srijeda, 10.12.2008.

Gotan Project u Zagrebu!

Pitate se od kud ja da recenziram neki koncerat, i koja je to poveznica sa filmom uopće. Pa meni ima ih dovoljno. Prvo ova vrlo popularna grupa je prekojučer dupkom ispunila Tvornicu. Red je bio ispred kakav se rijetko viđa. Drugo ono što mnogi muški nisu znali došle su gomile, doslovno čopori (dozvolite da se poslužim filmskim žargonom podmorničarskih filmova ... wolfs packovi) žena na ovu poslasticu, koja je došla u prvi mah malo preveć (250 -300kn) no, ponekad treba jednostavno neke stvari žrtvovati i ako sam ja u pitanju malo začilati od filma i di ćeš bolje nego da se ode na jedan ovakav ... po meni koncert godine u Zagrebu. Da ne tvrdim da sam vidio podosta ekipe koja je po festivalima di se znam navraćati.

No da se vratim filmskim korijenima. Naime, kad sam zamislio ovaj blog tada sam spomenuo i napisao u "postulatu", "statutu" kako ću pisati i o glazbi kao nezaobilaznom najvažnijem sporednom dijelu svakog filma. Pa ne iznenađuje stoga i činjenica da je Gotan Project, malo poznato onima koji na to obraćaju pažnju, ima dojmljivu statistiku koja se tiće soundtrackova u filmovima danas. Dakle najpoznatija koju ćete oma naići na jubitou je tango Jennifer Lopez iz "Shall we dance" možda i najdojmljivija nekom tko ih još nije dosad čuo. Nadalje oni nižu stvari koje su na soundtrackovima filmova kao što su:
The Bourne Identity (2002) (performer: "Epoca")
The Truth About Charlie (2002) (performer: "Epoca")
Benjamin (2003) (performer: "Vuelvo Al Sur")
Shall We Dance (2004) (performer: "Santa Maria" (2001), "Shall We Dance?" (1951))
Ocean's Twelve (2004) (performer: "El Capitalismo Foraneo")
Guess Who (2005) (performer: "Queremos Paz" (2001))
Sicko (2007) (performer: "Una Musica Brutal")
The Alibi (2006) (performer: "Santa Maria (Del Buen Ayre)")
... no osim ovog dojmljivog popisa mora se dodati i njihova sudjelovanja u nekim serijama od kojih bi ja samo izdvojio ovu većini poznatu:
Six Feet Under (1 episode, 2003) - The Opening (2003) TV episode ("Vuelvo Al Sur")

Oni izvode izuzetno prijemčljive zvukove klasičnog tanga sa crossoverom između techa (i to housea), hip hopa i uglavnom sve to dobro izmiksaju s elektronikom te iz toga nastane jedna izvrsna i vrlo zavodljiva chillout glazba. Koja kad bude dodatno ispunjena baršunastim i senzualnim glasom jednako tako senzualne i neobično lijepe, egzotične Veronike iz Argentine učini da doslovno ponese publiku na val dobre vibre (kao onu prekojučer u zagrebačkoj Tvornici), koji ako sam ja u pitanju trajati će dosta, dosta dugo... do slijedećeg koncerta.
Uglavnom ekstatični i pomalo transcendentalni zvukovi koje ova squadra sa dva kontinenta izvodi su ponijeli sve prisutne bez upotrebe onog nama dobro poznatog starog trika dizanjem ruku pjevača ne bi li u svom zanosu u ekstatično stanje poveli sa sobom i učmalu publiku, to je prekjučer jednostavno bilo ... izlišno. Ono što je Zagrebu i šire Hrvatskoj izuzetno potrebno je više ovakvih koncerata koji bi trebali biti uobičajenost ne bi li edukativno djelovali na "pošumljenu" publiku u Hrvata. Ono što mogu zamjeriti sve u svemu odličnom showu je tango dvojac. Daleko od toga da oni nisu savršeno tehnički otplesali svoje numere na koncertu i doveli povremeno (pogotovo ženski dio dvojca) do ludila rijetki muški dio publike no, to nije ni do koljena onom strastvenom, seksualnom energijom (koja se mora jedino tako osloboditi) nabijenom plesu... ipak plesno i glumački superijornije Jennifer Lopez u filmu "Shall We Dance".

Mislim tko je ikad plesao tango i slične latinoameričke plesove znat će o čemu pričam, a za one koji ne vjeruju neka pogledaju ples u punoj svojoj raskoši sa Jennifer i nimalo lošeg Richarda Gerea.

e solamente para vosotros la marabillosa Veronika Silva y Gotan Project e todavia la atmosphera electrica en el Tvornica!

- 10:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>