subota, 25.03.2006.

... dan peti na RAF-u!

Jedva stigoh na početak promocije Žutog titla. Ono što sam vidio na promociji knjige i klipića koji ju prate je za svu pohvalu ekipi. Odličan posao koji je sve prisutne zabavio. Odlična je i knjiga sa svojim vrlo zabavnim sadržajem, onoliko koliko sam uspio preletit kroz nju. Više o samoj knjizi ovih freekova za japanskim akcionim filmovima, potražite na njihovom webu.

Nakon toga sam se sa ekipom sa kojom sam pratio promociju prebacio u Veliku dvoranu CZK Trešnjevka. Tamo je uskoro započela kako se kasnije ispostavila najbolja večer filmova na RAF-u.
Atmosfera se usijala na animiranim filmovima, a doslovno eksplodirala na igranom bloku.
Od filmova bih s petog dana izdvojio ove:
nevidna voda, darko bakšić, zagreb/hr, 13', kiosk, darko dujaković, stjepan maras, danijel ivanuš, marko bačan, zaprešić/hr, 13'27'', dürerov kod, luka hrgović, zagreb/hr, 2'20'', feng shui, dino, velika gorica/hr, 6'45'', znaš što ću je tebi kazati, srđan romčević, vedran komerički, zagreb/hr, 8'24'', krik, dragan vojvodić, novi sad, sicg, 5'04'', ofce, igor bazijanac, zagreb, hr, 5'32'', flof 2, saša zec, zagreb, hr, 58''.
Od filmova iz eksperimentalnog bloka izdvojio bi vrlo zanimljiv film krik, dragana vojvodića, (novi sad, sicg, 5'04'') koji je vrlo prikazuje krikove ljudi. Što je tu zanimljivo vjerojatno najbolje mi je ilustriralo oduševljenje jednog glazbenika koji je već na odlasku iz dvorane odlučio pogledati film do kraja. Osobno mi je zanimljiv jer me podsjeća na sve one poznate filmske krikove, te bi se mogao uvrstiti u jedne od filmski najdužih i po većinu publike koliko sam čuo najiritantniji.
Iz dokumentarnog bloka izdvojio bih nekoliko filmova. To su zanimljiv sa speleološke strane film nevidna voda, darko bakšić, zagreb/hr, 13' o špiljetini u BiH. Svaka čast curama i dečkima koji su se unutra uvlačili, i ostvarili lijepe snimke. Pitam se dal su naišli i na čovječju ribicu?
Razmišljao sam još o dva filma iz dokumentarnog programa (jedan je do suza nasmijao Daywalkera. Pitajte njega koji je to film.) da bih se na kraju odlučio za kiosk, darko dujaković, stjepan maras, danijel ivanuš, marko bačan, (zaprešić/hr, 13'27'') koji predstavlja orginalnu ideju tih mladih dečkiju o prodaji cigareta maloljetnicima na kioscima. Odlično su to izveli u maniri istraživačkog novinarstva i pri tom se koliko sam vidio i dobro zabavili. A odgovor na to da li se cigarete usprkos zabrani prodaju maloljetnicima imate u mom pitanju koje upućujem autorskom timu: kud su otišle one silne cigarete koje su kupili na kioscima?
Poslije ovih odličnih dokumetaraca uslijedio je još bolji animirani program od kojeg sam na izabrao tri stvarno izvrsna. Prvi je ofce, igora bazijanac, zagreb, hr, 5'32'' u čijem filmu vidim inspiraciju iz Zlikavaca i još popularnijeg i smiješnijeg South Parka. Film govori o problemima mladeži i to kroz ustiju animiranih likova priča vrlo originalno i ono najbitnije cjeloj publici... smiješno. Publici a i meni svidio se i flof 2, saše zeca, (zagreb, hr, 58'') koji na odličan i naizgled animatorski jednostavan način prikazuje muke malog čovječuljka da skoči u bazen.
Treći i meni najbolji animirani film je film starog poznanika sa prošlog RAF-a (tamo je bio sa filmom "Epopeja o bureku") dürerov kod, luka hrgović, (zagreb/hr, 2'20''). Ovaj film na vidi se istančani filmski umjetnički način prikazuje jurnjavu nosoroga za svojom sudbinom i odabranicom kroz poznata slikarska umjetnička djela iz povijesti. Odlično sve uvezano čini jednu vrlo smislenu i logičnu cjelinu sa naravno sretnim završetkom po nosoroga koji nađe odabranicu srca svog. Nekako mi se film učinio u Monty Pytonovskoj maniri. I za kraj bih ustvrdio kako Luka ima žicu za film te da bilo bi vrijeme da to netko prepozna.
Selekcija, iako to nije, igranog filma dovela je dvoranu CZK Trešnjevka do usijanja. Tu se nalaze ostala dva najboja filma večeri i jedan kojeg bih istaknuo kao mog kandidata za najbolji film cijelog RAF-a. To su prije svega stvarno odlični film feng shui, dino, velika gorica/hr, 6'45''. Istaknuo bih da je ovaj odlično film snimljen te upozorio na odličan sadržaj tj. ideju na koju se nadošlo po navodu autora za jedan dan. Stvarno izvrsno, da bar više ima takvih ekspresnih originalnih ideja. Ovaj film ima još jedan kuriozitet, to je Sung Mei, kineska glumica koja je odlično odigrala kinesku varalicu naivne hrvatske obitelji. Dečki samo ovako nastavite.
Poslije ovog filma je uslijedio možda kako sam najavio najbolji film RAF-a, i to bez ikakve zadrške. Riječ je o odličnom filmu znaš što ću je tebi kazati, srđan romčević, vedran komerički, zagreb/hr, 8'24''. Ovaj film me podsjetio na preminulog Dave Alena i njegov show gdje ovaj put Vedran Komerički izvrsno odaje sve najstereotipskije muške stvari o ženama i svemu ostalome. Urnebesna komedija sa neočekivanim odličnim iznenađenjem na kraju. Dajte im da snimaju još, ovakav dobar početak zaslužuje pokoji nastavak.
Za kraj spomenuo bih i prikazivanje dokumentarca sa Land of Exit, Petrovaradinsko pleme. Odličan smiješan, zabavan i napaljujući (po još veću želju za odlaskom na slijedeće izdanje Exita) film grupe autora koji prikazuju iz nekoliko kuteva oduševljenje mladih iz Slovenije, Srbije i Hrvatske za dobrim provodom i upoznavanjem na 4-etverodnevnom non-stop partiju. Edo je zaaakon na filmu a vidim da je dobro napalio i gledatelje.
I na koncu ovog reporta najavljujem današnji zadnji dan i još jednom pozivam sve zainteresirane da dođu.
Viđevskis na RAF-u!

- 12:17 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>