nedjelja, 18.02.2007.

Mala djeca

Zanimljiv i narativan film, s fabularnom nekonzistentnošću koja urušava prvotnu pomalo nemainstreamašku koncepciju filma.
To bi bilo ukratko ono od čega je sazdan ovaj film, kandidat za Oscara. Mogao bih ga nazvati dosta pretencioznim jer tendira ka omnibus koncepciji filmskog izričaja, no ... tu staje.
Uvezanost priča s koncem ili vezivom naratora koji vas vodi kroz sudbinu tri glavna lika je postignuta. Tu nemam zamjerke.
Image Hosted by ImageShack.us
No, kraj filma je poumalo razočaravajući.
Zašto, ali zašto, kad režiser krene jednim pravcem, pomalo pestimističnim i za život izvan kino prlatna primjerenijim, realnijim, napravi zaokret u priči i u sve umiješa happyendovsku mainstream koncepciju USA filmografije.
Rezultat je loš i blijed završetak.
Drugo što na filmu iritira jesu nezgrapni koraci djeteta u prevelikim cipelama odrasla čovjeka. Naime, režiser želi biti istovremeno liberalan i osuditi stigmatizaciju bivših sexualnih prijestupnika i za tu priliku bira po meni najblaži pojavni oblik takovih, a to je tzv. flešer, dok sa druge strane gaca neucrtanim vodama i zapravo ne želi prikazati i
Image Hosted by ImageShack.us
istinsku sliku kaznenog počinitelja.
Zapravo to u jednom momentu i čini, prikazujući tog lika kako masturbira pred ženom s kojom je izašao na sastanak nakon dugo vremena neizlaženja, i krajem čina prijeti joj da nikom ne kaže.
Režiser tada radi kopernikanski obrat i pokušava učiniti prijestupnika ljudskijim opravdavajući ga i prikazujući ga brižnim sinom i djetetom koje nikad nije odraslo. Za kraj sve to začini samokastracijom njega samog.
Ma ajde, nekako ne vjerujem u taj koncept u kojem uopće nije prikazana žrtva.
Naravno, za to nije bilo vremena, ali onda se trebalo drugačije postupiti na filmu.
Moj zaključak tu je da režiser koketira sa nečim što zapravo ne poznaje i daje svoju čudnu superficijelnu viziju tog društvenog problema.
Uglavnom petlja se gdje mu nije mjesto.
Happyendovska koncepcija je toliko saharozna da skoro upropaštava sveukupni ne toliko loš dojam filma.
Naime, spomenuta samokastracija pa potom spašavanje tog lika od strane samoprozvana suca osvetinka, zatim neočekivani (čudnim raspletom životnih okolnosti) odustanak od zajedničkog života glavnog ljubavnog para s filma, u konačnici dovode film do apsurda i neuvjerljivog kraja.

Naime, život piše puno okrutnije krajeve od viđenog na ovom filmu tako da za kraj preporučam da ovaj film ako baš stvarno želite, pogledate na dvd-u kad i ako vam dođe u tom izdanju pod ruke.:)

- 12:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>