Priča o Tony Campolou

13.12.2014.

Hrvatska Studentska Asocijacija u suradnji s udrugom Fokus kroz svoj projekt „Leadership Academy“ , na trodnevnom seminaru, održanom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 10. do 12. prosinca 2014., pružila je studentima jedinstvenu priliku da budu dio predavanja Davida Ginna.

David Ginn diplomirao je na Wheaton Sveučilištu u Chicagu (SAD). Živi u Europi zadnjih 19 godina od kojih je 11 živio u Rumunjskoj i 8 u Mađarskoj. Počeo je stjecati prva znanja, pa onda i obrazovati se na temu liderstva, modela razvojnog liderstva te emocionalne inteligencije, u kontekstu studentskog života, prije 13 godina. Do sada je održao velik broj predavanja iz navedenih područja na brojnim sveučilištima diljem srednje i istočne Europe. Program i predavanja koji David koristi na svojim seminarima postali su dio „Nacionalnog obrazovnog plana“ u srednjim školama Mađarske.



Interakrtivno, zanimljivo i poučno predavanje na temu vodstva potkrepljeno s brojnim pričama iz prošlosti, ali i svakodnevnog života, oduševilo je sve sudionike konferencije „Ledership Academy“. Jedna od takvih priča, koja mi je posebno privukla pažnju te potaknula na daljnje razmišljanje o utjecajima vođa i društvenoj odgovornosti poduzeća je svakako priča o sociologu Tony Campolou.

Tony Campolo američki je profesor sociologije, pastor, autor, javni govornik i bivši duhovni savjetnik Bill Clintona. Prije više od dva desetljeća, Campolo je svojim studentima na Eastern Sveučilištu u Pennsylvanii, SAD, objašnjavao veliku nepravdu s kojom je narod Dominikanske Republike bio suočen. Naime, tvrtka Gulf & Western Industries posjedovala je većinski dio zemlje na kojem je uzgajala šećernu trsku te zapošljavala veliki dio stanovništa Dominikanske Republike kao svoju radnu snagu u proizvodnji šećera. U to vrijeme država je bila suočena s velikim siromaštvom zbog nedostatka vlastite zemlje i nemogućnosti proizvodnje vlastitih sirovina te vrlo niskih plaća radnika Gulf & Westerna od svega 60 centa na dan. Campolo je zatim svojim studentima postavio diskusijsko pitanje; „ Kako mala grupa studenata, kao što ste vi, može utjecati na socijalne promjene društva Dominikanske Republike?“ Tim pitanjem započeto je kreiranje projekta o donošenju pravde malom siromašnom narodu.


Tijekom semestra grupa studenata zajedno s profesorom osmislila je plan kako to i provesti u djelo; Prvi korak je bio kupiti dionicu Gulf & Westerna, korporacije koja je dominirala ekonomijom Dominikanske Republike. Campolo i svaki student kupili su po jednu dionici tvrtke koja im je dozvoljavala da prisustvuju godišnjem sastanku dioničara Gulf & Westrena. Za vrijeme sastanka studenti su se izmjenjivali prozivajući tvrtku za nepravdu koju čini te njezinom socijalnom i ekonomskom učinku za koje je odgovorna. Tražili su odgovore o razlozima niskih plaća radnika, žalili su se na nedostatke tvrtke u pružanju zdravstvenih i obrazovnih usluga stanovnicima regije u kojoj dominira te isticali činjenicu da je kompanija dovela do situacije u kojoj država sve više i više ovisi o uzgoju jednog jedinog usjeva. Unatoč tome što su Campolo i studenti očekivali ismijavanje, izvršni direktori Gulf & Westerna bili su spremni slušati te ih pozvali na privatan sastanak kako bi raspravili o problemskim pitanjima. Poslije 18 mjeseci Gulf & Western je objavio plan društveno odgovornog načina djelovanja u Dominikanskoj Republici. Tvrtka je otvorila zdravstvene centre za pružanje medicinskih usluga stanovnicima regije, izdvojila značajne količine zemlje za proizvodnju hrane, pokrenula obrazovne programe za razvoj sveučilišta te povisila plaće radnicima. Tijekom sljedećih pet godina, Gulf & Western uložio je pola milijarde dolara na razvoj Dominikanske Republike, a životi tisuća drastično su poboljšani.


Iako poduzeća nisu svjesna ili ne žele biti svjesna svoje moći i odgovornosti koja dolazi s njom, mi kao pojedinci dovoljno smo snažni da ponekad napravimo promjene, ukažemo na nepravdu i pogreške te budemo odgovorni svojim postupcima koji bi mogli nekome promijeniti život ili bar učiniti ga nešto sretnijim.

Izvor: Reported in Tony Campolo You Can Make a Difference and Let Me Tell You a Story

Oznake: studenti, konferencija, predavanje

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.