elektronika-hr.tk

24.11.2009., utorak

Termometar sa Nokia 3310 LCD-om

Jedna od iskoristivih stvari u mobitelu je njegov LCD displej, koji nam može poslužiti u raznim aplikacijama, gdje je potreban vizualni pristup raznim podacima.
Opseg mjerenja od -55 do 125' C je moguć samo ako se temperaturni senzor nalazi u tom temperaturnom području, a ne cijeli sklop.
Shema je jednostavna za izradu, a na stranici se nalazi HEX za PIC12F629.

15.11.2009., nedjelja

Kako napraviti CNC uređaj jeftino i jednostavno

Ovo je relativno teško za napraviti premda izgleda lagano ipak je teško zato što se treba sve jednostavno ugoditi da bude što točniji, a naravno treba i dosta dijelova.
Kao što sam rekao dijelova treba dosta (popis je na stranici) i trudatreba dosta zato ako mislite da ne možete da ono napravite bolje se nemojte upuštati u sve ovo jer nije ni samo gradnja baš jeftina (jeftina je u odnosu na cijenu kupovnoga CNC-a)

Ako se ipak odlučite za izradu jednoga CNC-a na ovoj stranici je sve opisano kako treba da napraviti jedan CNC isto na stranici imate program za cnc i video kako on radi.
Sretno u izradi i uživajte dok radite.

07.11.2009., subota

Provjera potrošnje za standby načinu rada

Ovaj zgodan uređaj kojega možete sami napraviti, pokazuje kolika je potrošnja nekoga uređaja za vrijeme standby načinu rada, proizvođači govore i govore ali nikada ne možemo znati da li je to u potpunosti istina.
Danas skoro svaki uređaj na sebi ima LED diodu tajmer ili nešto slično svaka ta komponenta koja je pod naponom dok je uređaj ugašen troši se malo ali troši električnu struju.Rezultati računa se osjete na godinu ali ne na mjesec jer je potrošnja jako mala ali svaka ušteda novca na električnu struju je dobro došla.

Obavijest

Trenutno na stranici se radi da svaka vijest ima link sa komentarima za sada samo ove prve vjesti možete komentirati, a uskoro i sve vijesti.

Plasma ball

Već smo vidjeli plasma ball kako se pravi preko teslina transformatora sada ćemo vidjeti kako se za pravo pravi.

Ovaj proces je jako nezgodan zbog toga što trebate nabaviti plin argon (plemeniti plin) pa tada izvuči sav zrak iz lampe pa staviti plin.

Trebati će te elektrodu koja bi trebala biti što točnije u sredini i frekvenciju od 35kHz.

Osciloskop tutorial

Ovo su video tutoriali o osciloskopima.

U prvom videu se odgovara na pitanja: Što je osciloskop, zašto bi nam trebao jedan, gdje ih možete nabaviti.
U drugome djelu tutoriala o osciloskopima odgovarati će se na pitanja: Što su sonde kako ih koristiti, Korištenje vertikalne i horizontalne skale, istosmjerna i izmjenična struja na osciloskopu.Treći dio tutoriala o osciloskopima:Što je okidač i kako ga postaviti,dvokanalni osciloskop
i matematičke funkcije.

Jednostavan AM radio odašiljač

Ovdje je prikazan jednostavan odašiljač za AM frekvencije od električnih komponenti vam je potrebno samo kristal od 1.0000 Hz kojega se može priključiti u računalo miksetu ili nešto slično.Shema je jenostavna i radi.

Jednostavan generator frekvencija/funkcija

Ovaj uređaj ne spada u vrhunsku klasu, a sigurno ne u laboratoriske instrumente za vrhunska mjerenja, ali čete sa njim sasvim lijepo moči da uradite jako mnogo testova sasvim dovoljne preciznosti za prosječnog samo graditelja.

Mogućnost da izlazni signal modulirate i frekventno i amplitudno. Uređaj generira signal u opsegu od 10Hz do 100KHz podjeljeno u četiri opsega. Izobličenja ne prelaze 0.3% ako su korišteni kvalitetni i precizni dijelovi, i to smatram za svakodnevne potrebe sasvim prihvatljivo.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.