Fina klopa

nedjelja, 29.04.2012.

Domaći njoki s pršutom



Nakon dva prekrasna deserta, na današnjem meniju je nešto konkretnije. Domaći njoki s pršutom. Ovo jelo je krajnje jednostavno, pogotovo ako krenete linijom manjeg otpora pa kupite gotove njoke, no ako se sami potrudite napraviti prekrasne domaće njoke, ovom finom jelu dodat ćete potpuno novu dimenziju.

Sastojci:


Njoki:

400g krumpira
150g brašna
1 jaje
sol

Umak:

100g pršuta
200ml vrhnja za kuhanje
curry
bosiljak
korijander
začini za wok


Priprema:
1) Krumpir skuhati u posoljenoj vodi s korom (koru ostaviti da ne primi previše vlage)
2) Skuhani krumpir oguliti dok je vruć, propasirati ga na radnu površinu, dodati jaje, sol i brašno (postupno) te zamijesiti tijesto za njoke.
3) Od ključne je važnosti tijesto mijesiti laganim pokretima, da bi njoke bile podatne i prozračne.
4) U kipuću posoljenu vodu dodati njoke koje ste prije izrezali na način da tijesto podijelite u tri dijela i načinite valjkasti oblik koji tada režete (rezačem pizze) u željeni oblik njoka.
5) Dok se kuhaju njoke u tavu na malo ulja dodati narezani pršut na trakice, pržiti ga nekoliko minuta, a zatim dodati vrhnje za kuhanje i začine.
6) Nakon što njoke isplivaju na površinu procijediti ih i pomiješati s umakom (ili staviti njoke na tanjur i umak preliti po njima - u oba slučaja je vrlo ukusno ;)

Savjet: Nikako nemojte soliti umak od pršuta, jer je pršut sam već dovoljno slan. Dapače, nemojte mnogo soli stavljati niti u njoke, a nemojte ni pretjerivati s pršutom, jer previše pršuta, a premalo njoka može dovesti do toga da je jelo preslano. Za izraditi savršene njoke bilo bi idealno imati dasku za njoke (vidi sliku dolje) koju zasad nisam pronašao u Hrvatskoj, ali može se naručiti preko interneta, kroz koje se njoke poguraju da dobiju rebrasti oblik. Svakako krumpir pokušajte protisnuti kroz pasirku, da bi izbjegli stvaranje grudica i dobili lakoću i prozračnost njoka.

29.04.2012. u 00:02 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)

O blogu...

Ovaj svojevrsni dnevnik jela posvećen je svim ljubiteljima dobre hrane. Svaki dan ću na blogu objaviti recept za jelo koje sam radio dan ranije, u nadi da će posjetitelji dobiti inspiraciju za kreaciju vlastitog jela.

Linkovi

Broj posjetitelja






Oglas