srijeda, 27.05.2009.

Jewish film festival the third edition!

Treće izdanje ovog festivala je započelo u nedjelju svečanom premijerom i otvaranjem pomalo s hollywoodskim štihom (što nije nimalo čudno jer capo di tutti capi ovog festivala je naš dvostruki dobitnik Oscara i stanovnik Hollywooda Branko Lustig). Nekako bih naglasio da je sve počelo emisijom Nedjeljom u dva gdje je bio gost Branko Lustig a sve te emocije kojima je ta emisija bila nabijena prenesene su za mene i na binu i među ljude na otvaranju ovog, po naslovima i do sad viđenom, izuzetnog festivala.
Ovaj festival osim što je jak po naslovima ima i nekoliko izuzetnih gostiju ipak je zakoračio na stepenicu više odlično organiziranom filmskom radionicom koju potpisuje Tina Hajon.
Rezime samo festivala ću učiniti po minuću samo festivala, a sve vas u ovim tjednima kada je filmsko-festivalski raspored nabijen događajima pozivam da svakako dođete na neku od besplatnih projekcija filmova koji ne dolaze samo iz Izraela već je tu riječ o filmovima visoke A svjetske produkcije.
Potrebno je spomenuti da su tema ovog festivala djeca, česte nevine žrtve raznih ratova i pogroma. A vjerojatno osvješteni neinformiranošću ne samo odraslih ljudi nego i djece koja u školama sve manje i manje uče o pravim uzrocima i posljedicama II sv. rata organizirane su i radionice za djecu. Taj posebni program u suradnji sa Continental filmom festival organizira za škole 28.05.2009. u 14:30h. Uz film koji je bio na otvaranju festivala (Dječak u prugastoj pidžami) biti će tu i predavanje Branka Lustiga o svojem osobnom iskustvu u najozloglašenijem logoru smrti njemačkih nacista Auschwitzu.

Uz taj recimo ozbiljan filmski program ide ove godine i odlična glazbena ponuda. Pogotovo bih istaknuo koncert sa samog otvaranja festivala onaj Yair Dalala. No, ako ste taj posebni događaj propustili na otvaranju svakako vam preporučam današnji koncert Jewsersa (The Jazz Club, Gundulićeva 11, Zagreb u 21h), hrvatskog klezmer sastava.

A na programu festivala su u kinu Europa:

srijeda, 27.05.2009.
12:00 Projekt obnove riječke sinagoge
13:00 Sallah Shabati
17:00 Naruči košer
17:15 Himna
18:00 The Beetle
19:20 Mali izdajica
21:00 Hrabro srce Irene Sendler

četvrtak, 28.05.2009.
12:00 Žuži
13:00 The policeman
14:30 Dječak u prugastoj pidžami + Lustig o Holokaustu
17:00 Lustig
17:30 Rabbi Firer: Razlog za sumnju
18:45 Zaboravljeni izbjeglice
20:00 Zadnje putovanje u tišinu
21:00 Adam je uskrsnuo

Po ovome što sam izabrao istaknuti iz stvarno prebogate ponude ovog festivala svatko od vas ima ponešto za izabrati, a ja vas zovem da ova dva posljednja dana posjetite nešto pogledate ili poslušate. Ulaz je BESPLATAN.

- 12:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>