ponedjeljak, 22.09.2008.

Pobjednici Split film festivala su ...

... redom po kategorijama;

kratkometražni konkurencija:
Grand prix:
TUKTIJAT (ISTRAŽITELJI), autor Anssi Kasitonni, Finska

riječ žirija:
Ovogodišnji odabir kratkometražnih filmova pun je različitih žanrova i naracije.
Imajući na umu da Split film festival promovira eksperimentalni film odlučili smo dodijeliti nagradu za najbolji film kratkog metra finskom redatelju Anssiju Kasitoniju za njegov luckasti film Tutkijat (The Investigators).
Kasitoni u ovom filmu prikazuje razdor između fikcije podmorničke znanosti i komunikacije u svakodnevnom životu, često teškom i zbunjujućom.
Izabrali smo ovaj film zato jer smatramo da prikazuje inteligentno/razborito i duhovito zadirkivanje/ismijavanje. Nemojte se zavaravati kartonskom dekoracijom i neurednim rekvizitima, ovdje je riječ o filmašu koji poznaje svoje vještine: film odražava izvrstan dijalog, inventivni umjetnički izraz i famozno oblikovanje zvuka.

Posebna nagrada / Special Prize
LAILA, Rezaei Muradi Batol, Afganistan

dugometražni konkurencija:

Grand Prix:
EL CANT DELS OCCELS (PIJEV PTICA)
Albert Serra, Španjolska

Izjava žirija:

Film nam prepričava biblijsku priču o tri mudraca na jedan vrlo osebujan, minimalističan način, lišavajući je njezine mitske težine, a istovremeno nam potpuno približava njene slavne protagoniste, čineći ih humanijim nego ikad.
Nagrađujemo ovaj uradak zbog svoje dosljednosti, konceptualne hrabrosti, beskompromisnog vizualnog stila i rafiniranog smisla za humor.


... zahvaljujem Mireli ispred direkcije ovog meni dragog festivala u Spljetu na mailu sa laureatima ovogodišnje festivalske smotre. Pošto pretpostavljam da većina namjernika na ovom blogu se rijetko susreće sa ovom formom filma ostavio sam izvorni tekst obrazloženja žirija ne bi li vam što više približio ove filmove. Dakle tko je zainteresiran saznati više o ovome, lijepo nek ga molim klikne na web stranicu festivala.

- 12:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>