srijeda, 07.04.2010.

Jučer otvoreni 19. Dani hrvatskog filma !

Jučer su počeli 19. Dani hrvatskog filma u zagrebačkoj dvorani SC-a na koje je prijavljen rekordan broj od 371 filma, a u konkurenciju je ušlo: 36 igranih filmova, 31 dokumentarni, 27 animiranih, 13 eksperimentalnih filmova, 42 namjenska filma te 24 glazbenih spotova.

Počelo je sve u svečanom tonu dodjelom "Zlatnog Oktavijana" za životno djelo montažerki Radojki Tanhofer koju je Hrvatsko društvo filmskih kritičara nagradilo kao jednu od začetnica montažne profesije u nas ( utemeljila je sveučilišnu nastavu filmske montaže), a filmove koje je radila su među ostalima : "Plavi 9", "Koncert", "Djevojka i hrast", "Rondo", "H-8", "Abeceda straha", "Kad čuješ zvona", "Kuća".

Vrijedi spomenuti da će 19. Dani hrvatskog filma završiti dodjelom nagrada žirija, nagrade "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara, "Jelena Rajković" za mlade filmaše, "Zlatna uljanica" tjednika "Glas koncila", nagrada publike te nagrada "Salona odbijenih" za filmove koji nisu ušli u konkurenciju.
U žiriju su Arsen A. Ostojić, Rada Šešić i Dean Šoša.

Kako se radna razina Dana hrvatskog filma diže u odnosu na protekle godine govori i popratni program koji ove godine donosi, cjelovečernje filmove s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, program sjećanja na Vedrana Šamanovića, (te ono najbitnije što tvori jedan festival ozbiljnijim) radionice za eksperimentalni film i filmske kritike, izložbe, književne promocije.

Želite li malo prošnjofati tu su vam linkovi na: glavni program, popratni program, Noći hrvatskog filma,sam time table/raspored projekcija, filmove u konkurenciji, a da ima još štošta nevezano za film govori i ....

... možda nebitno nekome no sve su projekcije đabe/besplatne/0 kn.

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>