02

nedjelja

lipanj

2013

Ča je pusta londra: 8 dana

Subota, 25.5.2013.
Nekadašnji dan mladosti protekao je u znaku lošeg, meteorološki rečeno, vremena. Opuzen je uglavnom opustio, nema više preidzborne vreve pa se ni o kakvim posebnim događanjima ne može pisati. Malo nas je i krupa obašla, sitna ali dinamitna – fronta kojom je išla oštetila je poljoprivredne kulture na otvorenom, nešto dinja i pipuna, malo i mandarine ali nema veće štete. U medijima tako Slobodna donosi još jednu inicijativu vezano uz podizanje spomenika Stjepanu Filipoviću, o kojoj smo već ranije govorili i za koju postoji načelni konsenzus, ali koja nikako da se realizira. Svi smo se već od spomenute teme umorili pa nas tek zanima kada ćemo napokon obilježiti i na kojem mjestu ovog narodnog heroja u našeme Mistu?

Nedjelja, 26.05.2013.
„U ime obitelji“ je inicijativa koja je „sasvim slučajno“ poduzeta u predizborno vrijeme kojom se želi u Ustav RH unijeti klauzula kojom se brakom smatra jedino i isključivo zajednica muškarca i žene. Lome se koplja tako oko kritičnog broja potpisnika potrebnih za raspisivanje referenduma dok nitko ne pita čemu uopće ovakova inicijativa. Osobno smatram da je referendum nepotreban već da treba urediti pravna pitanja oko ljudi koji žive u istospolnim zajednicama. Ima slučajeva da se npr. obitelj odrekne svojeg člana zbog društvene sramote jer je spomenuti „gay“, dok se po pitanju npr. raspodjele imovine po možebitnoj smrti tog „gaya“ usrdno gura dobiti njegovu imovinu. U isto vrijeme, partner pokojnog „gaya“ nema nikakva prava pred zakonom već je on taj koji jedini iskreno tuguje i jedini je na gubitku. Osobno ne simpatiziram ovu halabuku koju provode te udruge eLeNGiBiTe orijentacije, ali ovo je samo reakcija na društvenu nesnošljivost kojom su izložene. Crkva opet pokušava sebe i svoj nauk staviti na prvo mjesto pokušavajući neke, ipak u ovom trenutku marginalne stvari, izložiti kao stvar od najbitnijeg društvenog značaja! Sve ovo vodi do društvenih podjela koje ipak nisu sadržane u nauku Katoličke crkve. Kakogod, ova priča ide dalje, iako bi Crkva mogla malo više pažnje posvetiti npr. problematičnim obiteljima u kojima caruju alkoholizam, nasilje, pretjerani materijalizam i slične pojave, a da o problemima unutar vlastitih redova da i ne govorim. Licemjerno!

Ponedjeljak, 27.05.2013.
Počele su i debate vezane za drugi krug izbora u nekim gradovima. Zanimljiva mi je situacija u Splitu gdje se na perfidan način kandidat Ivanišević pokušava svidjeti biračima nauštrb Baldasara kojeg javno proziva da nije bio u Splitu 1991. već da je pobjegao pred ratnim prilikama. Sve ovo je licemjerno ako se zna da je nemali broj Ivaniševićevih stranačkih kolega na sličan način „dejstvovao“ te 1991. i kasnije da bi se potom sakrivali iza stranke glumeći veće Hrvate od samog Franje. Sjetimo se tako našeg „guslara iz Gromače“ Matušića ili gradonačelnika Siska, hrvatskog Vljadimira Putina, Dinka Pintarića čiji je ratni put „tabula rasa“! Jadno!

Utorak, 28.05.2013.
Prošetao sam kroz gradski park u Opuzenu, staza je jednim dijelom dovršena ili je možda u potpunosti završena? Iako je ovo veliki pomak u odnosu na prethodno stanje, ipak „fušerski“ odrađeno. Ni plana ni programa, pa se nadam da na ovome neće ostati. Radnika nema, materijala ni alata ni strojeva isto nema. Pokupilo se nakon slikavanja ... O rubovima i završetcima staze da i ne govorim, malo se zamazalo s malterom i taj projekt je završen – izvanredni dosezi lokalne građevinske operative! Mašala! PS. pazi da ne izvrneš zglob, nedajBože slomit nogu.

Srijeda, 29.05.2013.
Opuzensko ušće se priprema za nadolazeću turističku sezonu. Nakon nesretnog „spaljivanja“ kite kluba, radovi na obnovi istog u punom su jeku. Objekat je sada nešto proširen, nadstrešnice koje se planiraju biti će kudikamo kvalitetnije i površinom veće nego dosad. Pohvalno. Nešto dalje, konkurentski objekat nekog tipa iz Metkovića, oku isto ugodan i jako zanimljivo: s čak nekoliko kanti za smeće na plaži! Izuzetno! Još kad bi i kamp „Rio“ malo sredili, barem s vanjske strane to bi bilo za svaku pohvalu. Naprid turistički radnici!

Četvrtak, 30.05.2013.
Misto je u iščekivanju velikog koncerta za proslavu pobjede u drugom ... ups! Torcida slavi osvajanje Kupa Hrvatske i odličnu sezonu Neretvanca. Koncert je kaparan unaprid i Torcida nije zbog lošeg vrimena uspila odgodit koncert za neko bolje vrime i eto – i opet je nebo bilo jače!

Petak, 31.05.2013.
Sve nas je krupa otukla! Svi smo štufani – oće li išta bit od naranača? I dinje su stradale, i pipuni... Jad totalni. Danas je koncert, a kiša opet pada li pada. Oće li u dvoranu ili na Pjacu? Ajme dežgracije. I opet lokve. Svuda lokve. Mrzim lokve.

Subota, 01.06.2013.
Izborna šutnja. U Opuzenu nije, ali moramo mučat. Stalno moramo mučat. Torcida je noćas lumpovala po Mistu, čujem jutros na kavi – koje iznenađenje! Super su mi ove manifestacije za ličit frustracije! Čim ima pive i pisme, sve završi u caklu i razbijanju i bakjanju – ko u neka vrimena krapinskih praljudi. Večeras isto, bit će ostalo pive na zalihi pa se sve mora odman popit da se ne pokvari – misto radnje: narodna gostijona.

Ovaj tjedni pregled sam napisao zbrda zdola jer se zaista ali zaista nema o čemu pisat! Novine ništa ne donose o Opuzenu, kiša neprestano pada, misto je pusto ...

Ne znam da li kršim izbornu šutnju, tek podatak da je čak 80% od anketiranih 64 osobe izrazilo nezadovoljstvo rezultatima izbora u Opuzenu.

Oznake: Ča je pusta londra

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.