filmozof

25.02.2011., petak

Oscar revija

Društvena mreža

Image and video hosting by TinyPic

The Social Network
drama, SAD, 2010.
Režija: David Fincher
Uloge: Rooney Mara, Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake
Scenarij: Aaron Sorkin, , Ben Mezrich (knjiga)

Jedne jesenske večeri 2003. godine, student Harvarda i genijalni kompjuterski programer Mark Zuckerberg sjeo je za svoje računalo i počeo raditi na novoj ideji. Ubrzo se ono što je započelo u njegovoj studentskoj sobi pretvorilo u globalnu društvenu mrežu, a naposljetku i u pravu revoluciju komunikacije. Šest godina kasnije i uz više od 500 milijuna novih prijatelja, Mark Zuckerberg je najmlađi milijarder u povijesti. Ali ovog poslovnjaka će njegov uspjeh odvesti u svijet privatnih i zakonskih komplikacija...

Image and video hosting by TinyPic

Scenarijem za ovaj film koji pripovijeda o pozadini i okolnostima nastajanja popularnog Facebooka koji danas koristi preko 500.000 milijuna ljudi pozabavio se Aaron Sorkin koji ga je za film prilagodio na temelju knjige 'The Accidental Billionaires' autora Bena Mezricha. Ben Mezrich je pri pisanju knjige kao savjetnika konzultirao suosnivača Facebooka Eduarda Saverina i sve sudske dokumente koji su mu bili dostupni. Tu se u sve još umješao redatelj David Fincher koji je to sve lijepo prenio na film. Unatoč vjerojatnim korekcijama i izmjenama u posredovanju cijele priče, Fincherov film ima određen stupanj vjerodostojnosti ili se on jednostavno svojim pristupom i načinom snimanja potrudio da sve skupa barem tako izgleda.
Sjetite se izvrsnih Fincherovih ostvarenja iz druge polovice 90ih kojima se probio zacrtavši svoj stil, pri čemu aludiram prije svega na Sedam i Klub Boraca u kojima je Fincher pokazao sav svoj umjetnički potencijal. No, pristup kakav ima u Društvenoj mreži, dakle temeljen na stvarnim činjenicama i sukladno tome vrlo ograničen u autorskoj slobodi, znatno odudara od onoga čime je redatelj započeo karijeru i predstavlja još jedan stupanj više od onoga što je pokazao sa Zodiacom (2006.).
Film koji se prati pozorno ako želite pohvatati sve konce, brzi i inteligentni dijalozi u jako prirodnom tonu, daju priči određeni moderni urabni štih popraćen s dozom negativne energije. Fincher je radnju kroz dvije paralelne priče povezao majstorskim umijćem režije. Namjerno se nije potrudio na likovima oslikati tko je negativne, odnosno pozitivne karakteristike, već iz različitih točki gledišta i perspektiva protagonista autor nam ostavlja na procjenu eventualnu istinu i držanje strane. Isto tako, ono što je Fincher htio reći u pozadini cijele priče o nastanku društvene mreže nigdje nije izričito naglasio. Jedinu zamjerka koju imam na film je ipak za nijansu pre brz ritam.
Društvena mreža nije Fincher na kakvog smo (ili sam) navikli (teško da će napraviti nešto iznad Sedam ) što možda stvara lažni dojam da ovo nije njegovo najbolje ostvarenje. Bilo kako bilo, Društvena mreža jedan je od najboljih filmova prošle godine. Svakako pogl
- 17:56 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2011  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi