utorak, 03.11.2009.

CIklus češkog filma u Europi !!!

Danas započinje dugo iščekivani ciklus češkog suvremenog filma. Naime negdje uvijek u isto doba godine Zagreb zadesi češka invazija, pri tom ne mislim na onu čeških turista kakvu vidimo na našoj obali tijekom ljeta. Ovo je jedan od dva ciklusa nacionalnih (uz španjolsku) kinematografija koja su mamac za veliki odziv širokog filmskog gledateljstva, čak i u kinima koja prikazuju nezavisnu kinematografiju.
Ovo svakako treba posebno pohvaliti jer se češki film vratio u okrilje pravog kina u kakvom bi se i ovi dani trebali dešavati. Naime dosad su dani češkog filma bili u za mene u neprimjerenim, konzumerističkim (dio trgovačkog centra i nije mjesto za tako nešto, složiti ćete se) prostorima jednog zagrebačkog multiplexa.
Stoga, posebno pohvaljujem potez direkcije kina Europa koja je ove godine pravim bussines "take overom" preotela i organizirala ciklus češkog filma (uz suglasnost češkog veleposlanstva) u pravom zagrebačkom kinu s pravim kino štihom i dostojnim jedne takve kinematografije.
U razdoblju od 03. do 08. studenog u kinu EUROPA biti će na programu šest nagrađivanih filmova.


Ovjenčan nagradom za najbolji queer film Rejkjavik IFF-a te nagradom publike iz Cottbusa ... "Seoski učitelj" Bohdana Sláme. Zatim "Čuvar br. 47", film Filipa Renča (osvojio je Češke lavove za montažu, glavnu i sporednu ulogu) te film zagrebačkoj publici poznatog Petra Zelenke ("Dugmetari") ovaj put dolazi sa filmom "Karamazovi" i gdje je njegova filmska obrada romana Dostojevskog osvojila nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u Karlovyh Vary 2008.
Za one sklone ljubavnim filmovima i raznoraznim trijalglima tu je i film Marie Poledňákove"Ljubiš se kao Bog". Osim igranih filmova biti će ovdje i jedan animirani film što je zgodan podsjetnik na izuzetno jaku češku školu animiranog filma. U režiji Marie Procházkove dolazi s igranim filmom "Tko se boji vuka još" koji je istovremeno obiteljski, horor za djecu, ljubavna priča za odrasle i obrada bajke o Crvenkapici.

Još treba predstaviti i trostrukog dobitnika Češkog lava (za glazbu, fotografiju i zvuk), film "Tobruk" Václava Marhoula o češkim vojnicima u sjevernoj Africi za II. sv. rata.

Raspored projekcija možete ovdje pronaći,
a cijene ulaznica ovdje.

- 13:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>