Dani kruha - radionica u Muzeju

srijeda , 17.10.2012.

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.
Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, te ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode. (http://www.lijepa-nasa.hr/dani-kruha)

Povodom Dana kruha, učenici produženog boravka i 8. razred popodnevne smjene posjetili su Gradski muzej Virovitica. Prisustvovali su prezentaciji muzejskih predmeta Etnografske zbirke koji su služili za čuvanje brašna, pripremanje tijesta i pripravu kruha. Kroz interaktivno vodstvo putem izloženih muzejskih predmeta upoznali su se s nastankom brašna i njegovim čuvanjem u škrinjama i tkanim vrećama, zatim s postupkom izrade tijesta u velikim drvenim koritima sa stalkom „naćvama" te pripravom kvasa za buduće kruhove. Vjerna maketa krušne peći koju je izradio Marijan Volenik približila je malim posjetiteljima nekadašnji proces pečenja kruha, a pletene posude „simplice" i tkani tekstil kako je izgledao tradicijski stol.

Za kraj su učenici učiteljicama i kustosicama Muzeja pokazali vještine pravljenja raznih oblika od tijesta.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.