petak, 30.09.2005.

Goja na izletu (8. dio)

Peksimet se nikako nije mogao suzdržati od smijeha kad ga je Štriga obavijestio o svom planu. Daleko od ostalih, stajali su pored Peksimetovog automobila i nešto tiho razgovarali uz veliku dozu podsmijeha. Izletni ručak je, na veliku radost mnogih, trebao biti poslužen za nekoliko minuta.

«Zbilja ćeš to napraviti?», upitao je Peksimet Štrigu nimalo ozbiljno.

«Nego kaj...», odgovorio je Štriga ozbiljnim tonom.

«Mislim da će se Goja obradovati...», s oduševljenjem je rekao Peksimet.

«Još kako... Treba i njega nekad obradovati. Samo se ti pripremi...», odgovorio je Štriga.

«Budem, budem! Sreći nikada kraja!», izjavio je kroz smijeh Peksimet.

Stanka i Monika su postavljale tanjure, a Maja je polagano slagala vilice i noževe. Dejana je uz velike napore rezala kruh tupim nožem. Goja je koordinirao operaciju POSRĆIK (Podijeliti Svima Ravnopravno Ćevape I Kobase), dok su Frisk i Tumbač nešto raspravljali o nekim profesorima s vlastitog fakulteta. Fogec je pomalo gledao u Maju, a pomalo u Monikinu stražnjicu. Jakov je gledao u Anitu, a Anita je gledala u Jakova. Gledec je gledao u prazno.

«Alo vas dvojica, ručak je!!!», povikala je Stanka prema Štrigi i Peksimetu u trenutku kad je sve bilo spremno.

«Čovjek se prije svakog ozbiljnog posla treba dobro najesti!», izjavio je hvalospjevno Goja i nabo ćevap.

«Briješ...», tiho je promrmljao Gledec na materinjem jeziku.

Štriga i Peksimet su najzad sjeli za stol. Dejana je svima poželjela «dobar tek» i ručak je otpočeo. Veselo društvo je navalilo na obilje hrane što se nalazilo na stolu. Maja je sjedila između Dejane i Fogeca. Goja je sjedio odmah do Štrige i Peksimeta. Monika je rezala meso pokušavajući laktom ne udariti Stanku.

«Gle, ova kobasica ista k´o Gojina čuna!», rekao je netko od prisutnih nakon dugog mljackanja i žvakanja.

Bujica smijeha je potekla toplim zagorskim zrakom nakon ove izjave. Štrigi je komad mesa izletio iz usta, dok se Tumbač skoro ugušio ćevapom. Jedino je Gledec bio ravnodušan prema ovoj izjavi.

«A kako ti znaš kolika je Gojina čuna?», upitala je kroz smijeh Dejana.

«On je njegov topli bfaco!», rekao je vrlo dosjetljivo Fogec.

«Topli što?», upitala je sa čuđenjem Dejana.

«Ma, zabofafi...», odgovorio je Fogec.

Goja se na sve ovo samo nasmijao. U glavi je imao drugih briga. Naime, bližila se njegova velika noć. Duga, mračna noć.


- 20:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 17.09.2005.

Goja na izletu (7. dio)

Fogec je gledao zbunjeno u Goju. Nalazili su se u mračnom podrumu Štrigine vikendice koja je odisala vlagom i nekim čudnim mirisom mošta. Jedino svjetlo je dolazilo kroz mali prozorčić koji je bio smješten iznad vrata podruma. Goja je nestrpljivo čekao Fogecov odgovor. Znao je da slijedi fufljanje i ne baš pretjerano dobar izgovor slova «r».

«Samo malo, ti meni hoćeš feći da mi njoj to stavimo u čašu neopaženo, da je neopaženo odvučemo u podfum, i da je onda neopaženo pofukamo na ovom kauču, i da je onda neopaženo vfatimo, i da se ona neće ničega sjećati? Goja, ti si lud čovjek!»

«Ali, mogli bismo...», odgovorio je ponosno Goja. «Samo se trebamo dobro organizirati...»

«Ofganizifati? Jesi ti lud?! A što bi joj ti stavio u piće? Mislim, mala je supef i sve, ali mogli bismo svi u zatvofu zavfit! To ti se zove silovanje!», odgovorio je bijesno Fogec. «Nije ni ona luda!»

«Zna Štriga jednog lika koji ima to... On to može nabaviti, njemu je to pola sata do Zaprešića...», rekao je Goja.

«Ne znam... Glupa je to ideja...», odgovorio je Fogec i sjeo pored Goje na prljavi kauč.

«Gle Fogec... Skupimo pare, ja, ti i Štriga, i nek´ se Štriga zaleti... Ne smije nitko drugi znati... Ja ću je kao bariti, simo-tamo, i odfurat je ovdje kad je primi. Do tada vas dvojica napravite meni blok i ne dajte nikome u podrum... Na kraju kad je ja obradim, možete je vi derati... Treba nam samo petnaest minuta, nitko neće skužiti...», rekao je Goja.

«Hm... Ne znam...», zamišljeno je odbrusio Fogec.

«A zašto bi ti kfesnuo plavušu?», nastavio je dalje Fogec. «Nije ona glupa... Ajmo fadije onu mutavu, onu Bofg...»

«Ma daj Fogec, odjebi! Vidio si kakva je to daska od žene! Velim ti, ako ovo prođe kaj sam naumio, imat ćeš kaj svojoj djeci pričati!», uz smiješak je odgovorio Goja potapšavši Fogeca po ramenu.

«Možda...», rekao je Fogec. «Vidjet ćemo što Štfiga misli...»

Kad je nakon izvjesnog vremena čuo Gojinu ideju, Štriga se smijao tri minute bez prestanka. Taj smijeh je bio toliko intenzivan, da je čak i Stanka došla u podrum iz znatiželje. Ali na Gojinu veliku sreću, brzo je otišla, pa su tri druga ostala sama iza zatvorenih podrumskih vrata. Sljedio je još jedan fufljajući monolog, ovaj put iz Štriginih usta.

«Ja ne želim u tome sudjelovati. Ja ti mogu rohip nabaviti ako hoćeš, ali ne želim u tome sudjelovati. Ali, ako te netko skuži, ja ti to nisam dao... I odmah da ti kažem, neće ti to uspjeti! Nema šanse! Čak i da je uspiješ odvući ovdje, netko uvijek može posumljati. Kažem ti, ja ti mogu nabavit, ali to je sve!», obrazložio je Štriga jasno i glasno.

«Ako nećeš večeras fukat, ne moraš! Fogec i ja hoćemo!», uskliknuo je Goja s oduševljenjem.

«Kufac hoćemo! Bafen ne onu plavu...», odgovorio je mrzovoljno Fogec. «Ali bismo mogli Bofg ili onu Peksimetovu...», nadodao je nenadano Fogec.

«Ma, dogovorit ćemo se već. Koliko tebi Štriga treba da nazoveš tog lika i da se nađeš s njim?», upitao je Goja.

«Za sat vremena sam natrag. Ali, morat ćete pola love odmah sad skupiti...», odgovorio je Štriga.

«Naravno, naravno!», suglasio se Goja.

«Onu Bofg bismo mogli kfesnut... Baš je ifitantna mala, tfeba je dobfo izjebat...», zamišljeno je rekao Fogec.

«Sve ćemo se dogovorit... Ajde ti Štriga nazovi tog lika...», rekao je Goja.

«Budem.», odogovorio je Štriga.

Štriga je izašao iz podruma, a Goji se učinilo kao da se ponovo počeo smijati. No, to Goji nije bilo nimalo bitno. Razmišljao je o tome kako će večeras biti akcije u Štriginom podrumu. Tu je bio u potpunom pravu.

- 18:21 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.09.2005.

Goja na izletu (6. dio)

«Omnia mea mecum porto! I u tome je ključ uspjeha!», izjavio je Goja s velikim zanosom starog grčkog filozofa.

«Repetitio est pas mater studiorum!», rekao je Frisk i od srca se nasmijao kao rijetki FER-ovac.

«Kaj smo mutavi, tak´ smo se i rodili...», izjavio je nepotrebno Gledec na svom rodnom dijalektu.

Izlet je, kao što se vidi iz priloženog, počeo svojim uobičajenim tijekom. Kako roštilj još nije bio gotov, veselo se društvance bez presedana bacilo na konzumiranje alkoholnih napitaka i grickanje slanih štapića i čipsova. Goja se osjećao vrlo dobro i raspoloženo: nekoliko iskapljenih boca Heinekena od 0,33 litra ga je dobro opucalo u glavu, tako da je malo falilo da se sprijatelji s Monikom, a da o FER-ovcima i ne govorimo. Ipak, Maja je bila njegov glavni cilj, a on je dobro znao da s njom treba biti oprezan i razborit. Baš kao s onom ženskom iz pjesme «Pišonja i Žiga u paklu droge» čiji su starci radili negdje u Iraku...

Maja se od samog početka izleta pomalo dosađivala. Polagano je ispijala svoj sok od naranče i vrtila nogom, kao da je svakim trenutkom sve više žalila što je došla na izlet. Jedino slobodno mjesto pored nje je bilo zauzeto, a to je Goju strašno pogodilo.
Naime, pored Maje je sjedio Fogec, a to se Goji nikako nije sviđalo. Fogec je unatoč svom fufljanju uspio ostvariti kakvu-takvu komunikaciju s Majom, a Maja ga je s vremena na vrijeme čak pažljivo i slušala. No, kako ni Maja nije od jučer, ugrabila je priliku kad je Fogec otišao do roštilja i na njegovo mjesto posjela svoju sestričnu Dejanu. Goji se učinilo da je to neka uvježbana kombinacija između Maje i Dejane, ali je svejedno bio sretan zbog Fogeca. Fogecu se poslije ovog događaja smanjio apetit s deset na samo tri ćevapa. Iako to nitko nije htio priznati, svi su pripadnici muškog spola lagano pikirali prema Maji, pa tako i Fogec. Ulog je bio strašno velik, ali je zato bio velik i dobitak.

Miris pečenog mesa se širio krajolikom, a da se atmosfera još više zahukta, pobrinuo se Goja pustivši glasno «Narodni radio». Glazba iz zvučnika nikoga nije ostavila ravnodušnim, što se moglo primjetiti po reakcijama prisutnih. Stanka je od srca zapjevala, dok su se Anita i Jakov počeli smješkati iz potaje. Monika je zbunjeno rezala povrće za salatu, Fogec i Štriga su radili na završnim fazama oko roštilja.

«De Goja, stišaj to malo...», povikao je ljutito Peksimet držeći u ruci bocu pelina gorkog.

«Dofurao sam ja gitaru, ako nekog zanima...», rekao je po prvi puta nešto suvislo Jakov.

Svi su se u tom trenutku okrenuli prema Jakovu s velikim odobravanjem. Čak se i Maja zainteresirala za Jakovljevu gitaru i njegovo sviračko znanje. Goja je bio prisiljen ugasiti «Narodni radio», ali je i sam prihvatio gitaru kao odličan izletni rekvizit za podizanje atmosfere.
Minutu kasnije, Jakov se počeo uštimavati i nešto sviruckati. Strpljenje nikada nije bila Gojina jača strana, pa je Goja najzad povikao:

«Jel` znaš onu od Jasmina Stavrosa, onu: Umoran... Umoran sam prijatelju, umoran...?»

«Ne znam. I ne sviram takve pjesme...», odgovorio je s prezirom Jakov Goji.

Goja se osjećao pomalo uvrijeđeno zbog ovog odgovora. Jakov mu se nikako nije dopadao još od samog početka izleta, ali je Goja bio uporan i tvrdoglav:

«A jel´ znaš onu od Baruna, kako ono ide...»

«Daj Goja, pusti čovjeka da svira što zna...», rekao je Peksimet pomalo ljutito.

Jakov je počeo svirati pjesmu «Roštilj», jer ju je u tom trenutku smatrao vrlo prigodnom. Svi su zapjevali, a najviše se isticao Stankin glas koji je bio jedno dva tona niže distonalitetan s pjesmom, baš kao istarska prirodna ljestvica s durom. Frisk je poskočio po još votke, a Tumbač je pustio iz sebe svoj prodorni sopran.

«A na roštilju zna se, ćevapi i kobase...», pjevalo je mnoštvo uz pratnju tri akorda gitare.

Goja je pred kraj pjesme pogledao prema Maji. Učinilo mu se da je promijenila raspoloženje i da se nasmiješila, i to baš njemu. Možda ga je čak i pogledala, ali nije bio siguran u to. Ali, i to je bio dobar znak. Pjesma je najzad završila, a svi su pristuni zapljeskali Jakovu.

«Daj sad Prljavce, daj Prljavce!», u oduševljenju je povikao Goja.

«Jebali te Prljavci!», odbrusio je zlovoljno Peksimet.

Jakov je nastavio svirati po svome izboru jer se ostali nisu mogli nikako dogovoriti koja će biti sljedeća pjesma. Goja je još jednom pogledao Maju. Zatim je pogled spustio prema plastičnoj čaši koju je Maja držala u ruci. Dugo je gledao u tu čašu. A onda mu je napamet pala veličanstvena ideja.


- 20:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>