četvrtak, 25.02.2010.

Zagreb DOX loading ...

Jučer u Gliptoteci, bez zvona, neslužbeno je počela nova hrvatska filmska festivalska sezona. U to prvo toplo jutro ove zime na odlasku zadesila se zadnja pressica pred početak prvog u nizu filmskih festivala naše male države u recesiji. Zagreb DOX će (međunarodni festival dokumentarnog filma) od 28.02. do 08.03.2010. ove godine doživjeti svoje 6. izdanje i na prvi pogled ostavlja dojam da stvari ostaju manje više iste. Pogotovo kada je dizajn u pitanju. No kako što i ovogodišnje proljeće rudi tako i DOX najavljuje dobre vjetrove koji slijede.
Jedan od tih „wind of change“ je i broj dana službenog programa Festivala. Ove godine festival će trajati punih 8 dana. To je pohvalno i oduševiti će svkog filmofila gladnog uvijek odličnih dokumentaraca Zagreb DOX-a.

Drugi "wind of change" jest glavno mjesto događanja. Na razočaranje mnogih to neće biti stara mjesta okupljanja zagrebačkih doxera: SC, kino Europa, kino Tuškanac ili kino Grič već je to od ove godine najstariji zagrebački multiplex - Movieplex centra Kaptol.
Zašto je prvi od zagrebačkih filmskih festivala emigrirao iz SC-a leži u nekoliko razloga. Jedan od tih razloga, i običnom gledatelju vidljiv, je nemar rukovodstva SC-a. Ono godinama sustavno zanemaruje jedinu preostalu (istinaBog) socrealističku dvoranu (ali zato) ogromnog kapaciteta i ne ulaže u nju niti penija.
Situacija je to u kojoj su sami festivali koji tamo gostuju ulagali u (recimo) klimatizacijski uređaj i bili prisiljeni ga servisirati, a SC se tu kao domaćin nije baš proslavio. I onda što se desi, prvo neslužbeno i službeno Zagreb film festival odluči otići iz svojeg prirodnog okruženja koje je s njim srastalo kao što je i srastalo okružje jednog Motovuna s Motovun film festivalom, a sada kako se to čini slijedi ga primjerom i DOX. No, tu postoji i druga strana medalje, a to je ta da zapravo Zagreb DOX htio jednu neformalniju i liberalniju sredinu (kakva je baštinjena na području zagrebačkog SC-a od prvog ZFF-a i početaka Zagreb DOX-a) zamijeniti jednom ipak sterilnijom, poslovnijom, službenijom i formalnijom ... više u stilu europskih filmskih manifestacija. Vidjeti ćemo kako će te promijene sjesti već ipak isprofiliranoj i vrlo, vrlo mladoj publici koja nije tu samo radi filma već i radi druženja.

No na stranu mjesto dešavanja. Ono što se tiče ovog bloga, može biti i pod nekim od savskih nam mostova samo da je kvalitetan program, a to Zagreb DOX je kroz svoje godine postanka uporno iznova dokazivao.
Ove godine u Movieplexu centra Kaptol biti će prikazana nevjerojatna, ali istinita, brojka od 150 dokumentarnih filmova. Od toga broja „samo“ je 65 (filmova u regionalnoj i međunarodnoj) u konkurenciji za Veliki pečat, a po drugu godinu za redom se dodijeljuje i nagrada Movies that matter onom filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava.

Programska shema je podijeljena u nekoliko cjelina. To su uz klasičnu natjecateljsku međunarodnu i regionalnu konkurenciju još i programi kao : Happy dox (centralno mjesto svih onih koji streme pozitivnim dokumentarno filmskim vibrama), Glazbeni globus (kao neizostavni dio programa posvećen muzičkim dokumentarcima) zatim možda najgledaniji Kontroverzni dox (sa temama koje vas uvijek potresu i pokrenu na razmišljanje) i ove godine novi dio programa nazvan znakovito Stanje stvari. U ostatku ovog popratnog programa festivala još možemo naići na retrospektivu njemačkog suvremenog dokumentarca po izboru direktora DOK Leipziga Classa Danielsena te selekcija hrvatske filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić nazvana Hrvatski autodox.
Zanimljiv će biti i dio programa Autorskih večeri posvećen Anti Babaji, aktulana produkcija Factuma (koji su i organizatori ovog događaja) te jedan poseban program Y(O)U nostalgija koja je zapravo serija u režiji Igora Stoimenova.

Posebnost jučerašnje zadnje presice u osvit početka festivala jest i neformalno druženje novinarske sile sa autorima 10 tek friško pečenih hrvatskih dokumentaraca.
Ovo je odličan potez da se predstave ti mladi autori kao što su: Ljiljana Šišmanović i Tihana Kopsa, autorice filma 'Znak na Kajinu', Irena Škorić, autorica filma 'Sudbina broja 13', Damir Čučić, autor filma 'Tjeskoba', Hrvoje Juvančić, redatelj filma 'Trg / 20. stoljeće na filmu', Darko Drinovac, autor filma 'Kad se pretvorim u Severinu', Danko Volarić, autor filma 'Mimara revisited', Igor Bezinović, autor filma 'TDZ – za uspomenu i dugo sjećanje' te Matija Vukšić, autor filma 'Benjamin'. Svoje dokumentarce premijerno će na festivalu prikazati i Lana Šarić i Davor Kanjir.

... u danima koji slijede objaviti ću detaljniju najavu samog glavnog i popratnih programa koji vas očekuju na festivalu te preporuke što pogledati.

- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>