Ekcemologija

utorak, 08.06.2010.

Oolong čaj - obećani lijek?

Image and video hosting by TinyPic

Prema istraživanju japanskih znanstvenika iz 2001. godine, pijenje oolong čaja može dramatično reducirati simptome atopičkog dermatitisa. Naime, 121 pacijent sa tom dijagnozom imao je piti 1 litar oolong čaja dnevno, raspodijeljeno na tri puta nakon tri glavna obroka. Nakon jednog mjeseca pijenja oolong čaja, dvije trećine ispitanika pokazalo je značajno poboljšanje, a kod nekih je do poboljšanja došlo već nakon prvog ili drugog tjedna. Dobri rezultati zadržali su se i nakon šest mjeseci tretmana. (Izvor: M. Uehara et al, "A Trial of Oolong Tea in the Management of Recalcitrant Atopic Dermatitis", Archives of Dermatology 137(2001) 42-43)

Originalni članak možete vidjeti OVDJE.

Naravno, pijenje veće količine oolong čaja (uostalom, kao i zelenog i crnog čaja) kroz duži period može biti kontraindicirano kod nekih osoba (James A. Duke et al., Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press 2002, str. 354) . Ono može dovesti do iritacije gastrointestinalnog trakta ili živčanog sustava zbog kofeina koji sadrži. U svakom slučaju, trudnice ne bi smjele unostiti više od 300 mg kofeina dnevno, što iznosi otprilike 5 šalica zelenog čaja raspodijeljeno tijekom dana. S obzirom da oolong čaj sadrži nešto više kofeina od zelenog čaja ta količina bi trebala biti negdje oko 3 šalice oolong čaja dnevno. Također, djeca dojilja koje konzumiraju veće količine čaja dnevno mogu trpjeti poremećaje sna. Stoga s terapeutskim dozama oolong čaja umjereno i oprezno, u svakom slučaju u konzulataciji sa liječnikom. Osjetljive kategorije osoba stoga valja uputiti na rooibos čaj koji ima iste učinke ali ne sadrži kofein (vidi ovdje).

Prosječne količine kofeina po šalici čaja (ovisi o načinu proizvodnje i pripreme čaja):

Bijeli čaj 30-55 mg
Zeleni čaj 35-70 mg
Oolong čaj 50-75 mg
Crni čaj 60-90 mg
Kava 150-200 mg

Oolong čaj je polufermentirani čaj, obično iz Kine i Tajvana, koji se nalazi na "pola puta" između crnog i zelenog čaja. Lijep filmić o proizvodnji oolong čaja možete vidjeti ovdje:





08.06.2010. u 11:32 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Sadržaj bloga

Image and video hosting by TinyPic

Breza Kamilica Divlja Maćuhica Crni sljez Sladić Stolisnik Hrast Kadulja Ruža Orah

Image and video hosting by TinyPic

Problem svraba
Dishidroza
Oolong čaj - obećani lijek?
Rooibos čaj - još jedan sjajan čaj za kožu

Image and video hosting by TinyPic

Chi kung vježbe za ekcem
Kako se rade masti i kreme
• Akupresura i kožne bolesti
• Kožnje bolesti i psiha

Image and video hosting by TinyPic

Popis temeljne korištene literature o ljekovitom bilju kao i kratice pod kojima se ona javlja u tekstovima, možete vidjeti ovdje.

Blog i autor

Blog je namijenjen svima kojima je potrebna kvalitetna informacija o znanstveno provjerenim i djelotvornim (tradicionalnim i modernim) naturopatskim metodama nošenja s raznim vrstama ekcema i kožnim bolestima općenito. Autor bloga bavi se ljekovitim biljem još od svojih ranih dana, kako praktično tako i teorijski, a mnogi su savjeti koji se nalaze na ovome blogu i osobno prokušani. Vaši su komentari, iskustva i pitanja dobrodošli. Možete mi i poslati mail na ekcemologija@gmail.com

Važno

Ove informacije služe u informativne svrhe i nisu namijenjene dijagnosticiranju, tretmanu i liječenju bolesti. Obratite se liječniku prije no što koristite ove ili bilo koje druge medicinske informacije u svrhu liječenja.