Flat Finder

srijeda, 09.08.2006.

Nema predaje

Kako mi se jutros (srijeda) nije dalo ići po novi oglasnik odlučio sam se nakon nekog vremena vratiti pretrazi na Internetu. Za početak sam pregledao nekoliko stranica sa oglasima, tek toliko da vidim gdje mi je najbolje nastaviti.

Nakon kratkog pregleda tih stranica sam se ipak odlučio pogledati malo detaljnije ponudu na Info Nekretnine, Crozilla, Realcro i KupiProdaj. U nekoliko minuta sam našao čak trinaest stanova koji veličinom i cijenom odgovaraju onome što tražim, svi u kvartovima koje trenutno preferiram (Špansko, Malešnica, Prečko).

Nakon dogovora s vlasnikom obišao sam stan u jednoj od POS-ovih zgrada u Španskom. 2.5 sobni, 63 m2, 110.000 € početne cijene, tj. 1746 €/m2, što je OK za taj dio grada i za novogradnju (2 god staro; baš me zanima do koliko godina starosti se zgrada smatra novogradnjom ili se to gleda po količini grafitano). Kat je 5/5, ima lift.
Stan je kompletno opremljen, sav namještaj, parket, TV, kabelska, ADSL, kuhinja sa svim aparatima, klima, kvalitetna drvena stolarija, a veliki plus je etažno centralno grijanje i posebno brojilo za vodu.

Lokacija je OK jer zgrada nije sa svih strana okružena drugim sličnim zgradama nego je pored (za sada neuređene) zelene površine koja bi trebala postati park/trg. S druge strane, okolo je još dosta buke i prašine sa gradilišta. Daj dio naselja bi uskoro trebao biti dovršen tako da će u blizini biti vrtić i škola, autobus, parkirališnih mjesta ima napretek.

Vlasnički list ovdje nisam mogao vidjeti. Razlog je što sadašnji vlasnik još otplaćuje kredit koji bi naravno odmah otplatio u cijelosti kada nađe kupca koji bi mu dao u gotovini dio koji mu fali. Radio se o 20000 €. Tek nakon toga bi kupac mogao dobiti vlasnički list koji mu treba za kredit.

Tu je još i priča sa provalnicima namcor koji su jednom provalili u stan i ukrali plinski bojler. No dobra stvar je tu da sada stan ima protuprovalna vrata i malo bolji (sigurniji) bojler nego što su ostali u zgradi. Jednom drugom prilikom su lopovi ukrali zajedničku satelitsku antenu i reciver, tako da je uvedena kablovska. A kako bi se preventivno djelovala na takve stvari ugrađene su rešetke na svim ulazima – ugodna «zatvorska» atmosfera zajamčena.

Jedan drugi detalj je vezan uz otvorena stubišta koja su prvobitno planirana, a koja su kasnije djelomično zatvorena na zahtjev stanara, jer ipak zagrebačka klima nije dovoljno blaga za takve arhitektonske egzibicije.

Ono što sam primijetio kod sebe, pa preporučam i vama stano-tražiocima je: Prilikom potrage za stanom nemojte da vam jedini kriterij bude omjer cijene i površine i ostali standardni kriteriji (starost, kvaliteta…).
Prošećite susjedstvom prije nego što odete razgledati stan, tako ćete dobiti realniju sliku vašeg budućeg stanovanja u tom stanu i tom susjedstvu. Informirajte se o vama i vašoj obitelji zanimljivim i važnim sadržajima, prometnoj povezanosti, uređenosti okoliša, čistoći, sigurnosti.

Također postavlja se pitanje koliko vremena i živaca ste spremni uložiti u cijelu priču oko useljenja, tako da onda morate odlučiti koliko vam je važna uređenost i namještenost stana, želite li odmah useljiv stan (kao ja) ili imate želju dotjerati, opremiti i urediti stan po vašim osobnim željama, pritom naravno utrošiti određenu količinu novca i vremena.

Nema predajethumbup

flatfinder

- 20:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #