utorak, 14.08.2007.

MOVIE: Surf's up ~ Divlji valovi


REŽIJA: Ash Brannon & Chris Buck
GLASOVI: Shia LaBeouf, Zooey Deschanel, James Woods, Jeff Bridges
ŽANR: animirana komedija
STUDIO: Sony Pictures Animation
GODINA: 2007.
TRAJANJE: approx. 85 min.
RELEASE DATE (US): 8. lipnja
RELEASE DATE (Hrv): 9. kolovoza
IMDb OCJENA: 7,2/10


"A Major Ocean Picture."

Cody Maverick mladi je pingvin koji je od malena htio postati profesionalni surfer. Kada dobije poziv da bude natjecatelj na natjecanju u počast njegovom najvećem idolu Big Z-u, Cody odlučuje napustiti svoj dom i ostvariti svoj san...

Još otkad su pingvini s Madagaskara postali veliki hit i dobili vlastiti kratki film, animiranim filmovima vladaju pingvini. Nešto ranije ove godine imali smo prilike gledati "Ples malog pingvina" iliti "Happy feet", a sad stiže nešto drugačije i pomalo čudnije djelce o pingvinima, koji u ovoj priči surfaju. No, film ne bi bio ništa posebno niti bi se po nečemu isticao od tipičnih animiranih filmova (zlobni negativac, sretan završetak s poukom klincima etc.), da nije napravljen kao spoof na dokumentarne filmove. Pravi ljubitelji animacije ili televizije vjerojatno su čuli za "Creature comforts", dokumentarno-animiranu seriju u kojoj su ljudi intervjuirani o različitim stvarima, a njihovi glasovi tada pridruženi različitim životinjama. Britanska serija ovog je ljeta dobila i američku verziju, no ona je zbog slabe gledanosti nažalost ukinuta nakon samo 3 epizode. Da ne duljim o lošem ukusu Amerikanaca, "Divlji valovi" na neki je način spoj "Creature comfortsa" i "Happy Feeta".


Od posuđenih glasova mnogi će vrlo lako prepoznati Shiu LaBeoufa, koji očito ima jako dobru godinu (uz ovaj film, zvijezda je "Disturbie" i "Transformera"), koji svoj glas daje protagonistu, Codyu, zbunjenom mladom pingvinu koji ima veliku želju postati profesionalni surfer i pobijediti na natjecanju. Ipak, osoba koja je "ukrala" film po mom mišljenju jest Zooey Deschanel, koja iako daje glas jednoličnom liku, koji je jednostavno ubačen u film kao ljubavna zanimacija, jer, naravno, animirani filmovi ne mogu bez toga, ipak svojim vrckastim i ugodnim glasom stvarno nadjačava ostatak glumačke ekipe. Ipak, ništa znatno lošiji nije ni James Woods, za kojeg je lik menadžera Reggiea Belafontea kao stvoren. Ipak, James Woods po mom bi mišljenju trebao ostati u animiranim filmovima, jer osim glasa, osobnost mu i nije jača strana. Tu su još i Jeff Bridges te Jon Heder, no oni se baš i nisu toliko istaknuli.

Što se tiče animacije, ne mogu ništa puno komentirati, kao i za svaki drugi animirani film - magična je. Posebno su zanimljivi pingvini, način na koji su osmišljeni - od male dječice pa sve do starijih pingvina. Ono što me stvarno nasmijalo jest lignja koju spasilačka služba koristi kao plutaču. Stvarno originalno. :) I dok zasad nagradu za najbolji animirani film godine po mom mišljenju nosi Pixarov "Ratatouille", iliti "Juhu-hu", kako su ga naši idioti preveli (podsjetite me da tog čovjeka stavim na listu za odstrjel), "Surf's up" i više je nego solidno djelce, koje pruža čistu zabavu i držat će vas nasmiješenim sat i pol vremena.


Objavljeno u 22:19 • Komentari (3) • Isprintaj#

nedjelja, 12.08.2007.

MOVIE: Sunshine


REŽIJA: Danny Boyle
GLUME: Cillian Murphy, Chris Evans, Michelle Yeoh, Rose Byrne
ŽANR: SF horor-drama
GODINA: 2007.
STUDIO: DNA Films
TRAJANJE: approx. 105 min.
RELEASE DATE (US): 27.7.
STATUS (Hrv): uskoro na DVD-u
IMDb OCJENA: 7,4/10

"If the sun dies, so do we."


U bliskoj budućnosti, čovječanstvu prijeti izumiranje zbog slabljenja Sunca. Posada od osam članova zajedno sa ogromnom bombom odlazi na višegodišnju misiju kako bi lansirali tu bombu direktno u Sunce i stvorili zvijezdu unutar zvijezde i spasili čovječanstvo... Ali, misija je prepuna opasnosti i najmanja greška može posadu skupo stajati...



Moram priznati kako nisam bio pretjerano zagrijan za ovaj film iako sam znao o čemu se radi u njemu i tko sve u njemu glumi. Ipak, sad sam shvatio kako je to bila velika pogreška s moje strane jer nakon što je 100 minuta mog života proletjelo uz ovaj fantastičan vizualni spektakl, sa sigurnošću mogu reći kako je ovaj film definitivno jedno od, ako ne i najbolje znanstveno-fantastično ostvarenje ove godine.
Zašto? Kao što sam već spomenuo, film je vizualno fantastično snimljen, veoma realistično i prepun predivnih kadrova iz svemira i samoga Sunca, no isto tako i sa svemirskog broda, Icarusa II. Zatim, ako pogledate u opće podatke, vidjet ćete jednu veomu čudnu kombinaciju žanra. No, nije nikakva pogreška u pisanju, jer ovaj film stvarno spaja najbolje elemente iz sva tri žanra. Započinje znanstvenom-fantastikom, koja se, naravno, prožima kroz cijeli film, ali u sredini filma postaje svojevrsna drama, da bi na kraju film dobio i negativca koji liči na Freddya Kruegera - dakle, element horora.


Priča vam možda i jest poznata - ako se sjećate filma "The Core", posada broda, letjelice, kako god to želite nazvati, morala je otputovati u samo središte Zemlje, u njenu jezgru kako bi spasila čovječanstvo. Isto to događa se i ovdje, no samo u svemirskom okruženju. "Sunshine" je vizualno, po radnji i po realističnosti daleko superiorniji od "Jezgre", zbog mnogo detaljnijeg pristupa samoj radnji. Brod ima mogućnost da smanjuje i pojačava jakost Sunčeve svjetlosti, te kad se posada nalazila na 36 milijuna milja od Sunca, saznajemo da bi samo 4% prave svjetlosti moglo trajno naštetiti ljudskom oku. Isto tako, pogreška člana posade dovela je do katastrofalne pogreške kada štitovi nisu bili prilagođeni novoj poziciji jer je brod promijenio putanju za bijednih 1,1 stupnjeva. Upravo takve sitnice su stvari koje vas uvuku u priču i natjeraju vas da počnete mariti za likove.

No, ti likovi neće dugo trajati. Pogađate o čemu govorim? Horor-dio filma možda je i najslabiji, ponajprije zbog realističnosti filma do tog dijela, a i zato što redatelj ponekad koristi najjefitinije scareove da bi nas preplašio. Priznajem, ja nisam ostao ravnodušan nakon par scena, ali to su bile stvarno zastrašujuće scene bez negativca koji više ni ne liči na ljudsko biće. Takve scene, popraćene koliko-toliko umirujućom glazbom, koja zapravo daje još jednu dozu realističnosti i straha, ostat će vam duboko u sjećanju.

Film je režirao opće-poznati Danny Boyle, koji iza sebe ima vrhunska ostvarenja poput "Trainspottinga", "28 days later" te "Millions", a uistinu se iskazao kao pravi majstor za znanstvenu-fantastiku i svojim je filmom stvorio pravi mali podžanr SF-ova. Glumačka postava svakako nije za baciti - glumačku ekipu predvodi Cillian Murphy, kojeg nikad neću zaboraviti kao Scarecrowa iz briljantnog filma "Batman begins", no i ova će mi njegova uloga ostati u sjećanju kao jedna od njegovih najboljih. Ništa lošija nije ni Rose Bryne kao povučena mlada članica posade, koju sam tek nedavno otkrio u novoj seriji "Damages" u kojoj glumi s odličnom Glenn Close (seriju svakako preporučam, definitivno najbolja nova serija ovog ljeta). Naravno, tu je i ništa manje poznati Chris Evans, mnogima poznat kao Human Torch iz "Fantastične četvorke" , no on je među ovim spomenutim glumcima ostvario najmanji utisak na mene.

U usporedbi s mojm drugim kritikama, činjenica da sam se stvarno raspisao u ovom postu govori koliko sam ostao fasciniran ovim filmom i kako mi je uistinu uljepšao dan. Kombinacija SF-a, drame i horora ne viđa se svaki dan, a ako ste fan znanstvene fantastike, onda nikako ne želite propustiti ovo, još jedno briljantno ostvarenje Dannya Boylea!

Objavljeno u 07:25 • Komentari (8) • Isprintaj#

subota, 04.08.2007.

MOVIE: The Simpsons Movie ~ Simpsoni: Film


REŽIJA: David Silverman
GLASOVI: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright
ŽANR: animirana komedija
STUDIO: Akom Production Company
GODINA: 2007.
TRAJANJE: 80 min.
RELEASE DATE (US): 21.7.
RELEASE DATE (Hrv): 26.7.
IMDb OCJENA: 8,3/10


"For years, lines have been drawn...and then colored in yellow."



Idiličan život obitelji Simpson u mirnom gradiću Springfield prekinut je nakon što, zbog Homerove nepromišljenosti, grad postaje toliko zagađen da predsjednik Schwarzenegger odlučuje cijeli grad izolirati pomoću ogromnog balona, a građani Springfielda krivnju svaljuju na Simpsone...

Kao i svaki drugi fan ove hit-serije, bio sam pomalo zabrinut za ovaj film jer zadnje 2-3 sezone serije i nisu bile toliko smiješne. Ipak, ovaj je film dokaz da se u, ni manje ni više 80 minuta , može ubaciti bezbroj stvarno smiješnih fora. Pravi primjer za to jest sam početak filma, kada je obitelj Simpsons u kinu te gledaju filmsku verziju njihovih omiljenih Itchya i Scratchya, te nakon par minuta filma Homer pošizi i prodere se: Zašto moramo plaćati kartu za nešto što cijeli dan možemo gledati na televiziji?

Sam koncept filma možda i nije pretjerano originalan, jer, naravno, kao i u svakom sličnom obiteljskom filmu, dolazi do svađe glavnih likova i naravno, spašavaju grad u zadnji čas. Ipak, ideja da se Springfield potpuno izolira od ostatka svijeta pomoću divovskog balona je stvarno odlična, te smo, zahvaljujući takvoj priči, imali čast upoznati novog lika koji će se sigurno svima dopasti - strašno "inteligentnog" predsjednika Schwarzeneggera. I unatoč tome što se pojavljuje u samo dvije scene, upravo su ti trenuci, po mome mišljenju, bili jedni od, ako ne i najsmješniji trenuci filma.


A kad smo već kod likova, ono što je stvarno pohvalno jest činjenica da se 90% likova, koje možemo vidjeti kroz 400 epizoda serije, pojavljuje u filmu, makar s cameo ulogom.

Možda je jedini problem filma trajanje. Bez odjavne špice film, nažalost, traje jedva 80 minuta, te će se okorjelim fanovima, kojima će vrijeme proletiti, film činiti kao produžena epizoda ovog svjetskog fenomena. Nemam više ništa za reći - svi znamo kakvi su koji likovi, svi znamo kakva je animacija, kakav je humor, na vama ostaje samo da pogledate ovaj film jer će rijetko tko zažaliti. Film još uvijek vlada američkm Box Officeom i nema sumnje da će tamo ostati još jako dugo, jer ovaj je film pravo malo ljetno osvježenje, i jedan je od rijetkih ljetnih blockbustera koji nisu razočarali!

Objavljeno u 22:59 • Komentari (4) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2007  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

O blogu FilmTvReviews

Ovo je moj treći pokušaj da napravim blog s kritikama serija i filmova kojeg će svakodnevno posjećivati stotine ljudi s osmijehom na licu kako bi čitali moje kritike i mišljenja. Pisat ću više puta tjedno, s kritikama novih filmova i serija, kojih možda još ni nema u Hrvatskoj, a ponekad ćete naići i na kritike individualnih epizoda serija ili poznatih lica iz svijeta Hollywooda.

Inače, vlasnik ovog bloga je srednjoškolac koji uživa u dobrim filmovima i serijama, te stvarno gleda što god mu padne pod ruku. Dobro, da sad ne pričam u trećem licu - od serija gledam apsolutno sve - od drama do SF-a, od krimi-serija do komedija. Ista je stvar i sa filmovima. Uglavnom gledam nove stvari koje izađu, iako nerijetko bacim pogled i na neko starije ostvarenje. Filmska industrija i sve što se događa oko nje za mene je samo hobi, no kad bi mi se pružila prilika da sudjelujem u nekom projektu, ne bih je olako odbacio :) Uživajte! :)


Free Web Site Counter
Free Web Site Counter