07.07.2007., subota

Živo blato

1. Zlato i dijamanti.
Alfred Nobel je izumio dinamit, Mihail Kalašnjikov je izumio kalašnjikov, Helenio Herrera catenaccio. Tonči Huljić je izmislio svoje hitove, Siniša Cmrk Turbo limach show, a ne mogu se baš točno sjetit tko je izmislio vrtne patuljke. Ima i drugih sličnih izumitelja, a svima im je zajedničko da su morali uložit (ili bi trebali) značajan trud ne bi li ublažili posljedice svojih izuma.
Onda, imate i kategoriju dosjetitelja. Netko se dosjetio naselit mungose na Mljet. Drugi se dosjetio naselit veprove na Cres. Treći se dosjetio izgurat A. Vrdoljaka za člana MOO. Aralica se dosjetio romana s ključem kao lijeka za sve što ga muči (uzalud). Nanbudo institut se dosjetio divne kombinacije sporta, humanosti i biznisa. Mašte našem čovjeku ne manjka.

Tako je i HDZ izumio prije 15-tak godina upotrebu obavještajnih službi u dnevnopolitičke svrhe. Nije baš izumio; više je to bio kao neki plagijat, ali HDZ je to dotjerao, razradio, usavršio i patentirao. Preplavio sve medije, kontaminirao javni život i cinično te podrugljivo pokazao kako se zamišlja uloga javnosti u kontroli državnih i javnih poslova.
U 90-ima bi nas mediji svako toliko izvijestili o bar jednom skandalu bez premca i presedana: nekad se radilo o uništavanju kakve tvornice, nekad o krađi nekog turističkog kompleksa, a ponekad samo o trgovini naftom i kukuruzom s Karadžićem i Martićem. Bilo je to vrijeme kad su Globus, Nacional, Moja istina, Story, Moja kupaonica i uopće svaka tiskovina koja drži do sebe bar jednom mjesečno objavile priču zbog koje bi u svakoj normalnoj zemlji zatvori i sudovi trebali uvesti smjenski rad. Jer ako bi to sve te objavljene spletke, pljačke i izdaje bile istinite, u zatvorima bi se stvarno trebao tražiti krevet više. Ako ne, opet isto: za tako teške klevete u zatvorima bi trebali pozavršavati ne samo novinari i urednici, nego i prodavači na kioscima. A kad tamo, … 0:0.
Jer, naravno, otupili smo i rezignirali. Na svaki stvarni zločin, HDZ-ovi bi moguli smjesta izmislili i u medije plasirali dva izmišljena, još vještija, i još zanimljivija. Pa se ti sad snađi. Shvati tko tu koga i koliko i kako. Sve je postalo moguće, nesigurno i relativno. Pa su tako i stvarni zločini postali upitni, a počinitelji su možda bili žrtve ili obratno. Sve se pretvorilo u živo blato i močvaru.
Sve su nam to priuštili HDZ-ovi špijuni, spletkaroši, provokatori i mutikaše.. Više nisi mogao ni kiosk orobit onako obično, s ciglom. A ne; to bi tajne službe sve lijepo filtrirale i romansirale, jer se nikad ne zna čemu bi to moglo poslužit. Iza bačene cigle na kiosk odmah bi se postrojili Manolić, Boljkovac, Pašalić, Pukanić, Carl Bildt, POA, SOA, Kutle, Petrač, F. Tuđman, M. Tuđman, Granić, Sanader, a onda redom svi investigativni novinari, urednici i medijski spindoktori i sva boktepitaj i božesačuvaj ekipa. Tajne službe i špijuni su igrali sicilijanku s cijelom državom.

E, pa evo vam sad premijeru i HDZ-o! Sad se izvolite nositi s Frankensteinom koga ste stvorili. Naravno da je bajka o 20 t zlata koje je Sanader tobože sklonio na Djevičanske otoke čista laž. Naravno da je to jadno. Jadno je i kako neki oporbenjaci hrle poentirati na tako jadnoj optužbi pa traže istragu o zlatu. U pravu je Sanader kad kaže da je sve to samo blato i močvara. Jedino, mogao je premijer nas pitati, pa bi mu mi to rekli već prije 10 godina, da ne živi brižan u neznanju.
A kad već traži savjet i zaštitu od oporbe i od javnosti, onda evo.
Zaista je glupo mislit da je premijer ukrao 20 t zlata. To je veliki štrapac, 20 tona je 20 tona, a i ne vrijedi bogznašto i može se i efikasnije, a s manjim rizikom. Jasno je da je priča o zlatu izmišljena. Možda ima veze s krađom dijamanata iz MORH-a, možda i ne.
Jedini je problem ako je ova storija o zlatu samo opomena. Kao ono kad ti mafija priredi samo nježnu eksploziju, samo malčice kad ti skrše štosdemfer. Tek tolko da razmisliš. I da shvatiš da se moraš nosit sa svojim izumom i domišljajem. Neki suživot organizirat.


2. Na čemu si ti?
Lance Armstrong, Jan Ulrich, Floyd Landis, Bjorne Riis, Marco Pantani, Ivan Basso, Alessandro Petacchi i bezbrojni drugi danas nisu bili na startu najslavnije biciklističke utrke na svijetu, Tour de France. Neki su penzionirani, neki kažnjeni, neki odustali, neki više nisu ni među nama, a svi krivi, ili barem totalno sumnjivi.
Kako više čovjek može imat veselja za Tour de France? Svi heroji su drogirani, svi su varali, sve je prijevara. Bit će da su Jinxi za njih napisali "Na čemu si ti?". Od spektakularne trke ostalo je stvarno samo živo blato.
Ja se samo nadam da Indurain i Merckx nisu bili na nekim bombončićima. Što je bez veze, jer je vrlo vjerojatno da su bili.
Ne znam jeste li ikad gledali neku "pravu" etapu Toura. Ono kad imaju za prijeći 350 km, svladat 4 vrha 1. kategorije, (vrhove niže kategorije kao nitko ni ne broji) a onda na kraju popet se na Alpe d'Huez. To je okrutno i, zapravo, neostvarivo. Osobito je neostvarivo ako takvu zadaću imaju dan za danom kad Tour dođe u Alpe ili u Pirineje. Prije dvije godine kad je Armstrong zadnji put pobijedio, čak se vozio i kronometar na Alpe d'Huez. To je perverzno kao što je cijela kompozicija utrke postala perverzna. Pa je onda doping (kojeg bi i ionako bilo) ko dobrojutro i dobardan. Svima, ne samo šampionima. Iz godine u godinu Tour je postajao sve teži i sve kompliciraniji, sve nestvarniji. Pa se sad svi kao čude otkud je doping toliko raširen među biciklistima.
Doping u sportu je vrlo vrlo komplicirana priča. Nećemo je ovdje razriješit. ali mi se čini da bi s biciklistima puno lakše bilo kad bi se Tour resetirao i sveo u normalne okvire – nekako po ljudskoj, umjesto nadljudskoj mjeri. U prijevodu bi to značilo da se ne očekuje svladati 8 uspona u jednom danu i tako 8 dana u tjednu. Pa onda kad bi se osmislila razumna trasa, onda bi se valjda borba protiv dopinga mogla otpočeti na zdravim osnovama. Do tada, vozit će se po blatu.


- 23:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.



sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!





Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje