četvrtak, 04.09.2008.

13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži

... prekjučer je u prostorijama McDonaldsa u Jurišićevoj održana uvodna press konferencija u povodu otvaranja revije i prvog izdanja Filmskog festivala četiri rijeke u Karlovcu. Program je predstavljen ispred festivala od strane Marije Ratković koordinatorice 13. Revije i 1. FRFF-a, zatim su tu bili još Vedran Šamanović, filmski redatelj i predsjednik nacionalnog žirija Revije, Deana Stipanović ispred McDonaldsa i Vera Robić Škarica iz HFS-a.
U jednoj poticajnoj atmosferi, jerbo se vidlo na izgladnjelim licima novinarskim da se samo čeka zvižduk pa da se krene u pohod na klopu, predstavljeno je ukratko ono što će se u "gradu na četiri rijeke" dešavati slijedećih dana.
Ova manifestacija definitivno postaje još jednim brandom grada Karlovca uz dane piva i mislim da u opustošenoj kulturno umjetničkoj ponudi tog grada to dođe kao peta emitivna rijeka ili kao oaza koje se putnik namjernik može napojiti.
Image Hosted by ImageShack.us
Ono što je razlika na prošlu godinu jest da nakon uspješne prošlogodišnje suradnje Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac ove godine došlo i do međunarodnog programa, čime ne da je kreirana samo nova kategorija unutar Revije već čitavi novi festival pod nazivom Four River Film Festival. Dakle prvo je bila Revija, a od ove godine mladi karlovčani su odlučili otići korak naprijed i na mala vrata uvesti i međunarodni filmski srednjoškolski program.

Ovogodišnji revijski program se sastoji od čak 15 projekcija – što u glavnom, što u popratnom programu. Usporedbe radi, prošlogodišnji je činilo 6 projekcija. Specijalni gost Revije i Festivala je i glumac Slavko Štimac. „Glavni program čini 6 projekcija – četiri revijske (nacionalni program) i dvije festivalske (međunarodni program). Međunarodni program dolazi iz Kanade, Velike Britanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. O devet nagrada odlučivat će nacionalni žiri u sastavu: Vedran Šamanović, filmski snimatelj, Boško Picula, televizijski urednik i Vjekoslav Živković, filmski animator te međunarodni žiri u sastavu Slavko Štimac, filmski glumac, Amin Dora, filmski umjetnik iz dalekog Libanona i Vjekoslav Živković. Festivalske nagrade se dodjeljuju po kategorijama (jedna nacionalna i jedna međunarodna nagrada u kategoriji animarnog, dokumentarnog, igranog filma i otvorene kategorije, te Grand Prix). Publika dodjeljuje desetu nagaradu – Nagradu za najbolji film po ocjenama publike. Za svih deset nagrada bore se ukupno 33 filma u domaćem programu i njih 20 u međunarodnom," izjavila je Marija Ratković.

Osim bogatog glavnog programa Reviju i Festival čini i više nego raskošan popratni program: poseban program za najmlađe karlovačke filmofile – osnovnoškolce, pod nazivom „Filmski 5+" („Družba Pere Kvržice", „Vuk Samotnjak", „Ne daj se Floki", „Čudesna šuma",). Za "stariju publiku" (srednjoškolska i ona iznad 18) pripremljen je izbor od dva dokumentarna, jednog animiranog i igranog filma, to su prije svega „Persepolis", „Ajde, dan...prođi!", Matije Klukovića, „Preko granice", Petra Krelje, i „Slučajni sin", Roberta Zubera. Uza sve to doći će i do predstavljanja One Take Film Festivala.
Kao višnja na tortu svih ovih događanja iz direkcije najavljuju i jedna događaj koji nije filmski to je kazališna predstava „Kraljica" u izvedbi amaterske družine „Dno" i to u Starom gradu Dubovcu.


na programu 13.revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži:


Četvrtak, 04. rujna

- 12:00 – Filmski 5+ : Družba Pere Kvržice, r: Vladimir Tadej, 82'
- 18:00 – Persepolis, r: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, 95'
- 20:00 – Svečano otvaranje + 1. revijska projekcija, 71'
- 22:30 – Koncert – Bend „Slobodan ulaz"

Petak, 05. rujna

- 12:00 – Filmski 5+ : Vuk samotnjak, r: Obrad Gluščević, 83'
- 16:30 – 2. revijska projekcija, 72'
- 18:30 – 1. festivalska projekcija, 60'
- 20:00 – 3. revijska projekcija, 73'
- 21:30 – Ajde, dan...prođi., r: Matija Kluković, 102'

Subota, 6. rujna

- 10:00 – Filmski 5+ : Ne daj se Floki, r: Zoran Tadić, 88'
- 15:30 – 4. revijska projekcija, 73'
- 17:30 – Preko granice, r: Petar Krelja, 53'
- 19:30 – 2. festivalska projekcija, 60'
- 21:30 – „Kraljica", kazališna predstava, r: kazališna skupina „DNO", 80'
- 23:00 – DJ iznenađenja

Nedjelja, 7. rujna

- 10:00 – Filmski 5+ : Čudesna šuma, r: Milan Blažeković, Doro Vlado
Hreljanović, 82´
- 12:00 – One Take Film Festival, 60'
- 13:30 – Dodjela nagrada + Slučajni sin, r: Tomislav Mršić, Robert Zuber, 53'

... eto zaista za svakoga ponešto. Događanja su samo što nisu već odpočela. Pozivam sve zainteresirane u Karlovcu i okolici da svakako dođu ovih dana u Karlovac i prisustvovanjem podrže ovu kulturnu manifestaciju. Ovo je posebna prilika za sve vas iz dotične županije jer su ta posebna filmska djela sada tu pored vas pa ne morate produžiti po takvu kulturnu potrebu i do Zagreba.
Vidimo se ... svakako.

- 10:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>