLORA – DARDA 2006

U organizaciji HKUDa Darda u subotu će se održati IV Ivanjska smotra foklora s poćetkom u 18:30.
Nastupiti će:
FD LINBAČKA - Staro Tekvo županija Nitra Slovačka
KD KAZAR - Mađarska
HKUD MLADOST – Domaljevac Bih
KUD BRAĆA BANUS - Josipovac Puntovački
KUD SELJAČKA SLOGA – Graberje
KUD LEDINA – Gašinci
KUD SELJAČKA SLOGA – Satnica Đakovačka
KUD VIS – Vrhovina
KUD SELJAČKA SLOGA – Šljivoševci
Udruga Mađara – Darda i domaćini
HKUD Darda


- 16:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2006., četvrtak

Tomislava Čičić - najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

SLAVONSKI BROD - Devetom Revijom i izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji, a potom i velikim kolom s više od 200 sudionika, koje je igralo u četiri reda, završeni su u nedjelju programi 42. smotre folklora "Brodsko kolo". Nekoliko tisuća gledatelja sa zanimanjem je pratilo i Smotru izvornoga folklora Brodsko-posavske županije "Šokadijo sve ti je na glasu!" na kojoj je ove godine nastupilo dvadeset i jedno društvo koje njeguje izvornu tradicijsku baštinu sela Brodsko-posavske županije. Poznata kola i prepoznatljive nošnje, zanimljivi i duhoviti prikazi tradicijskih običaja, pjesme i plesovi na koje se zaboravilo i prelijepe nošnje dotjerane do najsitnijeg detalja, i ove su godine učinili da "Brodsko kolo" potvrdi svoju dragocjenu misiju očuvanja pučke tradicije.
Tomislava Čičić iz Brodskog Varoša kraj Slavonskog Broda najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji na Brodskom kolu 2006. godine. Titulu je izborila u konkurenciji 34 prelijepe djevojke i mlade žene u jednako lijepim ali vrlo starim narodnim nošnjama iz Hrvatske, BiH, Vojvodine i Rumunjske. Tomislava je nosila nošnju stariju od 100 godina, naslijeđenu od bake. Rubina je ručno tkana i šlingovana, zlatom vezena s dukatima oko vrata.
Titulu prve pratilje ponijele su Mirjana Šuvak u nošnji iz Krapja kraj Jasenovca, Martina Paulović s nošnjom iz Mahičnog kraj Karlovca te Izabela Solvanjo u nošnji iz Punta na Krku. Titulu druge pratilje osvojile su Ivana Tomljenović u nošnji iz Huseina kraj Kutine, Kristina Opačić u nošnji iz Sonte u Vojvodini te Ivana Sivč u nošnji iz Baranjskog Petrovog Sela. Posebnu nagradu, kao najmlađa sudionica revije osvojila je Marta Vata u nošnji iz Karaševa u Rumunjskoj. Tomislavi Čičić, koja je nastupila u šlinganoj rubini i djevojačkim coknama, lentu najljepše je predala prošlogodišnja prva pratilja, Ivana Olujević iz Banovaca.
/Tena/20.06.2006
IZVOR:www.sbonline.net

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2006., srijeda

X IGRE NA BEDENKU Vođinci

Kulturno-umjetničko društvo "MLADOST" Vođinci 25. lipnja 2006. (nedjelja) organizira X. IGRE NA BEDENKU - NARODNE DJEČJE IGRE.
U 10.30 sati je Velika misa na kojoj nastupa crkveni zbor iz Ilače.
Od 14.00 do 15.00 sati je skupljanje izvođača u prostorijama KUD-a, u 16.00 sati Svečana misa za izvođače IGARA NA BEDENKU - Mimohod do Bedenka, te je u 17.00 sati središnji program X. IGARA NA BEDENKU. Nakon programa u DVD sali Vođinci u 20.00 sati počinje koncert za vođinčane na kojem nastupaju KUD "Vranovci" Bukovlje, KUD "Lipa" Semeljci i KUD "Mladost" Vođinci
IZVOR:www.zakud.com

- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

IV smotra folklora u Donjoj Motičini 2006

U nedjelju u Donjoj je Motičini održana 4. po redu smotra folklora HKD-a "Izvor" pod nazivom "Motičino, moje drago selo". Predsjednik Društva Franjo Batrac poželio je brojnoj pubici i svim folklornim društvima dobrodošlicu.Smotru, koja je održana pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Općine Donja Motičina, otvorenom je proglasio načelnik Općine Vinko Peršić. Ove godine, uz domaćine su nastupili folklorna društva iz Gašinaca, Rakitovice, Ckrvara, Gorjana, Svetog Đurađa i Jakšića, a solo nastup imala je i mlada pjevačica Maja Devald. Program smotre vodila je Marija Žigić.
IZVOR:www.nasice.org
- 22:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

38. ljeto valpovačko

VALPOVO - Otvorenjem izložbi likovnih radova Vladimira Hlavača, stvaratelja s područja Valpovštine, ručnih radova Udruga umirovljenika iz Komla i Valpova te promocijom zbirke "Pučke molitve", koju je izdala ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub", u Valpovu danas započinje 38. smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva "Ljeto Valpovačko 2006." koje će trajati sve do 25. lipnja.
Uz tradicionalno svečano otvorenje na Trgu kralja Tomislava u kojem sudjeluje HKUD "Osijek 1862.", nastupit će i valpovački dio orkestra "100 tamburaša". Za drugi dan "Ljeta" organizacijski odbor je predvidio Kulenijadu u caffe baru Schawro, promociju 11. Valpovačkog godišnjaka, koji izdaje Matica hrvatska Valpovo, te u 19 sati koncert pjevačkih zborova iz Varaždina, Belišća i Valpova i u 22.45 sati koncert rock-grupe Speed. U petak će na Smotri dječjeg folklora u 18 sati nastupiti mlađe folklorne skupine iz Bizovca, Bocanjevaca, Crkvara, Donje Motičine, Harkanovaca, Ivanovaca, Petrijevaca i Valpova, a u 21 sat, također na Trgu kralja Tomislava, predviđen je koncert KUD-a "Kazar" iz Mađarske i KUD-a "Limbačka" iz Slovačke. Radionica tkanja i zlatoveza te promenadni koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo i gradskih mažoretkinja počinju u subotu u 10 sati, dok je koncert klasične glazbe Michaela Gielera na violini i Laurete Bloomer na klaviru predviđen za 18 sati u dvorcu Normann-Prandau. Nakon toga slijedi revija pjevača amatera te modna revija dizajnera Igora Anića.
Najposjećenijeg dana “Ljeta valpovačkog”, u nedjelju, u sklopu Vašara “Ljeta valpovačkog” održat će se natjecanje u spravljanju jela na starinski način, prezentacija starih zanata, te smotra malih životinja u organizaciji Udruge za uzgoj malih životinja "Valpovka". Središtem Valpova u 16 sati prodefilirat će svečana povorka folklornih skupina i šokačkih zaprega, koji će se predstaviti na smotri folklora u 17 sati. U 21 sat na Trgu kralja Tomislava održat će se koncert Vigor banda.
Autor: L.ANIČIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

- 11:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2006., utorak

U Zabrežanima započela Smotra izvorne narodne glazbe i plesa Istre

Pazin, 24.06.2006.- Večerašnjim nastupom narodnih pjevača, svirača na pučka glazbala i plesača iz sjeverne, zapadne i središnje Istre, započinju ovogodišnje smotre izvorne narodne glazbe i plesa Istre. Današnja smotra, što se održava u Zabrežanima na Pazinskom polju, započet će u 20 sati. Organizator joj je pazinsko Pučko otvoreno učilište uz suorganizaciju učilišta iz Buzeta, Umaga i Novigrada, a pokrovitelji su Grad Pazin i mjesni odbor Zabrežani.
IZVOR:www.gradpula.com
- 10:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.06.2006., subota

KONCERT TAMBURAŠKE ŠKOLE – DARDA

Hrvatski kulturni centar Darda organizira 18. lipnja (nedjelja) u kino dvorani Doma kulture 1. godišnji koncert tamburaške škole, na kojem će se pedstaviti polaznici prve godine te zbor Hrvatskog kulturnog centra. Koncert počinje u 20:00 sati, a osim zbora I tamburaške škole nastupit će I brojni gosti pa će koncert biti prava poslastica za ljubitelje tamburaške glazbe. Najavljeni su Viktorija Kulišić-Đenka, Marta Nikolin, Blanka Došen, Željko Lončarić Žec, Stjepan Jeršek Štef, Željko Witovski te tamburaški sastav Ravnica.
IZVOR: GLAS SLAVONIJE

- 10:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.06.2006., petak

42. BRODSKO KOLO - SLAVONSKI BROD

Brodsko kolo obuhvaća manifestacije kroz skoro cijelu godinu. Više podataka možete naći na stranicama Folklornog ansambla Broda (www.fa-broda.hr).
U nedjalju 18. su na programu je slijedeće:
- Slavonski Brod, Zeleni pojas ispred željezničkog kolodvora, 10:00 sati, Program konjogojske udruge "Slavonija" iz Slavonskog Broda "Bijelo biserje Slavonije.
- Slavonski Brod, stadion Klasije u 17:00 sati, 42. smotra izvornog folklora Brodsko posavske županije "Šokadijo sve ti je na glasu"
- 20:00 sati, Revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji

- 12:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

LIDAS 2006 - PLETERNICA

Tradiconalni Pleternički 23. lipanjski dani amaterskog stvaralaštva – LIDAS, ove godine održali su se u nedjelju18.06.2006. s početkom u 9:00 sati. Nakon svečane povorke ulicama Pleternice koju su prigrlili stanovnici ovoga slavonskoga grada, kao lokalnu svećanost najvišega značaja na športskom igralištu nastupiti će:
KUD KOMAŠTRE – Ogorje
KUD BRODOSPLIT – Split
KUD SV. IVAN GLAVOSIJEK Raštane Donje
KUD VIVODINA
KUD IVAN MUSTAČ KANTOR Seta Nedjelja
KUD JOSIP ŠOŠIĆ – Tenja
KUD ŠIROKOPOLJAC – Široko Polje
KUD TOMISLAV – Cerna
KUD TOMISLAV - Sibinj
KUD ZRINSKI – Brodski Stupnik
KUD pri DVDu Nijemci i domaćin
KUD ORLJAVA – Pleternica
U poslijepodnevnom programu s poćetkom u 17:00 nastupaju KUD Orljava s dvije sekcije, tamburaški sastav Pleternica i KUD TRENK - Nova Gradiška

- 11:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2006., četvrtak

RASPJEVANA CVELFERIJA

17. i 18 lipnja 2006. godine u Gunji će se održati 12. Smotra folklora «Raspjevana Cvelferija»

17.lipnja 2006. godine
21,00 sati nastup KUD-a «Graničari» Gunja i gostiju KUD-a «Slavko Janković» iz Rokovaca-Andrijaševaca, te poznate zabavljače Bać Roku i Did Tunju.

18.lipnja 2006. godine
14,00 sati Svečani mimohod jahača i zaprega, te KUD-ova iz Cvelferije i HKPD «S.S.Kranjčević» iz Bačkog Brega
17,00 sati nastupi KUD-ova u šatoru «Cvelferije»
20,30 zabavni program uz tamburaše
izvor:www.zakud.com
- 23:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

DANI OPĆINE PITOMAČA

Pitomača od osmoga do osamnaestoga lipnja slavi dane općine. U četvrtak petnaestoga lipnja u 17:00 u središtu Pitomače održati će se flklorni susreti. Učesnici:
- KUD OTROVANEC
- KUD PRUGOVAC
- KUD NAŠA GRANA - Budrovci
- KUD IVAN VITEZ TRNSKI - Novigrad Podravski i domaćini
- KUD PITOMAČA
IZVOR:www.pitomaca.hr

- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2006., utorak

Dani grada Ivanić Grada

Dani grada Ivanić Grada započeli su još petoga svibnja I trajati će do dvadeset devetoga lipnja. U nedjelju (11. lipnja) tim povodom je u velikoj dvorani Pučkoga otvorenog ućilišta održana smotra folklora.
IZVOR:www.ivanic-grad.hr
- 05:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.06.2006., petak

XII ANTUNOVSKA SMOTRA FOLKLORA NAŠICE 2006

U nedjelju 11.06.2006. XII ANTUNOVSKA SMOTRA FOLKLORA poćinje u 10:00 malom smotrom folklora u kojoj nastupaju dječije skupine: HKD LISINSKI – Našice 2 grupe, SKUU FRANJO STAPAČ – Markovac Našički, SKUD IVAN BRNJIK SLOVAK – Jelisavac, HKD IZVOR – Donja Motičina, KUD TAMBURICA, Velimirovac, KUD BISERI SLAVONIJE – Beničanci, Ansambl BALGARČE – Vinga Rumunjska. Poslijepodnevni program se nastavlja povorkom u 17:30 i nastupima u 18:00 : HKD LISINSKI – Našice , KUD BEKTEŽ, HKD MANUEL – Feričanci, HKUD HARKANOVCI, SKUD IVAN BRNJIK SLOVAK – Jelisavac, SKUU FRANJO STAPAČ - Mrkovac Našički, HKD IZVOR – Donja Motičina, KUD TAMBURICA – Velimirovac, Ansambl BALGARČE – Vinga Rumunjska i KUD PODGORAČANI - Podgorač .
- 22:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21. MARTINSKI SUSRETI

vrijeme: 10.6.2006. - 12.6.2006.
mjesto: Martinska Ves
organizator: KUD ˝Martinčani˝
Županijska smotra izvornog folklora; održava se u sklopu trodnevne manifestacije "Dani Sisačko-moslavačke županije" i manifestacije "Radićevi dani", posvećene uspomeni Antuna i Stjepana Radića. Na smotri nastupaju kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine Sisačko-moslavačke županije. Njihov nastup prati stručni sud (Tvrtko Zebec, Naila Ceribašić, Josip Forjan) koji potom izabire grupe koje će sudjelovati na nacionalnim i međunarodnim smotrama izvornog folklora.
Prvi Martinski susreti održani su 1985. godine.
IZVOR:www.culturenet.hr
- 17:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.06.2006., srijeda

PRVI SUSRET VRBOŠĆANSKIH DRUŠTAVA

Predstavljeno folklorno naslijeđe. Pregršt plesova i pjesama izveli su brojni članovi KUD-ova severinskog, moravičkog i gomirskog kraja.
GOMIRJE – Protekli vikend Gomirje je bilo mjesto gdje se predstavilo svo bogatstvo pjesme i plesa proizašlo iz duge tradicije svih područja Grada Vrbovskog. U organizaciji KUD-a »Gomirje« održan je prvi susret svih vrbošćanskih KUD-ova koji već dugi niz godina njeguju glazbeno i folklorno naslijeđe Hrvata i Srba Vrbovskog.
IZVOR:www.novilist.hr

- 17:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Završen dvodnevni program 24. smotre slovačkog stvaralaštva u RH

U Markovcu je sinoć završio dvodnevni program 24. smotre slovačkog stvaralaštva u našoj zemlji. Ovu su smotru Markovčani ugostili po 6. puta, a osim domaćina – članova SKUD-a “Franjo Strapač”, jučer su se predstavili i folkloraši iz Rijeke, Lipovljana, Zokovog Gaja, Miljevaca, Osijeka, Jelisavca, Jurjevca, Josipovca, Radoša, Iloka, Soljana, Međurića, Daruvara i Našica.I ovoga su puta smotru uveličala dva folklorna društva iz Slovačke. Bogat trosatni program obilježili su, naravno, najviše dinamični slovački plesovi, a zatim slavonski, češki te španjolski plesovi. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke - u čije je ime nazočne pozdravila Ljubica Bartalska te Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske - u ime kojeg je na zapaženom slovačkom stvaralaštvu čestitala dopredsjednica Kata Kanđera. Supokrovitelj smotre bilo je Poglavarstvo Grada Našica, ispred kojeg je dobrodošlicu gostima zaželio gradonačelnik Krešimir Žagar. Program je otvorio slovački veleposlanik u našoj zemlji Jan Banas (Banjas), a mnogo uspjeha svim sudionicima poželjeli su izaslanik osječko-baranjskog župana – Zdravko Vukić, predsjednik Saveza Slovaka - Andrej Kuric i predsjednica Matice slovačke Markovac – Branka Baksa. (05.06.2006)
IZVOR:www.nasice.org
- 17:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

XII. BARANJSKI BEĆARAC - DRAŽ 2006

DRAŽ- Ovog vikenda održana je 12. po redu kulturno-turistička manifestacija "Baranjski bećarac". Iako se vrijeme trudilo pokvariti sve, ipak je manifestacija održana. Ovaj baranjski kraj izuzetno je bogat kulturnim nasljeđem pa je, na inicijativu Janje Čeliković, još 1987. godine i pokrenut "Baranjski bećarac" s ciljem očuvanja i njegovanja kulturne baštine baranjskih Hrvata. U subotu je u Batini otvorena izložba "Baranjska umjetnička kolonija 2005.", dok je u samom Dražu otvorena izložba "Iz šublika naših baka", koju je organizirala udruga žena "Snaše" iz Draža. Na ovoj izložbi našli su se stari dokumenti čak iz 1885. godine, dijelovi garderobe, narodne nošnje stare i stotinjak godina, posuđe, stari krevet iz 1926. gosine, prelja (preslica), naravno i šublika stara više od 80 godina u kojoj su naši stari čuvali mašlijare, vezenke i bijele rubine, te još mnoge druge stvari kojima su se služili stari Baranjci. U subotu su izabrane i najljepše nošnje i te laskave titule su ponijeli u kategoriji za najljepšu narodnu nošnju snaša Eva Janković i Jela Bartolov, obje iz Draža, najljepša djevojačka nošnja je bila ona trinaestogodišnje Marije Bošnjak, kojoj je ovo ujedno i prvi nastup sa starijom folklornom skupinom iz Baranjskog Petrovog Sela, dok je najljepšu mušku nošnju nosio Renato Radovanović iz Luča, te najljepšu radnu narodnu nošnju Josip Ivičin iz Duboševice. Na smotri folklora sudjelovalo je više od 450 sudionika i kulturno-umjetničkih društava, i to: KUD "Sloga" Draž, Folklorni ansambl "Varaždinski veterani", KUD "Seljačka sloga" Baranjsko Petrovo Selo, KUD "Ladislav Matušek" Kukinj - Mađarska, DPBS "Ižip" Topolje, KUD "Katruže" Ivanovec, KUD "Brnjevarci" Branjin Vrh, KUD "Grgur Karlovčan" Kalinovac, KUD "Luč" Luč, KUD "Smilje" Slavonski Brod, KUD "Seljačka sloga" Gajić, HKUD "Silvije Strahimir Kranjčević" Bački Breg, KUD "Sloga" Satnica Đakovačka te folklorna skupina "Baranjski bećarac".(6.6.2006)
Autor: S. LACIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.06.2006., subota

VEČER FOLKLORA U PETRINJI

Subota, 3.6.- Trg hrvatskih branitelja, 18.00 sati

- 20:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.06.2006., petak

VI. MALOGORIČKI SUSRETI FOLKLORA

Na smotri folklora u Maloj Gorici 3. lipnja nastupaju: KUD «Repušnica» kutina, KUD «Češka beseda» Veliki i Mali Zdenci, HPD «Ferdo Rusan» Virje, KUD «Sveta Jana», FA «Petkov Breg», KUD «Turopolje», KUD «Strmec», Društvo prijatelja Sloga Brezje, HPD «Jeka» Samobor, KUD «Mala Gorica» i Kuburaško društvo «Gromovnik» iz Brestovja. Zabavni dio programa upriličiti će nastup grupe «Korado». Organizator susreta je KUD «Mala Gorica» uz pokroviteljstvo Općinskog poglavarstva i TZO Sveta Nedelja. Nogometno igralište u Maloj Gorici.

www.tzzz.hr

- 17:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.