ponedjeljak, 11.05.2009.

Dani španjolskog filma!

Današnji dan obilježavam 5 obljetnicu gdje sam stvarno prošao sa ovim blogom od prvih postova pa na ovamo sve i svašta. Zapravo za ovih proteklih 5 godina blog iako se to činilo nije bio sasma osoban upravo je govorio i govori o onome što volim. Bio je ako se izražavamo medijom koji pratim dokumentarac jednog početka i zabilježio je na više načina i moje neke dosadašnje životne dijelove, putešestije, uspjehe i padove. Ima tu svega no, na moj način.
Ne volim na ovakav način pisati sam o sebi (nešto kao neka autoreklama), a počesto sam unazad par godina vidio kojekakve hvalospjeve koji su sami sebi skladali mnogi blogeri obilježavajući time neku godinu pisanja, jer to stvarno nema smisla i smiješno je. No... nekako mi se učinilo prikladnim da bar ovu poluobljetnicu odiseje koja još traje a započela je na današnji dan u ovaj sat (iako sam stvarno započeo pisati o filmu na jednoj drugoj blog adresi nekih par dana prije) i obilježena je sa ukupno 1420 i kusur postova obilježim bar ovime. Što reći nego da je ukupno potrošeno je 181643 riječi.
Ono što je dobro je broj ljudi koje sam preko ili posredstvom ovog bloga upoznao. Naravno nisam kao neki sramežljiviji blogeri ostajao u sigurnosti vlastite sjene već se otisnuo u mnoga blogerska druženja gdje mnogi oni koji su se ukazali i dan danas egzistiraju, pišu, fotografiraju i kreativno se izražavaju. Što je svakako dobro.
Šteta šta više nema tih nekih druženja no kako mi se čini ona su sama sebe nadrasla. Osim te dobre društvene strane koji mnogi zanemaruju, ismijavaju i većma posprdno se odnose ako je u pitanju blog ima tu i drugih efekata po mene a i po sam ovaj blog. Tu bih istaknuo od početaka odlaženja i praćenja filmskih festivala čisto u ilegali i iz kuta prosječnog gledatelja do danas kada preko ovog bloga pratim festivale radim intervjue koje i sami možete pogledati i družim se sa jednim svjetom onkraj srebrna platna iz kuta novinara i filmskih kritičara koji rade za razne vrste novinarskih medija. Svakako tu su i razni citati mojih tekstova i ocjene u raznim medijima što mi je lagao bih drago da se prati.

Eto toliko o obljetnici. Raditi se dalje mora pa eto iskoristivši dio prostora posta za obilježavanje ove male obljetnice nastavljam dalje sa najavom jednog mnogima izuzetno zanimljivog događaja.
Naime znam dulje vremena za ove dane "španaca" i kao i mnogi koji vole španjolski film kao ozebli sunce sam jedva dočekao i taj dan da se konačno dokoturaju u Zagrebu.
Oni su poput neke tv sapunice jednostavno ih se ne možete riješiti. :) Naravno nije ovo kritika već podsjetnik na njihovu pa skoro planetarnu popularnost gdje su predvođeni Almodovarovom karizmom izniknuli neki novi ili, jednostavno zasjali neki stari režiseri novim sjajem.
Ovaj puta u organizaciji HFS-a i španjolske ambasade organiziraju se ne dani suvremenog španjolskog filma već retrospektiva upravo tih gore spomenutih režisera iz ipak velike Almodovarove sjene. Sami dani su počeli protekli tjedan 07.05. a ovaj ciklus se sastoji od filmova Juan Antonija Bardema i Luis Garcie Berlange.
Oni su dvojac bez kormilara jesu svojevrsni dokumentaristi zbivanja u španjoslkom društvu s kraja pedesetih godina i oni su koliko toliko uspješno plivali španjolskim filmom a svojim izričajem stjecali ugled u inozemstvu unatoč diktaturi fašista Franca. Ta sloboda izražavanja nije bila bez cijene naime osim nazovimo to uvjetno benigno cezure njihovih uradaka i teže malo ... bunkeriranja filmova, Bardem je završio i u zatvoru. Ako se pitate od kud vam poznato zvuči ime Bardem, dakle on je ujak danas vrlo proslavljenog španjolskog glumca Javiera Bardema (Mar adentro, No country for old men, Love in the Time of Cholera, Vicky Christina Barcelona).


... a na programu su redom:



11.05.2009 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Glavna ulica (Calle Mayor)
Rezija: Bardem, Juan Antonio, igrani, digitalno, c/b, 1956, 99 min
Uloge: Betsy Blair (Isabel), Jose Suarez (Juan), Yves Massard (Federico Rivas), Luis Pena (Luis), Dora Doll (Tonia)




11.05.2009 u 21h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Sonate (Sonatas)
Rezija: Bardem, Juan Antonio, igrani, digitalno, boja, 1959, 103 min
Uloge: Francisco Rabal (markiz Bradomín), Aurora Bautista (Concha), Fernando Rey (kapetan Casares), Carlos Rivas (Juan Guzman)


12.05.2009 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Sonate (Sonatas)


13.05.2009 u 21h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Neduzni (Los inocentes / Cronica negra)
Rezija: Bardem, Juan Antonio, igrani, 35 mm, c/b, 1963, 105 min
Uloge: Alfredo Alcón (Guido Santrori), Paloma Valdes (Elena Ezzquellia), Enrique Fava (Ignazio Fuentes), Zelmar Guenol (Leiva Fuentes), Lia Casanova (Natalia Ezzquellia)


13.05.2009 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Vlado Gotovac, moj slucaj
Rezija: Zizic, Bogdan, dokumentarni, boja, 2008, 80 min



14.05.2009 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Neduzni (Los inocentes / Cronica negra)


14.05.2009 u 21h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Mehanicki klaviri (Los pianos mecanicos)
Rezija: Bardem, Juan Antonio, igrani, 35 mm, boja, 1965, 94 min
Uloge: Melina Mercouri (Jenny), James Mason (Pascal Regnier), Hardy Kruger (Vincent), Didier Haudepin (Daniel Regnier), Maurice Teynac (Reginald)


15.05.2009 u 19h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Mehanicki klaviri (Los pianos mecanicos)


15.05.2009 u 21h, kino Tuskanac (Tuskanac 1, Zagreb)
Ciklus spanjolskih filmova IV: Calabuch
Rezija: Berlanga, Luis Garcia, igrani, digitalno, c/b, 1956, 93 min
Uloge: Edmund Gwenn (prof. Jorge Serra Hamilton), Valentina Cortese (ravnateljica skole), Juan Calvo (Matias), Franco Fabrizi (Langosta), Felix Fernandez (Don Felix)


Na kraju ove najave nadam se da se neće desiti gaf kao tijekom proteklih Dana češkog oscarovskog filma u Zagrebu u jednom našem multipleksu. Naime odmah prvi dan na startu za neke ipak starije filmove koji su se i na jednoj našoj dalekovidnici ne tako davno vrtili nije bilo titlova. Naravno to je izazvalo bijes gledatelja koji su platili karte.

Hasta luego en el cine Tuškanac!

- 14:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>