ponedjeljak, 22.12.2008.

Zohanova 1001 noć

Bio sam nedavno stvarno iznenađen kad sam pročitao vijest o bunkeriranju filma. Naime nakon trailera filma Zohan, bi se o filmu moglo doista tako i prosuditi. Pretpostavljam da su cenzori gledali samo trailer.
Prvo u filmu nisu uopće diskriminirani Arapi.
U jednoj ovakvoj sarkastičnoj komediji su svi predstavljeni "iščašeno". Jedino je je Zohan jebač nad jebačima. On jebe sve živo i neživo, glavno je da se kreće i naravno samo žene, iako ponekad u toku filma bih pomislio da bi i pticu u letu kresnuo. Naravno za sve žene ima prenaglašene prepone s golemom kvrgom. U filmu se kaže da ima ogroman buš okolo svog uda, i za njega veli da služi kao jastuk ženama.
Uglavnom više bih spomenuo jednu parafiliju ... gerontofiliju koja je potencirana u filmu do bolno bolesnih razmjera. Naime Zohan kombinira svoj nezajažljivi seksualni apetit sa štancanjem svega što mu pod ruku dopadne. Naime svojevrstan "ice breaker" za njegov uspon u karijeri frizera je bila kompletna usluga svim bakicama koje su došle u salon palestinke koja ga je "jedina" primila na rad (dakle nema ni riječi o diskriminaciji Arapa.). I to stvara golemu popularnost salona jer Zohan slovi kao muž koji daje sve od sebe u sobi za ostavu nakon friziranja.

Pače reko bi da je možda najviše kao u trn u oku zasmetala činjenica da dolazi do romanse, isitnabog na neobičan i izvrnut način, između Zohana i Palestinke. NO i to ne bi trebalo zasmetati cenzorima jer naime dok ju nije upoznao imao vrlo produktivan promiskuitetan život i onda je ona u njemu prvo izazvala erektivne probleme sa svim bakicama s kojima je imao odnos a onda kad joj se jednom približio shvatio je da mu se samo na nju diže. Dakle za sve probleme Židova u krevetu rješenje su Palestinke ili Arapkinje. :) Zašto u tome tražiti nešto loše?
Dobro, vjerojatno im kao argument ZA može poslužiti činjenica da su malobrojni Arapi u filmu opisani kao ne/potencijalni teroristi. I sigurno je Hamasu zasmetala činjenica da ih se spominje kao toliko organiziranu terorističku organizaciju koja se dovela do tog stupnja da je otvorila i Phone line, gdje možete naručiti neki od njihovih proizvoda/usluga.
Ali opet na kraju dolazi do suradnje između svih tih aktera radnje tako da ne mogu
Uglavnom film je prepun žanrovske sprdnje. Prvenstveno mislim na akcione filmove i filmske serijale tipa James Bond i Rambo. Naravno, sa Sandlerovim dodatkom koji svim tim mačističkim (sranjima) osobinama koje je objedinio u liku svog filma, dodaje i feminiziraniju stranu. Naime Zohan ima želju od djetinjstva da se bavi nečim kreativnim i pomalo upitno muškim. Dakle Sandler mu dodaje žensku stranu.
Još bih prije rekao da se sprdajući sa svim i svačim, dotaknuo i kršćanstva ili barem jednim od neupitnih simbola kršćanstva i stavio ga tamo gdje sunce zalazi. Naime u jednoj od uvodnih sekvenci filma dok gol ko' od majke rođen roštilja na nekoj izraelskoj plaži baca ribu u zrak i hvata ju dupetom. Velim ako sve promatramo stereotipno uvjetovano, kao i stereotipi kojima se on cijelo vrijeme filma poigrava i ismijava na filmu, onda možemo i ovo svrstati među te iste.
Znam da je ovaj film donekle odbačen od kritike, ali svim gledateljima koji ga nisu još pogledali toplo preporučam jer će se ne samo ugodno iznenaditi razinom humora kojojm ovaj film obiluje nego i dobro ismijati, istresti a to mislim da je puno potrebnije današnje stresno razdoblje bredblagdanskih raznoraznih groznica običnim ljudima.

- 23:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>