ponedjeljak, 14.04.2008.

Blueberry nights at cinema Europa

Nema na vidiku tako skoro nekog festivalskog događanja, no zato je tu, u Zagrebu izvrstan program kina Europa. Jednostavno za prave zaljubljenike u kvalitetan filmski užitak tu su kina Tuškanac i od nedavno kino Europa. Ugođaj kina , lokacija sve su to velike prednosti jednog prije svega kvalitetnog izlaska u kino. Nekima su tu i sjećanja na prošlu mladost i prve ljubavi koje su se tu tvorile. Da ne patetiziram moram priznati da je program odlično izbalansiran. Možda se neće svidjeti muškom dijelu publike naviklom na konstantnu akciju ili fantasy svijet no zasigurno je to odabir onog jela koje s guštom radi chef de la cusine u nekom tamo najfinijem restoranu.
Što je na programu. Pa tu su već postojeći odlični animirani film Mairanne Satrapi Persepolis i (preporuka muškom dijelu publike) za prošlu godinu u USA izvanserijski film o braći, obitelji, odanosti, kriminalu i nepravoj ljubavi. Riječ je o filmu "We Own the Night" kojeg su producirali Joaquin Phoenix i Mark Wahlberg.
Dobro je to pogođen posao.
Ako ne zbog akcije u filmu treba vidjeti prekrasnu Evu Mendes, u kojem sve otkriva tako da ... je ovo zapravo pravi punokrvi krimić sa erotskom primjesom i krvi kolko treba.

Moja najava zapravo je usmjerena ne toliko na gore iznesenu već postojeću filmsku ponudu nego na ono što će se otvoriti ovog tjedna 17.04 . i trajati će do 17.05. o.g. Riječ je o programu kojeg pod nazivom "Super, super fest" zajedno lansiraju Stella Artois i kino Europa. Dakle riječ je o filmovima koji kako u najavi kažu su o glazbi ili vezani za glazbu. Biti će prikazana četiri filma.
To će redom biti:Todda Haynesa "I'm not there" jedan osebujan film koji progovara o liku i djelu poznatog američkog cantautora ili sveameričke glazbene legende Boba Dylana kroz nekoliko glumaca. Dakle njega uprizoruju Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere i možda široj publici će biti najzanimljivije vidjeti jednu od posljednjih filmskih performansi ne tako davno preminulog Heatha Ledgera. Ovaj film svakako preporučam svim onim trend seterima koji će nahrupiti na jedan od koncerata ove godine i možda desetljeća u Hrvatskoj, a to je najavljeni koncert Boby Dylana u Varaždinu.
Oni koji vole country a takvih znam nekoliko, sigurno će naći svoju zadovoljštinu u dokumentarcu "Shut up and sing" o američkoj atrakciji ne samo za uši već i oči... country grupe Dixie Chicks. Oni koji nisu slušali ovu vrst glazbe nakon ovog filma će mislim promijeniti mišljenje. Dovoljno je okrenuti youtube ovih dana i pogledati lijep uvod koji je ovim prekrasnim ženama dala legendarna Joan Baez na dodjeli nagrada Grammy.

Uglavnom nikad me nisu zanimale žene čija se kičma lomila na prvom većem izazovu i koja nije mogla izdržati pritisak tegoba. Glavni vokal ove grupe izazvao je mnoge kontorverze svojim javno iznešenim stavovima (koji su to morate vidjeti film). Ona je Natalie Maines, ona je zgodna (drop dead gorgeus ... bio bi njen pravi opis), ima stav, i prava je pravcata punokrvna žena te svojim primjerom može biti uzor mnogim ženama. Ovaj film nikako ne smijete propustiti.

Slijedeći dokumentarac koji bih najavio kao meni, iz teško je to izdvojiti iz ove selekcije, jedan od dražih filmova, bio bi film u produkciji i po scenariju poznata američkog komičara Dave Chappellea, "Block party". Riječ je o filmu u režiji oscarovca Michela Gondrya koji prikazuje jedan jednistveni događaj, a to je kvartovski tulum nad tulumima. Na tom tulumu nastupaju Lauryn Hill, Mos Def, Eryka Badu, Kanye West, The Fugees, The Roots...

Za kraj sam ostavio pravu pravcatu poslasticu. Najbolji film koji je potekao s američkog kontinenta prošle godine(iako je teško tu govoriti o američkom filmu kojeg režira i za njega piše scenarij genijalac iz Kine), film koji je za ljude koji su zaljubljeni i koji se tek kane zaljubiti ne smiju nikako propustiti vidjeti.
"Blueberry nights" je osim toga i filmski prvijenac velike zvijezde svjetske glazbene scene Norah Jones. Ona ne samo što je nevjerojatno zgodna i zrači nečim što je valjda jedino u američkom društvu shvatljivo kroz usporedbu sa egzotikom jedne pite sa sladoledom po kojem je film i dobio naziv, nego odlično i glumi i pokazuje Madonni kako bi se to trebalo činiti.
kaj nije slatka?

Ako pak vas kojim pukim čudom ne zadivi Norah svojim glumačkim umjećem tj. svojom umjetničkom polivalentnošću imate u preostatku buketa odličnih glumica i njihovih performansi za vidjeti i : Natalie Portman te Rachel Weisz. Da sam kojim čudom u nekom paralelnom svemiru bio koproducent zadužen za casting, bi bio to moj uži izbor snova glumica za ovaj izuzetno eteričan intimistički film Wong Kar Waija.
Ovaj film morate doći (jer ako volite primjerice Fatiha Akina i njegov odličan filmski opus) vidjeti da shvatite, u meni do sada jednom od Kar Waijevih ponajboljih filmskih ostvarenja, zašto ga zvijezda europskog filma Akin spominjao u jednom od svojih intervjua za svoj umjetnički uzor.

... raspored projekcija možete naći ovdje.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>