subota, 22.12.2007.

Festival propalih filmskih pokušaja

U svojim skitnjama netom sasvim slučajno nabasah na naslov o filmskom festivalu propalih pokušaja, i pazite na čak dva naša filmska portala. Zanimljiva filmskofestivalska pojava u poplavi kojekakvih festivala. Iako bih ja nazvao ovo više revijom takvih filmova koji se prikazuju u nekoliko vodećih germanskih (njemačko-austrijskih) gradova.
Prvo je riječ o Munchenu, u kojem će se prikazivati filmovi 22.12. - 31.12.07, zatim slijedi nama ipak bliži Beč i projekcije 11.01 - 13.01.08.
Poslije tu na listi su još i gradovi tipa Frankfurt, Berlin, Bremen, Köln.
O čemu se tu zapravo radi? Dakle ima autora, na koje sam i ja istina bog nailazio, koji jednostavno ne prođu selekciju na nekim prestižnim festivalima pa tako ne uđu niti u izbor filmova nekih manjih. Naime ovi s manjih dolaze na veće festivale i prebiru od prikazanog za svoj program. Tako dakle nikad ne mogu biti prikazani filmovi koji nisu prošli izrazito tvrdu selekciju na nekom od A klasa festivala ... jedino netijačkim linijama.
Ideja je hvale vrijedna, no nešto slično imamo i mi u vidu Revije amaterskih filmova ili Dana hrvatskih filmova. Naravno koncepcijski nije isto jer ipak revija je amaterskog karaktera a ovi na Gechiteres festivalu traže da je autor imao umjetničke porive koji su ga poticali na stvaranje te okrutnost đelata selektora je samo ta instanca koja ga nije ubacila u bubanj za glavnu nagradu.
Revija je unas odličan filtar za Dane hrvatskog filma na kojima se isto pojavljuju neki autori koji ovako, iznebuha ne bi ni u snu mogli doći na neki festival. Više je to nježno gurkanje u vrletne festivalsko filmske vode. Dakle mi imamo bolji sistem fale safe devicea ukoliko neko promakne oku selektora.
Jedino što vjerujem da će na ovom festivalu biti izuzetno ležerna atmosfera jer nema presije, a autori moraju biti sretni slično kao i oni sa RAF-a jer kao i u slučaju RAF-a (revija putuje diljem hrvatskih gradova) tako i ovdje filmovi se neće samo prikazivati u jednom gradu nego u nekoliko njih pa će ih i publika i kritika lakše uočiti i vidjeti.

- 17:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>