petak, 19.09.2008.

Lars i Bianca i ...

Konačno nakon dugo vremena mogu reći da u kinima igra jedan film vrijedan gledanja. To sa neskrivenim oduševljenjem mogu reći da je "Lars and the real girlfriend". Ovih dana ... ma rekao bih kao i uvijek pričam o međuljudskim odnosima, svi to radimo. No da li shvaćamo koliko je krhak svijet? Da li shvaćamo s koliko se obzira trebamo odnositi jedan prema drugima? Trebamo li biti nasilni u ostvarivanju svojih ciljeva?
Sve su to pitanja iz početnice međuljudskih odnosa. No da li ih uopće poštujemo?
Grad i obitelj u kojem obitava Lars svakako ih poštuju. Isprva začuđeni pridošlicom s nevjericom je prihvaćaju i Bianca postaje njihov sastavni dio života. Ide u školu gdje podučava. Ide kod frizera te dobiva novi friz. Mnoge pripadnice "nježnijeg spola" su zabrinute za njen život te je vode i na "babinjake".
Uglavnom korijen svega ovoga je u nerazumijevanju osjetljivosti pojedinca. Takav pojedinac je i Lars. Nekomunikacija dovodi do kratkih spojeva kako u vezama tako i u drugim međuljudskim odnosima. Ona je napukla između Larsa i svijeta.
On zna da ima problem no ne zna ga isprva riješiti. Tek kasnije, ali na jednoj podsvjesnoj razini dolazi do rješenja.
Ono je Solomonsko. Kao da granatu bacite u prepun dućan. Čini se na prvi pogled da nema preživjelih, ali ...
Naime momak želi ženu. To je svakako ona koja mu prilazi i nuđa se, no "nema muda". Ona se još nisu spustila iz tjela na mjesto di trebaju odsjesti, ali on ipak odlučuje nešto učiniti na društveno vratoloman način i na tome mu treba odati priznanje.
Image Hosted by ImageShack.us
Film osim jedne jedinstvene ideje obrađuje i jedan sasvim realan problem današnjice. To je alijenacija, no i rješavanje problema životne osamljenosti supstitutima koji to nisu. Supstitut za neophodnu životnu interakciju dvaju živih bića različita spola nije nikako neživi objekt. Ovaj film sigurno nije prvi koji to spominje. Ne tako davno prije par mjeseci na dokumetarnom festivalu u Zagrebu imao sam prilike vidjeti isto jedan takav film.
Riječ je o filmu "Guys and Dolls" Nicka Holta. O tom filmu sam u jednoj od reportaža pisao kako je izazvao iznimnu posjećenost kina i glasne komentare tijekom i nakon filma. Taj film je ipak bio lišen emotivnog te se puno više se osvrtao na prikaz različitih pojavnih oblika ovakve, nazvao bih to eufemistički, seksualne inertnosti i nesigurnosti. Lars and the real girl je za razliku ipak emotivan i suptilan film koji se osvrće na sudbinu pojedinca. U njemu se možete uživiti u lik jednog takvog stvorenja koje mučeno da učini prvi korak kod žene, koja mu se zapravo sviđa, posiže za "time outom". Svraća pozornost cijelog mjesta na sebe. Jednako kako izaziva sablazan tako i sažaljenje. No on što dobiva sa Biancom je samopuzdanje. On sa njom ide na mise, pojavljuje se na tulumima, ide ka doktorici, shopping... kreće se u društvu i nije zatvoren kao do tad u četiri zida.
Hrabrost je tu, samo je potrebno još konačno presjeći tu nevidljivu zlatnu pupčanu vrpcu sa svijetom ispod zvona.
Osim Larsa odličnu je ulogu jedne razumne, uporne i odmjerene doktorice, koja ga vodi kroz svijet iluzije u pravcu sazrijevanja i konačnog preuzimanja svog trulog života u svoje ruke, je glumica Patricia Clarkson. Ona je uz ženu Larsova buraza jedna od ključnih (organičnih) žena u njegovu životu koje ga lagano gurkajući usmjeravaju u pravom, zdravom pravcu. One jedine imaju razumijevanja. I zapravo su da on i nezna njegove prve prave žene.
Image Hosted by ImageShack.us
Ono što čini ovaj film romantičnim, a povremeno i komedijom je njegov dopadljiv sadržaj. Režija i kamera su sasma soldni, a glumačke izvedbe začinjuju ovu nevjerojatnu priču uvjerljivošću. Svaki od filmova nudi neki biser mudrosti pa i ovaj u vidu nekoliko starica koje u fazi oplakivanja kažu Larsu:
Sewing Circle Lady 3 - Hazel: Well that's how life is, Lars.
Mrs. Gruner: Everything at once.
I stvarno, kao i po Murphyu stvari se ne dešavaju svaka zasebno već sve odjednom, kao kad u zavoju neminovno sretnemo biciklistu, pješaka te na nadolazeći auto iz suprotnog pravca.Totalni kaos. No Lars je taj koji na kraju preuzima kormilo svog života.
Ovaj izuzetno zanimljiv i svakako pozitivan film je vrijedan vašeg odlaska u kino. Uživati ćete.

- 23:59 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>