četvrtak, 04.12.2008.

Gotham Independent Film Awards

Znam, vidim da mnogi prate recentnu američku filmsku produkciju. Naravno riječ je o onoj komercijalnoj, no rijetkost je da se prati ona jedina koja vrijedi, a to je nezavisna filmska produkcija (iako kad je riječ o nezavisnoj u USA se to mjeri milijunima dolara). Dakle siguran sam da ste svi čuli za jedan mali, sve moćniji u svijetu filma Sundance film festival. Mnoge naše dalekovidnice su ga prepoznale kao Novu Meku u kojoj mogu lakše doći do intervjua sa nekom od poznatijih filmskih zvijezda Hollywooda. No, mnogi ne znaju za još jedno referentno mjesto gdje se također dodjeljuju nagrade najboljim filmovima iz nezavisne američke produkcije. To su kako naslov veli, Gothamove nezavisne filmske nagrade. Ovdje osim ovogodišnjih nominiranih i pobjednika imate i pregled unazad svih tih godina postojanja ove nagrade ... pak ove godine dobitnici i nominirani su bili izuzetno zanimljivi filmovi. Siguran sam da bi mnogi hrvatski filmski selektori blagoslovili ovaj događaj da im se kalendarski smjesti negdje sredinom godine, i tako olakšali budgete svojih festivala za par putovanja po filmskim festivalima. Inače proglašenje pobjednika je bilo prije dva dana u Cipriani Wall Streetu u New Yorku.

Lista pobjednika 2008 je slijedeća:

Najbolji igrani film: "Frozen River"
Najbolji dokumentarni film: "Trouble the Water" (među kandidatima za ovu nagradu je bio i odličan dokumentarac "Man on the wire" koji je priskrbio si veliku pažnju za trajanja Motovuna)
Nagrada za najbolju grupnu glumačku izvedbu :
"Synecdoche, New York" - Philip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams, Catherine Keener, Emily Watson, Dianne Wiest, Jennifer Jason Leigh, Hope Davis and Tom Noonan i
"Vicky Cristina Barcelona" - Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Javier Bardem and Penelope Cruz
Najbolje režisersko otkriće: Lance Hammer, "Ballast"
Najbolje glumačko otkriće: Melissa Leo, "Frozen River"
Najbolji film koji ne igra u vašim kinima: "Sita Sings the Blues"

Dodjelu nagrada je za "The Daily Show" vodila Asif Mandvi. Osim ovih nagrada glumica Penelope Cruz, režiser Gus Van Sant i Melvin Van Peebles te dokumentaristica Sheila Nevins su dodijeljenje Nagrade za postignuča u filmskoj industriji.

... inače Synecdochu i Vicky Cristinu (igra u multipleksima) imate ili ste imali prilike vidjeti u hrvatskim kinima ili po festivalima, no zanimljivo je da za dobitnika nagrada u Sundanceu i sada ovdje "Frozen river" nije nađen interes među distirbuterima ili na neko mjesto na festivalima. To mi jednostavno nije jasno. Možda sada će taj film dobiti neko mjesto iako ako se mene pita podosta je kasno jer se time dosta kaska za svjetskom ponudom. Iako filma nema na YouTubeu pa da vam ga ovdje prikažem ... ima i više nego izdašan trailer, stoga uživajte.


- 11:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>