EFZG DOP

Društveno odgovorna poduzeća – uistinu odgovorna ili samo žele poboljšati svoj imidž?



Jesu li današnja poduzeća društveno odgovorna ili je to samo iluzija kojom nam mažu oči? Istina je da su se poduzeća odlučila aktivno baviti problemima današnjice i provoditi razne kampanje kako bi to postigle. Međutim, uvijek se u takve akcije uvlači sumnja kako se to radi samo kako bi ta poduzeća imala bolji imidž u očima javnosti. O ovoj bi se temi moglo naširoko pisati i raspravljati, ali zato ćemo navesti samo nekoliko primjera društveno odgovornog poslovanja današnjih poduzeća koja čvrsto stoje iza svoje želje za pružanjem pomoći onima kojima je potrebno, a što je u pozadini toga – možemo samo nagađati. :)

Brojna poduzeća već godinama se brinu za zajednicu i svakodnevno doniraju određene iznose kojima žele pomoći. Među najistaknutije možemo ubrojiti: DM, Croatia osiguranje, Hrvatski telekom, Siemens, Ina, Vipnet, Ilirija i brojna druga poduzeća. Aktivnosti tih poduzeća uistinu su pohvalne.

Što se tiče općepoznatog DM-a, vodstvo poduzeća ističe kako su u periodu od veljače do lipnja 2013. pokrenuli projekt poznat pod nazivom „Green City Project“ kojim su obuhvatili zaštitu okoliša, zdrav život i dobru zabavu. U sklopu njega su organizirali volontersku akciju u kojoj su djelatnici Dm-a i građani čistili vode u Šibeniku, Karlovcu, Osijeku, Varaždinu i Zagrebu.

Siemens Hrvatska istaknuo se pružanjem pomoći SOS Dječjem selu Lekenik čime su podmirili cjelogodišnje troškove režija kuće Neven. Međutim, na tome nisu stali već su donirali određenu svotu kako bi zaposlili psihologa u udruzi „Krijesnica“ koji je specijaliziran za rad s bolesnom djecom.

Vipnet je od 2002. godine aktivan u projektu „Kretanje. Komunikacija. Život.“ kojom je uložio preko 10,5 milijuna kuna za razminiranje Hrvatske te time pomogao očistiti minska polja. Samo napomenimo kako se radi o gotovo 1,5 milijun četvornih kilometara u 7 županija. Također, Vipnet redovito provodi akcije prikupljanja i recikliranja papira i kartona te punjača i baterija te mobilnih uređaja.

"U duhu društveno odgovornog poslovanja, posebno mjesto u našim aktivnostima zauzima i očuvanje okoliša. Veliku pozornost posvećujemo poduzimanju niza mjera s ciljem smanjenja potrošnje energije i očuvanja zelenih površina. Obnovljivi izvori energije i sustavi s nultom stopom emisije štetnih plinova, su važna komponenta održivog razvoja i u našoj industriji."
...


Pomoću nekoliko navedenih primjera, došli smo do saznanja kako su poduzeća koja posluju na području Hrvatske iznimno osvještena – bez obzira, radilo se o očuvanju okoliša ili ulaganju u naše najmlađe. Pozdravljamo takve aktivnosti i nadamo se da će ih biti što više. Jedan čovjek možda ne može postići mnogo, ali ako nije sam već ima svoje prijatelje, suradnike i obitelj uza se, tada može postići sve. Detaljniji prikaz provedenih humanitarnih akcija možete pronaći na:
1) Humanitarne akcije u Hrvatskoj
2) Humanitarne akcije

Međutim, ponovno se postavlja pitanje – jesu li ta poduzeća uistinu osvještena i provode akcije kako bi riješili aktualne probleme ili samo kako bi poboljšali svoj imidž i prikazali se ljudima u boljem svjetlu? O tome možemo samo nagađati...

07.12.2013. u 13:39 | 8 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (2)
Studeni 2013 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Mi smo studentice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Cilj nam je obavijestit javnost o važnosti društveno odgovornog poslovanja u svijetu te mogućnostima pojedinca da malim koracima utječe na svijet.

Linkovi

Brojač posjeta:


Free Counter



Brojač posjetitelja:


Free Counter