12 osnovnih arhetipova

10 srpanj 2012


gledano kroz godišnja doba se uviđa da se univerzalni arhetipovi na zemlji (Zoodijak) dijele na 12 jer ima 4 godišnja doba (4 bitna elementa) sa po 3 kompozicije: uvod(kardinalni znakovi), vrhunac(fiksni znakovi) i kraj(prelazni znakovi). tako je svaki pojedini znak određen najviše godišnjim dobom/elementom kada je rođen te negovom kompozicijom.

npr lav je rođen sredinom ljeta (vrhunac vatre) i prema tome on izgara. vatra je individualan znak (ako je niža vatra uvijek, egoističan znak) i to određuje lava: izrazita individualnost (ako je niži lav-izraziti ego) i vrhunac vatre (na višoj razini vrhunac vatre je realizacija, na nižoj razini to je dokazivanje). dijete lava/mozak lava je dobio potvrdu svoje individualnosti izrazitom vrućinom u trenutku rođenja. i zato je skloniji egoizmu (kao i ovan) od ostalih znakova. razlika ovna i lava je što je ovnova vatra/individualnost još u povojima - početak proljeća - još u začetku.

npr rak je rođen početkom ljeta a vodeni (emotivni) je znak. vodeni znakovi traže i uzvraćaju emocije. rak je uvod u vatru (početak ljeta) pomoću vode. vruća voda, topla voda. rakovske emocije su pretople, nestabilne. rak kao vodeni znak je dobio previše topline=Potvrde emocija kada se rodio (bazična sisavačka potreba za toplinom koju sisavci interpretriraju kao: "ljubav") i prema tome rak ih cijeli život traži. potvrdu (svojih emocija) sebe od drugih. za razliku od riba čije su emocije rođene u zimi, predstavljaju kraj zime, riblje emocije su još uvijek hladne. skrivenije, manje vidljive, manje "needy".

bik je zemljani znak. zemljani znakovi traže sigurnost na materijalnom planu a predstavljaju razmišljanje, postojanost, razum i intelekt (djevice predstavljaju više logiku nego razum). bik je mlada zemlja (prva zemlja), rođena sredinom proljeća, kada se voda budi i diže (prelazak zima-proljeće) stoga njegov intelekt nije baš razvijen kao zemljanim znakovima djevice i jarca (najrazvijeniji intelekt). djevica je rođena krajem ljeta, njezina zemlja je suha ali stabilna,a jarčeva zemlja je zaleđena, on je rođen početkom zime. jarčeva zemlja je kristalna (najpostojanija, najstabilnija za razmišljanje) sada se može usporediti kako to da bikova nije, njegova zemlja je mlada i vlažna. klizi. još je blato. tako je i bik glupav i uvijek može iznenaditi i razveseliti sve svojim budalaštinama (osim sebe jer sebe doživljava itekako ozbiljno, jer je ipak zemlja).

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.