elektronika-hr.tk

20.10.2009., utorak

Pobjednik nagradne igre

Došlo je vrijeme da proglasim pobjednika prve nagradne igre na ovoj stranici.
Pobjednik je član foruma: "pajser" sa 34 posta, pajser osvaja nagradu članstva moderatora na forumu.
Čestitamo!

Plasma lampa od žarulje

Sa visokim naponom može se svašta zanimljivog raditi u ovome slučaju je prikazano kako napraviti plasma lampu sa Teslinim transformatorom.

Također opisano je kako napraviti driver za flyback transformator i Teslin transformator.

Na samome kraju žarulja se spaja na toroid od Teslina transformatora i tada nastaje plasma koja lagano probija staklo.
Naravno moguće je napraviti plasma lampu i bez teslina transformatora ako vam je dobar flyback transformator driver povežete sa flybackom i HV izlaz iz flybacka poveže se sa žaruljom.

Nagradna igra

Evo i prve nagradne igre na ovoj stranici.
Ova stranica kao i većina drugih ima forum samo što se razlikuje od drugih što trebamo moderatore ako želite postati moderator morate se registrirati na forum, započinjati teme i pisati post-ove na druge teme onaj korisnik koji do 17.listopada bude imao najviše post-ova/tema nagrađujemo titulom moderatora na forumu.

U slučaju da ne bude dovoljno korisnika ili da sve bude izjednačeno nagrada igra se nastavlja do 24.listopada.

Sretno!

Rastavljanje staroga TV-ja

Ovo je veoma zanimljiv instructables koji govori kako i što možemo izvaditi iz staroga CTR monitora.

Najzanimljivija stvar kod onih koji se bave visokim naponom je flyback transformator to je visokonaponski transformator koji može biti na istosmjernu i izmjeničnu struju za izmjeničnu struju uvijek transformator bude u starim crno-bijelim televizorima, a istosmjerni bude u novima televizorima tj. u boji.

Pazite dok rastavljate od katodne cijevi flyback transformator zato što se još tamo zna nalaziti visoki napon pohranjen i taj napon je opasan po život, također trebali bi ste paziti da vam katodna cijev ne pukne zato što izjednačavanje tlaka između zraka i katodne može biti opasno (u katodnoj cijevi ja vakuum)ali svejedno lagano radite i radite sve što piše i sve će biti u redu.

Kako lemiti

Dosta spminjem "više" projekte o elektronici ali sam malo zaboravio za one početnike koji još baš ni ne znaju lemiti dobro i za njh sam odlučio da ču neki post njima posvetiti.

O lemljenju nema se što puno govoriti osim toga da paze da nešto sa lemilicom ne spale i da nabavite lemilicu do 40W za lemiti elektroničke elemente.

Kada nanosite na ugrijanu lemilicu lem žicu kada ste stavili dovoljno tada prvo sklonite lem žicu pa tada lemilicu u suprotnome će se lem zalemiti na spoj.

Znači početnici samo hrabro lemilice u ruke i naprijed

Kako napraviti izvor visokoga napona u 5 minuta

Za ovaj projekt potrebno vam je:Štedna žarulja 65W i izmjenični Flyback transformator.

Morate otvoriti štednu žarulju i odvojiti elektroniku od dijela žarulje žice koje idu prema žarulji se odrežu i spoje sa Flyback transformatorom i to je to na mjestima gdje ste spojili malo natopite plastike i tada spojite elektroniku od štedne žarulje u struju i na kablu od Flyback transformatora nastati će visoki napon koji možete upotrijebiti za što trebate (u ovome slučaju su Jakobsove ljestve)

FM odašiljač

Ovo je odašiljač koji može odašiljati radio signal u radijusu od 10km, a najbolji je prijem u radijusu od 2km jednostavno je za izradu zato što zavojnice se ne moraju kupovati nego je opisano kako napraviti ih na stranici sve što je potrebno za projekt 2 tranzistora, 1 dioda, 9 + 2(trimer-a) otpornika, 6 + 1 (trimer) kondenzatora i naravno kondenzatorski mikrofon.

Rastavljanje E-jezgrenog transformatora

Ovdje je prikazano kako rastaviti E- jezgreni transformator.

Zašto rastaviti? Odgovor je u tome da se neki transformatori trebaju rastaviti zato što se trebaju premotati tj. ako neki transformator je za 220V na 50V tada je to njegova uloga da snizi napon ali ako ga premotate tada on može da pojača napon i da ga smanji.

Za ovo vam je potreban par špicastih kliješta i naravno E jezgreni transformator.

Nova domena!

Od sada stranicu možete vidjeti na http://www.elektronika-hr.tk/ domena je puno jednostavnija za zapamtiti i puno je bolja od elektronikahr.webs.com

Administrator.

Jednostavan svijetlosni senzor

Svjetlosni senzor sastavljen od dva otpornika i jednog foto otpornika zvučnika, tranzistora i naravno napajanja od 5V.

Po tekstu se vidi koliko je zapravo jednostavan, kada je tama on pišti i to je zapravo ono što on radi.

Mikro špijun - radio buba

Ovo je jedna jednostavna shema mikro bube koja se sastoji od kristalnog mikrofona,
promjenjivoga i običnog kondenzatora, NI vrata (7400 IC).

Shema koristi napajanje 4,5V.

Ir light dimmer

Sa ovim ir light dimmer-om možete iz vlastite fotelje da regulirate rasvjetu , nema više ustajanja samo vi uživate i koristite daljinski koji će sve odraditi za vas.

Postoje dvije vrste kontrole jedna je daljinskim upravljačem, a druga je tipkom.

Prekidačem možemo na kratki dodir uključiti ili isključiti svjetlo, dok se pritiskom na prekidač duže od 300ms vrši regulacija osvjetljenja od maksimalnog prema minimalnom i obrnuto. Ako držimo pritisnuti prekidač tako dugo da rasvjeta napravi 3 ciklusa ( min-max ), tada uređaj ulazi u mod za memoriranje tipki daljinskog upravljača. Što se tiče daljinskog upravljača, jednom tipkom pojačavamo, a drugom smanjujemo osvjetljenje. Kod uključenja, žarulja se pali polako od minimalne vrijednosti do maksimalne, tako da taj način paljenja garantira duži vijek trajanja Vaših žarulja, a sa regulacijom štedite na električnoj energiji. Jednostavno i praktično za svakog, a jednostavne stvari su u većini slučaja i najbolja rješenja.

Također će te morati programirati daljinski upravljač na uređaj, sve je objašnjeno na stranici projekta.

Ir kontrola računala

Od sada možete kontrolirati svoje računalo pomoću daljinskoga upravljača sve što vam je za ovaj projekt potrebno ženski serijski konektor, otpornik, regulator napona, dioda, kondenzator, ir prijemnik.

Na stranici se nalazi shema i programi koje morate skinuti na računalo da bi sve funkcijoniralo kako treba.

Ovo je veoma jednostavan prijemnik koji radi na 99% daljinskih upravljača.

Na serijskom portu je potrebno samo 3 pina (7,5,1 pin).

Moj dojam o ovome projekt-u je vrlo dobar zato on prvi završava u rubrici projekti.

Kako izgraditi teslin transformator - postupak

Ovaj instructables će vas voditi kroz izradu manjeg teslinog transformatora.

Molim da budete oprezni nakon izrade teslina transformatora zbog visokog napona, ja ne snosim nikakvu krivnju zbog ovog instructablesa ili mogučih ozljeda nastalih korištenjem ovog uređaja.

Na instructablesu je dobro objašnjeno kako izraditi teslin transformator i na kraju instructablesa je video koji prikazuje kako radi taj teslin transformator.

Valja napomenuti da je autor-ovo napajanje za teslin transformator snažno 9kV, a struja je 30mA, njegov transformator proizvodi iskre veličine 6 inch-a (15,24cm).

Prvi puta kada ga budete palili iznesite ga van zato što niste sigurni kolika je zapravo snaga toga transformatora zato što ako unutar neke prostorije nešto krene po zlu može postojati opasnost od požara zato je najbolje za prvo paljenje koristiti vani.

Ručno napravljeni visoko naponski kondenzator

Na ovome instructablesu je prikazano kako napraviti visoko naponski kondenzator sve što vam je potrebno za ovaj projekt je PET plastična boca, voda, sol, čavao, kuglica od ne hrđajučeg čelika i aluminijska folija i naravno čekić i pištolj za vruće ljepilo.

Boci prvo treba skinuti etiketu u nju nasuti tople vode (topla da se sol u njoj lakše otopi) u vodi otopiti nekoliko čajnih žlicica soli zatvoriti i dobro promučkati.

Nakon toga probušiti čavlom čep i ostaviti od glavice čavla do čepa jedan centimetar, uzmite pištolj na vruće ljepilo i oko čavla otopite malo ljepila (da voda ne curi van).

Oko boce morate omotati aluminijsku foliju i na nju zalijepiti žicu koja će biti negativni pol.

I to je to kondenzator je spreman za punjenje.

Kao što je u tekstu napisano ja nisam (kao i autor instructablesa) kriv za ikakve ozlijede ili materijalnu štetu nastalom korištenjem ovog kondenzatorom, izrađujte kondenzator samo ako imate dovoljno iskustva sa visokim naponom.Ovaj tekst je samo ukratko opisao pravljenje kondenzatora ja molim da odete na stranicu novosti i pročitate cijeli postupak.

PIC programer

Premda imamo već pic programera ovo je poseban super jednostavni ali i korisni programer, zašto jednostavni?

Eto zato sto:Serijski je programer (potrebno je samo 5 pinova), nema kritičnih komoponenti (5 otpornika, 1.zener dioda,1 kondenzator i postolja za IC-eve).

Prije početka izrade ovog projekta bilo bi najbolje da obavite kratku provjeru: Između 3. i 5. pina mora biti vise od 11V inače se ne može izvršiti programiranje PIC-a.

Programira PIC-eve 16F82, 16F628, 12F629, 12F675, 12C50X, 16F87X serije.

Veoma brz postupak izrade tiskanih pločica

Ovo je ekstra brz postupak izrade tiskane pločice sa feriklorid-om za kojeg ne treba puno vremena i materijala sve sto je potrebno je iscrtana, pločica feriklorid, spužva, voda i rukavice da ne zaprljate ruke (feriklorid ne nagriza).

Feriklorid se stavi mokru spužvu i lagano trlja o pločicu kada se bakar skine tada se vodom pločica ispire da se postupak jetkanja završi.

Preporučljivo je da se rukavice nose zato sto se prljaština od bakra i feriklorid tesko skida sa ruku (sto će te vidjeti na slikama), ovaj postupak ako se meni pokaze dobar i meni upali snimiti ču video i napisati tutorial.

Bežicni prijenos struje na daljinu

Ovdje se radi o jednostavnom ali korisnom prijenosu struje na daljinu.

Jednostavan zato:Ne treba puno dijelova, jednostavan za slaganje i sve je opisano u 4 koraka.

Za izradu je potrebno:Dioda,kondenzator (visokog kapaciteta),6 baterija od 9V,puno žice (lakirane),komad čelika oko kojeg se mota žica,multimetar,krokodilke (da bude sve jednostavnije).

Potrebno je napraviti baznu i prijemnu zavojnicu sto napravite vise namotaja to je prijenos bolji, prvo spojite multimetar sa kondenzatorom i diodom i na to spojite prijemnu zavojnicu nakon toga na baznu zavojnicu na jednoj strani spojiti plus pol a na drugu minus pol ako je sve u redu proteći će struja i stvoriti bežični prijenos struje na daljinu.

Automatski punjač baterije

Nije li najbolje kada kod nekog uređaja na bateriju vi ne morate stalno pratiti, da li je baterija pri kraju snage da li će uskoro nestati struje ili čak nešto treće.

Ako si napravite ovaj uređaj više ne će te imati neke veće brige što se tiče punjenja i pražnjenja baterije, da uređaj ima malo kompliciraniju shemu i malo više dijelova ali ako vam je nešto ovakvo potrebno tada sumljam da će te razmišljati na težinu ove sheme.

Nisam siguran ali mislim da u kombinaciji sa prijenosom struje na daljinu(nalazi se na ovom linku:http://www.instructables.com/id/Wireless-Power/)bi ovaj uređaj mogao postati ultra savršen, pa zato ljudi na posao i eksperimentiranje može da krene.

Ispravljač sa kontrolom napona i struje

Doduše ova stranica nije sa instructables.com ali i dalje je bitno da se dobije projekt pa evo ga.

Ovo je jedan od niza shema regulatora sa kontrolom napona i el.struje, shema nije komplicirana, naime na ulaz napona i struje ulazi napon od 35V ali izmjenilčan ide kroz Greatzov spoj i filtrira se kondenzatorom od 2200uF.Izlazna struja je po shemi 1.2A, a napon od 1-35V.

Digitalni termometar

Ovo je veoma jednostavan digitalni termometar za mjerenje temperature zraka.Sve što je potrebno je:ATMega8, LED displeja, 1800 ohma otpornik, 7 otpornika od 160 ohma i naravno KTY-13-5 temperaturni senzor.Na stranici već imate HEX format programa i shema je jednostavna što se vidi i sa slike sklopa.

Jeftin PIC16F84 programer

Ovaj programer radi samo sa PIC 16F84 i sjajan je zato što skoro nikada ne javlja greške i radi na gotovo svim računalima.

Radi preko serijskog porta jednostavan ,jeftin i mali je.

Za izradu potrebno je:Tiskana pločica,RS232 serijski ženski konektor, BC547B tranzistor,5.1V zener dioda,100uF 16V elektrolitski kondenzator, 18-pinsko postolje, od 10, 15 i 3.3 kohma otpornici i LED dioda

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.