ponedjeljak, 11.08.2008.

5 jubilarna filmska škola na Šipanu

Sa filmskim događanjima, iako je debelo ljeto, se ne posustaje. Dokaz za to je i od ove godine jubilarna filmska škola na jednom od Elafitskih otoka, Šipanu (vrlo blizu Dubrovnika).
Ova škola i revija filmova već traje par dana i završava ovaj tjedan 14.08.2008.
Dosad na programu je bila: retrospektiva filmova nastalih u ovoj školi ( dokumentarni film Fabrika, iz 2004. godine, igrano-dokumentarni Tajna starog Platnja te animirani Invazija, iz 2005. godine, kao i dva igrana filma, Zlatni otok iz 2006. i Sve kćerima iz 2007. godine.), "Tajna starog tavana" režisera Vladimira Tadeja, "Nije kraj" režisera Vinka Brešana, u subotu je bilo predstavljanje kinematografije Bosne i Hercegovine s animiranim filmom "Ptice kao mi" autora Faruka Šabanovića (iz 2007.g.), dokumentarcem "Dogodilo se na današnji dan" autora Zorana Čatića i drugih, iz 2006. godine te igranim filmom "Šta ja znam" Šejle Kamerić i Timura Makarevića, snimljen 2007. godine., jučer je bio na repertoaru film Krste Papića "Lisice".
To je dakle bilo do danas. A pak danas na programu i slijedećih dana jesu:

kratki igrani filmovi: "Insert" režisera Zlatka Tomića odnosno "Bez teme", režiserke Ines Ćopo, snimljeni 2007., "Pusti me da spavam" redateljice Sare Hribar.
U utorak na programu je nijemi igrani film "Juha" finskog autora Akija Kaurismäkija, iz 1999. godine, a glazbenu će pratnju ostvariti njemačka jazz grupa Die Pferde, koja će zatim održati i svoj koncert. Kad je Aki u pitanju a da se prethodno niste sa njim filmski upoznali ... ovo bi mogao biti sasvim dobar početak jednog dugog prijateljstva. Preporučam ovu projekciju svima Dubrovčanima i njihovim gostima da svrate na Šipan u utorak na kupanac i gledanac jednog iznimnog ostvarenja.

Mjesto zbivanja za one koji bi željeli doći je pozornica Kina ispod Platnja, a počinju u 21.00 sat. Za posjetitelja s kopna osiguran je prijevoz brodovima na liniji Dubrovnik (Gruž)-Šipan i obrnuto, s polascima iz Gruža u 19.15, a sa Šipana u 23.15.

Ono o čemu se na tom mišungu filmova i škole na Šipanu radi svakako su radionice namijenjene djeci i svima ostalima koji žele sudjelovati na njima. Na stranicama HFS hvale školu koja je u protekle četiri godine snimlila četiri kratka igrana filma i jedan animirani te je napisano petnaestak scenarija. Dodaju da je školu pohađalo stotinjak učenika, a filmske projekcije pogledalo više tisuća gledatelja, a sudjeluju djeca odasvud iz Europe, a čak i preko Velke Bare.

Naravno ja sve Vas kojima je dosadno u Dubrovniku i okolici pozivam da još ove preostale dane prisustvuju sa svojom djecom ili osobno na ovoj zanimljivoj manifestaciji.

- 10:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>