utorak, 01.04.2008.

Rafijada!

Počeo je 7-emi ljubilarni RAF. ali na novoj adresi u Jurišićevoj 6. Na prebogatom programu ima preko 300 filmova, nema šale. Od toga će u glavnom programu ovogodišnjeg RAF-a bit prikazano oko 220, a u popratnim programima više od 90 amaterskih filmova.
Za one koji nisu nikada bili na RAF-u filmovi nisu selektirani a da bi se gledateljima iz tog mora filmova olakšalo gledanje pristigli filmovi su podijeljeni u četiri kategorije: RAF kratkiši (filmovi do 20 min), srednji metar (20 – 60 min), dugi metar (više od 60 min) te kids&teens.
Ovih godina svi su filmovi bili uđuture- To neko voli, no bez obzira na obzire i programsku koncepciju festivala ove godine pozdravljam pristiglu promijenu dakle prenosim u cijelosti izjavu simpatične programske koordinatorice RAF-a Vanje Daskalović:
"Prijašnjih su godina posjetitelji od nas tražili da napravimo izbor najboljih filmova, što mi po programskoj koncepciji ne možemo, a i ne želimo raditi jer je upravo neselektiranje filmova specifičnost ovog festivala. Publika je jedini meritorni žiri i svake godine sama odabire filmove koji im se najviše svide. No, ove smo godine ipak odlučili ponuditi svoje preporuke kroz program RAF preporučuje. U tom ćemo programu prikazati filmove koji ni po čemu nisu bolji od drugih nego predstavljaju isključivo naš subjektivni odabir. Na festivalskoj publici i dalje ostaje da sama odabere svoje favorite"

Stara ekipa i novo kino. Nije to samo tek neko kino, nego i kino koje je u tekućoj upotrebi. Malo je i intimističko. Osobno su mi prirasla srcu sva događanja koja su se dešavala u CKZ Trešnjevka dok je tamo stolovao RAF, no vrijeme je da i RAF poraste i uđe u učmaliji dio Zagreba. Partiji koji su nekad se odigravali u sklopu CKZ Trešnjevka ili kao prošle godine u prostorima kina Central sada su se doslovno prelili na THe Trg, glavni zagrebački trg, pomalo egzibicionstički, no upravo ono što treba Zagrebu i njegovim stanovnicima da se zdrmaju i probude iz nekulturnog ili pseudopopturbofolk kulturnog drijemeža.
Ima tamo osim filmova i dobre cuge i naravno uvijek dobrog i za razgovor spremnog društva.
No dosta o mjestu, vremenu radnje nego malo i akterima. Dakle ove godine osim 220 filmova iz konkurencije imate ili ste ovih dana imali priliku vidjeti i čuvenog psihijatra dr.Protića i njegove nadahnute seanse autogenih treninga "inspirirane učenjima" najvećih svjetskih nihilista i psihologa koji koriste obrnutu psihologiju pristupa pacijentima. Dakle morate doći vidjeti učenja novog gurua YouTubea.
Osim njega na progamu ćete ovih dana moći vidjeti unas premijerno, dijela studenata filmske akademije u Prizrenu i Prištini i tako moći svjedočiti u ovim danima rađanje nove nacije i njene kinematografije. Dijela su sabrana u program naziva Fokus Kosovo koji predstavljaju najzanimljivije radove studenata filmskih akademija po izboru Vetona Nurkolarija, programskog direktora DOKUFEST-a iz Prizrena.
Osim toga u programu RAF predstavlja u suradnji s prijateljskim amaterskim filmskim festivalima biti će projekcije pobjednika tih festivala i to : KAN-a (Wroclaw, Poljska), Filmskog fronta (Novi Sad, Srbija), AmatFest-a (Námestovo, Slovačka) i Revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži (Karlovac, Hrvatska).
Zato svakako dođite.

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>